Amatorismul care distruge cariere

[poll id=”5″]O doamnă micuță și cu opinii puține dar ferme a ajuns cumva prin ANP și la un moment dat pe la Serviciul Psihologia Personalului din ANP șef. Care Serviciu nu funcționează prost. Este un dezastru. Și, va rămâne un dezastru sub coodronarea unor nimeriți. De ce? Câteva exemple mai jos. Pe dumneavoastră vă vor lămuri. Micuța șefă nu înțelege logica elementară și nici n-o interesează că distruge cariere.

1. Instrumente. Toate, dar toate, instrumentele folosite nu sunt calibrate pentru angajații sistemului penitenciar. Un student în anul întâi ar ști că nu sunt valabile și că folosirea acestor instrumente este ilegală. Doamna micuță nu înțelege că se joacă cu cariere dăndu-se șefă și autoritară ca să mai primească niscai împuterniciri.

2. Aberații. Avem agenți și ofițeri cu o carieră impecabilă, și cu  4 – 6 testări psihologice pentru diverse funcții și pentru funcții similare care pică din motive de erori de sistem. Doamna cea micuță pretinde că schimbă profilul pentru c-ar vrea să fie riguroasă. Minte, și la înghesuilaă schimbă placa. Pretinde chiar că testele ar fi mai simple decât pentru orice alt muritor.

3. Alte aberații. Avem cazuri în care agenți și ofițeri pică testări pentru funcții de șef de tură în schimb sunt promovați cu brio la testări pentru director adjunct pentru siguranța deținerii. Doamna cea micuță șefă peste o știință care afectează cariere pretinde că poate era odihnit sau mai îngaimă câte ceva de conjunctură.

4. Și mai multe aberații. Colegi care de ani de zile gestionează o funcție și cu testări psihoplogice luate sunt declarați inapți, după care continuă cu rezultate foarte bune să ocupe acea funcție din lipsă de soluții. Doamna micuță și cu idei fixe n-are o explicații.

5. Aberații. Aberații. Aberații.  Zbierătorii, răznălăii și limitații din sistem au patalama că sunt în bună ordine de la acest Serviciu condus de micuța doamnă, iubită din motive necunoscute de șefi și împuternicită pentru motive necunoscute șefă. Personajul nostru bănuiesc că n-are nicio zbatere nici din pricina asta.

În fine, fsanp.ro est o platformă de dezbatere. Vă invit să ne povestiți exemplele pe care le știți. ANP va trebui să renunțe la atitudinea de non combat. Și Serviciul Psihologia Personalului ca și Direcția Inspecție din ANP trebuie reformate. Iar reforma nu se face cu capul în nisip și nici cu ariviști și amatori.

FSANP prin subsemnatul a avut zeci de încercări de a corecta problemele acestui Serviciu. Din păcate ANP continuă să demonstreze că abordarea pașnică nu funcționează când diverși nimeriți prin funcții trebuie să-și apere incompetența. Motiv pentru care, cu părere de rău, vom schimba și în acest caz abordarea. Vă aștept deci la dezbatere micuță și ANP-istă doamnă.

PS. Tot respectul pentru psihologii din sistem. Muncesc din greu și îi mai împovărează și ANP cu hârțogăraie. Zero respect pentru habarniștii nimeriți prin funcții de conducere pe la ANP sau aiurea. Inclusiv pentru dumneavostră micuță și fără imaginație doamnă. Nimerită cum sunteți și fără înțelegerea carierelor și destinelor pe care le distrugeți jucându-vă de-a psihologia.

