Mesajul unui medic de penitenciare

Mesajul unui medic de penitenciare
Mesajul unui medic de penitenciare

Un medic din sistemul penitenciar a semnalat un aspect care trebuie adus la cunostinta tuturor angajatilor din penitenciare, in special, personalului medical, in scopul identificarii unei solutii. Mai jos aveti continutul integral al problemei semnalate:

“Doresc sa va retin atentia cu o problema nu atat de personala pe cat ar parea la o prima vedere: recunoasterea competentelor intr-un mod practic si recompensarea studiilor postuniversitare.

Se vorbeste de cresterea calitatii actului medical, dar nu se poate pretinde acest lucru la un venit inferior cu cel al colegilor  din “Paza”. Daca admitem faptul ca absolvirea unei facultati ar creste calitatea muncii subofiterului si-l recompensam cu spor de studii superioare, nu este corect a ignora studiile medicale postuniversitare, studii care chiar aduc competente superioare, responasabiliati superioare, dar nu si remunerare superioara. In acest ritm, vom ajunge ca asistentii cu facultate sa depaseasca venitul medicului, dar raspunderea medico-penala nu este comparabila.

 Suplimentar, un medic specialist/primar aduce fonduri suplimentare din decontarea serviciilor medicale raportate catre CASAOPSNAJ, “casa” recunoscand astefel , importanta studiilor postuniversitare. Prin simplul fapt ca sunt medic specialist , se incaseaza de la “casa” cu 15% mai multe fonduri decat daca as fi un simpll absolvent sau medic cu competente limitate.

 Legislatia in prezent, din cate se pare-vezi Resursele umane, nu recunoaste decat titlul doctoral, titlu pur formal sub aspectul celor semnalate mai sus. Aceasta se pretinde a fi litera legii desi au existat situatii in care interpretarea ei a fost mai larga, dar spiritul legii este acela de a recunoaste si recompensa competenta.Alte ministere o fac-vezi M.Educatiei

 Am intocmit un raport scris domnului director, dar anticipez pozitia institutiei, institutie care mie nu mi-a aprobat concediul dupa nasterea fetiei, dar pe baza raportului intocmit de mine atunci, au beneficiat altii de acea forma de concediu, ulterior.”

48 Comments

 1. Fereasca Dumnezeu cati frustrati, care nu mai stiu cum sa isi laude munca si sa arate cu degetul munca altuia. Discutia asistenti medicali vs doctori, vechea discutie agenti vs ofiteri. Stau si ma intreb totusi, de ce formarea profesionala nu v-a adus in posturile astea de medici/ofiteri? Raspuns: sunteti mediocri, va dati seama de asta, iar ce mai puteti face acum este sa va varsati frustrarile pe altii. Sper sa n-am parte de oameni de genul si sa ma feresc de ei in sistemul asta. Prosti care mor de grija altora, asta sunteti!

  • ‘In the land of the blind, the one-eyed man is king’ De cele mai multe ori, mediocritatea pare a fi ‘plus-valoare’ in sistem. Asa ca va urez succes in depasirea propriilor frustrari si poate veti reusi sa atingeti mediocritatea pe care o blamati

 2. Am citit comentariile de mai sus si am constatat foarte multa ura si dusmanie intre colegi…Pai dragi colegi din operativ si medical, credeti ca daca aruncam cu noroi unii in altii ne face cineva treaba? Hai mai bine sa ne vedem fiecare de treaba si sa o facem asa cum trebuie, pt ca fiecare este platit in functie de munca prestata. Sa ne rugam sa fim sanatosi, ca restul le-om duce noi…
  O seara buna.

  • Da cum “trebuie” agent devenit ofiter? De asta vad ca discuta lumea sa vedem cum trebuie sa facem .. Fiecare e platit pentru munca prestata numai ca munca nu prea e facuta cum trebuie.. Ce zici?

 3. Si inlocuirea turelor de noapte ale supraveghetorilor cu camere de luat vederi, si paza din PC si foisoare cu firme de paza si
  alte multe s- ar putea inlocui si externaliza nu doar medicalul.

  • Bai,anonimu’ lu’ peste,cum sa pui camere in posturile de control???sa- ti puna tie la cap-cred ca ai nevoie urgenta de ele!si tu meriti sa fii inlocuit de un ”badigard”-sa fii ”esternalizat”!

  • Punem camere pe sectii si trimitem oamenii acasa.Foarte bine.Si daca se baloneaza hotu’ cine ti-l aduce la cabinet?Externalizam.Ok.Cei de la firmele de paza vor sesiza pericolul muncii si vor cere marirea salariilor si se va ajunge in exact acelasi punct .E aceiasi discutie ca si disparitia statului si aparitia altuia.

