Angajatul aflat in concediu nu trebuie sa castige mai putini bani decat daca ar fi in activitate

Angajatul aflat in concediu nu trebuie sa castige mai putini bani decat daca ar fi in activitate
Angajatul aflat in concediu nu trebuie sa castige mai putini bani decat daca ar fi in activitate

Cu totii stim ca in sistemul penitenciar, pe perioada concediului de odihna, angajatii din penitenciare beneficiaza de un salariu mai mic decat daca ar fi lucrat in luna respectiva, situatie care contravine legii

Avand in vedere ca angajatii din penitenciare lucreaza permanent in conditii de munca vatamatoare si in conditii grele de munca, putem conchide ca excluderea sporurilor al caror cuantum lunar se determina pe baza de pontaj, contravine actelor normative cu forta superioara enuntate in expunerea de motive a OUG nr. 64/2006, coroborate cu Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

Interpretarea data de Curtea de Justitie a Uniuni Europene este ca, scopul indemnizatiei de concediu este acela de a pune salariatul intr-o situatie comparabila cu perioadele de munca anterioare, in vederea excluderii oricarui risc ca lucratorul sa nu isi efectueze concediul, constrangandu-l intr-un fel prin plata unei indemnizatii de concediu mai mici decat salariul din luna anterioara efectuarii concediului de odihna.

38 Comments

 1. Cum se face ca colegii din administrativ reușesc să își ia cite 3 ,4 zile de concediu când vor iar cei din paza minim 15 zile .Normal că pt.cei de la birouri pierderea este zero pe când cei care lucrează în ture pierd și cite 1000 de lei.

  • Pierderea la cei din paza e mare deoarece de de de bsalar este mare fata de cei de la birouri
   Nu prea se inghesuie lumea sa lucreze pe la birouri.

 2. S-a ajuns să apelăm la diverse tertipuri la solicitarea concediului de odihnă în sensul că solicitam ca el să ne fie acordatspre sfărșitul unei luni și să cuprindă și începutul lunii următoare doar pentru ca să împărțim pierderea pe două luni.Tot sistemul ANP este absurd și plin de disfuncționalități în defavoarea angajaților ! Bine că intrăm în fibrilație când vine CPT-ul în vizită !!! Pentru deținuți mobilizăm toate resursele !

 3. La 15 zile CO , salariul mi a fost diminuat cu 1100 RON.tare as avea nevoie de un model de plângere prealabila.multumesc.

 4. Am înțeles că la Penitenciarul.Bistrita sa cîștigat in instanta acest lucru.Ce înseamnă acest lucru pt.ceilalti angajați din sistem.Vrem detalii.

   • Dle cosmin , domnul presedinte spune ca va initia o actiune la nivel de sistem, dumneavoastra spuneti ca fiecare trebuie sa depuna plangere prealabila. Ori este o actiune comuna ori numai pentru cei “nemultumiti”? In categoria nemultumiti intra TOTI angajatii sistemului ! Depunti in instanta 10 000 de plangeri? Ar fi cam 20 de topuri de hartie a4
    Si mai am o intrebare : Angajatii care nu sunt din sindicat pot face plangere prealabila? Multumesc.

   • Domnului comisar sef ……
    director Penitenciarul ……

    Stimate domn,

    Subsemnatul, , domiciliat in ….., jud….., CNP , tel., functionar cu statut special in cadrul penitenciarului , va solicit sa dispuneti recalcularea indemnizatiilor de concediu de odihna pentru anii 2015,2016,2017.
    Baza legala:
    1.HG 1294/2001,art.5 ” Perioada în care un cadru militar în activitate, care lucrează în locuri de muncă sau activităţi cu condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii specifice, a fost în concediu de odihnă sau în incapacitate temporară de muncă se consideră timp în care activitatea s-a desfăşurat în condiţiile locului de muncă în care a lucrat la data ivirii situaţiilor respective.”
    2.HG 1946/2004,art.14 (1) ” Existenta conditiilor deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase – la locul de muncă se stabileşte potrivit prevederilor legale.”
    3.Legea 293/2004, art.89 ” Dispoziţiile prezentei legi se completează, după caz, cu prevederile cuprinse în legislaţia muncii.”
    4.Legea 53/2003(Codul muncii),art.150 “Art. 150. – (1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
    (2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.”
    5.Anexez adresa nr.70479/09.09.2015 emisa de Ministerul Justitiei prin care se stabileste modul correct de calcul a indemnizatiei acordate functionarilor publici cu statut special, pe perioada concediului de odihna.

    Cu deosebita consideratie,
    ………

    • Art 3 din baza legala invocata in modelul de plangere a domnului Ioan Luca spune:

     3)Legea 293/2004, art.89 ” Dispoziţiile prezentei legi se completează, după caz, cu prevederile cuprinse în legislaţia muncii

     Intre timp codul muncii a suferit modificari. Asadar art 150 din codul muncii mentionat in plangere a fost actualizat cu legea 12 din 2015 care spune:
     (1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă

     Rezulta ca ANP, din anul 2015, NU A ACTUALIZAT ( cu prevederile aparute in codul muncii) legea 293 conform modificarilor aparute in codul muncii prin legea 12/2015 si ca a platit salariatii in mod eronat. ANP a incalcat legea.Raspunde cineva pentru paguba produsa angajatului?

