Comunicat de presa|Adevarul despre starea penitenciarelor

Comunicat de presa|Adevarul despre starea penitenciarelor
Comunicat de presa|Adevarul despre starea penitenciarelor

Ministerul Justitiei, Vineri 09 februarie 2018

Avand in vedere ca ministrul Justitiei refuza dialogul, iar problemele din penitenciare continua sa ramana nerezolvate, vineri, 09 februarie 2018, la ora 10.00 vom fi prezenti la sediul Ministerului Justitiei cu o lista de revendicari pentru ministrul Tudorel Toader.

Solicitam ministrului justitiei rezolvarea urgenta a problemelor legate de conditiile de lucru improprii, deficitul de personal si plata orelor suplimentare nerecuperate.

In concret, in lista de revendicari includem:

1. Masuri pentru imbunatatirea conditiilor de lucru pentru personalul din penitenciare

In pofida promisiunilor, conditiile de lucru din penitenciare raman la fel de improprii pe cat sunt sunt cele de detentie, motiv pentru care cerem un plan de masuri de imbunatatire a acestora si un buget care sa asigure implementarea acestuia. Nu doar detinutii, ci si personalul penitenciarelor are dreptul la un tratament decent din partea autoritatilor.

2. Rezolvarea crizei de personal prin deblocarea concursurilor de ocupare a functiilor vacante

Desi deficitul de personal este de aproape 40%, ministrul Justitiei tine din octombrie 2017 la sertar Memorandumul privind scoaterea la concurs a functiilor vacante. Avand in vedere ca recenta suplimentare cu 1.000 de functii a statelor penitenciarelor este doar pe hartie, posturile nefiind bugetate, cerem deblocarea concursurilor si finantarea posturilor vacante.

3. Promovarea rapida a proiectului privind plata orelor suplimentare nerecuperate

Urmare a scandalului provocat de existanta celor peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate in ultimii 2 ani, ministrul Justitiei a promis in decembrie 2017 ca va promova un proiect de act normativ prin care datoria Guvernului fata de personalul din penitenciare sa fie platita, urmand ca, pe viitor, aceste ore suplimentare sa fie platite la timp. Cerem, deci, finalizarea si transmiterea acestui proiect de act normativ spre aprobare, munca fortata fiind interzisa prin Constitutie.

Pe agenda de lucru vom include si propuneri referitoare la statutul politistilor de penitenciare, eliminarea discriminarilor si disfunctionalitatilor din legislatia salarizarii si pensionarii, dar si solutii pentru deblocarea negocierilor colective, aflate la acest moment intr-un impas care poate duce la un conflict de munca.

Nu ne asteptam desigur la minuni. In situatia in care ministrul Justititiei refuza in continuare dialogul, vineri 09 februarie 2018 va fi momentul reluarii protestelor personalului din penitenciare: manifestatii publice la sediul penitenciarelor, actiuni in justitie si refuzul de a efectua ore suplimentare pana la blocarea activitatii penitenciarelor. Calendarul urmeaza a fi anuntat.

***

Pentru mai multe detalii despre problemele din penitenciare si protestele preconizate va invitam vineri 09 februarie 2018 la ora 09.45 in fata Ministerului Justitiei, str. Apolodor, nr. 17 (intrarea dinspre Parlament), urmand ca in functie de reactia ministrului sa revenim cu eventuale precizari.

 1. AGERPRES
 2. Adevarul
 3. Libertatea
 4. HotNews
 5. Cotidianul
 6. Bihoreanul
 7. Jurnalul
 8. Realitatea
 9. EuropaFM
 10. Digi24

16 Comments

 1. Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar …unii chiar nu prea fac sinapsa.. (mai pe romaneste vedeti ca sunteti pe un site public..)

 2. Ce caractere deosebite aveți.Sunteți îngrijorați că unii deținuți au fost reeducați.De colegii noștri bătuți nu am citit multe comentarii īn care să luați atitudine!!!Nu mai puteți de grija hoțului….

 3. TRemura chilotii in multi colegi care au facut prostii…..bataile au fost la ordinea zilei si la Colibasi,atat in puscarie cat si pe spital, iar cand detinutii reclamau erau iar batuti. La Jilava au fost pusi detinuti de casa sa bata sau sa ameninte detinutii incomozi, iar cei care au facut asta sunt inca in functii. Si poate se apuca careva de averile sefilor si de coruptia din sistem, li se anuleaza detinutilor VIP castigul fraudulos si se face curatenie.