 4. La inceputul carierei mele de asistent medical am lucrat intr-un centru de hemodializa, medicul sef (Dumnezeu sa ii dea sanatate) un OM exceptional, de la care am invatat cel putin cat am invatat in cei trei ani de scoala postliceala spunea ca scopul activitatii noastre este binele bolnavului dar ca acest bine se obtine DOAR daca noi personalul medical formam si muncim in ECHIPA, singuri nu putem obtine binele bolnavului ci doar impreuna: infirmieri+asistenti+medici=ECHIPA! Acest lucru este valabil si in penitenciare, ne-ar fi tuturor mult mai bine daca am constitui si am munci cu totii in echipa, daca am lasa deoparte vendeta dintre diferite compartimente si noi cu totii cei care constituim categoria personalului de penitenciar am forma si am munci impreuna ca o ECHIPA!!!

  • foarte frumos. Asa este. Sunt unii care instiga si nu le fac cinste. Foarte urat sa improsti cu noroi colegii din unitate.

   • Demersul meu nu a fost indreptat impotriva nimanui. Am facut doar comparatii sugestive, dar se pare ca am atins puncte sensibile. Oare de ce…

 5. Detinutii se plang ca nu sunt scosi cu lunile la cabinet in schimb serviciile medicale cresc vazand cu ochii.Pe bune?

  • Dumneavoastră ați ales să acordați mai multă credibilitate unui detinut care a ajuns in postura de a fi detinut pentru că are o vina dovedită fata de societate în locul unui om care a investit peste 20 de ani în pregătirea sa că sa poată servi patria la capacitate maxima, felicitări nurse… Dar dă-mi voie sa ma îndoiesc ca ai calitatea de a fi nuce.

   • Poate omul lucreaza pe sectie si se mai uita si in condica medicala.Te-ai gandit? Desi imi este greu sa cred ca in situatia actuala sa nu fie scos detinutul la cabinet.Si daca in “civilie” se poarta consultatii fictive de ce nu ar face si la noi asa daca se poate?Daca primesc ceva in plus?

  • In unitatea in care imi desfasor activitatea nu se intampla asa ceva. Daca aveti cunostinta de astfel de practici, reclamati-le forurilor competente. Doar ca postarea dumneavoastra tradeaza o crasa necunoastere a sistemului medical:serviciile raportate sunt decontate in buzunarele spitalelor-penitenciar la care cabinetul este arondat, nu in cel al medicului…. ‘ e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune’…

 6. Domnul doctor,din articol, nu ne spune “cum ajunge” la numarul mare de “servicii” medicale pentru care este recunoscut de CASA. Ii recomandam sa dezvolte subiectul.

  • Iti spun eu cum ajunge sa fie recunoscut de Casa. Doctorul X trece servicii fictive(stiu de la medicul stomatolog) pe fisa pacientului (persoana privata de libertate) insa el nu vede persoana privata de libertate la ochi. Persoana privata de libertate semneaza cu ochii inchisi fisa Umpluta ochi cu consultatii pentru ca apoi , casa ii deconteaza doctorului serviciile plus bonusuri “de recunostinta” a competentelor “valoroase” profesionale. In ANP sistemul cu “valori ” functioneaza piramidal, daca ai auzit de el… In frunte e mareata casa de sanatate care culege polenul. Se sifoneaza banii statului..

   • Nu pot vorbi despre alte penitenciare, nu am informatiile necesare, iar bunul-simt ma opreste sa fac acuzatii de acest fel. In unitatea in care imi desfasor activitatea, adresabilitatea este crescuta, anul trecut inregistrandu-ne cu aproximativ 16000 de prezentari la cabinetul medical, la un efectiv de 350-400 detinuti, un singur medic de familie, 4 asistenti medicali si singurul unde chiar se fac riscograme, planuri individualizate ptr bonavii cronici si altele pe care nu le-ati vazut nici in cabinetul medicului dumneavoastra. Va recomand decenta, eu nu va bag in aceeasi oala cu cei condamnati pentru fapte de coruptie, desi , poate v-au fost cel putin colegi…

 7. Doctorii chiar au facultate, nu hartie igienica colorata de la.fabrici de diplome, cum isi iau agentii de paza.de pe sectii sau soferii de duba ptr sporuri, total penibil. Mai trebuie spor de doctorat si masterat ptr paza detinutilor! Grav este ca si la educativ exista tot felul de specimene din astea, au figuri de intelectuali.

