HG nr. 1946/2004 privind concediile… spre modificare

Modificari-legislativeAdmnistrația Națională a Penitenciarelor (ANP) propune modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1946/2004 privind condițiile în baza cărora funcționarul public cu statut special din sistemul administrației penitenciare are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite și concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament și recuperare, cu modificările și completările ulterioare.

Din dorința de a armoniza legislația actuală, ANP si-a propus modificarea art. 1 alin. (3); art. 3 alin. (1); art. 12 alin. (2) din susnumita Hotărâre a Guvernului.

Apreciem că Admnistrația Națională a Penitenciarelor (ANP), in considerarea calității sale de instituție de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, trebuie să întreprindă toate măsurile necesare în scopul alinietii legislației existente realității actuale din penitenciarele subordonate.

Considerăm că armonizarea legislativă reprezintă primul pas în identificarea de soluții viabile în rezolvarea tuturor disfuncționalităților existente în sistemul penitenciar. Completarea și modificarea actelor normative fac oportună abordarea unitară, fluidizarea și clarificarea prevederilor acestora raportate la schimbările sociale continue din sistemul penitenciar românesc.

VENIȚI CU PROPUNERI!

proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1946 din 2004

52 Comments

  • are exact atatia cat are si Guvernul Romaniei, si A.N.P-ul si serviciile secrete! doar suntem nascuti de’o mama toti , nu-i asa? viking nu-i nici unul , asta sigur!

   • Credeti ca a disparut caracterul,domnule Raileanu ? Eu inca mai cred in el si in OAMENI ! 🙂

    • @Adkins: cu evlavie as asculta de la tine definitia ” caracterului”! pe mine ma depaseste notiunea , de ce ? pentru ca pana in prezent prea putine momente din existenta sistemului penitenciar au concretizat aceasta trasatura…

     • Domnule Raileanu,sincer,nu aveti ce asculta de la mine.Nu dau definitii,pur si simplu asta sunt.
      Asta cu momentele care au concretizat si nu au concretizat,sunt precum pacatosul care pacatuieste intr-una,merge la popa(alt om) ala ii da niste canoane,pacatosul le spune in timp ce pacatuieste,si tot asa. 🙂

 1. Cititorule mai intai identifica-te si apoi poti vorbi ! Daca nu ai curajul nici macar sa-ti atribui un nume ….ce sa mai vorbim de restul !Daca nu stii cum e sa cresti un copil mai bine taci! Cand vei fi intr-o astfel de situatie ai sa vezi cum este si te asigur ca vei solicita concediul de odihna cu siguranta!
  DAAA a creste un copil pana la varsta de 1-2 ani necesita concediu de odihna pentru ca muncesti poate mai mult decat la serviciu!
  In privinta armonizarii legislatie romanesti la cea a UE in aceasta privinta cred ca e responsabilitatea initiatorului modificarii reglementarilor actuale !!!
  Oricum cred ca prin acesta armonizare vor declansa un lung sir de procese in instanta pentru ca fpss care au copii mici vor fi foarte afectati ! Si nu este de mirare daca vor cere daune morale pe care cu siguranta ANP nu va avea de unde sa le acopere….

 2. Ionela, fara suparare, dar tu la ce vrei sa se raporteze concediul de odihna in cazul unei angajat aflat in CONCEDIU de crestere a copilului ? Si aici vorbim de mama sau de tata, fara deosebire, deci nu se pune problema de nastere, ci de crestere. Vrei concediu la concediu ?!? Trebuie sa te odihnesti dupa ce iti ingrijesti propriul copil ?

  Eu in locul tau as cere o armonizare si cu legislatia din Ulan Bator. Acolo, angajatilor li se acorda un concediu dupa cel de odihna, ca vin bietii de ei rupti de oboseala… Altfel, unde ar mai fi democratia ?

  Si, apropos, studioaso, cand mai vorbesti de armonizare legislativa, cu asa un aer de parca ai stii despre ce-i vorba, indica si actele normative la care faci referire. Ca eu te intreb altfel: in care mama dracului de tara, sub care mama dracului de pat, se acorda ineptiile pe care tu le sustii ?

