Intre demersuri facute la Camera Deputatilor si intalnirea cu Ministrul Justitiei, ramanem cu speranta respectului si a promisiuni ca vom fi ajutati. Altfel nimic nu ne va opri sa ne castigam drepturile asa cum stim…

Am ales sa fac un articol comun despre odiseea efortului depus de sindicatele din penitenciare timp de o saptamana, acela de amendare a proiectului de lege ce ar trebui sa aprobe OUG 9/2017 ,prapastie in sensul indreptarii unei nedreptati ce se incerca a fi facuta din nou lucratorilor de penitenciare, culmea de catre MAI(nu ca ne-ar mai mira, tinand cont de faptul ca acest lucru este contracarat numai de sindicate, MJ/ANP traind in continuare in lumea lor) si intalnirea cu ministrul justitiei, domnul Tudorel Toader, desfasurata ieri.

In acest sens am participat la mai multe intalniri, unele de care v-am mai spus(intalnirea cu ministrul muncii si cu secretarul de stat Pescaru de la Ministerul Finantelor), altele care au avut loc marti 14 martie, la Camera Deputatilor. Acolo am fost insotiti de domnul Gabriel Petrea ministrul consultarii publice si dialogului social la presedintele Comisie pentru munca si protectie sociala, domnul Solomon Adrian, comisie cu o mare influenta in promovarea unui act normativ ce tine de munca si tot ce are legatura cu asta. La intalnire a mai participat si secretarul de stat Adrian Marius Dobre.

Am primit asigurari ca absolut tot ce va fi aplicabil in legatura cu salarizarea in familia ocupationala aparare, ordine publica si siguranta nationala, se va aplica si personalului din sistemul penitenciar. In ce priveste restul problemelor ce ar putea deteriora dialogul social, ministrul Gabriel Petrea ne-a rugat ca orice derapaje sa i le aducem la cunostinta pentru a se implica in gasirea unei solutii.

Ieri, ca urmare a adresei transmise saptamana trecuta ministrului justitiei, a avut loc intalnirea cu acesta. Prima impresie lasata a fost aceea a unui om cu experienta, dar care nu cred ca intelege foarte exact munca noastra, in schimb realizeaza ca muncim cel mai greu din tot personalul din Justitie.

Am adus in discutie lucrurile care pe termen scurt ar trebui avute in vedere si rezolvate, cum ar fi:

– soluționare urgenta a HG privind echipamentul pentru personal;
– plata orelor suplimentare ca solutie tranzitorie pana reusim sa incadram personal ;
– suplimentarea numărului de posturi ce vor fi finantate in vederea reducerii deficitului de personal, precum si al reducerii numarului enorm de ore suplimentare;
– aprobare legislație in ce priveste personalul din penitenciare doar după consultarea obligatorie cu organizațiile sindicale;
– susținerea Ministerului in ce priveste salarizarea personalului din penitenciare .

În urma discuției, domnul ministru a semnat ordinele de prelungire a OMJ 820 si 821, respectiv majorarea de 75% pentru munca in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale, precum si majorarea de 50%.

In acelasi timp speram ca domnul ministru sa fi inteles foarte clar dorinta noastra  de a avea consultare reala pe tot ce inseamna act normativ cu impact asupra personalului de penitenciare si ca nu am glumit cu privire la consultarea pe statut. Acesta poate fi un prim motiv de conflict major daca domnul ministru va promova proiectul altfel decat in intregul lui.

 

20 Comments

 1. Buna ziua,vom beneficia si noi de aceste mariri obtinute ieri de polițiști,in urma protestului?multumesc

  Urmare a discuţiilor şi a celor ce am convenit cu sindicatele, am depus o serie de amendamente prin care propunem următoarele lucruri: sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specific stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază, salariul funcţiei de bază, solda funcţiei de bază se determină prin raportare la salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna martie 2017”, a declarat Carmen Dan.

