Calculul compensatiei pentru chirie

Calculul compensatiei pentru chirie
Calculul compensatiei pentru chirie

Mai multi colegi au intrebat cum se calculeaza dreptul la compensarea lunara a chiriei, existatnd aparent cazuri in care quantumul acesteia a ar fi fost diminuat incepand cu acest salariu. Ei bine, raportarea este la venitul net realizat lunar, iat cuatumul maxim este de 50%. In concluzie, suma totala primita cu titlu de compensatie pentru chirie ar fi trebuit sa creasca avand in vedere ca dupa aplicarea majorarii de 10% a salariului de functie brut, venitul net realizat lunar a crescut.

Art. 40 alin. 2 Legea 293/2004 privind statutul functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare

“Functionarii publici cu statut special carora nu li s-a acordat locuinta potrivit prevederilor alin. (1) si care nici ei si nici sotul/sotia nu au in proprietate o locuinta in localitatea unde isi desfasoara activitatea au dreptul la compensarea lunara a chiriei in cuantum de pana la 50% din venitul net realizat lunar, dar nu mai mult decat chiria prevazuta in contractul de inchiriere incheiat in conditiile legii.”

UPDATE 11.11.2017 ora 13.30

Un cititor ne ajuta cu o trecere in revista a legislatiei care face referire la compensatia pentru chirie.

UPDATE 11.11.2017 ora 11.00

Am primit de la un coleg care se pricepe o serie de lamuriri o explicabila posibila a scaderilor fiind legata de includerea in calculul bazei de calcul a sporului de 75% (ceea ce nu explica de ce unor colegi de la program normal le-a scazut compensatia).

56 Comments

 1. Din conpensatia de chirie se scad cas si cass, ne poate cineva explica de ce platim sanatate si pensie odata din salariu, apoi se scad si din chirie. Cu toate ca pentru chirie, persoana care este proprietar plateste inpozit pe chirie ce o primeste, ceea ce reprezinta cas si cass

 2. Domnul Sorin Dumitrascu , eu cu aceasta marire de 10% avand si chirie de luat , am luat cu 200 de lei mai putin decat trebuia sa iau. As prefera sa nu primesc aceasta marire de 10% si sa primesc cei 200 de lei inapoi ca era mai bine. Probleme de genul acesta sunt in toate penitenciarele , cel putin in vestul tari.

 3. Explicația lor a fost ca a venit o decizie sa se raporteze la salariul din 2009…eu plătesc chirie in 2017.cand te duci sa te cerți cu ei se supără si pun norocul.. .apropo,”functionar” Esti prost tare…daca tu ai bani sa iti iei casa in ziua de azi,poate ai vreo combinatie…dubioasa

 4. Salariu marit, într-adevăr,dar chiria cu aproape 200 lei mai mica.La Rahova, și nu numai,este această situație.Daca a fost calculată greșit se va recupera diferența?

 5. Am si eu aceiasi problema legata de chirie.120 lei mai putin decat luna precedenta.
  Degeaba intrebam la financiar,ei zic ca asa a interpretat cel de la informatica.Mergem la informatica,astia zic de financiar
  Multumesc anticipat.

 6. Bună ziua.
  Lucrez la PBR. Salariul a crescut, în cazul meu. În ceea ce priveşte compensația lunară ptr chirie, am sesizat o diminuare (mică), deşi speram contrariul.

 7. Mai lăsați mocanu ăla și luați case nu așteptați sa va dea statul.ce veți face dacă se va da ajutor de locuință va ve- ți da demisia?

  • Ne ‘v-om’ ‘d-a’ demisia, daca va trebui. Stimate domn, ai avut un comentariu slab, facut din spatele unui pseudonim. Hai sa fim mai asumati!

