Neolitic reloaded

Bata-n capDespre bâtă, ca instrument de bază la vânătoare în epoci ancestrale, s-a mai vorbit. Numai că și în epoca modernă ne mai pândește, după colț, câte o bâtă, gata de a ne lovi cu precizie în moalele capului. În anul de grație 2014, în sistemul penitenciar, acest artefact al neoliticului are o înfățișare modernistă, fiind îndeosebi asemuită comisiilor de disciplină aservite unor conduceri dornice în a-și reprima angajații cu alte vederi sindicale decât cele ce țin de obediență.

Schimbarea locului de muncă ca urmare a unor probleme de sănătate nu găsește de cele mai multe ori înțelegere din partea managerilor din penitenciare. Este cunoscut cazul angajatului de la Penitenciarul Brăila care, copleșit de problemele familiale și de cele cauzate de obtuzitatea directorului, a recurs la sinucidere, bând insecticid.

La fel de cunoscut e și cazul de la Poarta Albă al unui angajat căruia (conform actului eliberat de medicina muncii era „apt condiționat”) i s-a repartizat un loc de muncă relaxant, pe o secție de maximă siguranță, unde, din cauza deselor șicane din partea unui deținut, a clacat, riposta sa trimițându-l afară din sistem, via parchet.

De aceeași „înțelegere” din partea directorului adjunct-împuternicit a „beneficiat” și un alt angajat (tot de la Poarta Albă), Pană Ion. Având probleme de sănătate și ceva acte medicale doveditoare, a sperat că va putea fi mutat la SEAP, fiind disponibil un post de educator.

Spre a fi deplin acoperiți și a mima respectarea disciplinei de stat, managerul/ii i-a(u) cerut agentului să înainteze o cerere de mutare, după care a fost mutat de la secția exterioară la sediul central și înștiințat în scris că i s-a aprobat mutarea și este repartizat la formațiunea de însoțire cu program de 8 ore.

Nici vorbă de a participa la vreun concurs, sau de a lucra la formațiunea însoțire, iar de aici până la hărțuire nu a mai fost decât un pas, după un scurt dialog cu directorul adjunct urmând a intra în acțiune bâta neanderthaliană, adicătelea sesizarea comisiei de disciplină din dispoziția cruntului manager. Și n-ar fi unicul caz de hărțuire din cauza apartenenței sindicale.

Nu numai că acel post de educator nu a fost ocupat de nimeni, dar mutarea agentului de la secția exterioară la sediul central s-a dovedit a fi una cât se poate de motivată, având în vedere renunțarea sa la apartenența sindicală și opțiunea sa ulterioară pentru un sindicat afiliat fsanp.

C-așa-i în tenis, ar spune obedienții. Numai că bâta se poate întoarce câteodată ca un bumerang împotriva celui care o folosește. Asta-i viața, ar zice alții.

92 Comments

 1. se dau ei raniti dupa un an de cand au ajuns la poarta alba ajung la evidenta si dupa aia obtin transfeu

 2. @ anonimus cu masca
  Nu te tine sa-ti dai numele,am sa-ti demonstrez ca,am mai multe clase decat tine,cat de curand
  Iti este frica…lasa ca,stiu cine esti si..poate ma inscrii si pe mine la un liceu.,in aceeasi banca cu tine.
  Unde am sa merg voi avea un indrumator si,voi scrie exact ce,Tu nu vrei sa auziI(citesti).
  Ti-am deranjat jocurile tale murdare?de incerci sa ma denigrezi?Nu ai sa reusesti….sunt invatata cu abuzurile voastre…
  Asteapta,urmareste si,vei vedea…Tu da noroc cu detinutii in continuare pentru a le demonstra ca,,ai studii superioare”…
  In incheiere,nu va convine adevarul pur,nu sunteti voi in masura sa-mi reabilitati trecutul or,sa va vina randul asmeni-TORTIONARILOR.

  • Priviti la asta cum isi bate joc de limba romana. Ai 2 clase primare , esti poreclit-„ Gânditorul“…

   • Ce nu-ti convine adevarul?….Ce vrei sa scoti in evidenta?Nu este adevar in ceea ce scriu eu aici ?Esti un ,,favorizat”,plin de fite 🙂
    Nu stii cum sa iesi in evidenta cu ,,desteptaciunea”ta….Ha,Ha..

    • Stimată M.F., adevărul este unul crunt pentru sistemul penitenciar: pe lângă problemele datorate subfinanţării, acesta este nevoit să suporte și la capitolul imagine datorită analfabeţilor ajunşi în sistem datorită unei politici dezastruoase, cel putin pe palierul recrutării personalului. Datorită acesteia, foarte mulţi analfabeți au ajuns în rândurile noastre. Asta nu ar fi nimic, dar prostul nu se simte împlinit până nu epatează şi astfel ajunge să-şi etaleze prostia prin intermediul diferitelor bloguri. Citind şi alte postări, constat că numărul celor despre care vă vorbeam anterior este unul impresionant. De la acest argument plecând, am toate motivele sâ fiu îngrijorat. Referitor la ultima dumneavoastră propoziţie : „ Nu şti cum să ieși în evidență cu deşteptăciunea ta…“, mă simt nevoit să vă întreb cărui sistem de valori vă raportaţi? Prostia o consideraţi cumva o virtute? Se pare că da.
     P.S. Dacă aveți cumva deficultăţi în a înţelege sensul anumitor termeni din acest mesaj, pot folosi un limbaj adecvat.

