#listamaro | Ionut-Daniel Balosu, pentru dispozitii vadit ilegale

#listamaro | Ionut-Daniel Balosu, pentru dispozitii vadit ilegale
#listamaro | Ionut-Daniel Balosu, pentru dispozitii vadit ilegale

Inauguram #listamaro a penitenciarelor cu domnul Ionut-Daniel Balosu, cel despre care povesteam nu demult ca umilea un coleg agent in prezenta detinutilor. Se intampla la Poarta Alba, Penitenciarul unde abuzurile impotriva subordonatilor sunt tolerate de catre ANP. Mai nou domnul Ionut-Daniel Balosu care-i sef de tura ne demonstreaza ca e si incredibil de incompetent. Mai jos cea mai recenta isprava.

Un agent, vazandu-se repartizat singur pe o sectie cu 420 de detinuti in semideschis a dat in scris ca refuza sa intre in serviciu. Stim ce inseamna asta. Drtept urmare s-a facut o comisie, prezidata evident de catre eternul Banuta, care dupa ce mi ti l-a fragezit olecuta pe agentul cu pricina l-a convins sa intre in serviciu nedand doi lei pe siguranta domniei sale.

Domnul in cauza, agentul, a revenit insa si a cerut sa fie asigurate conditiile pentru executarea serviciului (pe acea sectie ar fi trebuit sa fie cel putin 2 supraveghetori fiind mai mult de 180 de detinuti). Drept urmare toar’su Ionut-Daniel Balosu, da dispozitia de mai sus. Cui? Prin deductie, agentului care vrea sa lucreze in siguranta pe sectia E5.

Doar ca-i atat de bleg domnul care-i sef de tura incat nici n-a scris cui da acea dispozitie scrisa. Motiv pentru care il facem de ras c-asa merita , ii propunem dlui Banuta – cel care extrem de probabil ne va fi oaspete pe #listamaro cat de curand – sa-i dea un insotitor care sa si gandeasca, si-l introducem en fanfare in randul sefilor din penitenciare care abuzeaza de lege si de bunul simt.

PS. La acea vreme am discutat cu dl Muscalu, directorul penitenciarului comportamentul sefului de tura Ionut-Daniel Balosu, care-a si promis ca-i atrage atentia. Nu stim dac-a si facut-o. Cel mai probabil nu. Constatam doar ca ceea ce directorul general Dobrica numeste caprarie imbraca aspecte extrem de grave raportat la siguranta personalului.

20 Comments

 1. Si eu zic ca dna Dita a ramas repetenta la speta asta.Dna draga,balosu,’omul cu pricina ,a citi ce-a scris ala de e sef regim. Vinovat e cititorul sau scriitorul?

  • Cu tot respectul, DNUL Jean Gardianul, ST s-a vulnerabilizat singur. Si odată cu el și pe colegul lui agent. Dispoziția se emite intr-o bază legala ori așa ceva nu văd, iar dacă citiți Statutul fpps, colegul agent are dreptate. Iar dacă citiți atribuțiile ST din RSLD poate îi dați dreptate agentului. Eu nu condamn pe Dl ST, chiar îmi pare rău că a căzut în aceasta capcana.

 2. Podaru Dita – nu mai vorbiti, daca nu stiti. De planificat, a fost planificat de seful serviciului, asa cum spuneti. Omul a refuzat sa execute dispozitia, considerand-o ilegala, sens in care a primit dispozitia si in scris de la seful de tura – seful celor aflati in serviciu, inclusiv al domnului agent in cauza. Concluzie – nu S.T. l-a planificat.
  Sorin Dumitrascu – inteleg faptul ca e la indemana sa va urcati pe calul alb al popularitatii, dar nu e taman corect. Din mai multe motive. Este clar ca nu sunt oameni suficienti, mai ales cand incerci sa impaci si capra, si varza – sa asiguri si misiuni, si sa dai si concedii colegilor care vor sa profite de sezonul estival. Asadar, e clar ca atunci cand incerci sa ajuti cat mai multa lume, mai faci si compromisuri, planificand mai putini oameni in serviciu si riscand in ceea ce priveste siguranta. Totusi, revin cu o intrebare (retorica, pt ca o sa mentionez si raspunsul pe care mi-l veti da) – Cand astea sunt fortele aflate la dispozitie, cum ati planifica dvs oamenii in serviciu, astfel incat sa avem mai multi oameni in serviciu si sa asiguram si concedii, recuperari etc? Stiu ce-mi veti raspunde – ca nu e treaba dvs, dvs nu sunteti manager. Dvs cereti respectarea RSLD. Vedeti, domnule Dumitrascu? Din cauza unor astfel de atitudini (dublata de lasitatea conducerii ANP, care nu isi apara mai ferm oamenii), nu mai gasim oameni capabili dispusi sa-si asume roluri de comanda. Pentru ce ar face-o? Sa-i ponegriti in fel si chip cand iau decizii impopulare? S-avem pardon! Vina va apartine in egala masura, cum le apartine si onor coducatorilor de azi. Nu cumva sa va deranjeze in vreun fel si sa-i porcaiti si pe dansii.

  • Îmi pare rău, “barca pe valuri” , dispoziția aceea scrisa trebuia sa o emită cei care au semnat registrul de planificare. Și chiar știu, sunt ST și nu as face așa ceva niciodată! !