   • Este un comentariu al unei persoane care plătește rate la casa de 12 ani și nu m – am plâns niciodată. Și ca mine sunt toți cei cu vechime.Daca supăra comentariul pe cineva atunci urmați sfatul meu și veți vedea ca o sa aveți aceeași opinie.Parintii noștri au muncit o viață pt o casa și ne-am educat sa muncim nu doar sa cerem ,eu nu primesc nici un leu pt casa iar mai sus se plâng unii colegi ca au luat cu 120 lei mai puțin. Va dați seama ce tragedie.Multi își doresc salarii ca ale noastre și muncesc din greu departe de copii și familii pt o casa iar noi ne plângem pt 120 lei……..

 8. Am lamurit.o pe asta : suntem furati!
  Si ce masuri luam impreuna cu sindicatul?e totusi vorba de un drept aferent muncii noastre, nu bagam mana in buzunarul nimanui!! Si de mers si intrebat la financiar suntem satui si de sictirul si aroganta de acolo…

   • Domnul Sorin Dumitrascu , propleme cu scadearea banilor de chirie sunt cam in toate penitenciarele..Sigur probleme sunt in Penitenciarele Rahova, Buzias, TgJIu, Timisoara, Codlea.

 9. Cred ca aveam dreptul sa fim instintati de schimbare si efectul ei , sa stim ce sa ne luam , cautam garsoniere , dar cum ne trateaza sistemul asa il vom trata si noi .

 10. Opriti- va! Am citit articolul si comentariile de aici si m-am ingrozit! Ce inteleg eu din toata nebunia asta e ca madama asta adusa de nea Dobrica, cica sa-l ajute, in fruntea Directiei economico administrative doarme in picioare si ne-a mai bagat doi metri in pamant …Salarizarea e varza! Despre celelalte marca dea ce sa mai zici ca le stie toata lumea…Bai, astia-s nebuni!

 11. Sa ne prezinte cineva textul de lege ( DACA EXISTA ) unde scrie 50% din venitul net realizat raportat la anul 2009!!!!!!!!!!

  • 🙂 Nu exista acest text de lege ca atare. E o interpretare bazata pe coroborarea mai multor acte normative. Cineva de la salarizare ori resurse umane ne poate lamuri.

 12. Va mai dau o speță de furt din salariile noastre care se întâmplă de ani de zile.
  noi avem dreptul la concediu zile calendaristice. Sa presupunem ca îți iei 30 zile co, adică o luna întreaga
  30 x 8=240 ore. Ei ne plătesc la nr de ore, zile lucrătoare, sambetele, duminicile și sărbătorile legale suntem scoși din co.

 13. Neața.

  De ce mărirea nu se aplica și la grad?
  Când suntem în concedii nu trebuie sa pierzi nimic din sporuri mai puțin orele de noapte și sdsl. Codul muncii parca asa spune.
  Concediul este un drept cu drepturi nu cu sancțiuni pecuniare.

   • ANP-ul in acest context nu are nicio vina. Legislatia a intrat in vigoare fiecare a interpretat legea ” asa cum l-a dus capul”. In urma adunarii de la SOVATA s-a constat ca unele unitati au acordat gresit compensatia de chirie raportandu-se la baze de calcul gresite. Cu toate astea s-a stabilit ca nu e cazul recalcularea din urma si implicit recuperarea banilor . CU aceasta luna speram ca toate unitatile sa acorde compensatia de chirie corect.

    • Eu zic ca, dimpotriva, daca asa este chiar ANP-ul e vinovat si nu poate da vina pe legislatia proasta cata vreme scade salarii si componente din salarii desi tocmai am avut o majorare de 10% a salariului de baza al functiei.

 14. trebuie sa initiati inyr-o luna o campanie de calcul corect al salariului, chirii, etc ptr. ca fiecare angajat sa-si poata calcula singur venitul pentru a regla prin comparatie cu aplicatia inf de sal toate anomaliile. Un tipizat de calcul al sal ptr fiecare angajat disyribuit in unitati, prin grija bir sal, pentru a calcula fiecare cu mana lui cat trebuie sa ia. Citim si suntem bulversati, nu mai intelegem nimic si traim cu indoiala ca si aici is bulite lucrurile si suntem fraieriti..