     • @flintocul Ai dreptate, adevărul e crunt, probabil ai “deficultăţi” în a realiza faptul că faci parte din cei pe care îi descrii atât de plastic!

   • „Amice, ești idiot!” I. L: Caragiale a zis asta. Nu există angajat cu două clase primare în sistem, dar dintr-ăștia ca tine sunt destui. Unii, de plictiseală, dau dispoziții subalternilor să facă sesizări la comisia de disciplină.

 3. Pe Budure ar trebui sa-l aiba pe constiinta cei 3 agenti care s-au dus la el aksa si l-au trezit din somn.

   • Nu e vina lui că s-a născut așa. Mai jos e un altul cu gramatica-n sânge, care probabil că nu a dat un examen în viața sa.

    • eterna buruiană obsedată de patimă (pardon, am vrut să scriu cratimă), care după ce a fost evacuată pe uşa din dos a Cacademiei Române, s-a oploşit prin penitenciarele patriei, cu unic scop de-a vedea forma în detrimentul fondului (fundurile pe care le lustruieşte pentru salvarea mizerei foncţii, le vede însă foarte bine, vorba lui Carol al II-lea: ” nu am eu kur cât pot să pupe urzicile!”) Rog a nu se cenzura citatul, cu scuzele de rigoare pentru limbajul frust al Majestăţii-Sale, recunoscut de altfel pentru asta, un alter-ego al pirăţelului actual.

    • Pseudonimul te caracterizează. Cum dracu poti fi ironic fata de un comentariu care indeamna la a scrie corect gramatical?

     • Nu, pseudonimul e o remarcă ironică la cei care ignoră mesajul și pun mare preț pe formă. Da, cu javre de acest gen, care adopta tehnica scoaterii din context și a falsului respect față de limba română pot fi chiar mai mult decât ironic. Jigodismele nu cred că trebuiesc oploșite sub pretextul „corectitudinii”.

   • @ciupacabra În locul tău, m-aş abţine să emit judecăţi de valoare, cabron! Potrivit nick-ului tău eşti doar un biet molestator de capre, asta implicând oarece conotaţii zoofile, deh, copiii lui Jiji…

  • esti prea fraier daca spui treaba asta…..esti un sclav de-al lui mate mihai…..

  • faza cu ,,esti prea fraier”valabila pentru cel care a scris articolul cu pseudonimul…dhjkfdd…si adu-i la cunostinta directorului adjunct cum isi facea serviciul cand era agent….cand era la spital cu 7-8 beri la cap….cand rupea usa la vila la d-nul Berechet….cand juca tetrix in patul hotului….cand lasa cheile de la sectie pe mana hotului…..este un foarte bun director dar si-a gresit cariera cel care l-a numit in functie,oricum acea persoana este la Bucuresti ,,number one”Bejan Claudiu care se pisa pe gardul comandamentului cand venea lovit in freza si mai presus de toate a venit si bubuit la ochi de catre un ofiter de politie care l-a prins cu nevasta-sa in casa….!!!!!!!! Ne meritam soarta fratilor cu asa oameni care ne conduc !!!!!!!

  • Cam asta e rezultatul…un director e multumit ca un agent nu mai lucreaza in sistem, dar nimeni nu si-a pus problema care sunt cauzele care au generat o asemenea problema.
   Un „apt conditionat” pus sa lucreze pe o sectie de maxima siguranta. Adica un management mai mult decit discutabil.

    • Despre agentul despre care vorbeste cotidianul The Telegraph:

     „În urmă cu aproximativ trei-patru luni, gardianul s-a pensionat pe caz de boală. El nu a mai lucrat nicio zi de la data incidentului”, a declarat cms. şef Gelu Dincă, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Poarta Albă. Prezent în faţa instanţei, Mihai Cristian Constantinescu a recunoscut acuzaţia adusă.

     La 15.11.2014 avea de la medicina muncii ”apt conditionat”. ”Conform anchetatorilor, agresiunea a avut loc pe 13 aprilie 2013, în jurul orei 16.00, în cuşca de recreere, o incintă din plasă de zece metri pătraţi, în care se afla deţinutul Dumitru Artene, …”

     Iata unele din comentariile la articol:

     românia trezeștete !
     de la burebista (01:42:58 20 Martie 2014)
     criminalul era un îngeraș. si-a omorât tatăl doar cu de 17 lovituri de cuțit

     Atentie
     de la Kolbasz (16:30:47 25 Martie 2014)
     Legile sunt proaste! Greul il duce lucratorul de penitenciar, el lucreaza direct cu detinutul, nefiind aparat de nimeni si nimic!!!! Daca-l taia criminalul pe agent, ce se intimpla? Cand marii rechini ajung prin puscarii,(ministrii, prim-ministrii),mor incet…se imbolnavesc…nu le place. Au facut legi foarte proaste si au dat enorm de multe drepturi si libertati scursurilor societatii, caci asta sunt 80% din ei!! Agentul a gresit, s-a pierdut cu firea si l-a injunghiat pe escroc… Eu cred ca erau mai bune niste lovituri de bastoane, pana transpira agentul!!!! Garantez ca escrocul de detinut care mananca gratis mancarea societatii, a pensionarilor, a bolnavilor, era lecuit si reeducat in ziua de azi si-i purta respect agentului!!!

