Adio performanta!

NeanderthalDCEAN a decis: Personalul (…) pe perioada cat urmează cursurile unei instituții de învățământ cu scoatere din program nu beneficiază de sporul de 3 luni, 6 luni sau un an lucrat în condiții deosebite, speciale si alte condiții.

Prin Adresa nr. 69.609/DMRU/02.12.2013, Direcția Management Resurse Umane  a solicitat punctul de vedere al Direcției Contencios și Elaborare Acte Normative referitor la aplicarea dispozițiilor art. 8 lit. a) din OMJ nr. 1658/C/2002 privind stabilirea locurilor de muncă și activităților în condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții specifice angajaților din penitenciare.

Emanciparea, trecerea timpului, schimbările și diversificarea formelor de perfecționare nu mai exprimă voința legiuitorului de acum 10 ani, lăsând loc apariției blestematei necondordante de sens juridic care necesită o interpretare unitară. (Sic!)

Interpretarea unitară (în dezavantajul angajatului), bat-o vina, zice cam așa: personalul care urmează cursurile de pregătire profesională, cu scoatere din program, nu poate beneficia de sporul menționat (n.r. sporul de condiții deosebite și speciale).

Bine, bine, voința legiutorului, ca voința legiutorului… unde-i lege, nu-i tocmeală, dar…

Ce facem cu oamenii trimiși pe la cursurile de perfecționare?

Ce facem cu performanța?

Mai avem doritori de perfecționare în ritmul ăsta?

Stimate DCEAN, încurajăm regresul?

Unde credeți că ajunge sistemul penitenciar românesc fără cursuri de perfecționare?

Ne întoarcem în NEANDERTHAL?

Vreți angajați performanți sau Homo Neanderthalensis?

Soluția nu este acceptarea situației și punerea mâinilor în șolduri, lăsând ca lucrurile să se îndrepte de la sine. Cu siguranță nu se vor îndrepta, ci vor merge din prost în mai prost. Dacă nu încercăm să punem umărul cu toții și să modificăm niscai legislație îmbătrânită, riscăm să pierdem banii și anii vechime ai oamenilor care au participat la cursurile de perfecționare pentru binele sistemului penitenciar, nu pentru binele personal.

Lamentarea nu e o soluție, cum nu e nici acceptarea.

44 Comments

 1. Un nou sindicat se vrea la Iasi..sindicatul SANSA…Cei mai buni conducatori s au trezit si trebuie sa le dam o sansa sa se evidentieze in prostie..seful de tura Bulai si supraveghetorul Zbant..secretar cica e Temistocle fratele luptatorului Iancu, scuzati Bulai…la lupta vitejii mei..mai era un membru dar coordoneaza de acasa fiind destituit pt ca era obsedat sexual..deci un sindicat puternic de 3 persoane cu o mana forte BZT..niste oameni josnici, unul fost asistent care cara bautura la hoti, altul un vesnic nemultumit, iar ultimul o piticanie care juca table cu detinutii pe hol…halal sindicat..pensionati va! si cultivati legume.

  • Indiferent cine esti in spatele acestui comentariu, eu cred ca stii multe aspecte care ii caracterizeeza pe acesti oameni gen ”BZT” , insa personal cred ca directorul ar trebui sa uziteze de posibilitatea de ai trimite la o evaluare psiho urgent, mai mult cred ca suprav. super ”Z” nu ar avea ce cauta pe sectia de detinere,,,,,,,,,,,,are probleme grave………., dar trebuie sa li se mai acorde o SANSA..