 

Advertisements

36 Comments

 1. Am citit și proiectul de constituire a serviciului de asistență psihologică pentru cadre și în acest proiect accentul se pune preponderent pe testare,foarte puțin pe prevenție și aproape deloc pe consiliere.În proiect nici un cuvânt despre consilierea după posibile traume psihologice de parcă am lucra la pension,de parcă în penitenciarele românești nu au existat cadre luate ostatici,rănite sau amenințate,șantajate?!
  Nici eu nu consider normal să nu ți se dea nici o explicație după ce ai fost testat, consider că etic,deontologic și corect este să discuți rezultatul testelor cu cel testat indiferent că acesta a fost respins sau acceptat.În ambele situații discutarea rezultatelor cu cel testat nu poate decât să fie de ajutor pentru acesta pentru că îl va ajuta să-și identifice slăbiciunile și să le poată corecta și să-și întărească părțile bune.Chiar și în relația medic pacient confidențialitatea relației se referă la a dezvălui sau nu a diagnosticului aparținătorilor dar nu înseamnă că nu i se comunică celui consultat și investigat rezultatul acestor examene?!

  • Cu permisiunea d-lui administrator, s-ar putea posta un răspuns oficial al SPsP, sub protecția anonimatului.

  • Ce frumos!!! Cand ne-am angajat am fost apti psihologic pentru post, deci daca ne vor gasi inapti la test – e boala profesionala, ni s-a alterat caracterul in timpul si din cauza serviciului. Deci – pensionare medicala si despagubiri de la sistem pana la vindecare (ca vom actiona si in instanta, ca avem nevoie de bani pentru consilieri psihologici care sa ne ajute sa ne refacem, pentru medicamente si tratamente in statiuni specializate). Yes, abia astept, bani fara munca si stres!!!

   • Nu, caracterul e posibil să-l fi avut deja alterat, altfel nu ar fi avut cum să procedeze în felul ăsta.
    Iar la obținerea unor bani nemunciți, bașca distracția cu joaca de-a ”testarea psihologică” sunt pe primul loc, și cred că ar da ‘mnealor (specialistele în „profile”) lecțíi oricui.

 2. fara suparare cu toate ca servim de aceasi parte a baricadei stimati colegi de la serviciul psiho;social va faceti munca pentru care sunteti retribuiti doar pt statistica……ex: nr de activitati desfasurate cu ppl in vederea reintegrarii profesionale……nu sunteti 100% de vina ci faptul ca dupa punerea in libertate nu se urmareste eficienta activitatilor pe care le-ati desfasurat cu ppl.In alta ordine de idei la atat se rezuma activitatea serviciului dvs ….ce activitati sa desfasurati cu ppl pt justificarea existentei serviciului….in rest liniste si pauza

 3. Foarte interesante comentariile.Se vede ca este un subiect sensibil.Voi puncta si eu doua probleme. 1. In legatura cu activitatea de testare,din cate stiu a fost “reasezata”cu sprijinul unor specialisti din Germania,parca,sau dupa modelul lor. 2. Externalizarea testarilor,nu cred ca este o solutie buna. S-au facut testarile la MAI si tot timpul erau probleme. Cei de acolo ne tratau de genul” lasa ca
  la puscarie merge”. Stiu ce vorbesc,am prieteni acolo.

  • Nu-ș cum s-au așezat, dar ACUM nu merg și am dat și exemple de situații aberante. Altfel vedem problema de azi și trăim pentru viitorul care va fi mai bun. Nici în trecutul cu alte probleme nici în prezentul în care alții au probleme și mai mari nu trăim. PS. Salutări prietenilor.

 4. Si la Gaesti avem nevoie de consiliere psihologica, se fac 2-3 sedinte pe zi, nu se spune nimic, nimeni nu stie nimic, oare ce se discuta in sedintele alea, conducerea merge de 2 ori pe saptamana la ANP, NIMENI NU NE SPUNE NIMIC, Oamenii sunt derutati, uni se lauda ca or sa fie sefi, altii spun ca se muta la birou, oare ce se intampla, PUSCARIE FARA HOTI nu mai avem decat cativa minori, CINE NE SPUNE SI NOUA CE SE INTAMPLA

 5. S-a mai cerut si in cazul Rosu Bogdna de la Giurgiu , care s-a inscris pentru functia de director si i-a fost respinsa solicitarea. Asa ca , nici-o sansa!