  • Bolnavi de grandomanie și de dorința de șicanare a angajaților. La voi tot la fel?

  • Dobrica s-a ocupat doar de un studiu de caz fara a lucra efectiv printre detinuti. Are dreptate la modul general, transpus prin intermediul unei cunostinte din extrior a sistemului.
   Povestea unora sau altora nu este deajuns sa-ti creezi o imagine asupra muncii cu minorul in penitenciar. Problema sistemului din acest punct de vedere este aceea ca nu detine parghiile necesare integrarii acestuia prin impunerera totodata si a masurilor de coercitie care fac din minor o persoana responsabila. Puscaria pentru minor este o cale de lansare in cariera infractionala. Degeaba incercam sa acoperim prin hartii o anumita munca, o anumita activitate care ar reflecta integrarea sociala a minorilor, ca nu reusim in acest sens. Totul se face la modul ideal prin intermediul hartiilor iar concret, avem minori mult mai infractori la iesirea din penitenciar decat la intrare….

   • Să înțelegem că, prin custodierea minorilor într-n sistem ineficient, condus de un management iresponsabil, de fapt statul investește în infracționalitate.

    Ce părere aveți despre marile realizări în domeniul reeducării, gen „Poezie de pușcărie” (ediția a VI-a revizuită și completată) și „Festivalul de teatru pentru deținuți”?

    Se justifică consumul de hârtie în primul caz, raportat la efectul acesei manifestări?

    Se justifică motorina necesară deplasării deținuților și personalul alocat, în cel de al doilea caz?

    De ce unui agent nu i se rezolvă doleanțele ( aici mă refer la articolul de pe acest site), iar unor borfași li se crează oportunități pentru a face turism penitenciar sub pretextul reeducării?

    Articolul prezentat de reddog mi se pare pertinent și bine documentat.

 4. Ce ne tot miram,se vede de la o posta ca Poarta-Alba,s-a transformat intr-o feuda a lui (editat admin). Oare cu ce aprobari se amenajeaza doua camere de lux pentru fratii Becali,Borcea si Dinel Staicu…Pe bune chiar nimeni nu observa ca ,s-a ajuns la un nivel al coruptiei pe fata.Am inceput sa facem puscaria in particular.Cata sustinere pot avea aceste scursuri care ne sunt si sefi si colegi de au ajuns ptr. un pumn de bani sa-si vanda onoarea si respectul nostru.Chiar nu vede nimeni ,ca ceea ce fac ei nu are aface cu nici un regulament?Oare cum pot eu mai Mate,sa mai fiu corect,cand in prezenta ta,avocatul ii dadea telefonul mobil,lui Dinel Staicu,intre porti,si acesta vorbea sa-i vireze banii in cont si sa vanda repede un teren agricol..Zi mai cinstitule,s-au sponsorizarea facuta de Becali ca sa te duci la Berlin,sa vezi meciul de handbal.?Apropo ,(editat admin),ai vazut cum se face paza pe perimetru,in ce W.C.-uri,zise posturi de paza stam….vad ca te misti foarte natural si in viteza maxima sa faci cat mai repede camerele de lux,ptr.v.i.p.-uri….chiar nu tie frica de D-zeu…..pe bune…colegii tai stau in mizerie,vara nu avem apa,iar tu le pui gresie si termopane la unii detinuti.Am ajuns slugi…..

   • DNA-ul doarme sau vânează uslişti, nu are timp de noi, dacă se uitau la TV, se autosesizau, dar o puteţi face dvs ,sindicatul sau oricine se simte vătămat. Eu nu mai pot, am avut meciuri cu Mate şi cu infractorul alcoolic Babuş, o luptă cu morile de vânt, au “tătici” la ANP, Babuş pe Movilă, iar Mate pe Stancovici!

