Intre zvonuri privind modificarea legii pensiilor si parcursul privind promovarea amendamentelor la OUG 9/2017

 

 

UPDATE!!!

A fost publicat OMJ 1042/C/2017 care prelungeste aplicarea OMJ 820 si 821. Deci la acest moment nu ar trebui sa mai fie probleme la plata majorarilor de 75% si 50%. 

omj 1042/2017 prelungire majorari

 

Dupa o avalansa de intrebari, ce aveau ca tema o iminenta modificare a conditiilor de pensionare pentru personalul din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, avem data o asigurare de un oficial al Guvernului Romaniei ca nu se are in vedere asa ceva. In speta, Ministrul de interne. Asta spun si eu de o buna bucata de timp, dar pentru cine vrea sa auda. Cel putin la acest moment. Din pacate ne place sa traim asa, contestand tot si preferand sa nu avem incredere in cei care ne reprezinta chiar daca sindicatele au facut dovada ca sunt parte a procesului de consultare iar informarile facute au fost confirmate de realitate. Macar in ce priveste proiectele din ultimi 2-3 ani.

Este adevarat ca nu nu avem nici o certitudine a permanentei acestei legi. Ce am spus dintotdeauna este ca, daca un om indeplineste  conditiile de pensionare nu are vreun motiv sa mai ramana in sistem. Pensiile ce rezulta sunt multumitoare. Ori ca sa astepti sa mai capeti un leut cred ca este prea mult si atunci o eventuala modificare a cadrului legal nu ar trebui sa-i nemultumeasca decat pe cei care, desi ar vrea nu pot sa plece. Restul nu fac decat sa confirme o veche zicala, cea cu ,,…. ii ia Dumnezeu darul”.

Cat despre modificarile ce ar trebui aduse OUG9/2017, vreau sa va transmit ca ne preocupa acest lucru in continuare, facand eforturi sa completam lipsa de implicarea a MJ in sustinerea demersurilor noastre, de a fi parte a sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala, atat in ce priveste obligatiile cat si drepturile.  Avand handicapul unui ministru care nu reuseste sa depaseasca faza in care isi putea permite luxul unor termene, cu un sistem care incearca sa faca fata presiunilor atat din interior, cat si din exterior, cu multe vulnerabilitati, inactiunea nefacand decat sa le cronicizeze, suntem in situatia de a incerca sa suplinim acest handicap.

Din pacate ministrul justitiei, Tudorel Toader nu reuseste sa inteleaga ca sistemul de justitie in general si sistemul penitenciar, in mod special,  nu reprezinta o plansa pe care desenam, ci este un organism viu care are multe nevoi, are de facut fata la multe provocari, cu solutii gasite si masuri dispuse rapid la aceste provocari, un organism ce are handicapul lipsei de incredere, un organism ce are nevoie sa stie ca este protejat de lege si ca nu trebuie sa-si croiasca propriile reactii in functie de conjuctura. Ori in acest moment traim sentimentul ca nu ne apara nimeni si nimic. Din pacate Ministerul Justitiei persevereaza in patima non-comunicarii, fapt ce ne va aduce curand pe pozitii antagonice. Nu reusesti sa discuti cu cineva care sa poata asuma de la un cap la altul discutia cu sindicatele. Mai arunca in gura noastra cate un om cu care de-a lungul timpului am interferat, de buna credinta altfel, ministrul sau secretarii de stat neintelegand ca deznodamantul va fi prezenta in fata sediului Ministerului Justitiei, cu un sistem care va fi blocat prin insasi refuzul de a mai presta peste ce trebuie sa facem. Dar asta va fi o discutie ce o vom purta cat de curand daca lucrurile continua in acest fel.

Azi am fost din nou la Camera Deputatilor, unde am obtinut promisiunea ferma pentru sustinerea doleantelor noastre in raport cu cele ale colegilor din structura de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Din discutiile purtate cu cei cu ne-am intalnit am realizat ca va trebui sa reformulam un amendament pentru o pozitionare corecta in cadrul proiectului de lege. Cert este ca abordarea va fi uniforma in aceasta structura. Daca vor fi impedimente in realizarea a tot ce am propus, ele se vor regasi ca impedimente in promovarea doleantelor tuturor, si nu numai pentru personalul din sistemul penitenciar. Si am facut asta nu ca urmare a luptei extraordinare dusa de alti, ci ca efort dus de noi, prin promovarea cu mult inainte a acestor amendamente si perseverand in demersuri care au aceeasi finalitate, cu cele finalizate prin ,,piese de teatru”.