 6. Nu stiu de ce cred asta, dar pina la urmă cred ca si testarea psihologica este o unealta a unora de a nu lasa pe altii sa mearga mai departe.Si mai este valabila si asta ,,Decit sa ajungă ăla acolo ,m-ai bine NIMENI “

 7. De ce se dau rezultatele asa de tarziu. Cei care au fost testati Vineri ce a trecut li s-a comunicat ca vor primi raspunsul intr-o saptamana si jumatate-doua. Este perioada in care se asteapta sa se vada cine suna si pentru cine?

 8. Oricum dupa 5 ani lucrati efectiv, nu cred ca cineva este pregatit sa fie director adjunct. Sa sari direct la aceasta etapa, fara sa fi trecut mai intai prin celelalte, e aiurea. Iei un om, il pui de la supraveghetor la director? E ok? In Romania asa merg lucrurile, cica …daca poate…dar unde e proba ca poate? E pura teorie? Ar trebui s ami gandim putin problema.

  • Adevarat, motiv pentru care se da si concurs iar termenul este minim. In realitate media experientei celor prezenti este undeva la 10 – 12 ani. Si, da sunt situatii foarte rare cand un supraveghetor poate ajunge director.

   La noi a fost una la cateva mii de functii scoase la concurs, iar concursul a demonstrat că aceste situații sunt doar excepții. Acel agent ajuns director este acum expert internațional pe penitenciare la noi nemaiavând loc de chestorelul Băla.

 9. Sunt fara raspuns intrebarile noastre si ale voastre, este mai mult decat putem accepta avand in vedere ce se intampla de cand aceasta mica doamna a preluat conducerea acestui serviciu.Face si spune totul dupa propria-i dorinta si nu are nici un fel de directie in ceea ce priveste testarea psihologica sau scopul acestei testari. Dar cui ii pasa? Vrea cineva sa auda? Vrea cineva sa priceapa? Nimeni nu face nimic si ea va sari de pe o functie in alta ca doar una-i Corduneanu in acest sistem. Cum a ajuns stim prea bine si cine o sustine inca nu am aflat dar inafara de a minti in fiecare secunda, inafara de un tupeu fantastic si presiuni fantastice aceasta doamna stie sa mai faca? As vrea sa povesteasca persoanele pe care ea le-a evaluat psihologic sa spuna cum trece in cadrul interviului de la o atitudine puternic agresiva atat comportamental cat si verbal la un ras isteric fara vreun fundament…ea oare ar lua testarea psihologica?
  Ma intreb retoric daca ii pasa cuiva ca ea confunda testarea psihologica cu evaloarea psiho-preofesionala si pune sub intrebarii legalitatea acestei etape a concursului, ea este cea care intreaba daca 5 ani in sistem sunt deajuns sa accedem iintr-o functie de acest gen “director adjunct” si normal ca raspunzi da atat timp cat in lege scrie 3 ani vechime in sistem si apoi incepe sa intrebe ce activitati ai coordonat si oricum orice ai spune se vede ca nu-i convine, deci ea e un fel de guru care vede in ochii tai daca ai sau nu aptitudini manageriale, uneori vede doar ce-i convine ce-i drept dar asta e alta poveste. Revin retoric si intreb, cui ii pasa, cine ne asculta? NIMENI nici acum si nici mai tarziu 🙁