    • @fricosul
     Vad ca la politie daca ramai cu un copil spre crestere si educare deoarece,tatal fiului meu(fost coleg cu mine) a decedat in 1999 si,cu toate ca ,eram despartiti dupa 10 ani(el fiind)recasatorit tot eu l-am inmormantat.
     Unde vreau sa ajung cu aceste aduceri aminte, pentru cei care ma cunosc.Apropooo de domnul Movila care,si domnia sa are copii dar,au Tata.
     In 2006 cand am participat la ocuparea unei functii de ofiter pentru,a-mi fi mai usor sa-mi cresc si educa copilul,m-am pregatit ENORM pentru a deveni ofiter(NU CA SA MA DAU MARE),dar m-a picat acest Mare domn MOVILA ,la proba interviu,la proba scrisa am luat 64,57,nota de admitere fiind 5,00.
     In 2007 s-a inscris si fiul meu pentru a se incadra la Poarta Alba,unde a luat la flotari 10,la viteza 9 si la rezistenta fara 2 secunde acelasi MARE domn MOVILA ,a apasat pe acel ceas si al meu copil ,a picat la Sport pe cand copii cu ambii parinti militari cu salarii bune ,au fost ANGAJATI.Mentionez ca,a terminat o facultate la acel moment DAR,pentru ca,era FIUL meu,l-a picat la proba sportiva.De ce l-a picat? pentru ca m-a judecam cu sistemul pentru,abuzul savarsit impotriva mea cu acel ,,concurs”, si….fiind bun prieten cu un coleg de la noi care,anul trecut a iesit la pensie(Lupu)care,l-a randul sau si-a angajat si sotia si copilul in acelesi loc de munca si care,au avut Salarii de merite,ceea ce EU nu am beneficiat NICIODATA de acel salariu de merit.
     Pentru ca,pilele l-au ajutat,in 2013 fiul lui, Lupu(Cosmin) bun prieten cu Movila ,Martiniuc,etc…si actualul de la varf,a fost trecut in rezerva pentru ca,A INTRODUS TELEFOANE LA DETINUTI.
     Acum va intreb:de ce un copil care a crescut fara tata ,fara mama,doar la Crese si Camine saptamanale (eu fiind mai mult la serviciu),asa erau timpurile,nu a fost lasat PE BUNE ,sa aiba un loc de munca…
     Cum am fost eu sprijinita , toata viata mea-practic in penitenciar mi-am petrecut-o pentru ca,mi-a PLACUT=nu pentru ca,m-a tinut cineva cu forta sau nu mi-a convenit regimul…
     Nu mi-a convenit ca,TOATA viata am fost HARTUITA,MARGINALI ZATA SI CATALOGATA ca ceea ce intradevar NU SUNT…
     De ce atata nedreptate,nu se gandesc la faptul ca,copii nu au nici o vina? De ce copii care au ambii parinti angajati sau unul dintre ei dar cu parinti,sunt angajati,AVANSATI? De ce?
     De ce,avem dreptul in INSTANTA sa ne judecam in Contencios dar…..nu avem DREPTUL sa si castigam,sa n-i se faca dreptate ,pentru ca,intradevar in acest sistem sunt numai ABUZURI…De ce ???? Atatea NEDREPTATI…SI DE ce esti catalogat ca, ceea ce nu esti!!!!!! Pentru ca,este tara lui Papura Voda si puscariile s-au privatizat.
     Dar cei care m-au NEANDREPTATIT l-a randul lor VOR plati,au si Ei copii si, atunci OR sa vada ce inseamna sa-ti creasca copilul fara TATA si sa te mai si Razbuni pe El.
     Sunt sigura ca , am sa scriu o carte care,o sa intereseze foarte multi colegi si nu numai….
     Succes in continuare celor care,mi-au vrut,, BINELE”,nimeni nu stie cand esti NEANDREPTATIT -cum iti PICURA inima…si cat de TARE doare,dar cel mai mult….dor rautatile lor ca,nu mai stiu pe unde sa-si plaseze-sotiile si copii,etc…si TOT tu esti cea REA…
     De un lucru sunt sigura,nu plec cu GRADE DE OFITER de pe acest pamant si, TOTI vom pleca asa cum am venit…

     • esti sigura ca ai terminat 8 clase?cu gramatica ta de fara frecventa chiar sperai sa ajungi chiar si pana aici…multumeste institutiei care te-a improprietarit cu diploma.chiar esti de plans.serios.

     • Nu stiu cine sunteti dar se vede ca aveti un “dinte” impotriva doamnei Marinela Flintoc.
      Sa stiti ca acea nota chiar a fost una mare la concursurile de atunci , avem ofiteri din acea perioada cu note sub 6.
      Asa, de curiozitate, aveti si un nume?
      Nu de alta, dar sa vedem si noi, colegii doamnei Marinela Flintoc, de la.sectia Valu lui Traian, cine face aceste aprecieri.
      PS: Ar fi indicat sa vorbim argumentat, nu onomatopeic si putin impertinent, cum o faci dumneata.
      Oricum, nu-i bai, te poti exprima cum vrei, suntem obisnuiti cu impertinenta detinutilor ( si chiar cu cea a unor “colegi” ) exista antidot pentru impertinenti.

     • @reddog
      Multumesc frumos pentru sustinere dar cred ca ,are o placa…nu numai un dinte :).

     • NU am ceva impotriva Marinelei Flintoc sau cum naiba o chema-o, am insa ceva special impotriva persoanelor care isi bat joc de limba romana. Sincer, cum dracu sa treci un examen cand pui virgula dupa cum te taie capul si cratima asemenea?

     • Dar de ăsta ce zici, a pus virgula și cratima unde trebuie? http://goo.gl/9JQYr4

      Cum rămâne cu prostia ridicată la rang de virtute? Să nu confundăm mesajul transmis cu prețiozități pseudoacademice de doi lei.

      Dacă nu blace la tine site, mută-ți pretențiile-n altă parte …

     • Nu merita sa cobor la mintea ta,cel mai destept cedeaza…site-ul muta-l tu .Eu nu voi parasi acesta pagina:),imi place,ceea ce tie nu-ti convine,eu nu am pretenti fraeurule,eu arat realitatea aici unde tu vrei sa o acoperi…nu ve-i reusi sunt multi adepti da-ai tai dar tu vrei sa fii
      profesorul(sic).
      Sa-ti fie rusine…..labus.