Oamenii care au pus umarul la acest demers al nostru sunt actuali ministrii, parlamentari, fosti ministrii ai justitiei, fosti directori generali,  persoane care au realizat efortul ce il depunem. Multumim de sprijin si ii asiguram de respectul nostru pentru efort. Speram sa se si concretizeze. ANP tine aproape si acest lucru este imbucurator. Sper sa aiba taria pentru un parcurs pana la final.  Deocamdata nu avem acelasi sprijin si de la actualul ministru. Speram sa o faca. Saptamana viitoare ar trebui sa se discute amendamentele, situatie in care voi fi prezent pentru a le sustine.

Azi am fost anuntati si ca OMJ-ul ce prelungeste aplicarea majorarilor de 75% si 50%, va fi publicat tot azi, situatie in care nu ar trebui sa fie probleme cu acordarea banilor pentru aceste majorari la  salariu. Vom fi atenti ca lucrurile sa se intample.

Advertisements

43 Comments

 1. Bine ca m-am pensionat fratilor!Vai de steaua voastra de agenti.Din ce a aparut adineauri in presa,proiectul noii legii de salarizare e nasol rau pentru voi daca e cel real.O bataie de joc fata de munca voastra.Se vede ca aceasta lege este facuta de habarnisti care nu va respecta munca,riscurile si devotamentul vostru.E facuta doar pentru sefime,ca ei s-o duca bine pe suferinta si spatele vostru!Nu puteti sa-i faceti sa inteleaga acest lucru, daca liderii vostrii de sindicat dorm sau sunt partasi cu ei si nu le aduc la cunostinta faptul ca fara voi,nici urma de ofiter nu ar fi prin curtile puscariilor sau pe strazile oraselor tarii,ori teatrelor de operatii.Ei vor ca salariul de functie-nivel maxim al unui comisar sef sa fie 4931 lei iar al unui agent sef principal cu studii sup. nivel maxim sa fie de doar 1800lei.Diferenta intre un agent cu studii superioare si unul cu studii medii nivel maxim in opinia lor si a proiectului sa fie de doar 30 ron.Respectul fata de cei cu studii superioare este aratat doar cand e vb de ofiteri si inca ce diferenta de peste 3000 de lei.Ofiterul este,,respectat”cu o diferenta de incadrare a salariului de functie de peste 3100lei.Pt. salariul de grad un comisar sef primeste 640lei si un ag.sef princip. 290 lei.Faceti voi diferenta stimati lideri.Sper sa mai poata face ceva liderii de sindicat in favoarea voastra,pentru ca sincer imi pare tare rau de ce se vrea!Cred ca daca vreti sa fiti respectati cu adevarat, stiti foarte bine ce trebuie facut!Mult succes!

 2. Domnule Schiopu, nu vreau sa parem penibili si sa ne prefacem ca nu stim ce se pune la cale. Citim si noi presa si vedem reactiile oficialilor.Stim exact cum stau lucrurile!Nu mai e mult si poate astazi se voteaza legea si va aparea in toata splendoarea ei si vom vedea cu totii ca lucrurile stau asa cum v-a fost sesizat de catre noi.Nu mai vrem sa fim dusi cu zaharelul ca agentii sau subofiterii vor avea salarii prin nivelarea acestora pana in 2022, cat de cat rezonabile in comparatie cu cele ale ofiterilor in apropierea varstei de pensionare.
  Diferentele de salarizare sunt enorme,duble aproape intre agenti,subofiteri si ofiteri, din ce s-a publicat in presa ex. date de Dragnea,Olguta Vasilescu si cred ca sunt destul de oficiale informatiile.Au mare dreptate colegii care va sesizeaza nedreptatea ce se pune la cale.Speram ca dupa ce veti primii oficial legea unitara de salarizare, impreuna cu ceilalti lideri, sa luati atitudine vizavi de problemele sesizate de catre noi.Oricum din cate se pare, suntem cu mult mai prost incadrati in noua lege politia,armata decat cei din invatamant si sanatate.Oare ce ne propun ei este conform cu realitatea,riscurile si dificultatea muncii prestate de noi ? Suntem corect incadrati ca nivel de renumeratie, vizavi de celelalte categorii socioprofesionale pe care le respectam de altfel ?Cred ca link-urile urmatoare sunt destul de relevante:

