Despre puscarie, dupa 15 – 20 de ani de serviciu

Despre puscarie, dupa 15 - 20 de ani de serviciu
Despre puscarie, dupa 15 - 20 de ani de serviciu

Nu stiu exact cine-i autorul, am primit de la colegi pe WhatsApp. Mi se pare insa extrem de interesant ca opinie din partea unui om care lucreaza zi de zi intr-un penitenciar. Am preluat ca atare, cu editari minore.

“Puscarie. Penitenciar. Temnita. Locul unde sunt detinuti detinutii. Cutia cu infractori. Mititica. Facultate. Racoare. PNT. Hotel de 5 stele. Beciul domnesc. Cica toate cele enumerate ar fi sinonime. Multi vad, putini cunosc. Foarte multi , insa, se intreaba ce mare smecherie este sa lucrezi intr-un asemenea loc?.

Pai este ! Cei ce ajung sa fie inchisi acolo, nu ajung acolo pentru ca au oferit flori unei femei, ci pentru ca au oferit bate-n cap, cutite-n spate sau violuri. Nu au obtinut cercei, telefoane, biciclete sau alte bunuri cumparandu-le din magazin, ci deposedandu-i pe altii de ele.

Si exemplele sunt sute. Dar nu despre asta-i vorba, ci despre oamenii care lucreaza acolo pentru linistea voastra! Da,da, pentru linistea voastra, a noastra, a tuturor ! As vrea sa pot spune ca e usor sa lucrezi acolo, dar nu e! As vrea sa pot spune ca, asa cum scrie pe unele ziduri, puscaria e grea, dar nu te omoara.

Dar nu e asa! Te omoara pe tine ca om ! Incet dar sigur! Dupa 15-20 de ani petrecuti in sistemul asta rigid ajungi la concluzia ca cea mai mare realizare a ta este ca ti-ai pastrat mintea intreaga, chiar daca ti-ai mai ajustat un pic caracterul. Sigur, multi nu vor fi de acord cu mine. Se spune ca trebuie sa fii un pic nebun ca sa lucrezi in spitalul de psihiatrie, de exemplu. Probabil trebuie sa fii un pic infractor ca sa lucrezi la puscarie!

Se mai spune ca nu tu iti alegi meseria, ci ea te alege pe tine ! Si nu in ultimul rand se mai spune ca, daca vrei sa intelegi un om, de ce face/nu face ceva, de ce spune/nu spune ceva, ar trebui sa incerci sa te pui in locul lui, in pielea lui. Sigur , nu-l vei intelege 100%, dar s-ar putea sa fii pe aproape .

Trebuie sa te si duca mintea pentru asa ceva! Oamenii au inceput sa devina atat de superficiali, atat de egoisti incat au inceput sa ma sperie. Amatorilor de judecati le dau un sfat: judecati-va pe voi! Intr-o buna zi cu totii vom merge fie intr-un loc cu verdeata , unde nici intristare nu-i si nici suspin sau direct la cazanul cu smoala!

Asa ca fiti oameni buni, traiti frumos, iubiti din suflet, nu din interes si bucurati-va de fiecare dimineata in care soarele (inca) mai rasare. Hai, sa ne fie bine, ca sa nu ne fie rau, vorba regelui.”

Sursa: autor necunoscut

4 Comments

  1. Cat de cat frumos nuantat comentariul de sus lucrurile stau din rau in mai rau la adresa angajatilor viata este dura in sistem trebuie sa fii pregatit psihic suta la suta sa poti face fata situatiilor de tot felul.de multe ori chiar riscante la integritatea angajatului asta datorita proastelor legi invechite rau.neabgradate la cerintele actuale.chiar si in legatura cu salarizarea lasa de dorit

  2. Wow. Super. Are talent la scris, probabil si la multe altele. Îi doresc multa sanatate si toate cele bune. S-auzim de bine!

  3. Din fericire veniturile in celelate institutii au crescut (invatamant, primarii, cnadr, etc ) spun din fericire pentru ca este un lucru pozitiv, insa, in institutiile de aparare si celelalte institutii mentionate nu mai exista nici o diferenta de venituri .Asadar care este motivatia de a lucra in sistemul de aparare ? In prezent aproape nici una.

  4. Autorul are, cu siguranta, un real talent literar.Ar mai trebui adaugat ca, dupa 15-20 ani de serviciu, se observa o diminuare ( REALA ) a castigurilor salariale si o “complicare” excesiva a sarcinilor de serviciu… Nu stiu care este “venitul mediu” in ANP , dar in diferite regii autonome- CNADR , de exemplu-venitul brut mediu a depasit 4 800 RON… La care se adauga diverse prime, care sunt de mult interzise in ANP.Ca sa nu mai vorbim de rapoartele de incident, pentru care este nevoie si de declaratii ale detinutilor- martori…

Comments are closed.