  Apropo de calibrarea testelor: nu exista acest termen in literatura de specialitate si nici nu cred ca va exista vreodata, ceea ce vrea ea sa spun probabil este etalonarea testelor pe functionarii publici din ANP insa acest lucru nu este posibil, testele trebuie sa aiba licenta Colegiului Psihologilor din Romania iar psihologii trebuie sa fie recunoscuti de cei care livreaza testul ca persoane care au dobandit abilitati tehnice si practice in administrarea probelor respective. Atat, calibrate sau nu trebuie respectate indicatiile, scorurile si nivelurile pastratre iar profilul oricum este generat automat dupa cate mi-am dat eu seama. Doamna sau nu, aceasta persoana a aruncat in derizoriu acest examen sau aceste examene care se desfasoara testarea psihologica devenind sperietoarea sistemului iar psihologii acestui serviciu oameni de sacrificiu care trebuie sa faca ce li se impune fara a avea puncte de vedere contrare sefei caci altfel, poate il testeaza psihologic si sigur nu va lua :)))))

  Cel mai normal ar fi ca acest serviciu sa treaca in subordinea Ministerului Justitiei, sa fie evaluate profesional fiecare domnita de pe acolo iar mai apoi la rezultatul testarii sa fie atasat un profil care sa arate de ce a survenit rezultatul ADMIS sau de ce a survenit rezultatul RESPINS.

  • Buna seara! La testarea psihologica se vor utiliza doar teste acceptate de colegiul psihologilor,orice modificare a formei testului trebuie sa fie acceptata de comisia de aparare si siguranta nationala a colegiului psihologilor. Domnului care in urma testarii a fost declarat respins, ii sugerez sa solicite un raport psihologic de la serviciul selectia personalului insotit de foile de raspuns si de profilul ocupational al postului( pe care ar trebui sa-l aiba evaluatorii) si se poate adresa cu ajutorul sindicatului unei instante profesionale sau unui alt psiholog, se poate actiona si in instanta daca nu vi se raspunde .eu va doresc tuturor bafta!

 10. Nu cumva esti tot ala care a mai picat la o testare psihologica acum 2-3 ani?Nu cumva esti de la Bistrita si din intimplare te cheama Gavrilas?Ala care desi ai picat la psiho,ai fost uns director la Vaslui?

 11. cel mai bine acest serviciu ca si sustinerea concursurilor ar fi sa se externalizeze.atunci ar fi o sansa ca macar o parte din candidati sa fie evaluati corect.cat timp examenele(indiferent de ce fel or fi) se vor tine la ANP nu exista corectitudine(doar pile si restul……..).
  parerea mea.

  • De acord.
   Oricum ar fi, SPSP ar trebui să funcționeze ca instituție de sine-stătătoare, cu sediu și buget separat de ANP, cu personal care să nu fie fpss, ori în niciun caz un conglomerat de rubedenii ca până acum.

 12. Buna seara. Serviciul de Psihologia Personalului a foost si ramane o problema sensibila atata timp cat acest nu functioneaza independent de vointa sefilor din ANP.
  Plecand de la situatii pe care le cunosc si in care fpss care deveneau incomozi pt stabii din ANP erau haituiti de catre acest serviciu si de catre DIP, si raportandu-ma la ultima incercare a subsecretarului de stat Dobrica de a scoate concursurile de sub aranjamentele ANP, insa nu a prevazut ca dg al ANP are la indemana acest serviciu, de unde si-a triat oamenii, astfel ca in fata comisie de la MJ au ajuns doar cei agreatii,imi lasa un gust amar. Singura solutie tranzitorie pe care o vad,pana la auditarea acestui serviciu, pana la intocmirea psihoprofesiogramelor , este testarea psihologica la centrul de la MI, unde candidatii vor plati testarea. Cred ca toti cei inscrisi la concurs prefera sa-si plateasca testarea si sa-si asigure un tratament impartial, corect.