  https://www.agerpres.ro/politica/2017/04/05/proiectul-legii-salarizarii-unitare-va-fi-prezentat-joi-in-comitetul-executiv-al-psd-de-catre-liviu-dragnea-00-04-14

  http://www.economica.net/dragnea-legea-salarizarii-unitare-e-gata-iata-salariile-cu-care-vor-fi-platiti-bugetarii_135819.html

  http://www.mediafax.ro/politic/ce-salarii-vor-avea-un-invatator-un-medic-sau-un-soldat-afla-care-este-proiectul-de-lege-privind-salarizarea-unitara-care-intra-joi-in-dezbaterea-cexn-al-psd-16220049

  http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/exclusiv-cum-arata-grila-salariilor-in-romania-pentru-urmatorii-5-ani.html

  • Nici eu nu vreau sa devenim penibili. Dar cum cu vi se pare că suntem, în condițiile în care nu avem un draft al legii si cu toate astea suntem isterizati că va fi un dezastru. Hai sa vedem cum va apărea și fiți convins că vom face totul ce depinde de noi sa fim remunerați rezonabil.

 3. Domnule Schiopu am auzit tot ce a zis.a zis ca vor scădeaa salariile de lux iar sporurile în noua lege a salarizării vor fi plafonate la 30%.spune foarte clar ca sunt salarii de 1000 lei și de fapt cu sporuri iau 3000 -4000.va rog foarte mult sa fiți atenți la ce se întâmplă. Nu știu Cum ar putea sa plafonate totuși aceste sporuri la un nivel așa mic ținând cont ca sunt multe categurii de bugetari către lucrează în diferite conditii

 4. Domnilor Lia Olguta zice ca va platina sporurile la maxim 30 % și ca vor fi salarii câte vor scădea. Noi ce facem stăm cu mâinile în sân și așteptăm să ia de la noi sa dea la alții.?

 5. Domnilor lideri de sindicat e tare de tot legea unitara de salarizare pentru subofiteri si agenti in comparatie cu ofiterii.Un plutonier de politie in 2020 va avea un salariu de 2902 iar un comisar sef 6400.E beton stimati colegi,asta da dreptate.Ne meritam soarta! Ce au cerut politistii in strada si ce a iesit!O bataie de joc pentru toti cei care trag ca fraierii si accepta o multitudine de atributii suplimentare,expunere la risc,etc.Sa nu ne mai miram ca nu mai vrea nimeni sa vina sa se angajeze in sistemul asta ,ba mai mult si cei care au ceva vechime incep sa rupa randurile,plecand nu la pensie ci in strainatate sau in privat.

 6. bs,
  domnule schiopu am o nedumerire -de ce pt directori la examenul psiho se prezinta doar niste coduri iar pentru restul nume si prenume?
  sa nu vedem ce sefi frustrati si nebuni ne conduc?