 2. Grigore Alexandrescu
  Câinele şi căţelul

  “Cât îmi sunt de urâte unele dobitoace,
  Cum lupii, urşii, leii şi alte câteva,
  Care cred despre sine că preţuiesc ceva!
  De se trag din neam mare,
  Asta e o-ntâmplare:
  Şi eu poate sunt nobil, dar s-o arăt nu-mi place.
  Oamenii spun adesea că-n ţări civilizate
  Este egalitate.
  Toate iau o schimbare şi lumea se ciopleşte,
  Numai pe noi mândria nu ne mai părăseşte.
  Cât pentru mine unul, fieştecine ştie
  C-o am de bucurie
  Când toată lighioana, măcar şi cea mai proastă,
  Câine sadea îmi zice, iar nu domnia-voastră.”
  Aşa vorbea deunăzi cu un bou oarecare
  Samson, dulău de curte, ce lătra foarte tare.
  Căţelul Samurache, ce şedea la o parte
  Ca simplu privitor,
  Auzind vorba lor,
  Şi că nu au mândrie, nici capricii deşarte,
  S-apropie îndată
  Să-şi arate iubirea ce are pentru ei:
  “Gândirea voastră, zise, îmi pare minunată,
  Şi sentimentul vostru îl cinstesc, fraţii mei.”
  – “Noi, fraţii tăi? răspunse Samson plin de mânie,
  Noi, fraţii tăi, potaie!
  O să-ţi dăm o bătaie
  Care s-o pomeneşti.
  Cunoşti tu cine suntem, şi ţi se cade ţie,
  Lichea neruşinată, astfel să ne vorbeşti?”
  – “Dar ziceaţi…” – “Şi ce-ţi pasă? Te-ntreb eu ce ziceam?
  Adevărat vorbeam,
  Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei,
  Că voi egalitate, dar nu pentru căţei.”
  Aceasta între noi adesea o vedem,
  Şi numai cu cei mari egalitate vrem.”
  Ia mai comentati,mai…!!!

 3. Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 35/2014 privind masurile de sprijin acordate politistilor incadrati intr-un grad de invaliditate si familiilor acestora, precum si familiilor politistilor decedati a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 192, din 19 martie 2014.

  Ordinul stabileste conditiile si procedurile pentru realizarea urmatoarelor masuri de sprijin:

  1. mentinerea in activitate in functii de politist a politistului ranit apt sa desfasoare anumite activitati profesionale, denumit in continuare politist ranit compatibil;
  2. numirea in functii de politist a fostului politist ranit;
  3. inmatricularea in institutiile de invatamant ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a copiilor aflati in intretinerea politistului decedat sau a politistului ranit;
  4. numirea in functii de politist, respectiv angajarea ca personal contractual in unitati ale MAI a copiilor aflati in intretinerea politistului decedat sau a politistului ranit, precum si a sotului/sotiei acestuia;

  Termen de intrare in vigoare: 1 aprilie 2014

  • La noi in sistem se practica 3 si 4- cu extindere catre fini, nepoti, cumetri, prieteni- fara a fi ranit cineva.

   • se merge ca in jargonul ala: “vere, ia jigneste-ma cu-o bere” 😀

    Doar ca nu-i o bere, iar “jignirea” e tratata ca o rana si trebuie vindecata. 😀

  • Ce se mai poate spune colega? Nimic deosebit nu se mai poate spune. Situatie similara au patit cei 4 ofiteri de la Codlea acum 2 ani cand au fost retinuti pentru 24 ore si Parchetul ii vroia retinuti pentru 9 zile. Doi infractori se bateau, un ofiter s-a implicat sa-i desparta, unul dintre ei l-a reclamat pe ofiter ca l-a lovit. Din materialul probator nu s-a putu dovedi ca ofiterul in cauza l-a lovit in frunte cu capul (dupa cum a reclamat hotul) dar din declaratiile colegilor a reiesit ca i-a dat doi pumni in coaste pana sa-i aplice catusele….sic. Duduia de la prevenire(O.B.), tinea legatura tot timpul cu Parchetul informand si indrumand pe cine sa stranga de boase, care ar putea fi slab de ingeri sa declare asa cum vrea coana procuroare ca sa-i iasa cercetarea. Deci……ce mai putem spune?