 8. Tara cu doctoranzi care nu inovează nimic in domeniu lor de doctorat. Doctori care copiază niște lucrări care nu le aparțin. Asta e valabil in orice domeniu. Medicii care inoveaza in domeniul lor nu sunt medici de puscarie sau de familie.

  • Serios?! Medicii de familie din puscarii sa inoveze lumea medicala?! Sa eradicam tbc-ul, sa vindacam diabetul , cancerul…domnu’ meu, sunteti ridicol. Rapoartea gresita la mediu nu este semn de integritate sau sanatate mentala. Nici macar in clinicile universitare nu se inoveaza nimic.

 9. Asistenții nu-și asumă nimic. Ei doar trimit la spital. Să împartă medicamente poate oricare alt supraveghetor să facă asta sau să acorde prim ajutor. Munca lor dpmdv e inutilă. In schimb medicul e vital într-un penitenciar, fară medic nu se poate.

  • Abia astept sa se permita pazei sa imparta medicamente detinutilor, sa dea si paza cu subsemnatul saptamanal la politie si procuror ca de ce nu este medicamentul galben cum a fost cel de saptamana trecuta. Si sa panseze paza furunculele din fundul detinutului, si rani si ulcere varicoase cu care vin de afara suprainfectate cu piocianici si stafilococi. Stie paza cate tratamente injectabile sunt prescrise detinutilor? Multe, si in muschi si pe vena. Stie paza cate analize li se fac lunar detinutilor si cum arata venele diabeticilor si cardiacilor? Va spun eu, nu mai prea arata deloc, dar trebuie sa le gasesti prin orice mijloc ca esti singur asistent pe tura. Dar cand veti fi mai multi pazisti la recoltari o sa mearga mai usor ca o sa va ajutati unul pe altul. Medicul vostru de familie are asistent? Va consulta cumva asistentul? De ce nu l-o da afara daca este inutil? V-ar conveni sa mergeti la cabinetul medicului de familie unde sa fie prezent doar asistentul, acesta sa constate ca aveti tensiunea 220/140 si sa-si asume asistentul sa va dea un algocalmin si sa va trimita acasa? Chiar nu ganditi d-le Mihaiu cand faceti asemenea afirmatii? Daca indepliniti conditiile de pensie, pensionati-va, iar daca sunteti mai nou incadrat plecati, fiindca noi in penitenciar lucram totusi cu oameni nu cu suruburi.

   • Corect!Noi asistentii nu ne pricepem la paza dar nici nu aducem in derizoriu munca acestora….asa ca fiecare trebuie sa respectam munca tuturor colegilor.

    • Odata ajuns in sistem prin dobândirea calitatii de fpss (deoarece nu ai caltatea doar de cadru medical) esti obligat sa cunosti Regulamentul de Organizare si Functionare si Regulamentul de ordine Interiora deci si celelaalte acte normative incidente: Legea de executare, regulamentele subsecvente etc. Datorita calitatii de fpss inainte de cea de cadru medical beneficiezi de conditii deosebite de munca, salarizare si pensionare. Maine când poate iti vei pierde sau vei avea suspendat dreptul de libera practica, ori din alte motive nu vei mai putea indeplini atributiile pe linie medicala, vei dori sa fii mutat in alt sector si nu. sa fi dat afara

   • Aveți dreptate, dar nu uitați ca aveți salarii foarte mari fata de un asistent al unui medic de familie.

    • Fata de asistenții medicali de la un medic de familia avem salarii mai !ari dar și muncim mult mai mult, în conditii mult mai restrictive, în ture, cu bolnavi psihici , în schimb daca ne comparam cu cei din spitale situația nu mai e aceasi!

     • Cel mai bine externalizat acest servicin…..Și așa îi împăcăm pe toți.
      Dacă va doriți domnilor de la medical condiții și salarii ca în civile solicitați acest lucru.

  • Nu e nevoie sa minimalizati / batjocuriti munca asistentilor medicali ca sa scoateti in evidenta responsabilitatea medicilor….si ma indoiesc sincer ca oricare alt supraveghetor ar putea face toata munca asistentilor medicali….Nu calcati pe cadavre ca sa va impuneti punctul de vedere…chiar nu e corect si colegial sa faceti asa ceva….Cred ca intr-un spital fiecare “veriga” oricat de mica ar fi are rolul ei si este de neinlocuit.

  • Mihaiu, fara suparare, asistentii duc cabinetul medical in spinare. Fara asistenti ar muri pe capete detinutii, doctorii “nu au timp” niciodata, incep programul tarziu si se plang ca legea spune numai 20 de pacieni pe zi-nici pe aia 20 nu ii consulta- noroc cu asistentii ce sunt saritori si ii mai ajuta cat pot. Doctorii au numai fite si nu au de ce ca sunt cei mai slabi din casta lor. Niste plafonati.