 15. Bataie de joc! Cum sa iei bani mai putin la chirie decat luna trecuta?? In conditiile in care a crescut si salariul! Legea spune 50% din venitul net realizat! Nu 2009, 2017, etc.. CE SE INTAMPLA?

 16. E blocat la calculul din venitul net din 2009 , se calcula gresit pana acum , altfel nu se explica , trebuie sa cerem actualizarea calcului la salariu net din 2017 , intrebarea de ce se scade CAS si CASS , eu am calculat si la PPA tot nu da indiferent de calcul.

  • D-aia zic si eu ca trebuie totul verificat. Nu e absolut deloc normal ca dupa o majorare salariala sa scada salariul ori componente ale acestuia. Mai ales ca nu-ar fi prima data cand ANP ori vreun penitenciar gresesc.

   • Nu sunt probleme doar la calculul compensatiei pentru chirie. Sunt erori si la elementele salariale care alcatuiesc brutul. Cred ca trebuie refacut calculul drepturilor salariale pentru luna octombrie 2017…ca doar nu este pentru prima data! Ne-am obisnuit, de la un timp, sa vedem cum, la fiecare modificare pe salarizare sa existe discutii care sfarsesc cu resentimente pe termen. Ce poate fi atat de greu la o indexare a salariilor, n-am cum sa inteleg ?

 17. Poate sa se raporteze la orice sariu , daca luna trecuta am luat o suma fixa de ce luna asta am luat mai putin cu 200 ??? E imposibil sa pot crede asa ceva . Eu cred ca e rea intentie …fratilor o sa ne mancam unii pe altii de invidie si ura , ca de ce ia unu chiri …pai ia lt ca e sarac si nu are casa sau a fost detasat de s.n.p.a.p. (cazul meu) in alta parte decat unde sa inscris si nu ca nu a invatat ci pur si simplu ca anp nu a dat nici un loc acelei unitati.

  • Pai ce fel de matematica e asta? Creste salariul prin scadere? Ceva nu-i in ordine cu programul asta daca asa se intampla! Poate ne explica domnul care ma certa mai inainte pretinzand ca dezinformez cand citez din lege?!

   • Nu era mai corect, dl Dumitrascu, ca inainte de a da in plata salariile pe octombrie 2017 sa se fi facut verificarea algoritmului de calcul al acestui program ? Sa se fi luat creionul si hartia si sa se fi calculat un salariu, cu legea in fata, si sa se fi comparat cele doua rezultatate(cel dat de program cu cel facut manual). Nu se exclude o eroare de calcul a programului, dar macar cei de la financiar sa vina cu lamuriri astfel incat omul sa inteleaga ce i s-a intamplat…

 18. Nu stiu ce sa zic, eu cu aceasta crestere de 10% am luat acelasi salariu ca si pana acum, sau hai sa zicem 50 lei in plus. Si la chirie se poate intampla la fel.

  • Eu zic ca niste semne de intrebare trebuie puse indiferent ce ne-ar explica autoproclamtii experti. Nu se poate sa creasca baza si sa scada net-ul si alte elemente raportate procentual la baza.

  • Majorarea se aplica la Salariu de functie de la nivelul anului 2011. In salariul de functie de la nivelul anului 2011 este inclus elementul salarial numit “suma compensatorie”. Suma compensatorie este un element introdus odata cu Legea 284/2010. Acest element cuprinde toate sporurile pentru conditiile de munca, fara cele precizate de mine in postarea anterioara. In concluzie , daca nu ai avut luna “full” ( asa cum se spune intr-un limbaj mai comun) si ai fost in: concediu de odihna , ai fost in misiune si nu ai primit adeverinta de sporuri, concediu medical, practic nu vei resimti majorarea de 10% in totalitate.

   • Corect. Daca intervin situatii care scad in mod normal salariul (concedii, etc) e posibil ca aceasta crestere sa nu fie resimtita. Dar daca ai avut “luna full” si compensatia pentru chirie scade care-i explicatia?