  • Dupa parerea mea d-na Ionela nu afost destul de explicita!
   Iata despre ce e vorba;” aln.(3): “Concediile prevazute mai sus,insumate,(…) au fost de 12 luni sau mai mari si s-au intins pe mai multi ani calendaristici consecutivi – situatie in care are dreptul la un singur concediu de odihna acordat in anul reluarii activitatii in masua in care nu a fost efectuat in anul in care a intervenit absenta de la serviciu”
   Intervine situatia in care revine la serviciu,spre ex. la inceputul anului,munceste tot anul,si… nu beneficiciaza de CO!!!
   De asemeni textul “…are dreptul la un singur CO acordat in anul reluarii activitatii in masura in care nu a fost efectuat in anul in care a intervenit absenta de la serviciu” duce la concluzia ca pentru 2 ani munciti (anul intreruperii si anul reluarii) se beneficiaza de UN SINGUR C.O.!!!
   Solutia; acordarea PROPORTIONAL cu timpul muncit intr-un an, a C.O.!
   P.S.1:
   Daca va alin.(3) nu se modifica intrerupeti concediul de crestere copil(cand e aproape de terminare) si veti beneficia de CO pe anul reluarii activitatii,pentru ca nu se mai incadreaza in “…au fost de 12 luni sau mai mari…” ,perioada devenind mai mica de 12 luni… samd.
   P.S.2:
   D-le Cosmin aveti mail cu propuneri de la …77@gmail,din data de 27.o3

  • din ciclul ” Stan si Bran”‘ sau ” cum va place” puteti citi in cadrul bibliografiei de concurs pentru functia de asistent medical urmatorul domeniu de subiect: alaptarea copilului sugar! no comment!

   • Este posibil ca in unele penitenciare ale tarii sa se nasca copii….si acestia pot sta langa mama aflata ca detinuta(ppl) pana aproape la 2 ani (daca nu sunt incredintati familiei sau luati de asistenta sociala).
    Asigurarea asistentei medicale a acelor micuti va fi acordata de cadre medicale cu studii postliceale / medii in majoritatea timpului…asa ca sunt necesare cunostinte despre puericultura…
    Tematica este corecta!

    • E la fel de posibil ca într-unele din localitățile patriei unora din cadre să li se nască copii, cărora niște șefi cretini să nu le deconteze medicamentele, pentru că, pur și simplu, nu vor.

     Lasă-mă cu alăptatul copiilor în penitenciare, că pe ăștia dacă nu ar avea cine (mamele lor denaturate), mă ofer eu să-i alăptez.

   • păi dacă-l alăptau pe al Şatrancei, ăla fără creier, de semăna cu părinţii, lăsau Antena şi Reteveiul fără subiect

 3. Observ ca nu cunoasteti legislatia UE in materie de legislatie penitenciara !!! Invocati tot felul de reglementari din Romania referitoare la bugetari si incercati o armonizare a legislatiei penitenciare la acestea numai ca noi suntem functionari publici cu statut “special”.

  In ce legislatie dintr-o tara unde exista democratie i se interzice unei femei sa nasca sau sa-si creasca copilul pentru ca altfel i se taie concediul de odihna pe anul respectiv?

  Studiati cu atentie legislatia UE in materie de penitenciare si armonizati reglementarile romanesti la acestea !

  Nu sunteti in masura sa-mi spuneti mie ca nu mai beneficiez de concediu de odihna daca nasc sau daca imi cresc copilul 1-2 ani sau daca absentez de la serviciu pe motiv de boala !!!

  Cred ca din lipsa de activitate prin ANP cautati tot felul de motive sa faceti armonizari fara sa studiati legislatia UE !

  STUDIATI SI APOI ARMONIZATI…… si nu uitati ca suntem fp cu STATUT SPECIAL si nu lucram la primarie !!!

 4. dar ar ar fi corect sa fie o diferenta si intre operativ si administrativ???……la bacau de exemplu sunt multi la administrativ cu coef de 2.90 iar la operativ sunt cu 2.70….asa se merge la bacau…..dupa parerea mea cei de la operativ ar trebuie sa aiba niste sporori in plus fata de administrativ…

  • Mai Neculai la ce iti trebuie mai mult de 2.70 ca tu mai ai putin si cazi din foisor!!!

   • Externalizarea serviciilor se impune…
    Sindicatele ar fi bine sa aveti solutii de rezerva

    • Si care sunt serviciile ce le-ai dori externalizate intr-u fericirea si bunastarea lu ` matale alien(atule) ??