 7. Domnule Schiopu,dupa cum vazut in draftul aparut in presa cu privire la noua lege a salarizarii,am observat ca apare categoria agentilor cu studii superioare.Cand se va dezbate statutul nostru ar trebui sa fie corelat cu legea salarizarii,adica si statutul sa prevada ca in corpul agentilor, sa fie cuprinsi si agentii cu studii postliceale(agentii care termina scoala nationala POSTLICEALA de agenti Tg Ocna) si agentii cu studii superioare.Daca s-ar face o statistica in unitati,avem peste jumatate din agenti cu scoala postliceala si ca atare ar trebuii sa fie incadrati conform studiilor.Daca nu se doreste recunoasterea acestei realitati,atunci desfiintati scoala postliceala si angajati doar cu liceul .Nu asa ar fi corect fata de colegii care au absolvit aceste scoli?O alta idee ar fi ca sa fie introdus in statut si posibilitatea avansarii(la exceptional)agentilor in corpul ofiterilor fara concurs .Nu este posibil sa te folosesti de un agent ca sistem 10-15 ani pe functii de ofiter si sa devenim penibil picandu-i la psiho,interviu,etc atunci cand acestia doresc sa fie si renumerati conform muncii prestate si sa ocupe legal posturile pe care au demonstrat ani de zile ca sunt in stare sa le ocupe si au toate calitatile necesare.Sistemului trebuie sa i se permita la fel ca in privat,dreptul de a-si promova oamenii din sursa interna,bineinteles pe aceia care foarte temeinic justificat,au demonstrat ca merita sa fie promovati.Sistemul militar si-a promovat in decursul anilor trecuti soldatii, subofiterii in corpul ofiterilor prin avansari la exceptional.La noi de ce nu se poate?Ce trebuie facut in acest sens?Sunt sute de exemple de agenti in sistem care se afla in situatiile prezentate.Ne adresam dumneavoastra liderilor nostrii care sunteti singurii care puteti sa aduceti la cunostinta factorilor decizionali doleantele noastre.Ce parere aveti?

   • Trebuia demult facut acest lucru domnule Schiopu.Este foarte buna propunerea colegiei noastre si nu numai a ei .Si alti colegi v-au sesizat acelasi lucru. In acest fel se va face o reparatie morala acelor colegi care cu adevarat au fost folositi de sistem foarte multi ani pe functii de ofiteri si inca mai sunt folositi. In acest fel pe viitor vor avea sansa sa fie promovati si acei colegi care demonstreaza ca merita sa fie promovati. Nu e corect fata de ei sa fie picati la fel de fel de teste atunci cand se prezinta la concursurile de ofiteri iar ei au dovedit in timp prin munca de zi cu zi ce sunt capabili sa faca , ori pentru simplul motiv ca la varsta de 35-40 de ani dupa programul de lucru si problemele personale,nu au timpul efectiv necesar sa invete cate 500-700 de foi pentru examen, la fel ca un tanar de 25 de ani care poate nu are nici o ocupatie la momentul unui concurs.Sunt multi colegi care trebuie sa munceasca pe diferite functii care necesita studii superioare si sistemul se foloseste de ei.Cred ca e mai sanatos pentru sistem ca un om probat in decursul timpului, sa fie promovat-avansat, decat sa ai rabdare cu un angajat nou care nu cunoaste sistemul si caruia ii trebuie o perioda lunga de timpo sa invete ce are de facut si culmea sa fie invatat tot de acei agenti care au suplinit functiile pe care acestia s-au angajat. Acum e ultimul tren ca macar pe posturile de ofiteri pe care le mai avem inca neocupate din sursa externa sa se faca avansari la exceptional din corpul agentilor in corpul ofiterilor, a acelor agenti care au suplinit functii cu studii superioare sau transformarea cu om cu tot a unor functii care necesita studii superioare.Se poate solicita o situatie in unitati cu acele functii care ar putea fi transformate si necesita studii superioare.Pe baza acestei situatii pot fi facute propuneri.Asa au facut si alte institutii de stat, nu inventam noi chestia asta si se practica si in privat in toate companiile.

    • E adevărat că se practica in privat. La stat însă nu. Și eu știu că sunt agenti, multi foarte buni profesionisti și care ar merita o șansă. Din păcate prevederile legale nu trebuie sa fie discriminatorii. Ce putem cere este o sesiune de promovare a agenților in corpul ofițerilor. Dar numai pe funcții de execuție.