     • @acelasi flint
      Sa mori tu ca nu ma cunosti !!!!! Doamne ce grijuliu esti tu cu ,, ” si cu , ta .De ce eviti sa comentezi la subiect?Ce tot o dai in cratime ? pe cine slugaresti de te invata ce sa-mi scrii asta inseamna ca,nu esti decat o NULITATE absoluta mai sigur un zero barat.Fi tu insuti si comenteaza la ceea ce scriu eu daca sau nu ,este adevarat nu incerca sa induci lumea pe Fagasul dictat de cei pe care tu ii pupi in c..
      Ai impresia ca esti asa destept cu cratima si virgula ta,poate trebuia sa scriu mai intai VIRGULA TA….:)

     • Cu siguranţă; nu gramatica e punctul forte al d-nei Flintoc, dar în mod cert aş prefera să aibă o funcţie de conducere, pentru că are ceea ce nu au Mate şi şleahta lui: caracter şi cojones, deşi se cred că sunt masculi feroci, în fond nu sunt decât sclavii unui Gigel, Dinel, Cristel, sau al unor interlopi de mâna a zecea precum fraţii Vasea, de care s-a milogit o zi întreagă ca să-i mute pe altă secţie, în timp ce pentru vreun martalog, chemau grupa de intervenţie. Câh!

     • Unii nu inteleg ca limba a fost inventata pe planeta asta pentru a comunica. Cat timp se intelege mesajul, nu cred ca are cineva nevoie de observatii despre virgule sau asezari in pagina. Cel putin nu in contextul asta. Toti astia care se fac tumbe si se dau de ceasul mortii pretinzand ca sunt perfecti in exprimarea scrisa, sunt ei la randul lor departe de treaba asta. Nu-i asa @Larry Flit? Cum ar fi trebuit sa scrii corect in ultimul paragraf al comentariului de la 12.52 … blace sau place ?

     • @Voican Iată că a înviat Iorgu Iordan, bulgarul care ne învăţa “să vorbeşte” corect româneşte.
      “Blace”, e corect, întâmplător îl cunosc pe cel ce a postat, arabii nu pot pronunţa litera “p”, e o aluzie fină la faptul că dir.adj. Mate Mihai, cel mai mare fan Becali în viaţă (oneros, se subînţelege) a planificat un deţinut arab să lucreze la DEAP, împreună cu un turc, şi un fost colonel, că aşa e el, suflet mare, are grijă de amărâţi…,nu putea să lase valuta nesupravegheată!

     • Corect, ca și mesaj e „blace la tine”, adică pe limba pseudoacademicianului de serviciu.

      „Dacă nu-ți place site-ul” ar fi fost forma corectă pentru cineva care chiar are respect pentru o exprimare într-o româna mai aproape de forma literară.

      Întrebare pentru tine? Mai are româna diacritice sau nu, a propos de corectitudinea exprimării. Pe urmă ridicăm bolovanul, nu-i așa?

     • NU am spus ca sunt vreo emineta in domeniu asa ca, pretinde celorlanti ca tine sa scrie impecabil. Asta daca vrei sa ramai la acelasi subiect fara rost. Daca doresti o discutie pe fond eu zic sa depasesti momentul. Daca nu, mergi pe site-urile de gramatica si cauta virgule ori diacritice lipsa la cei care posteaza acolo. Nu am ridicat niciun bolovan poate esti dumneata speriat(a) de bombe. Nu am gasit cuvantul – a propos – in DEX, asadar poate ma lamuresti si pe mine. Pt. a intelege mesajul….nu de alta !

     • Hai să nu ne ascundem după aparențe. Subiectul, sau mai bine pseudosubiectul, nu e altceva decât un proces de intenție și cam atât.

      Apropo (din fr. à-propos, care cred că e totuși în DEX) de procese de intenție, mai bine ar fi de reținut mesajul articolului. Adică abuzurile la care sunt supuși salariații din partea unor șefi. Șefi care sunt abuzivi cu unii, dar mai mult decât permisivi cu alții, permisivitate vecină cu cârdășia.

      Probabil că asta și deranjează personaje gen „Voican” și recurg la stratageme ieftine de a arunca cu acuze la fel de ieftine cu trimitere la o ortografie, o ortoepie și o gramatică cu care ei înșiși nu prea au treabă.

      Ați trimis vreodată (așa, din pură curiozitate) vreo adresă la anepeu prin care să semnalați vreo greșeală de acest gen, sau care avea o exprimare ambiguă? Ori ați tratat-o ca pe un veritabil izvor de drept și ați ajutat ca acea mizerie de adresă (pentru exemplificare, cea de închidere a popotelor) să producă efecte juridice?

      A fost sesizată vreodată comisia de disciplină împotriva dumitale, în mod abuziv? Dacă da, ce poziție ai avut? A „ghiocelului”, cumva? Ai plecat capul resemnat și ai fost sancționat? Ai avut atitudinea unui „speriat de bombe” sau ți-ai susținut nevinovăția?

