Salarizarea, o nuca tare pentru toata lumea…

Inca de ieri(in dorinta de a discuta in aceasta dimineata, lucru care s-a si intamplat) si azi de dimineata, personal, am solicitat la ministerul muncii sa stim care este motivul pentru care, la discutiile de la Ministerul Muncii au fost chemati numai politisti, sens in care am solicitat ca la discutii sa fim invitati si noi.

,,Începe mesajul redirecționat:

Expeditorul: Florin Schiopu <florin.schiopu@fsanp.ro>
Subiectul: Întâlnire sindicate legea salarizării
Dată: 5 martie 2017, 14:00:57 EET
Destinatarul: Cabinet ministru

Buna ziua,

Având în vedere dorința de a va întâlni cu federațiile sindicale din ordine publică va rog sa ne comunicați și nouă data la care aceasta întâlnire va avea loc, personalul din penitenciare facand parte din familia ocupațională aparare, ordine publică și siguranță națională.

__ __

Cu deosebita considerație,

Florin Şchiopu
Președinte
Federația Sindicatelor din
Administrația Națională a Penitenciarelor
Phone: 0728222860
Email: florin.schiopu@fsanp.ro
Website: www.fsanp.ro

Începe mesajul redirecționat:

Expeditorul: florin schiopu <florin.schiopu15@gmail.com>
Subiectul: Rsp: Întâlnire sindicate legea salarizării
Dată: 6 martie 2017, 08:31:36 EET
Destinatarul: Angelica Sabiescu

Buna ziua,

Având în vedere dorința de a va întâlni cu federațiile sindicale din ordine publică va rog sa ne comunicați și nouă data la care aceasta întâlnire va avea loc, personalul din penitenciare facand parte din familia ocupațională aparare, ordine publică și siguranță națională.

__ __

Cu deosebita considerație,

Florin Şchiopu
Președinte
Federația Sindicatelor din
Administrația Națională a Penitenciarelor
Phone: 0728222860
Email: florin.schiopu@fsanp.ro
Website: www.fsanp.ro

Am primit un raspuns care nu ma mira mai ales ca avem un istoric al relatiei cu ceilalti colegi din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, nu mai departe povestea majorarii de 10% pentru salariu de merit.

Ulterior am fost sunat de secretarul de stat Marius Sepi, ca maine va avea loc o intalnire cu federatiile din penitenciare si cele din sanatate, urmeaza poimaine invatamantul. Acest semnal ne-a fost transmis si de presedintele Cartel ALFA:

,,Stimati colegi,

………………………….., in urma unui dialog telefonic cu ministrul  Consultarii Publice si Dialogului Social (CPDS), asupra urmatorului calendar de intalniri pe Legea de salarizare unica bugetara:
– Luni 6 martie 2017 cu Ordinea Publica
– Marti 7 martie 2017 cu Penitenciare
– Marti 7 martie 2017 cu Sanatatea
– Miercuri 8 martie 2017 cu Invatamantul
Scopul acestor intalniri, este de a finaliza anexele in domeniu
Se pare ca NU DORESC sa invite decat NUMAI Federatiile sindicale reprezentative din domeniu.”

Asta ca sa lamurim ce se va intampla intr-o prima faza pana apare draftul Legii salarizarii. Asta ca sa aveti o imagine corecta despre ce se intampla in momentul de fata. Fiti siguri ca tot ce va depinde de noi ca lucrurile sa se deruleze corect fata de lucratorii acestui sistem. Initial nu am considerat util sa public o astfel de corespondenta, crezand ca ce spun e crezut si ca nu ar trebui sa intram intr-o morisca a zvonisticii promovata virulent in spatiul public.

Cat despre ce vom face in perioada urmatoare trebuie sa stiti ca vom face. Ne dorim o actiune comuna cu colegii din Politie, ramane ca ei sa-si stabileasca un mod unitar de actiune. Suntem la momentul in care, desi interesul este comun, nu au stabilit un plan unic de actiune.  Puterea noastra de a ne valorifica atuul unitatii de actiune a miscarii sindicale din sistemul penitenciar nu mai trebuie dovedita. Am demonstrat ca atunci cand trebuie, reactia este rapida,  vizibila si unitara. Ramane ca si colegii din Politie sa se hotarasca daca pot sa traga la aceeasi caruta.

