Statutul politistului de penitenciare in Parlament, la Comisia Juridica

Statutul politistului de penitenciare in Parlament
Statutul politistului de penitenciare in Parlament

Azi, 14 noiembrie 2017, incepand cu ora 14.00 Statutul politistului de penitenicare revine in Parlament la Comisia Juridica, de disciplina si imunitati. La precedenta sedinta MInisterul Justitiei a inistat pe adoptarea unei variante ciuntite, sindicatele au sustinut proiectul agreat cu angajatorul si la care s-a lucrat ceva timp. Astazi fiecare amendament urmeaza a fi discutat, dupa care se face raportul pentru plenul Camerei deputatilor. Nu excludem insa ca ministerul sa ceara si sa obtina amanarea.

Proiect modificare lege 293/2004 – Statutul politistului de penitenciare by FS ANP on Scribd

22 Comments

 1. Sorin, nu suntem numai doi, este un aspect important, nu este normal sa impui si celor cu 5 ani de facultate sa faca master.

 2. am si eu un amendament : acordarea de chrii, in conditiile stabilite existente , numai celor numiti in prima functie si celor transferati in interesul serviciului , cum au si politistii.

   • Nu sustineti nicio reducere a drepturilor… Dar faptul că prin modificările pe care le sustineti sunteți de acord si chiar la modul vehement cu faptul că pentru funcțiile de director si director adjunct trebuie să fi urmat cursurile de master, nu sustineti diminuarea unui drept? Corect este să rămână ca în forma actuală, respectiv cei care au studii superioare cu diplomă de licență sau, dacă sustineti acest proiect în această formă, să se acorde posibilitatea celor ce nu au absolvit cursuri de master să se poată înscrie si in urmatorii doi ani la aceste concursuri, cu condiția de a se înscrie si absolvi in această perioadă cursurile. Altfel, ar fi o discriminare la adresa celor ce s-au focusat pe carieră în favoarea celor ce au vânat diplome.

    • Faptul ca pentru functiile de director se cere master, mai ales in contextul ca studiile de licenta sunt acum de 3 ani, nu mi se pare o reducere a unor drepturi. De acord insa cu prevederea tranzitorie.

     • De acord, domnule Dumitrașcu, studiile de licență sunt acum de 3 ani. Dar cele anterioare sunt de 4 sau chiar 5 ani. Lucrez în sistemul penitenciar de 18 ani, am lucrat pe funcții de execuție, am făcut cursuri de scurtă durată de management, de evaluator, am trecut apoi, prin concurs, pe prima treaptă a unei funcții de conducere, respectiv șef birou, apoi șef serviciu, am îndeplinit prin DZU atribuțiile funcției de director adjunct SDRP, în momentul de față fiind împuternicit pe această funcție și, după ani în care nu a fost ca și condiție să fi absolvit cursurile de master și, în consecință m-am dedicat activităților profesionale, mă trezesc că, în momentul în care funcția ale cărei atribuțiie am fost desemnat prin DZU și împuternicire să le îndeplinesc va fi scoasă la concurs, eu, sau alții care sunt în situația mea, să nu putem candida din cauza unei condiții ce nu a existat niciodată. Cred că aliniatul referitor la condițiile de înscriere pentru funcțiile de director adjunct și director ar trebui reanalizat. Este posibil să spuneți că sunt subiectiv, dar cred că sunt mai mulți colegi de acord cu părerea mea. Nu cred că trebuie să îndepărtăm experiența, cum s-a mai întâmplat datorită actualei legi a pensionării. Sunt membru de sindicat de la începuturile activității sindicale în sistemul penitenciar și chiar sfătuiam pe toți nou încadrații să se înscrie în sindicat, pentru că așa vom reuși să ne apărăm drepturile…. încă mai cred că sindicatul chiar ne apără drepturile, nu solicită să ne fie tăiate…

  • Lasă frustrările, cum poți sa gândești așa ceva . E un drept câștigat, Mariana, dacă in sistem funcționarii au mai multe drepturi este un lucru pozitiv, daca nu beneficiezi matale de el nu trebuie sa fie diminuat, redus, eliminat .

 3. procedura disciplinara obligatoriu initiata de catre ministrul justitiei ptr ca ce am citit eu aici este ingrozitor. ….

 4. Sper sa treaca de aceasta data succes fi ti cu ochi pe ei .acum este momentul .nu trebuie scapat din mana

  • Ministerul Justitiei o sa incerce sa traga de timp. Obiectivul este ca anul asta sa fie aprobata modificarea. O sa mai fie de facut reglaje, dar le luam pe toate pe rand.

 5. Pot pe functii de executie (care nu prea se scot) si cu indeplinirea de conditii mai exigente(absolvent de master,vechime in specialitatea studiilor…etc). unu de pe sectie pe ce functii de ofiter va mai putea candida? Imi puteti da exemple?

  • Si functii de conducere pana la nivelul de sef serviciu inclusiv. Evident ca trebuie indeplinite conditiile de vechime si de studii. Asa s-a intamplat si pana acum.

   Deci “unu de pe sectie” poate sa dea concurs pentru orice functie scoasa la concurs cu exceptia celei de director si director general daca indeplineste conditiile de studii si de vechime.

   Dar, repet, am postat de cel putin 15 ori pana acum acest proiect. Daca aveti sugestii si argumente pentru acestea sunt bine venite. Eventual inainte sa devina lege.

   • Conditia de a fi terminat master…mi se pare discriminatorie,ofiterii din academie nu vin absolventi de master si conditia cu vechimea in specialitate e cam restrictiva.daca lucrezi in operativ nu vei mai putea da pe fct de ofiter educator,vei putea da doar pe sef sectie st…una peste alta noul stat e mai restrictiv dpdv al avansarii

     • Nu este normal . Am o propunere .
      Cei cu 5 ani de facultate nu trebuie sa facă master, va rrog sa promovați eliminarea acestei condiții pentru cei care au făcut 5 ani de facultate .

     • Pentru functiile de management superior mi se pare util si necesar mai ales in sistemul Bologna, unde studiile de licenta sunt de 3 ani. Nu putem pune o exceptie pentru noi doi. Si eu tot 5 si fara sa repet vreunul am facut inainte de master. 🙂

    • Da, vom face mastere pe bandă rulantă, pentru că ele ne fac mai competitivi, nu experiența acumulată… Sunt de acord să poți accede la o funcție de director sau director adjunct după o perioadă mai mare de timp decât cea prevăzută în actualul act normativ, dar să condiționezi participarea la concurs de absolvirea unui curs de master nu cred că e cea mai indicată. De când și până când un master la SH îți aduce competențe în gestionarea problematicii unui penitenciar???? Cred că ar trebui să mai reflectați asupra acestui aspect.

 6. Deci asta e forma finala pe care o sustineti? Am vazut in cuprins multe restrangeri pentru agenti, practic nu vom mai putea sustine concursuri pt trecerea in corpul ofiterilor..
  Eu unul sper sa nu treaca! Cu ce ma ajuta denumirea daca o nu imi pot face o cariera…

  • La ce va referiti? Care sunt acele “multe restrangeri pentru agenti”? Agentii pot in continuare trece in corpul ofiterilor. Nu de alta dar am postat de vreo 15 de ori proiectul in ultima perioada.

Comments are closed.