     • Hai că m-am lămurit de expertiza matale în gramatică “emineta”! Aşa că nu mai pretinde “celorlanti” ce nu eşti în stare. Măcar ştii se sunt diacriticele? Nu de alta, dar să înţelegem şi noi în ce limbă e mesajul…

     • Ce jeg poti sa fii,doamana chiar a invatat si a muncit si merita sa ajunga ofiter.Dar tu ai luat macar un 5(cinci) de razi de un om care pentru a ajunge ofiter era suficient doar 5(cinci) si acea nota pe care doamna a luat-o daca vrei sa stii-a fost cea mai mare.
      Sa-ti fie rusine !!!!! Esti ,,un adevarat” coleg 🙂

   • bai ofiter siguranta….dar voi cu cine sunteti……nu sunteti tot cu dna-ul ??????????? daca nu erati cu ei pana acum erati cu ei toata sleapca luata…..dar sunt bani in joc,mananca toata lumea…

  • fanica,fanica tot nostalgic ai ramas dupa poarta in care ai fost descoperit cu telefonul ce il introduceai la vietas.scrie in continuare, ce altceva mai poti face acum cand nu mai esti printre noi.doar sa povestesti magariile facute si la valu si la poarta alba.

   • Si tu Mishu, la fel de nostalgic ai ramas fata de poarta in care dormeai cind faceai serviciu ca sef de tura. Dormeai pe tura de noapte pazit de colegi, iar acum esti mare sesizator, ori corectul-corectilor de la paza. Ai uitat cind tu si cu prietenul tau alcoolic i-ati pus pepeleii in cap lui Bejan, la ultima revolta. Va cam incurcase socotelile Bejan, nu?

  • zi-le domnu fanica.nu ierta nimic.zi-le si p-alea cand bagai orice la valu si pa finalul carierei tale de supercorupt, si la poarta alba.norocosule.doua luni daca mai intarziai erai coleg de cusca cu v.p.

   • Minariile de la concursul pentru sef de sectie si sef de tura tot fanica le-a facut?

  • nu slugi…mai rau….camere alea doua sunt pregatite pentru altii nu pentru cine spui tu…..oamenii isi aseaza scaunul mai bine…

 5. Din cate stiu eu la Poarta Alba are domnul (editat admin), grupa sindicala, de ce nu intervine la conducerea Penitenciarului.
  Dar ma acuzati, am uitat ca el apara conducerea Penitenciarului.
  Sa-ti fie rusine (editat admin), ai fost si vei ramane un fidel al conduceri ANP-ului.

 6. ce parere aveti daca mai mult de jumatate din colegi ar aparea cu diverse recomandari medicale care sa ii scutesca de efort fizic,ture de noapte, ortostatism(parca asa se zice la statu in picioare mai mult timp) si altele de genul acesta.se va face serviciul cu ppl din regimul deschis sau aveti alte variante.

  • La capitolul bun simt insa d-l manager abonat la pomeni (imputerniciri) se pare ca e putin cam deficitar.Cu citiva ani in urma, a chemat de acasa doi agenti care trebuiau sa refaca niste rapoarte, Oamenii respectivi tocmai ce iesisera din tura de noapte, ajunsesera acasa si au primit telefon de la actualul director adjunct sa se intoarca la serviciu. La intoarcerea la munca, din sens opus un microbuz i-a luat in plin, agentul Budure pierzandu-si viata in accidentul de circulatie. A murit un om doar pentru a satisface o ambitie bolnava.

  • E ca si cum ai pune “lupii paznici la oi…”
   Ar trebui evaluate conditiile de munca in mod real si dispuse masuri si conditii de munca reale…care sa ajute la mentinerea ordinii si respectarii normelor impuse de legislatia EUROPEANA / UNIVERSALA si cea a tarii.

  • aviz amatorilor de la centrul educativ tg ocna care suferiti de” boala lui calache “si care nu puteti executa servici in ture ,nu puteti sta pe sectia de detinere ,nu puteti sta in foisor ,ce mult va mai place programul de 8 ore cu recomandarea medicului ,dar sa nu uitam de tratamentul prescris care trebuie urmat zilnic dupa treminarea programului ,numai cu vinoase si tuicomicina ca nu cumva sa scada tensiunea si a doua zi la servici sa va ia cu lesin ,ameteli ,ganduri sinucigase ,si sa nu mai puteti lucra !!!Numai program de 8 ore si medicamentatia prescrisa de medic urmata cu stictete ,dupa serviciul de 8 ore repaus medicamentos cu vinos si tuica la orice clinica privata de pe raza orasului tg ocna .PS :comentariul trebuie tratat ca un pamflet si trebuie luat ca atare .