     PS:Plangerea trebuie indreptata catre cei din ANP care se fac vinovati de incalcarea legii!

  • CATRE,
   TRIBUNALUL ………..

   SINDICATUL ……… , cu sediul in …, str. , nr. …., jud. , in nume propriu, precum si in numele si pentru salariatii Penitenciarului …. din tabelul anexa nr. 1 , avand calitatea de membri de sindicat, cheama in judecata PENITENCIARUL…., cu sediul in …, str. … , nr. .., jud. …, ADMINISTRATIA NATIONALA A PENITENCIARELOR, cu sediul in Strada Maria Ghiculeasa nr. 47, sector 2, Bucuresti, in calitate de angajator si ordonator secundar de credite,in calitate de parati, solicitandu-va ca in urma probelor ce se vor administra sa obligati parata sa

   – obligaţi parata la recalcularea indemnizatiilor de concediu de odihna pentru anii , 2015, 2016, 2017

   Solicitam obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata pe care le vom efectua

   MOTIVELE ACTIUNII

   ln fapt, reclamantii au calitatea de functionari publici cu statut special . In conformitate cu prevederile art. 5 din HG 1294/2001 in perioada în care un cadru militar în activitate, care lucrează în locuri de muncă sau activităţi cu condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii specifice, a fost în concediu de odihnă sau în incapacitate temporară de muncă se consideră timp în care activitatea s-a desfăşurat în condiţiile locului de muncă în care a lucrat la data ivirii situaţiilor respective.
   Potrivit art. 14 din HG 1946/2004 existenţa condiţiilor deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase – la locul de muncă se stabileşte potrivit prevederilor legale.
   Pe baza determinărilor făcute potrivit alin. (1), prin ordin al ministrului justiţiei se stabilesc categoriile de funcţionari publici din sistemul administraţiei penitenciare care îşi desfăşoară efectiv activitatea în locuri de muncă cu condiţii deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase -, precum şi durata concediului de odihnă suplimentar de care acestea beneficiază în fiecare an calendaristic.
   Conform art. 89 din lg. 293/2004 dispoziţiile prezentei legi se completează, după caz, cu prevederile cuprinse în legislaţia muncii, iar conform art. 150 al. 1 din codul muncii pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
   La nivelul Penitenciarului Slobozia , modul de calcul al indemnizatiei pentru concedii de odihna nu a respectat aceste dispozitii legale. Pentru acest motiv am efectuat mai multe demersuri , in urma carora am primit raspunsul nr. 70479/09.09.2015 emis de Ministerul Justitiei
   In acest raspuns se face mentiunea ca elementele componente ale indemnizatiei acordate functionarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului Justitiei, pe perioada concediului de odihna sunt:
   – cuantumul brut al salariului functiei de baza
   – cuantumul brut al sporului pentru activitati de culegere, prelucrare, verificare si valorificare a informatiilor, investigatii, actiuni si interventie cu un grad ridicat de risc sau in conditii de pericol deosebit
   -cuantumul brut al sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare
   -valoarea bruta stabilita conform art.5 alin.(1) din Legea nr. 285/2010
   Pentru toate aceste motive va solicitam admiterea actiunii asa cum a fost formulata cu plata cheltuilor de judecata pe care le vom efectua
   In drept,HG 1294/2001
   In dovedire solicitam proba cu inscrisuri

   Domnului Presedinte al Tribunalului ……..

 5. Si ce masuri a-ti luat in acest sens. De titluri pompoase dar fara efect real suntem saturati.

  • Am dat in judecata, in unele unitati am si castigat. Acum vom face asta si la nivel de sistem. Dumneavoastra in fara de faptul ca sunteti saturat ce ati facut? Imi inchipui ca daca ne certati pe noi care ne straduim sa mai facem cate una – alta, dumneavoastra aveti vreo 30 de procese castigate si vreo 100 de scalpuri de ministri la cingatoare.

   • tare de tot raspunsul adresat lui … justitiarul! ca de obicei dl Dumitrascu te poate desfiinta din cateva cuvinte! eu am 3 scalpuri de director la cingatoare!

   • Administratia Nationala a Penitenciarelor NU RECUNOASTE deciziile de instanta si nici deciziile Curtii Constitutionale pentru ca ANP este mai presus de lege. Asa a facut cu sporul de studii si cu functiile de sef de birou din ordonanta declarata neconstitutionala. Asteapta ca fiercare angajat sa castige individual in instanta pentru recastigarea dreptului. Pe principiul sfantului Iftinca ” Lasa bai , au dreptate, da’ pana castiga ei.. noi nu mai suntem pe aici” . Management macro!

   • domnule Dumitrascu, daca doriti sa ajutati lumea, va rog postati si 2 hotarari scanate prin care s-a castigat, pentru ca cine deschide proces trebuie sa aibe si practica judiciara la dosar. Orice instanta cere asa ceva pentru a se putea da castig de cauza. Doar vorbele nu ajuta cu nimic. Multumesc.

 6. Concret: pe perioada concediului vom beneficia de un salariu normal (ca pentru luna plina)?Daca da, de cand se va pune in aplicare acest fapt?Merci!

 7. si,faceti ceva in acest sens?a ajuns lumea sa fuga de CO;ni se iau 5-6,chiar si 1000 lei din salariu cand pleci in concediu?!e inadmisibil asa ceva!

Comments are closed.