  Sa scapam odata de abuzuri si spagari si sa ne rupem de vechii ‘gardieni’, ca si la ProTV ne spune asa si isprava colegilor este fix ce ne trebuia acuma, cand ne taie salariile si suntem criticati mereu. Cum e Olguta obraznica poate zice ca nu ne da nimica ca suntem rai cu hotii, dupa ce a zis ca salariatii de la privat au fost furati de fapt de patroni si ca unii au salarii prea mari.

  • Peste tot este ca la Rahova. Totul se ascunde. Detinutii se plang ca fac cereri da fie dusi la IML dupa agresiunu si sefii de sectii mama in mana cu agresorii periculosi nu le inregistreaza cererea si pur si simplu dispare.detinutul nu poate sa demonstreze c-A facut cerere. Sa vina Parchetele in toate penitenciarele nu numai la Rahova… Nu se mai poate! E jale peste tot.. SI TOATA CONDUCEREA ANP STIE!!!

 4. Ce-ar trebui sa se intample in 80% din unitati. Adica, incepand cu directorii, acesti infractori de drept comun, au fost retinuti 8 gardieni-asa scria pe banda la Realitatea. Pentru toate neregulile de la concursuri si toate aranjamentele, cati dintre directori ar trebui sa fie la cusca? Pentru vilele pe care si le fac cu hotii si invoirile pe care le dau pe “alte servicii”, nu ar trebui ascunsi? E vremea bilanturilor!!! Laudati-va fiecare ce-ati mai realizat, pe plan personal zic, nu unitatea, ca acolo lucreaza pulimea. Mi-am mai tras o vila, eu am luat un apartament, eu un teren etc.. Cam asa ar trebui sa fie un bilant. Iar voi cei care veniti de la ANP sa participati la aceasta activitate, inainte de chef, mai intrebati si pulimea cat de bine ii este.

  • Multe!

   Ideea e ca asemenea acte nu sau petrecut doar acolo.

   o situatia similar sa intamplat si la Oradea, intre 2014 – 2018 unde seful de sectie de pe carantina T.D., a aplicat vreo 4 – 5 corectii similare unor detinuti care nu i-au dat ascultare, dupa ce ia tamponat bine

   Rezultatul a fost ca detinutii, cu complicitatea directorului si a sefului de la regim, au fost bagati pe detinuti la risc si au pus batista pe tanbal.

   Oare se va face lumina si in acesta situatie? Sau anp se face ca nu vede in continuare

  • Daca ti-e lene sa cauti uite !!! ce s-a intamplat la rahova 🙁

   “Mai mulți angajați de la Spitalul Penitenciar Rahova, cercetați pentru violență împotiva deținuților opt angajaţi de la Penitenciarul Spital Rahova au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 şi vor fi duşi în instanţă cu propunere de arestare preventivă, ei fiind acuzaţi de violenţe la adresa deţinuţilor şi falsificare de documente.In urma unor percheziţii efectuate marţi, 15 angajaţi ai Penitenciarului Spital Rahova, printre care se află şi Călin Florea, directorul adjunct al acestei instituţii, au fost puşi sub urmărire pentru săvârşirea infracţiunilor de rele tratamente, lovire sau alte violenţe, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, mărturie mincinoasă, favorizarea făptuitorului, influenţarea declaraţiilor şi omisiunea sesizării organelor judiciare.

   Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, în cursul anilor 2015 – 2018, angajaţi ai Penitenciarului Spital Rahova Bucureşti au supus la rele tratamente 4 deţinuţi, după care, prin falsificarea unor documente şi influenţarea declaraţiilor, au încercat să împiedice tragerea la răspunderea penală a autorilor faptelor.
   Opt dintre angajaţi au fost reţinuţi şi vor fi duşi la Judecătoria Sectorului 5 cu propunere de arestare preventivă sau arest la domiciliu. Este vorba de Florentin Ciprian Lungu, Valentin Marian Stan, Alexandru Dragomir, Marius Andrei Popa, Ştefan Gheorghiţoiu, Iulian Oancea, Ionică Mihai Podeanu şi Cristian Dragomir”

Comments are closed.