  • Daca am fi reprezentantii angajatorului, sigur ar trebui sa dam acest raspuns, insa cum suntem reprezentantii angajatilor, lasam acest lucru in seama angajatorului care trebuie sa se alinieze legislatiei in vigoare.
   De la anu ti se respecta un drept si pana a te substitui angajatorului, scuzati, dar cred ca suntem pe alt teren.
   Giovani STERE

  • @intrebare:starea de sanatate deteriorata a unor colegi are ca si factor determinant conditiile actuale de munca , si cred ca la dvs,la Poarta-Alba , notiuni de genul- medicina muncii- sau sedintele semestriale ale c.s.s.m.sau trecere temporara pe alta functie datorita unor acte medicale emise de comisia de expertiza medico-militara sunt notiuni inexistente; doar mizeriile facute angajatilor de catre dir. adj. s.r.p.( imputernicit) Mate sunt litera de lege,dar mai vedem noi pe tema asta!Raspunsul pe care il asteptati la intrebarea dvs. trebuie sa va parvina de la conducerea penitenciarului , nu de pe un site! va doresc imbolnavire usoara si apoi mai discutam…

  • Dar ce ati spune daca s-ar intoarce in operativ toti agentii care lucreaza la economic-administrativ (achizitii, evidenta, secretariate)?
   Sau ar suna telefoanele in draci ca s-ar sabota nepotismele si pilele?
   Ar fi de rau daca niste oameni cu reale probleme de sanatate ar beneficia de intelegerea managerilor si ar lucra in educativ, de exemplu? Eu cred ca ar fi de bun simt.

 7. In emisiune la rtv.dl lider ne-a intitulat gardieni impreuna cu luceafarul huilei si noi vrem titulatura de politisti daca nici dl lider nu a zis agenti ce pretentie sa mai avem de altii!

 8. Salutare!
  Pe Ion Pana l-am vazut zilele trecute la sectia Valu, a revenit la plutonul escorte.
  Nu stiu exact speta dar stiu ca a fost o perioada in ” schimb de experienta” ( tinde sa faca istorie formula asta ) : ) la Poarta Alba.
  Din cate stiu avea probleme medicale de mult timp, il cunosc de multi ani de cand era la schimburile operative si am o pare buna despre el.
  Acum ce sa zic, unora poate le este antipatic…
  Nu stiu cat de simpatici trebuie sa fim, important e sa fim buni colegi, in rest fiecare are personalitatea lui si felul sau de a privi lumea asta mare…

  In alta ordine de idei, ar fi interesanta o colaborare cu MAI in ceea ce priveste pregatirea profesionala.
  http://isop.mai.gov.ro/
  Sunt, printre altele, cursuri de monitori ONU, poate avem in sistem si colegi interesati de misiuni externe.
  Din Politia Romana si Jandarmerie au plecat in misiuni externe, si nu neaparat doar cei cu functii mari, inportant este sa vorbesti bine engleza sau franceza si sa fii bun in profesia ta.
  Ar fi un plus pentru sistem ( apropo, bravo dl. Halchin de la Arad! ) si asta ar ajuta la construirea unei identitati profesionale.
  PS: Si UE are astfel de misiuni externe, dar cred ca nu stim sa profitam de astfel de oportunitati.
  Asa ca idee, pe site-ul UE intrase cineva din Serbia si era interesat de o astfel de misiune si i s-a raspuns ca doar cetatenii din statele membre UE pot participa.
  Altii vor si nu pot si noi…

  • Esti de o nesimtire ordinara. Slujesti interesele dictatorilor pe care-i aperi cu vehementa.
   Sa-ti fie CLAR, tie nu o sa-ti aprob comentariile vadit tendentioase!

 9. Daca nu esti rau intentionat, sau pur si simplu prost… informat, iaca colea o stare de lucruri nasoale pe care dom` manager cu imputernicire le-a trecut cu vederea. Un oarecare nene de la vizite dadea vizite la niste unii fara a le trece in scripte. Dom` procuror Nita se sesizeaza si le stoarce lamiia in nas la manageri precum ca pe sub competenta lor un terchea-berchea (nenea cu termopane-termopane, ori Scriosteanu pe buletin) obstructioneaza infaptuirea justitiei, intermediind vizite intre un detinut si un cofaptas, pentru ca astia doi sa se puna de acord cu ce sa mai prosteasca instanta. `Nea termopane-termopane nu se lasa si o mai comite, ultima data destul de recent. E cumva client la comisia de disciplina?

 10. Se impune schimbarea denumirii de politie penitenciara cu cea de policlinica penitenciara.

  • S-ar putea sa ajungeti bolnav, si tare imi este ca nu veti avea ce sa spuneti, sau deabia atunci veti tipa mai tare.
   De ce nu va semnati?
   Nu aveti curaj, sau credeti ca acest gen va caracterizeaza?

  • .. ori se impune înființarea poliției prostiei și grandomaniei manageriale…

  • Cred ca ai dreptate : multi ppl -bolnavi inchipuiti ,multi fpss-i bolnavi grav(diabet pe stress,Hipertensiune de la stree,ulcere pe stress,tulburari psihice de la vervi….
   Rata de supravietuire dupa iesirea la pensie(la termen ,nu antivipat) -30% la maxim 5-6 ani….

 11. Oare colegii despre care se face vorbire in acest material nu au auzit de codul penal si de fapta definita ca infractiune.
  Art. 15. –
  (1) Infracţiunea este fapta prevăzută de legea penală, săvârşită cu vinovăţie, nejustificată şi imputabilă persoanei care a săvârşit-o.
  (2) Infracţiunea este singurul temei al răspunderii penale.