La acest moment unii si-au stabilit data de 16 martie, ca data a mitingului, iar FSNPPC doreste si va face o actiune in data de 25 martie, cu ocazia zilei Politiei Romane. De aici si starea asta de incertitudine. Ce le cerem membrilor de sindicat este sa fie pregatiti pentru a fi gata de orice actiune legala ce ar putea fi declansata de organizatiile sindicale din sistemul penitenciar. Ca vom reusi sa determinam miscarea sindicala din sistemul de aparare sa reactioneze unitar, fie ca vom actiona independent de vointa noastra singuri, vom demonstra ca stim sa ne facem treaba.

Deci fiti pregatiti.

Advertisements

21 Comments

 1. Oricum,- ,, raportarea tuturor elementelor salariale ar trebui sa se faca la 1450 lei ”- acest lucru ar trebui sa fie unul din obiectivele de atins in urma discutiilor de la minister.Poate si pentru faptul ca , DIN PACATE, alte ( posibile) obiective- recuperarea orelor suplimentare ( peste 1 milion), conditii de munca decente pt.cei din operativ, nu pot fi realizate, din lipsa de oameni sau fonduri…

 2. De ce se fac că plouă cei din Anp și ne adună sporurile la baza din 2010 ????aici este prosteala….pentru că cei de la salarizare sunt obligați să se raporteze la acel salariu

    • Atunci cand se vorbea de 1250 lei nu erau. La acest prag de 1450 lei, multi dintre debutanti nu ating pragul. Nici nu am spus vreodata ca nu este nimeni. Am spus ca ma interesez si am si raspuns.

     • Sunt asistent medical si salariul functiei de baza este de 1100 lei, si nu sunt debutant.

   • Salariul minim brut pe economie, adica 1450 lei, nu reprezinta in nici un caz brutul. A se vedea legea.

    • Nu. Eu spuneam ca ANP interpreteaza ca sunt in legalitate pentru salariile brute care depasesc 1450 lei. Am incercat sa le explicam ca in opinia noastra HG1/2017 spune altceva si ca raportarea tuturor elementelor salariale ar trebui sa se faca la 1450 lei, dar ei spun ca acest lucru este imposibil deoarece ar insemna aplicarea unui coeficient 7 la toate functiile, salariu imposibil de platit.

     • Si uite ca MAI poate sa respecte legea, daca ANP nu reuseste sa se autodizolve si sa trecem direct la MJ poate cei de acolo vor aplica legea asa cum trebuie, de ce mai avem nevoie de un intermediar intre noi si minister care sa ne saboteze?

     • Bună ziua.domnule Șchiopi eu am salariulie funcției de baza 1295 lei.sa mă aștept sa primesc acea diferența între 1295 și 1450 lei la salariu? ??

     • Salariul dumneavoastra cu tot cu sporuri depaseste 1450 de lei. Este adevarat ca HG 1/2017 a ,,scapat mai multi porumbei”, pe care se chinuie acum sa-i omoare. La acest moment suntem in situatia sa incercam si noi sa ne agatam de forma ei. Si facem eforturi, multe drumuri intre ministere. Ramane sa gasim o parghie de care sa ne ajutam in demers. Daca nu, din nou in strada.

 3. D-le Schiopu, de ce nu ne spuneti nimic despre negocierile pe legea salarizarii? V-au primit la minister? Ne-au sarit din schema si de data asta?

  • Nu ne-au sarit din schema si m-au si primit la minister. Discutii, efectiv pe lege vor avea loc efectiv abia in perioada urmatoare. Tinem aproape.