 4. D-le Dorobantu, cu tot respectul – cand vorbeam de “pasaretul” ruda cu corbul, am fost considerat …rasist!
  Daca ziceam de zburatoare inrudite cu paunul sau pasarea paradisului as fi fost considerat….antisemit,sovin,iredentist sau mai stiu eu cum!!
  Intreb de fapt daca jignirile sunt acceptate doar daca vin din partea “agentilor de politie penitenciara” (la adresa lui Mincu de exemplu)??.
  P.S. Chiar asa!! Ce va impiedica sa promulgati legea “politiei penitenciare” ca doar sunteti ….presedinte !!

 5. Domnule Cosmin ( sa nu uitati ) va solicit sprijinul pentru a afla procedura prin care pote fi trimis in fata comisiei de disciplina un director de penitenciar.
  Comisia de disciplina pentru directori este la MJ ( cui ne adresam cine este presedintele, adresa, mail, ….. ) pentru a nu fi respinsa din diverse motive.
  Cu stima.

  • Procedura prin care un director poate fi trimis in fata Comisiei de disciplina a MJ este aceeasi din OMJ 2856/C/2004. Modul de formulare al sesizarii trebuie sa contina cerintele obligatorii prevazute la art. 22, alin. 2 din OMJ mentionat.

   ATENTIE! Nu puteti sesiza abaterea disciplinara pentru probleme profesionale decat daca ati fost afectat direct de deciziile abuzive sau ilegale ale acestuia, ca … persoana vatamata. (art. 22, alin. 1, lit. e din OMJ). Pentru abateri disciplinare profesionale ale acestuia care nu v-au afectat nu puteti sesiza, doar … reclama. Va recomand Corpul de control al MJ sau DIP-ANP.

   Sesizarea si eventualele documente ce o insotesc se poate trimite in plic, pe adresa: Comisia de disciplina a functionarilor publici cu statut special, Ministerul Justitiei, Bucureşti, Str. Apolodor, Nr.17, sector 5.

   sau

   scanata pe mail, la relatiipublice@just.ro

   Recomandabil este prin posta, cu confirmare de primire.

   BAFTA 😀

  • Procedura prin care un director poate fi trimis in fata Comisiei de disciplina a MJ este aceeasi din OMJ 2856/C/2004. Modul de formulare al sesizarii trebuie sa contina cerintele obligatorii prevazute la art. 22, alin. 2 din OMJ mentionat.

   ATENTIE! Nu puteti sesiza abaterea disciplinara pentru probleme profesionale decat daca ati fost afectat direct de deciziile abuzive sau ilegale ale acestuia, ca … persoana vatamata. (art. 22, alin. 1, lit. e din OMJ). Pentru abateri disciplinare profesionale ale acestuia care nu v-au afectat nu puteti sesiza, doar … reclama. Va recomand Corpul de control al MJ sau DIP-ANP.

   Sesizarea si eventualele documente ce o insotesc se poate trimite in plic, pe adresa: Comisia de disciplina a functionarilor publici cu statut special, Ministerul Justitiei, Bucureşti, Str. Apolodor, Nr.17, sector 5.

   sau

   scanata pe mail, la relatiipublice@just.ro

   Recomandabil este prin posta, cu confirmare de primire.

   BAFTA 😀

 6. Dl Cosmin care este valoarea de bani 1000sau1900ron pe care Anp o daruieste paznicilor cum ne-a numit Antena1 la Observator 19?.Care din aceste valori le primeste paznicul din operativ care se echipeaza cu japca.Face ciobanul spectacol cu noi paznicii,iar media ne numeste numai gardieni ,paznici iar la o firma de paza sint agenti.Cu tot respectul

  • Valoarea echipamentului este de 1900 lei (tinuta de oras si de serviciu). Cei care primesc echipament de serviciu vor primi echivalentul in bani doar pentru tinuta de oras.
   Media si opinia publica ne vor numi altfel cand le vom arata ca ne numim altfel. Vom face tot posibilul sa schimbam imaginea actuala a angajatilor din sistemul penitenciar romanesc.