  Vinovăţia
  Art. 16.
  – (1) Fapta constituie infracţiune numai dacă a fost săvârşită cu forma de vinovăţie cerută de legea penală
  (2) Vinovăţie există când fapta este comisă cu intenţie, din culpă sau cu intenţie depăşită.
  (3) Fapta este săvârşită cu intenţie când făptuitorul:
  a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte;
  b) prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă
  posibilitatea producerii lui.
  Art. 46.

  (1)
  Autor este persoana care săvârşeşte în mod nemijlocit o faptă prevăzut
  de legea penală

  Hărţuirea
  Art. 208.

  (1) Fapta celui care, în mod repetat,urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă

  Abuzul în serviciu
  Art. 297.

  (1) Fapta functionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos
  şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau
  intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică
  .
  (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane, ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă , naţionalitate, origine etnică
  , limbă , religie, sex, orientare sexuală , apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronica necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.

  Neglijenţa în serviciu
  Art. 298. –
  Încălcarea din culpă, de către un funcţionar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă

  Ar cam fi cazul ca domnii procurori sa aiba de lucru daca onorabilii nostrii conducatori abuzeaza de functiile pe care le detin.

  Si pentru ca stiu ca vor fi destui care se simt lezati in amorul propriu, imi asum sub semnatura.

  Giovani STERE
  Presedsinte Sindicat ACVILA Dolj

  .

 12. Lasatim-ma cu acesti apti limitat,sau cu diferite recomandari medicale,toate duc spre birouri,sunt multi prefacuti de acest gen,domnia sa doarea la SEAP,acolo nu-l stresa hotul sa fim seriosi,sistemul asta are nevoie de oameni sanatosi,onesti.

  • S-ar putea sa fiti mai tanar, insa in Romania prezumtia de nevinovatie trebuie sa fie suverana.
   Cei ce se acopera in fals cu acte medicale, daca sunt dovediti, sa suporte consecintele.
   Dar sa nu uitam ca suntem oameni si putem claca oricand din punct de vedere medical.
   Deci, va rog sa nu acuzati daca nu aduceti si dovezi in acest sens.
   Stiu ca e mai usor sa acuzi, dar recititi ce am citat din codul penal si mai ganditi-va inainte de a face asemenea afirmatii.
   Eu nu cunosc persoanele respective, dar cred ca in primul rand sistemul trebuie sa-si protejeze oamenii.
   Si pentru dumneavoastra nu este o onoare daca va ascundeti sub pseudonimul acesta.

  • Anonimule. Nu cred c-ar fi vorba de o tinara rubedenie certata cu munca care ar intinde botul catre birouri. Oamenii din articol au 15-20 de ani de vechime in sistem, cu sanatatea pierduta pe camp cu detinitii.
   Tocmai ca birourile sunt pline de oameni sanatosi si onesti, toti intr-o forma sau alta de cumetrie manageriala. Unde dracu sa mai vina unul acolo? Si fara recomandatiune?a data destul de recent. O fi si el pe la comisia de disciplina si nu stiu io.

  • Externalizarea serviciilor…..
   Stiu sidicatul nu poate face/gandi, asa ceva….poate doar sa publice o parere…

  • @Anonimus
   Dar daca dupa o viata de munca sub hartuire in sistem te,imbolnavseti ,ce faci atunci?Te retragi?asa sa le faci pe plac,,neavenitilor”?..Acum cand sanatatea ti s-a mai subrezit ,de ce, ti se da cu sutul in fund,,,Ce ei sunt Dumnezeii penitenciarelor?
   Daca esti tanar,vei ajunge si tu la aceeasi parere,asta nu inseamna ca nu,suntem ,,onesti”,dar unii dintre noi pote mai putini sanatosi ,asa ca,ai grija de ,,sanatatea ta”…succes in cariera!!!!!

   • tot pentru @Anonimus :
    In 99.99 % din cazuri comisiile de evaluare din unitati (constituite dinl sefii de la BRu, SSM, medical si director) care te trimit pentru stabilirea situatiei medico-militare la Spital Gerota in Bucuresti , au sa constate ca tu ..fpss … te-ai imbolnatit de TBC pulmonar acasa , ca diabetul e pt ca ami mancat prea multi carbohidrati si ca nu a debutat pe stress(ul de la serviciu facut de ppl sau “Dumnezeii penitenciarelor”) , ca depresia ta nu e din cauza contitiilor de munca … etc …si mai ales ca “uzura fizica accentuata ” nu are nici o treaba cu serviciul …
    Mai mult , sunt cazuri cand acestia nu respecta recomandarile date de comisia de experita medico-militara si cu toate ca ai recomandare de interzis portul de arma ( pt ca ai depresie ) si program prelungit , te mentin / trimit la paza si supraveghere fix in foisor (singur cuc si cu arma din dotare ….) sau sa insotesti ppl la spital … etc …
    e adrvarat ” uzura fizica , psihica ” intervine odata cu varsta , dar se accentueaza evolutia ei spre rau in conditii de stress intensiv si factori externi( conditii meteo nefavorabile, noxe,etc )

    In rest … numai de bine tuturor.

Comments are closed.