 5. Propuneri:
  Angajatii care lucreaza la 8 ore sa solicite concediul de odihna in care sa aiba obligativitatea de a include in solicitarea lor si zilele de sambata si duminica pt.situatiile frecvente in sistem in care cererile de CO cuprind doar perioadele de luni pana vineri sau situatiile in care cererea face referire la zilele de vineri sau luni prin alipirea automata a zilelor de weekend.
  In situatiile in care fpss indiferent ca lucreaza la tura sau 8 ore are zile restante de CO din anul precedent sa nu aiba posibilitatea de a solicita cncediul pe anul in curs pana cand nu sunt solicitate zilele de concediu restante
  Argumente:
  1.Fpss care lucreaza la tura beneficiaza de 48 ore libere ca urmare a turei de noapte (suprasolicitare efort suplimentar etc.)si ca atare cererea de CO cuprinde obligatoriu si cele 2 zile libere care s-ar cuveni dupa eventuala tura de noapte ,conform planificarii.
  2.Zilele de concediu sunt calendaristice si nu lucratoare.Sunt situatii frecvente in sistem in care cei care lucreaza la 8 ore solicita zile de concediu prin care lipesc zilele lucratoare cu zilele de weekend ajungandu-se in situatiile in care zilele de repaus (co) totalizeaza 60 70 zile Calendaristice intr-un an calendaristic .
  3.Concediul de odihna suplimentar este evaluat si legiferat la ora actuala in mod egal pt toti fpss.Cred ca este oportuna diferentierea intre cei care lucreaza la 8 ore si cei care lucraza la tura.Prezenta la serviciu pt cei care lucreaza la tura implica surmenajul,suprasolicitarea specifica pt.turele de noapte,sambetele si duminicile si sarbatorile legale.
  4.Sunt situatii frecvente in care fpss solicita in ianuarie co.cu scopul de a deconta drepturile de transport(nu are rost sa detaliem modul in care se fac aceste deplasari si solicitarea de decontare pt.situatiile de deplasare in localitatile situate kilometric in extremitatile opuse fata de localitatea de garnizoana)in conditiile in care nu sunt epuizate zilele de co.din anul precedent.
  5.Prevederea legala de efectuare a zilelor de concediu restante pana la un anumit termen iar in caz contrar sa se considere o renuntare expresa la efectuarea zilelor de concediu restante fara nici un fel de compensare.
  P.s.Subliniez ca nu urmaresc si nu doresc diminuarea zilelor de concediu suplimentar pt cei care lucreaza la 8 ore.O eventuala crestere a cuantumului de zile de concediu suplimentar va implica si resurse umane suplimentare pt exercitarea acestui drept in conditii normale si justificate.

  • cred ca tu nu faci altceva la serviciu, decât ții evidenta celor de la 8 ore, dacă tot ai timp pentru asta, de ce nu treci ma băiatule la acest program, sigur o sa găsești tu solutii.

  • Ai uitat mai Operativule sa amintesti faptul ca iei un spor illegal….cel de noapte…noaptea dormi in post iar ziua dormi pe tine, in papuci si scoti pe nas asemenea aberatii…

   • Daca tu asta ai inteles atunci…se stie ca somnul de noapte e mai odihnitor ca cel din timpul zilei…

  • pt.-android la 9,50 la argumente -1:cum adica CO cuprinde obligatoriu si cele 2 zile libere dupa tura de noapte.pai cine i-ti scrie cererea de CO,nu tu?si daca o scri tu cum poti sa ceri CO incepind cu zilele tale libere,inseamna ca i-ti meriti soarta daca ceri tu cu mina ta CO din zile libere , dar te deranjeaza ca cel de la administrativ nu cere cu mina lui CO simbata si duminica ,care sunt zile liberela fel cum sunt zilele tale ,cele doua dupa tura de noapte.sunt curios la ce penitenciar se intimpla ,daca ai curaj sa unde si daca aveti sindicat. daca aveti si se intimpla ce scrii tu DATI FOC acelui sindicat ,care de fapt nu e sindicat.

   • ziua de CO incepe la ora 0,00 a zilei ,ori tu la ora aceea intura de noapte esti in serviciu ,cum poti sa fi si in CO si in servicu in acelasi timp.serviciu se termina la ora 8 dimineata cind tu daca ai fi in CO in opt ore poti fi departe.Sunt curios la ce unitate se intimpla asa ceva .
    scriei numele daca ai curaj.

    • Sa incep cu CURAJOSUL …anonim…nu ai inteles…
     Ex:Daca iau concediu sa zicem ..dupa tura de noapte..in mod normal am 2 libere apoi abia din a 3 zi incepe prima zi de concediul..corect nu?
     La fel se intampla si cand se termina concediul si tre sa vin la tura de zi..numai ca in zilele de concediu tre sa cuprind si ultimile doua zile care sunt de fapt libere dupa tura de noapte…ceea ce la personalul de la 8 ore nu se intampla…ex:daca ia concediu de luni pana vineri..nu vine sambata la serviciu..vine luni…

  • Draga colega, fiecare program de lucru are avantajele si dezavantajele lui.
   Diferentierea dintre 8 ore si tura este sporul de noapte(25%), pontarea dubla pentru sarbatori legale si plata dubla pt. zilele de repaus saptamanal, care la noi in sistem nu se face.
   Pt atasarea zilelor de weekend la CO, ai dreptate partial. Da, este valabil pt acele weekend-uri din interiorul CO, nu si pt. cele de la extreme; acelea sunt considerate repaus saptamanal.
   Pt. cei de la tura, CO nu trebuie sa includa si timpul de odihna dupa tura de noapte.
   P.S.Nu uita ca fara cei de la 8 ore tu nu-ti poti desfasura activitatea in bune conditii. Fiecare are rolul lui intr-o institutie.
   Toate cele bune!