   • Cand?Vad ca ati inceput sa cenzurati comentariile si nu da deloc bine!Pentru un cretin ca minca,intrati in silenzio stampa aiurea,fara rost?!Cand veti promulga legea ”Politiei Penitenciare”?Ce dureaza atat de mult?1900 lei e din 2000 incoace-bataie de joc pentru cadrele sistemului;ca ne fac haine carpe sau experimente refuzate de altii,pretul a ramas acelasi!!!Am ajuns cobaiul anepeului,la tot si la toate!…

    • referitor la ce spune “agent de politie penitenciara
     March 19, 2014 at 2:26 am”, va aduc la cunostinta ca exista suspiciuni ca, datorita unor ”avantaje” din partea conducerii, ar exista rugaminti din partea unor, actualmente, lideri de sindicat, catre moderator : “s-o lase mai moale” cu publicarea articolelor despre anumit(e) penitenciaR.
     e adevarat ca afirmatia e facuta de un membru al altui sindicat, dar pare credibila, la prima vedere.
     nu e necesara postarea coment-ului. Bc.

 7. Avand in vedere faptul ca in situatia actuala prezenta la cursuri de perfectionare duce la pierderea sporului, aceasta va fi o masura de pedepsire a subordonatilor incomozi prin trimiterea acestora la aceste cursuri.
  Pe langa faptul ca mergeai la cursuri pe bani tai, acum mai iti taie si sporurile si te vor trimite fortat. Oare sindicatele nu au nimic de spus fata de asemenea anomalii.
  Ce se va intampla in cazul refuzului de a participa la aceste cursuri de perfectionare in situatia data, cand angajatorul te obliga sa participi si iti taie sporurile ?

 8. Sosesc banii pina la Paste?Dl Cosmin astea sint cele mai noi birfe din unitati.Au aparut planificari cind sosesc in unitati croitorii pentru masuri

   • 1. Prin adresa T 7343/17.03.2014, directorul BAGR, dl. L, solicita directorilor de unitati sa aprobe accesul in perioada urmatoare reprezentantilor celor 4 firme de au castigat licitatiile pentru articolele de imbracaminte, accesorii, incaltaminte si centuri multifunctionale, pentru ca in caietele de sarcini era prevazuta aceasta obligatie a lor.

    2. De asemenea ANP a facut demersuri la MJ in vederea acordarii inainte de Pasti a contravalorii cotei parti tinuta de oras (aprox. 1000 lei), urmand ca pana pe data de 10.07.2014 sa acorde diferenta ce reprezinta contravaloarea cotei parti tinuta de serviciu, celor care nu vor fi echipati.

    P.S. Di o cafea domnu`Cosmin … zilele astea? Sau poate maine, mai stii, daca ne intalnim cumva? 😀

 9. DCEAN-ul promotor? Este de-ajuns ce “promoveaza” în sistem DAPI a lui Ani Dumitrache. Acum este în control la P.Focşani.Cică face ravagii pe acolo. Fiecare zi începe şi se termină cu cite o cearta cu directorul.

 10. Dle Dorobantu, nu ma refeream la aspecte generale, ca nu putem fi toti perfecti, ci la un mic comentariu, formulat strict la subiect si care va era adresat. Doare cand se apasa pe rana ? (fara ranjet)

  • Daca vreti sa dialogati cu subsemnatul sunati-ma pe telefonul mobil!
   Sa nu transformam site-ul FSANP intr-un blog al dialogului inutil dintre mine si dumneavoastra.

