Statutul politistului de penitenciare in discutie cu ministrul Justitiei

Statutul politistului de penitenciare in discutie
Statutul politistului de penitenciare in discutie

Azi, de la 16.00 ar fi trebuit sa discutam ce-ar mai fi de discutat pe proiectul de Statut al politistului de penitenciare cu ministrul Justitiei. Se anunta deja o amanare, fiind sedinta de Guvern extraordinara. Avem deja proiectul nostru depus in Parlament, stim si pozitia pe contre a ministrului. Nu ne asteptam la minuni. Mai jos incercam sa transmitem live, desi ministrul e posibil sa faca scandal.

Live aici: https://youtu.be/hzlLIgkRPZ8. Ca sa nu blocam discutia cu ministrul am incetat dupa vreo 15 minute transmisia. Discutam principalele modificari propuse. Imediat ce primim minuta sedintei o postam.

11 Comments

 1. Domnule Dumitrascu cum este posibil ca un ofiter daca suplineste o functie de ex. Sef birou sa fie renumerat cu sporul de conducere aferent functiei de 25% iar un agent daca face acelasi lucru sa nu il primeasca?Este normal asa ceva?Chiar nu se poate face nimic pentru agenti ca ei sa nu mai fie buni doar sa isi asume anumite functii si riscuri?Sa fie platiti pe perioada cat suplinesc acele functii.Chiar nu se poate modifica legislatia?Sindicatul poate face ceva in acest sens?

  • Pentru ca din pacate agentii nu pot fi imputerniciti in functii de conducere. Nu e corect, dar nici nu am identificat o solutie juridica pentru asta. Daca aveti vreo idee, preluam si ducem mai departe.

   • Sunt multe situatii in tara cand agentii de ani de zile suplinesc pe ofiterul de la evidenta,ofiterul sef de tura,ofiterul educator,ofiter la finaciar,etc pentru ca sunt putine posturi sau nu sunt ocupate si pentru ca activitatea sa se poata derula corespunzator, agentii isi asuma aceste atributii pentru ca pur si simplu nu au ce face si trebuie sa accepte. Nu doar cei care suplinesc functii de conducere, ci si aceasta categorie de agenti aflati in situatiile prezentate si sunt foarte multi in unitatile ANP. Trebuie ori incadrati ca agenti cu studii superioare conform noii legi de salarizare, ori sa sustina sindicatul un demers ca cei care au in fisele posturilor atributii ce necesita studii superioare sau de ofiteri pe perioada cat indeplinesc acele atributii sa fie platiti ca atare. Fara un demers si o sustinere sindicala nu o sa li se faca dreptate acestor oameni si li se pun aceste sarcini in carca colegilor, pe considerentul ca au studiile necesare si sunt capabili sa duca la indeplinire sarcinile primite.Cred ca suntem cu totii constienti ca ca un agent de la evidenta trebuie sa aiba cunostinte juridice-dreptul, agentul de la contabilitate studii superioare in domeniu pentru ca situatiile ce se cer in acest moment sunt foarte complexe, agentul de la educativ face programe educative,consilieri educationale si e nevoie sa aiba studii in domeniu si exemplele pot continua.

    • Pentru agentii cu studii superioare va exista aceasta optiune, insa este adevarat ca trebuie acoperite si situatiile cand agentul indeplineste atributiile unui ofiter.

   • Dar atunci cum se poate da decizie zilnica pe unitate ca in perioada x indeplineste functia de ofiter y ? Normal este sa nu se mai de-a astfel decizii sau sarcini si sa preia ceilalti ofiteri aceste sarcini pentru a acoperii aceste posturi si treaba e rezolvata.Daca nu se pot descurca atunci ANP sa recunoasca oficial acest lucru intr-o discutie cu sindicatele si sa aplice cat mai repede prevederile noii legi de salarizare si sa ii incadreze pe agentii aflati in aceste situatii ca agenti cu studii superioare.Este legal,normal si moral.

  • O soluție parțială se găsește în Legea nr. 153/2017, doar că ar trebui ca aceasta să se și aplice.

   În noile state de funcții, care nu mai apar, se regăsesc funcții pentru agenți cu studii superioare, cu un coeficient puțin mai mare.

   Câteva soluții timide ar fi, dacă ANP va binevoi să deschidă urechile la propunerile făcute . . . lucru care de obicei nu le este caracteristic 🙂

 2. Domnule Dumitrascu,poate in discutiile pe care le purtati cu MJ si ANP veti aduce in discutie si faptul ca noua lege de salarizate prevede pentru prima data si functii de agenti cu studii superioare si corect ar fi ca cei care se folosesc de agentii cu studii superioare de 10-15 ani (ma refer la sistem-la ANP) sa-i si incadreze ca atare daca legea prevede aceste functii. Nu e normal ca si ANP-ul sa alinieze statele de functii dupa noua lege si aici ma refer la situatia agentilor cu studii superioare.Nu stim daca intre sindicate si ANP a fost o astfel de discutie pe aceasta tema, dar corect ar fi sa fie.Sunt anumite functii in unitatile penitenciare in care agentii trebuie sa aiba astfel de studii datorita complexitatii si specificul acestor functii-de ex.la contabilitate,evidenta,educativ,etc.Speram ca veti discuta cu cei din conducerea ANP aceste aspecte sesizate, mai ales ca pentru aceasta categorie de colegi va fi doar o recunoastere a studiilor,morala sau cum vreti sa o denumiti pentru ca financiar din grilele prezentate diferenta de salarizare dintre un agent cu studii superioare si unul cu studii medii este de doar 100 de lei,insa colegii aflati in aceasta situatie isi asuma riscuri si responsabilitati insa nu sunt si renumerati conform muncii prestate.Va rugam sa ne dati un raspuns.Numai bine.

Comments are closed.