   • Dna Podaru, agentul este fpss sau nu e?
    Art. 4 alin 2 si 3 din L293/2004
    (2) Personalul din sistemul administrației penitenciare este obligat să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, Constituția și legile țării, prevederile reglementărilor interne și să îndeplinească ordinele și dispozițiile legale ale șefilor ierarhici privind activitatea sa profesională.
    (3) Funcționarul public cu statut special din sistemul administrației penitenciare are dreptul să refuze, în scris și motivat, îndeplinirea dispozițiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale. Dacă cel care a emis dispoziția o formulează în scris, funcționarul public cu statut special este obligat să o execute, cu excepția cazului în care aceasta este vădit ilegală. Funcționarul public cu statut special este obligat să aducă la cunoștință superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziția aceste situații.
    Intrebarea mea pt dvs este – dvs, ca sef tura, sunteti sau nu superior ierarhic pentru agentii planificati in serviciu in tura dvs?
    Sincer, nu stiu cum ati ajuns ST, dar este grav ce sustineti. Foarte grav. Personal, ma ingrozesc de afirmatiile pe care le faceti, cu tot respectul pe care vi-l port pe competentele dvs in zona salariala.

   • Și cum ar fi trebuit sa o emită cei doi, având în vedere ca era sâmbătă, dacă tot vad ca știți? Registrul de planificare constituie dispoziție scrisa, iar ȘT a muncit inutil scriind acea dispoziție. Conform articolului 4 dîn Lege trebuia executată și atât .
    Fsanp-ul ar trebui sa lupte pentru incadrari mai urgente pt a nu se mai ajunge aici.

  • Nu despre „porcaiala” este vorba. Nici despre tupeul porcesc al celor care nu isi asuma abuzurile, ale celor care incearca, din servilism sa si le asume in locul sefilor, nici macar de fatarnicia unora de a semnala false probleme de etica, ca dumenata.

   E vorba ca a incredinta peste 400 de detinuti unui singur supraveghetor (lupule moralist) este aproape echivalent cu a-i incredinta un penitenciar ca gaesti, Slobozia sau targsor, si a-l plati nu ca director de penitenciar, ci ca simplu supraveghetor.

   Ori „E5” cum zice umilo-servilul ST, nu cred ca are dotarile tehnice ale unui penitenciar (curti de plimbare separate, imprejmuiri separate, tronsonari, etc.)

 3. Dl șef de tură, cu parere de rau pt el, nu-și cunoaște atribuțiile și competentele. Potrivit OMJ nr 1676/ C/2010, mai exact RSLD, planificarea în serviciu se face de către șef serviciu aplicarea regimurilor/siguranță deținerii, care și semnată în registrul de planificare, planificare care apoi este aprobata de DASDRP. Așa merge potrivit normelor în vigoare. ST- ul nu are atribuții legale în planificarea agenților în serviciu!! Nu înțeleg de ce si-a băgat singur cuie în talpa ca infanteristul.

   • Simtul raspunderii lipseste cu desavarsire tocmai de aceea sunt aruncati altii la inaintare.

  • Daca se face un sondaj in sistem veti constata ingroziti ca 90% dintre sefii de la paza nu au habar cine are in responsabilitate planificarea personalului in serviciu. E f buna lectia asta data pe incompetentul Balosu . Cu ocazia asta invata si pers cu functii de conducere ce ar fi trebuit sa stie de multa vreme..

   • Ar trebui inventat de specialistii din ANP un manual de “bune practici”.Adica,sa zica ei cum poti sa supraveghezi singur 400 de ppl sau cum poti sa dai 2 agenti pe sectie daca ai numai unul!!!Eu zic ca ar trebui procedat ca la perimetru- cei de la RD sa-i supravegheze pe cei de la RSD!!

  • Niciodata un OMJ (cat o fi el de OMJ – de altfel, destule OMJ-uri s-au dovedit sau urmeaza a se dovedi neconstitutionale) nu poate fi mai important decat o LEGE.

  • Dna sefa Dita Podaru,daca e sambata,seful de tura asigura continuitatea la conducere.Pe de alta parte,planificarea scrisa si semnata are caracter obligatoriu si nu permite refuzul in scris,ca doar nu l-a trimis pe agent la moarte.Dvs ati vrea ca seful de regim si sdrp sa vina de acasa sa -i dea ei dispozitia scrisa dlui agent? Nu ,dna!Dl agent executa si luni sesizeaza comisia de disciplina.corpul de control…etcStimata dna,vulnerabilitati avem la tot pasul-nu fac teoria cu locuri si momente.Si dvs sunteti vulnerabila,ca femeie in puscarie de barbati.Si cand coborati treptele sunt riscuri sa alunecati sau sa ramaneti fara toc la pantofi,deci tot vulnerabilitati.Ce veti face?Si cand manac,exista riscul sa ma innec cu bucatura de paine si sa dau coltul….Seamana cu drobul de sare…

   • Nu, drobul de sare nu intra in ecuatie. DASDRP venise sambata la penitenciar, a avut o discutie chiar cu supraveghetorul la E5, amenintandu-l ca daca va continua sa refuze munca in regim de negru pe plantatie, nu-l va mai planifica in servicu.

    DASDRP, Banuta Petrica, varul DG, nu isi poate asuma propriile abuzuri, doar cadoul de 30% dat de vara-su.

Comments are closed.