   • Nu ma indoiesc ca mai exista astfel de penitenciare. Asa a fost si cel in care lucrez si eu.Cand m-am angajat medicul sef era doar mascota puscariei, cabinetul fiind condus de catre ‘asistenta sefa’.
    Dar aceste lucruri sunt de domeniul trecutului, nu generalizati, pentru ca va descalificati singur. Cat despre plafonare, ma bucur ca dumneavoastra v-ati atins cele mai inalte culmi…stiti povestea, se potriveste unui discurs stalinist.

 10. Sunt PNT fără medici, și merge treaba.chiar mai bine ca înainte când erau 3. Cu toții avem nevoie la un moment dat de un act medical.locul medicilor de valoare este intr un spital, nu la PNT.va doresc sănătate și prosperitate.p.s. Încercați aerul tare de afara!!!

  • Sunteti mai norocosi fara medici. Si noi function fara medici pentru ca s-au pensionat, slava domnului ,ca erau corupti toti si erau in combinatii cu casa de sanatate.Asistentele sunt foarte bune si profesioniste si cinstite pentru ca nu s-a mai plans nici un hot de cand au plecat medicii ca pe fisele lor apar operatii si boli de care nu au auzit in viata lor.

  • Dezgustul este general-valabil. Aerul tare, medici de valoare…dovediti, o data in plus, ca de multe ori, nu sunt diferente semnificative in favoarea …colegilor, raportandu-ne la pacienti.

 11. Nu ii convine pentru ca nu e normal ce se intampla, colegule pazist. Incearca sa fii putin mai deschis la minte ca esti in secolul XXI

 12. Ar trebui lasat un penintenciar, macar experimental, fara medical. Sa .vedem atunci cum se va transforma toata paza in escorta la urgente si spitale.

  • Eu ma gandesc ca ar trebui toate spitalele lasate fara medici, numai cu asistente, sa vezi ce bine merge asistenta medicala. Medicii sa mearga la spitale( sa invete meserie mai intai) aici nu ajuta cu nimic detinutul,, daca are o urgenta cheama smurdul nu stie ce sa-i faca .Asistentul stie mult mai mult decat doctorul si ar fi bine daca medicii din puscarii s-ar ridica macar la nivelul asistentilor. Poate si asistentul sa cheme smurdul.

   • Medicii din unitati sunt la fel de utili ca si grupele de interventie care si acestea ar trebui externalizate. Seara buna.

  • Termenul de anarhie va spune ceva?! Vorbiti in necunostinta de cauza, habar nu aveti ce complicatii vor aparea dat fiind faptul ca medicii din reteaua MS nu sunt pregatiti a gestiona corect aceasta categorie de pacienti.

 13. Aveti dreptate d- le doctor, daca intradevar va faceti dvs consultatiile si nu asistentii cum este cazul in unele penitenciare in care medicul nici nu mai intra in cabinetul medical din sectorul de detinere. Reclamatiile curg, asistentul ” consultant” se plimba la procuror, iar medicul functioneaza pe principiul ” cine nu munceste nu greseste”.

  • Așa se întâmpla in mai toate penitenciarele: medicii stau la birou și asistenții dau consultații . Dacă erau medici buni mergeau in rețeaua civilă nu la puscărie.

  • D le doctor, ati auzit vreodata spagile de notorietate( se stie , nu e un secret) pe care le iau unii doctorii de la detinuti sa i faca cand bolnavi , cand sanatosi… dupa nevoia detinutului. Detinutul vorbeste.In spatele confidentialitatii actului medical,al medicilor cu probleme grave de integritate, se ascund grozavii.. Directia medicala stie!?

  • In aceste puscarii, greseala este in primul rand a directorului care permite asa ceva, sau poate este complice la procesele pe care institutia le va pierde…

 14. Cu tot respectul pt studiile dvs.însă dacă nu va convine de ce nu mergeți în rețeaua de spitale civile pe o secție ATI sau ambulanta,urgenta….Acolo este munca nu la noi la spitale.Fără alte comentarii. O zi buna

  • Si eu am respect maxim pentru domnul doctor de mai sus si din respectul pentru domnia sa, sa-i fie mai bine lui si noua, as propune externalizareaserviciilor cu medici ,in unitati.

  • M-am angajat prin concurs in puscarie pentru ca nu consider morala/normala achizitia praxisului de catre medicul de familie.Poate ca va identificati cu spiritul de turma ..sau nu stiati ca asa ati fost vandut/cumparat si dumeavoastra si familia dumeavoastra precum o turma de oi?!

Comments are closed.