 11. din cate stiu si vreau sa ma contraziceti daca nu-i adevarat, aceaste aspecte se aplica doar daca functionarul participa la cursuri desfasurate in institutii de invatamant acreditate ( cursuri master la Academia Militara, seminarii la Institutul de Magisratura, etc.. cu scoatere din productie evident) nu pentru orice convocare sau asa zis curs de 3 zile la care nu se obtine nici o adeverinta de participare dar diploma…

 12. Codul muncii:
  “(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
  (3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.”
  Care e baza legala a deciziei de mai sus?Sa nu uitam CODUL CIVIL!
  “In caz de indoiala se aplica in favoarea celui care se obliga”,respectiv angajatul!

 13. Manipularea prostimii
  1. “Prostimea” trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu altceva decat cu problemele ei adevarate. Pentru aceasta, presa distrage permanent atentia de la problemele economice sau sociale reale, indreptand-o catre subiecte minore, dar cu mare impact emotional.
  2. “Prostimea” trebuie sa perceapa conducatorii drept salvatori ai natiunii. Pentru aceasta, presa inventeaza false amenintari care ingrijoreaza “prostimea”. Politicienii sunt prezentati apoi ca “salvatori” si poporul accepta chiar si limitarea drepturilor si libertatilor democratice.
  3. “Prostimea” trebuie permanent pregatita pentru mai rau. Pentru aceasta, presa promoveaza imaginea unui guvern preocupat pentru ameliorarea conditiilor de trai. Politicile antipopulare dure se vor aplica lent pentru a se preveni ori atenua protestele sociale.
  4. “Prostimea” trebuie sa creada ca ceea ce guvernele pregatesc spre a trai mai rau este tot pentru binele ei. Pentru aceasta, presa obtine acordul poporului pentru masurile economice dure din viitor. Omul se obisnuieste cu ideea si inghite tot, daca e prevenit si amanat.
  5. “Prostimea” nu trebuie lasata sa inteleaga legatura dintre cauze si efecte.Pentru aceasta, presa si politicienii se adreseaza oamenilor ca si cum ar avea cu totii o gandire infantila. Astfel duci romanii spre o gandire colectiva naiva si superficiala.
  6. “Prostimea” trebuie obisnuita sa actioneze sub impulsul emotiilor.Pentru aceasta, presa face tot timpul apel la sentimente si la reactii de suflet, nu la ratiune. Se incurajeaza astfel reactiile emotionale, pentru ca sunt cel maiusor de manipulat.
  7. “Prostimea” trebuie obisnuita cu satisfactii ieftine, care sa-i ocupe tot timpul si s-o tina departe de tinte superioare. Pentru aceasta, s-a creat un sistem de invatamant corupt si nefunctional, un instrument ideal de a tine tineretul in nestiinta si a-l manipula perfect.
  8. “Prostimea” nu trebuie sa aiba acces la mijloace de informare completa, exacta, corecta si obiectiva. Pentru aceasta, sunt sustinute financiar acele institutii de presa care indobitocesc si ajuta romanul sa nu gandeasca, sa nu inteleaga.
  9. “Prostimea” trebuie sa functioneze cu spirit de turma. Pentru aceasta, sunt stimulate sentimente individuale de culpa, de fatalitate si neputinta. Romanii care nu mai au puterea si dorinta de a se revolta devin o turma usor de controlat.
  10. “Prostimea” nu trebuie sa creada in existenta strategiilor si mijloacelor de manipulare. Pentru aceasta se cerceteaza punctele slabe din psihologia individului si a multimilor. In acelasi timp, presa va sustine ca nu exista mijloace si strategii de manipulare… SI TOTUSI EXISTA!

  • dati-mi un singur exemplu cand DCEAN a fost promotorul unor prevederi avantajoase angajatului din penitenciare! eu va dau ca si exemplu contrar cel putin 20 de cazuri cand a intervenit atat in proiecte de OMJ cat si in adrese cu impact finaciar negativ asupra angajatilor sau cand au fost avansate propuneri de modificare a Legii 293 in detrimentul angajatilor din sistem! iar preluarea ” flacarii olimpice” de la doamna comisar sef Pieleanu a facut-o dl. Coratu in acelasi” pas de gasca”!

Comments are closed.