 4. Domnule Schiopu, asteptam sa publicati si demersurile facute cu privire la sustinerea reducerii diferentelor salariale intre agenti si ofiteri, asa cum au promis chiar si cei de la politie si am constatat astazi ca nu s-a schimbat nimic.Vrem ca reprezentant al nostru sa ne aratati ca intradevar aveti curajul ca la discutiile cu ministrii, sa le aduceti la cunostinta aceste solicitari ale noastre. Poate o sa ne publicati si demersurile facute cu privire la schimbarea denumirii, pentru ca sa nu mai fim facuti in presa paznici,gardieni sau tortionari ori…..Daca eram politisti asa ramaneam si daca eram Politie penitenciara aveam si noi un minim de respect.Dupa ce avem o munca deosebit de grea, in conditii deosebit de grele, mai trebuie sa suportam tot felul de jigniri cu privire la profesia noastra.Speram ca in cel mai scurt timp sa rezolvati aceste probleme, ori sa ne dovediti faptul ca macar ati spus legiuitorilor doleantele noastre,Aveti curaj si spuneti-le ca nu se justifica diferentele enorme ca salarizare intre cele doua categorii de angajati. Trebuie sa fie diferente , insa nu in halul acesta. Unii muncesc de nebuni avand sute de ore suplimentare,suplinesc cate doua trei functii,au si studii superioare,stres cu carul,riscuri la fel si castiga jumatate cat un ofiter. E normal asa ceva ?Bineinteles ca veti gasii argumentele necesare ca sa sustineti cele solicitate,pentru ca le cunoasteti foarte bine.Aceasta problema este in tot sistemul de aparare, cei de la politie au promis agentilor ca se vor lupta de acesta data sa se reduca acest ecart salarial , nu prin scaderea salariilor ofiterilor ci prin apropierea salariilor agentilor de ale lor. Se pare ca pana astazi nu i-a intrebat nimeni nici pe ei dar la intalnirea de azi au avut ocazia sa prezinte aceste lucruri si speram sa le prezentati si dumneavoastra la discutiile pe care le veti purta, ba chiar sa discutati cu cei de la politie sa faceti un demers comun.In functie de cum va veti lupta pentru agenti,subofiteri, asa vor fi incadrati pentru multa vreme de acum in colo si nu se va mai putea face nimic daca va intra in vigoare legea de salarizare.Ganditi-va si la cei tineri care au intrat de curand in sistem sau care vor intra,altfel sistemul nu va mai fi atractiv pentru viitorii agenti si nici pentru cei vechi care isi vor vrea sa iasa cat mai curand la pensie.Mult succes!

 5. Din ce a transpirat in presa e tare de tot legea de salarizare propusa.Din nou minciuni crase vizavi de reducerea diferentelor salariale intre agenti si ofiteri.Va continua hara intre cele doua corpuri atat timp cat sunt diferentele astea nejustificate.Un agent sef principal cu 25 de ani vechime va avea in 2021 cu 1100 ron mai putin ca un un subinspector cu 2 ani vechime si cu mai bine de 2000 ron decat un comisar sef.Asteptam reactia sindicatelor iar daca nu vor face demersuri concrete pentru a reduce diferentele astea salariale total neconforme cu munca depusa si riscuri, atunci sa-i lasam fratilor pe ofiteri si sa nu-i mai protejam, sa nu ne mai bagam pentru ei, ca sa simta pe pielea lor ce simte un agent in munca zilnica, sa se expuna si ei la fel ca un agent,atat pe ei cat si familiile lor, poate atunci vor intelege ca diferenta salariala e crasa rau de tot, in conditiile in care multi agenti au studii superioare la fel ca si ei, ba chiar doua facultati si care intre timp i-au invatat meserie chiar pe ei. Daca analizam bine lucrurile vom vedea ca de fapt nu e vina lor,ci a noastra a majoritatii membrilor de sindicat care in proportie de peste 80% suntem agenti si nu am votat ca lideri sa ne fie agenti ca sa sa zbata cu adevarat pentru noi.Daca liderii sunt ofiteri normal ca lor le convine situatia si tac ca niste slugi si nu se lupta pentru noi atata timp cat lor le este bine.Nu o sa vedem niciodata ca lucrurile se vor schimba,atat timp cat reprezentantii nostrii nu sunt din randul nostru, ca sa simta ce simtim noi.Acelasi lucru e in toata structura de aparare si ordine publica.Ce naiba chiar asa nu sunt agenti mai isteti in aceste institutii care sa ne reprezinte corect interesele si in mod echitabil?Sa-i alegem fratilor,daca nu sa ne dam demisia sau sa ne pensionam !

Comments are closed.