   • Pentru ca tre sa vin din concediu tot pe tura mea…sunt obligat sa adaug la sfarsitul concediului si zilele care in mod normal asi fi liber dupa tura de serviciu

    • @android
     Si aici e o problema!!La tura, cand ai CO, daca-ti respecti tura, s-ar putea sa nu-ti faci nr. de ore lucratoare din luna respectiva si atunci incepi mai devreme cu o zi sau doua astfel incat sa-ti iasa nr de ore lucratoare. Asta inseamna sa ai sef care sa stie sa fac un grafic corect, sa avantajeze pe toata lumea si sa respecte legislatia. Cam greu….

 6. Nu mai stim nimic despre propunerea fsanp de crestere a numarului zilelor de concediu suplimentar pentru sectorul operativ! ???

   • si propunerea cum suna ?
    m-ar interesa pt cei de la sereviciul medical( ca si ei vin la fel de des si direct si stressant in contact cu ppl ca si cei din operativ , escortare si reeducare ) cate zile suplimentare se va acorda ?

    • Deci se va omite din nou medicalul, ca de obicei, daca se obtin oaresce drepturi in plus la CO? Suntem considerati un fel de struto camila – lucram tot programul in sectorul de detinere, in contact direct cu detinutul, dar avem mai putine sporuri si decat administrativul (vezi sporul de microflora adica praf).

   • Domnule Cosmin,daca a avut loc un concurs de schimbare din functie in luna ianuarie si care sa finalizat ,iar urma acestei schimbari de functie au ramas 3 posturi vacante cand se poate organiza o noua schimbare din functie pentru noile posturii vacante ?exista un termen de timp?sau e la indemana directorului saorganizeze un nou concurs de schimbare din functie sau sa blocheze aceste posturi pentru “nepotii”sistemului asa cum doreste muschii lui,sa ramana vacante pana vrea el?va multumesc .

     • Pentru cei interesati sunt posturii libere la CR TG OCNA agent administrativ,agent educator ,agent escorta NUMAI CA NU SE APLICA PRINCIPIUL OCUPARII POSTURILOR CU CELERITATE ,AU PRIORITATE NEPOTISMELE. P.S.Cei care doriti sa mergeti la CR TG OCNA nu va faceti iluzi ca veti obtine aprobare de mutare la cerere /schimbare din functie au intaietate “nepotii’,directorul va da, BAS sau PAS aviz amatorilor .

 7. Domnule Dorobantu,poate reusiti sa introduceti in legislatie sau statut si recunoasterea studiilor superioare a agentilor, prin transformarea posturilor acestora, pentru a putea primii sub o forma sau alta si ei sporul de studii, care poate fi compensat printr-o incadrare mai mare(sau coeficient mai mare-gen 3.50 de ex.) decat cea a agentilor cu studii medii si daca nu se poate la toti macar la cei care au studii superioare in domeniul de activitate.(oricum situatia actuala nu e nici morala si nici corecta ,ca unii sa il primesca fiind introdus in salariu si figureaza doar ca venit si altii sa nu il mai primesca deloc).Noi care suntem in acesta situatie consideram ca prin intermediul sindicatului poate poate fi rezolvata aceasta problema a multor colegi.Trebuie gasit un mijloc de abordare si facute demersurile necesare catre cei care sunt in masura sa solutioneze aceasta problema.Va rog respectuos sa ne spuneti concret daca ati ridicat-discutat aceasta problema,cu cine si ce raspuns ati primit in cazul in care ati facut aceste demersuri.Nu ma pricep ca v-as sugera o astfel de actiune.Va multumesc!

 8. Cosmine esti sigur ca ANP. este promotorul modificarii Hotărârii Guvernului nr. 1946/2004.
  Nu sunt alti factori. Eu am alte informatii.

 9. Imi poate arata si mie cineva decizia DMRU din 17.03.2014 ?Va multumesc.

 10. am terminat cu proiectele mai vechi si acum ne axam pe detalii…aveti dreptate e inceputul sfarsitului

 11. Și când mă gândesc că legea nr. 254/2103 are nevoie de un regulament de aplicare, chiar mi se pare suspect de unde atâta grabă ca până la 31.03.2014 să se dea un răspuns. Asta era urgența nr. 1? Nu tu statut, nu tu ghid al carierei. Chiar stăteam în drum de HG 1946/2004?

Comments are closed.