    • Reformulez. In mod normal, prezenta ta la serviciu la nivelul 2009 nu afecta venitul net aferent totalului brut inregistrat in acel an. In concluzie nici in anul 2017 nu afecteaza chiria cu nimic. Aici pot interveni deciziile de incetare a chiriei emise de BRU care fac practic sa fractioneze modul de calcul.

     • Nu contest, dar trebuie verificat acolo unde punctual apar neclaritati. In alta ordine, ieri am vazut niste fluturasi in care salariul de functie scade daca raportam ianuarie – octombrie la noiembrie 2017. E posibil sa fie acolo o problema?

     • Salariul de functie scade doar daca nu vii la munca ( asta pe intelesul tuturor). Problema este clara pentru cei care lucreaza la birouri. Pentru cei de la operativ este putin mai sensibila problema deoarece trebuie cercetat in particular fiecare caz, verificat nr de ore de pe fluturas cu programul de pontaje , de unde se subintelege faptul ca pontatorul are o misiune foarte importanta. De multe ori pontatorul aduce pontajul la financiar si spune ” verifica-l tu!” . EXclus!!!! Pontatorul isi asuma. Financiarul poate sesiza doar greselile grave , dar ceea ce tine de prezenta angajatului este strict problema pontatorului.

 19. Chiria se raporteaza la calculul venitului net de la nivelul anului 2009. In acest calcul nu era prevazuta suma compensatorie ( element salarial ce contine la momentul actual Salariul de merit + sporurile privind conditiile de munca) . Venitul net reprezinta acel element salarial ce rezulta din deducerea tuturor contributiilor din totalul brut rezultat la acel nivel si mai exact 2009. Legislatia reglementeaza intr-adevar 50% din venitul net realizat lunar, dar mare atentie, raportat la anul 2009. Inca un aspect : orele pe spor 75%, spor 50% pentru lucrari exceptionale, nu intra in baza de calcul pentru chirie.
  Mare atentie cei care va ocupati de aceste postari! Documentati-va, eventual intrebati un specialist . Nu mai induceti personalul ANP in eroare oferindu-le informatii eronate. O zi buna !

  • N-am facut decat sa citez din lege. Unde-i eroarea?! Nu se calcula la fel si inainte?! Cum e posibil sa creasca salariul brut si sa scada elementele raportate procentual la acesta?!

   • Nu am sustinut faptul ca ar fi o eroare . Este o informatie care nu ofera toate detaliile . Majoritatea persoanelor ar putea intelege ca se raporteaza la venitul net actual care include si majorarea de 10% , deci o baza de calcul mai mare .

    • 🙂 Ba chiar m-ati certat ca nu ma documentez si ca induc oamenii in eroare. Legea e clara, si nu spune ca nu s-ar aplica la venitul net actual ci la un venit net din 2009 ori 2006. De ce nu s-ar raporta la venitul net de azi? Care-i logica?

   • Si cum putem rezolva acest aspect domnule Dumitrascu?eu intampin problema aceasta de mult timp…salariul a crescut an de an…chiria a ramas la fel…ca la noi la nimeni.

    • Nu stiu exaxct datele problemei si unde se intampla asta. Practic, daca va creste venitul si si suma reprezentata de compensatia pentru chirie ar trebui sa fie mai mare fara insa a depasi acel 50%. Cereti explicatii la financiar, daca e o eroare sau rea intentie avem la dispozitie contenciosul administrativ.

     • Aproape peste tot (aparent si la ANP SEDIU) chiria se calculeaza la baza 2009. La nicio marire de salariu nu a crescut chiria. Ba mai mult, in adresele DEA scria clar ca se mareste salariul dar chiria sta pe loc. Evident, este absurd sa nu creasca. Ar trebui luate masuri

  • Sa inteleg ca lucrezi in ANP, SS-istule!? Atentie ca se anunta o mare miscare seismica, aveti grija!

   • Nu e cazul sa transformam discutia intr-o chestiune personala. Cred ca sunt probleme si trebuie lamurite cu calm inainte ca acestea sa devina prea mari ca sa poata fi rezolvate usor.

Comments are closed.