  • Aceste mariri se regasesc in amendamentele transmise de MAI inca de saptamana trecuta. Noi le-am depus marti la Camera deputatilor. le vom obtine in urma demersului nostru daca se vor acorda si nu in urma demersurilor politistilor.

  • Se vor aplica si la noi. Asa am convenit cu ministrul muncii, ministrul dialogului social si cu presedintele Comisiei de munca din Camera deputatilor.

 2. Buna seara, Imi cer scuze de offtopic dar as vrea sa stiu daca interviul pt posturile din sursa interna se da la Bucuresti?

   • Domnule Schiopu,spre exemplu daca postul scos la concurs este sef tura si unitatea organizatoare este cea in care imi desfasor activitatea,ingrijorarea mea este ca aceasta proba a interviului psihoprofesional sa ma dezavantajeze prin prisma relatiilor mele cu sefii mei si acestia sa fie extrem de subiectivi in acel moment.

 3. Politistii si-au cerut astazi dreprurile in strada!Noi cand?
  Au avut puterea sa refuze firimiturile oferite de ministrul de interne 100-300 lei de la 1 aprilie anul acesta!Au cerut salarii decente si au avut curaj sa-i solicite eliminarea diferentei salariale intre agenti si ofiteri si salarii decente si aplicarea cat mai curand a SF de la min 1450 ptr debutanti si aceasta sa creasca in fct. De vechime.Bravo lor!Sper ca si noi sa solicitam aceste lucruri.
  http://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3746425

  • Politistii vor primi exact sumele de care vorbiti, undeva spre 400 cu tot cu merit, nimic mai mult.Nimeni nu le va plati toate sporurile la 1450 de lei. Dar de acest lucru stiau de saptamana trecuta, cum stiam si noi. Doar am fost impreuna la Finante. Numai faptul ca nu au organizat o actiune a tuturor politistilor ar trebui sa va ridice un semn de intrebare.

    • Ma intrebati sau va intrebati? Daca ma intrebati va spun ca veti primi cati bani vor primi politisti, chiar putin mai mult, daca se aplica amendamentele introduse de noi si MAI.

  • am vazut o grama de functii de conduce pt. ofiteri, de ce nu te inscrii la concurs? cu siguranta ai studii superioare, ce mai astepti? mergi si mai deschide un cont bancar, caci nu o sa aiba unde sa ti bage atatia bani.

 4. pana ne hotaram noi parca vad ca se schimba iar ministru si o luam de la capat.cam multa vorbarie,uitati va la politisti au spus, au facut.noi mai mult stam pe la colturi, asteptand sa atace altii si apoi intram si noi la final cu pretentii de invingatori.
  “restul e tacere”!

  • Nu este tacere. Asa cum spuneam si colegului am avut aprobare de miting la care am renuntat tocamai ca ce spuneti ca au obtinut politistii am obtinut si noi. Toata saptamana trecuta am fost( asa cum am mai scris de altfel)la ministerul muncii, ministerul finantelor, ministerul dialogului social si am sustinut cauza noastra. Am primit asigurari ca vom primi absolut tot ce se acorda in familia ocupationala aparare. La fel ca noi au fost asigurati si politistii ca se va intampla. Am fost impreuna la finante vineri seara la ora 6.

    • Nu va pot gira decat cu buna mea credinta. Cu legea pensiilor eram acuzat de colegi ca nu voi fi in stare si ca interesul meu ar fi altul. Si ati vazut ce lege a iesit.
     Este la fel de adevarat ca a avut si cine o sustine promovarea ei. Si ma refer aici la ministrul Oprea, care acum este injurat chiar de noi.
     Dar am fost acolo, am participat la construirea ei, am transmis ce isi doreau oamenii, sunt propuneri(nu multe dar sunt) ale noastre care se regasesc in lege, am participat la dezbateri pe lege in comisiile parlamentare, am fost acolo. Imi pasa pentru ca am dat sistemului acestuia 26 de ani din viata. In timpuri in care casa, familia era doar un gand la cat munceam si stateam la servici.

Comments are closed.