     • In urma cu ceva ani,in administratia publica si la primarii de exemplu, mai exact la stat, au fost o sumedenie de posturi care au fost transformate cu om cu tot din posturi cu studii medii in posturi cu studii superioare. Ex: un inspector cu protectia civila angajat pe studii medii a fost angajat dupa transformarea postului pe studii superioare, daca a avut studiile necesare specifice postului.Daca nu le-au avut a fost redistribuit pe alta functie.Au fost multe astfel de cazuri si pe alte posturi si stiu ca in acea perioada multi au facut facultati pentru a nu isi pierde postul.Cred ca ati putea propune o sesiune unica de avansari la exceptional a agentilor in corpul ofiterilor care suplinesc functii de ofiteri si au studiile superioare necesare.Ar fi si la noi exemple foarte multe.Agenti care au studii superioare si suplinesc de ani de zile posturi de sefi tura,sefi birou evidenta sau alte birouri,educatori,asistenti sociali,sefi sectie,etc.Merita si acestia o sansa si o recunoastere a anilor de munca in care au muncit si nu au fost renumerati ca atare.Regret ca nu am reusit si eu sa fac o facultate!In concluzie nu doar la privat s-a practicat avansarea angajatilor fara examen ci si la stat!Mult succes tuturor!

    • Da frate asta lipsea.Pai la cum se dau calificativele de exceptional asta lipsea, avansarea la exceptional.

   • Si eu cred ca e o solutie foarte buna pentru sistem-avansarea la exceptional a agentilor in functii de ofiteri. Bineinteles se poate lua o hotarare ceva de genul ca agentul avansat in functia de ofiter la exceptional, sa nu poata avea acces la o functie de conducere ci doar de executie, iar la cele de conducere sa poata candida doar cei cu academia de exemplu. Avansarea este o procedura specifica occidentului, care la fel isi promoveza oamenii.Nu mai vorbim de tarile in care nu exista doua corpuri de ofiteri si subofiteri, ci doar un corp, acela al ofiterilor care se impart pe categorii, in functie de departamentul in care lucreaza si functia detinuta gen. ofiter A,B,C . Cel mai important lucru este faptul ca nu e normal sa fie zazanie intre cele doua corpuri si ar trebui sa se sutina reciproc unii pe ceilalti, interesul este ca toata lumea sa fie multumita pentru buna functionare a sistemului.

    • Daca stii ca exista in tarile din occident de ce nu ne spui unde si care e procedura .Ca destea cu drepturi citite pe feisbuc si debitate ca o masina stricata cand va opreste politia rutiera sunt satul.Sau stai asa ca acu exista lecitimatie de ipa in geam.

     • Ar fi bine sa stii, asa ca pentru cultura ta generala ca in Scotia si Anglia sunt astfel de exemple reale. A…si nu de pe facebook, ci chiar am fost acolo!!!!Cateodata e bine sa nu te dai mai interesant decat esti, cine stie tu poate chiar stai numai pe ,,feisbuc” si cand nu ai ce face din plictiseala te bagi in seama pe aici, cand lumea chiar incearca sa ia in serios ceea ce posteaza!

     • Colegule ce se poate aplica la ei nu se poate aplica la noi.De ce? Vezi te rog cine ia exceptional si ai sa ai raspunsul.Vreau sa imi fac serviciul si sa plec acasa linistit nu sa fac drumuri la Parchet din cauza unui sef exceptional.

     • Daca stii exact procedura si cand se aplica spune.Daca nu stai linistit ca suntem satui de petarde.Ce spui tu era folosit in WW2 de americani si asta in situatii cu totul exceptionale .LA noi toate secretarele virtuale sunt exceptionale.Ai dori sef una deasta?

  • Pai cum doamna colega , vrei sa furi startul .De ce nu te duci mataluta la academie sa vezi ce înseamnă un examen și vi cu pretenții de absolvent de Spiru Haret ?Ai făcut și ai cumpărat o diplomă și acum ai pretenții de spor de studii ?Pai cum e posibil ca un cumpărător de Spiru să ia spor de studii fata de unul care este mult mai competent și nu are facultate ba mai muncește și mai mult ?

   • Nu uita ca multi care au terminat academia nu sunt juristi si isi mai cumpara niste credite pe la particulare.Hai sa nu ne dam mai tari decat suntem.

