Ce au reusit sindicatele din Politie, ce urmeaza sa faca si ce vom face noi? Mai ales ca in data de 23 Martie ne intalnim cu ANP…

In ultimul timp, pe fondul nemultumirilor create de aplicarea discretionara a unor masuri de crestere a salariilor in alte sectoare de activitate(sanatate si invatamant) ca urmare a diverselor intalniri cu ministri de resort, s-a creat un puternic curent de opinie  si in randul personalului din sectorul de aparare, ordine publica si 20141205-educatie-prin-sportsiguranta nationala, acela ca sindicatele nu fac nimic si ca ar trebui sa reactionam ca sa ne atingem scopul. Dorinta este intemeiata tinand cont de faptul ca in ultimii sapte ani, cu exceptia majorarii de anul trecut, obtinuta intr-un context oarecum asemanator, personalul din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala nu a beneficiat de vreo crestere salariala.

Vazand trendul din sanatate si invatamant, politistii au facut pasul la ofsaid (in buna lor traditie, in conditiile in care demersul putea fi unul comun si de impact) si au inceput negocieri cu conducerea MAI. Aceasta a reactionat si a promis, promisiune ce s-a concretizat printr-o serie de amendamente la proiectul de lege ce aproba OUG 9/2017(Ordonanta de salarizare pe anul 2017) ca vor sustine aceste demersuri tocmai in ideea de a diminua din nemultumirile create si pentru a crea premisele discutarii unor prevederi corecte pentru acestia in legea salarizarii. Amendamentele sunau cam asa si vizau in principal urmatoarele aspecte:

,,(2) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna aprilie 2017, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor şi personalul civil din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specifice acestui domeniu de activitate, acordate proporţional cu timpul efectiv lucrat – pe baza pontajelor, şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază/salariul funcţiei de bază/solda funcţiei de bază, precum şi drepturile salariale acordate pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, se determină prin raportare la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.”

precum si unul introdus cu privire la modificare a datei de acordare a diferentei de 10% pentru merit, in sensul aplicarii tot cu luna Aprilie si nu cu luna August asa cum stabilise OUG 20/2016. Asta este ce hotarase conducerea MAI cu organizatiile sindicale si asta este si ce a ramas stabilit dupa mitingul din 16 Martie.

Afland de demersul acestora, care fie vorba intre noi a fost unul parsiv, am inceput sa discutam cu cei in masura sa decida. Nu ANP care a aflat lucruri de la noi, ci ministerele implicate in asta. Diferenta dintre noi si ei era ca politistii deja stabilisera lucruri cu un aparat administrativ extrem de puternic si influent. Singura solutie a noastra a fost aceea de a notifica Primaria Capitalei privind intentia de a desfasura un miting la Ministerul Muncii. Dupa ce initial Jandarmeria nu a fost de acord, deoarece politistii din SNAP nu au fost de acord cu un miting al tuturor structurilor sindicale din sistemul de aparare, am reusit sa obtinem aprobare.

Acesta a fost unul din motivele pentru care ministerele implicate in demersurile privind salarizarea au reactionat si ne-au pus la masa dialogului. Astfel la discutiile purtate la Ministerul Finantelor, in care am aflat si de ce spuneau amendamentele MAI, s-a facut o ultima  incercare a secretarului de stat Daniela Pescaru de a mai diminua din solicitarile politistilor si ale noastre de aceasta data. Intalnirea s-a terminat indecis, politistii mergand si intelegandu-se cu ministrul lor, rezultatul fiind comunicatul din data de 10 martie 2017, noi continuand cu demersurile noastre singuri, in sensul continuarii actiunilor de sensibilizare a factorilor decidenti si de cealalta parte, continuarea pregatirilor pentru mitingul din data de 16 martie.

De acest ultim lucru am informat si conducerile Ministerului Muncii si Ministerului Dialogului Social.Si au facut tot ce a depins de ei sa ne convinga ca sunt dispusi sa ne rezolve problemele. Astfel, asa cum v-am informat, am fost la Camera Deputatilor unde pentru prima data organizatiile sindicale din penitenciare au depus amendamente in nume propriu pentru membrii care ii reprezinta. Am fost asigurati ca se va tine cont de ele si ca tot ce va fi aplicat in sectorul de aparare se va aplica si in sistemul penitenciar.  Desigur  sunt promisiuni, dar la acest moment este singurul element necombativ pe care ne bazam pana la discutiile din Comisii, la Camera Deputatilor.

Unde sunt politistii acum? A avut loc un miting al politistilor din SNAP care nu au obtinut mai mult fata de ce obtinusera, in data de 10 martie, in intregul lor toate organizatiile sindicale. Probabil va urma un miting al celor din SNPPC, motivat de faptul ca a facut si SNAP-ul dar care nu va aduce alte beneficii. Ce au rezolvat? Nimic altceva din ce obtinusera in data de 10 martie.

Unde suntem noi? Avem promisiuni ca tot ce va fi acordat in sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala va fi aplicat si personalului din penitenciare si amendamentele promovate de noi vor fi luate in considerare, nu datorita politistilor, ci repet, datorita exclusiv demersurilor facute de organizatiile sindicale din penitenciare. Asta a si fost motivul pentru care am inteles sa reevaluam posibilitatea desfasurari mitingului la o data ulterioara. Am depus  amendamentul cu privire la introducerea sporului de pericol ANP in categoria sporurilor ce se aplica la salariul  de functie(care mai cuprinde niste sume) si care nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara si am solicitat ca diferenta la merit sa fie acvordata unitar in sistemul de aparare, fapt de care am fost asigurati. Cert este ca daca vor fi aprobate aceste amendamente, salariile personalului din sistemul penitenciar vor fi la fel cu cel al colegilor lor din sistemul de aparare.

Ce urmeaza? Joi, 23 martie reprezentantii sindicatelor din FSANP se vor intalni cu conducerea ANP. Discutiile, pe langa alte probleme pe ordinea de zi a intalnirii, vor viza cu preponderenta aceste aspecte, incercand sa transmitem tot ce avem in vedere in situatia in care tratamentul ce vizeaza personalul de penitenciare va fi unul discriminatoriu. Prezentarea in detaliu a unor aspecte tehnice in ce priveste modul in care este salarizat personalul din sectorul de aparare nu ar crea decat mai multa confuzie. Cert este ca solutia este o lege, in care sa avem un salariul cu foarte putine elemente, dar foarte clare, salariu care sa reflecte efortul si privatiunile la care este supus personalul din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Dupa ce vom purta si aceasta discutie, tinant cont de faptul ca am purtat o discutie si cu ministrul justitiei, iar ca joi este si termen de discutare a amendamentelor pe OUG 9/2017, vom decide si actiunile viitoare.Cert este ca vom fi atenti la detalii si vom reactiona pe masura. In mod cert vom strange randurile si vom fi capabili sa reactionam, asa cum am mai demonstrat . Orice demers intreprins pana atunci( mai ales ca mai sunt 4 zile) il consideram imatur si fara relevanta in demersurile ce le vom intreprinde in continuare.

Ce trebuie sa stiti este faptul ca ne pasa si tot ce depinde de noi va fi facut posibil.

Florin Schiopu

Presedinte FSANP