   • Alo, colega!!! Va laudati cu academia de zici ca ati absolvit Harvard.Sa fim seriosi! Cand veniti din academie nici nu stiti sa vorbiti si intrebati pe unde se iese din puscarie.Acum, va dati mari ofiteri!Vorbind cinstit, meseria pe care o stiti tot de la agenti o cunoasteti.De unde atata nesimtire fata de agenti?Fara ei sunte-ti morti!Din 8 ore de program, 1 este de masa si 2 de fumat.Am facut o facultate la stat cu trei ani inainte sa ma angajez dar ofiteri ca la puscarie nu am vazut.Umblati cu curu-n sus de parca sunteti pauni cand de fapt sunte-ti niste amarate de rate lesesti.Sa ma ierte colegii ofiteri, nu generalizez dar parca prea-i de tot!

    • ai dreptate stimate coleg. pe langa tot ce ai zis mai fac si parade modei,lingusesc detinutii,fug de raspundere si se dau importanti in afara institutiei.

   • Domnule Gyoni sper sa nu fiti surprins, insa chiar nu am facut facultatea la Spiru Haret cu tot respectul fata de aceasta facultate, ci am facut-o la stat cu tot cu master si chiar in tinerete.Daca as fi putin rautacioasa si academia nu mai este ce a fost si e tot de 3 ani ca Spiru Haret si chiar au preluat tipul de examene de la ei – gen grila(adica x si o) cum zic unii.Nu mai vorbesc de faptul ca in ultima vreme unii care au terminat la Spiru Haret au facut si fac mastere la stat in prezent, ba chiar la concursurile recente pe posturi de ofiteri sefi de tura(sefi birou),etc. au luat examenele cu note foarte mari, ei fiind agenti si au concurat cu ofiteri care au terminat academia de politie .Dupa parerea dumneavoastra nu credeti ca mult mai corect ar fi sa nu va mai considerati asa de superior,nu de alta insa exista riscul ca unii sa creada ca intradevar cei cu academia au inventat coada la pruna sau gaura la macaroana ,cu scuzele de rigoare pentru afirmatii!Nu bagati pe toata lumea in aceeasi oala si nici nu faceti acuzatii fara probe !Daca era asa de simplu dumneavoastra de ce nu ati reusit sa va ,,cumparati” o diploma de la Spiru asa cum ati afirmat ?

    • Nu toate diplomele de la Spiru au fost cumparate.Durerea mare vine din faptul ca unii au facut facultatea la distanta si unii chiar au fost la cursuri.

  • Draga “o colega” , daca un agent acceptă sa execute serviciu pe un post de ofiter , timp de 10 ani isi merita soarta. Ori este pupincurist.

 8. ministrul justitiei a anuntat ca va modifica legea 293 doar cu privire la procedura disciplinara, nimic despre schimbarea titulaturii si proiectul la care s-a lucrat atatia ani

 9. În atenția domnului Director care a rugat personalul din spitalul Rahova să aibă răbdare și încredere că lucrurile se vor îndrepta după răposatul Mircea .Oamenii au așteptat în zadar să vină o modificare dar în continuare Popa permite bețivilor să vină și să plece când vor de la serviciu in situația în care pe secție nu sunt oameni care sa facă plimbarea deținuților ,consulturi ,escortari ,transferuri .Sultana șefa își face in continuare de cap tuna , fulgera și jignește colegii și medicii secondată și susținută de Podeanu și sluga de Ciprian .Așadar domnule director ne vedem in situația că trebuie să ne apucăm de scris cu scuzele și respectul care deocamdată il aveți din partea noastră.
  P.S
  Măritul Suleiman a avut probleme și a ajuns in situația actuală tot din cauza Raditei ,Ciprian ,Podeanu lingaii ,bețivii și praduitorii din psbr .

  • si ingamfatei de pe ATI ,care nu saluta lumea,o cara pe blonda aia petarda dupa ea,mor pe capete pe sectie,nu raspunde nimeni!si-a luat Toyota,pe ce bani?pe salariu?cum poti pune o parlita de asistenta,sefa de sectie???pe ce baza si in ce context???

 10. Singura solutie ar fi sa trecem la MAI!MJ e obtuz,suntem satui de figurile fostei ministrese pruna!nu mai vrem un ministru reticent si anti-ANP!

Comments are closed.