 13. Sunt unul dintre cei care s-au inscris la concursul pentru ocuparea functiei de director adjunct siguranta detinerii si regim penitenciar. Am fost RESPINS la testarea psihologica. Indiferent de subiectivismul fiecaruia dintre noi nu ai cum sa nu-ti pui mai multe intrebari.
  Cat de normal esti? Unde gresesti? Comportament? Gandire? Inteligenta? Intelegere? Capacitate de reactie? Raspunsul a venit sec RESPINS. Si atat. Sunt de 17 ani in sistem si in aceasta perioada am fost testat de mai multe ori. Niciodata nu am avut probleme. Profesionalism in cadrul acestui serviciu? Cu siguranta nu. Referitor la doamnele care activeaza in cadrul acestui serviciu………….ma abtin din respect fata de dl. Dumitrascu si oamenii care posteaza aici. O seara buna tuturor.

  • Stii care e problema ta ? Faptul ca nu accepti realitatea, nu stii sa pierzi si nu prea accepti alta parere contrara tie. Acum ti-ai dat seama de ce ai picat ?

   • Nu știu cum ați perceput dumneavoastră comentariul la care tocmai ați răsouns dar mie nu mi s-a părut a fi din partea cuiva care nu “acceptă realitatea”, admițând că orice realitate trebuie acceptată așa cum e. Poate că ar fi util dacă ați răspunde la problemă nu la persoană.

   • Te inseli. Am acceptat faptul ca am fost respins. Problema mea este ca nu stiu de ce, nestiind cum sa indrept eventualele probleme legate de comportament, mod de gandire, mod de reactionare in diferite situatii etc. Pana la urma ma intreb cat de serioasa este problema mea. Ca undeva gresesc am inteles, dar unde gresesc? Te duci la doctor si iti spune ca esti bolnav, dar nu iti spune ce ai. Este normal? Despre ce realitate vorbesti?
    Acest serviciu sa imi spuna ca am fost respins pt ca nu stiu sa pierd sau nu accept alta parere contrara mie. OK, dar sa-mi spuna. O zi buna.

    • va puteti adresa oricand unui psiholog din cadrul Serviciului Psihologia personalului pentru a primi o explicatie detaliata asupra motivelor care au condus la avizul de respins.

     • Ca sa-ti cunosti diagnosticul trebuie SA INTREBI “doctorul”? Foarte interesant raspunsul unui probabil …psiholog. Foarte interesant! Astfel de raspunsuri ma duc la gandul ca unii… chiar psihologi, chiar au nevoie de …psiholog. Cu tot respectul!

 14. Noi, cei MULTI si PLINI DE PROBLEME, suntem la LOCURILE NOASTRE si SERVIM PATRIA in FIECARE ZI !!! Voi, cei de la PSIHOLOGIE ar trebui sa ne vedeti la MUNCA, sa vedeti UMILINTA la care suntem supusi zilnic din partea ppl/ilor sau a sefilor. Voi veniti si ne bagati intr/o sala unde ne dati teste si ne priviti cu toleranta.@Saracii@Apoi, fara sa ne intrebati daca avem pe cineva bolnav acasa, daca nu ne ajung banii, daca ne/am spalat cele 2 camasi de la uniforma pentru 7 zile, daca copilul nostru ne mai iubeste, daca relatia de cuplu mai functioneaza, daca parintii sunt bolnavi, DACA…………………..dati VERDICTUL.Are PROBLEME de comportament ! De ce nu veniti, din proprie initiativa, sa intrati in sectie si,DISCRET, sa urmariti ce facem? Din acest motiv NOI nu va percepem ca pe un ajutor ! Nu ne mai speriati ci ACTIONATI !

 15. Noi, cei MULTI si PLINI DE PROBLEME, suntem la LOCURILE NOASTRE si SERVIM PATRIA in FIECARE ZI !!! Voi, cei de la PSIHOLOGIE ar trebui sa ne vedeti la MUNCA, sa vedeti UMILINTA la care suntem supusi zilnic din partea ppl/ilor sau a sefilor. Voi veniti si ne bagati intr/o sala unde ne dati teste si ne priviti cu toleranta.@Saracii@Apoi, fara sa ne intrebati daca avem pe cineva bolnav acasa, daca nu ne ajung banii, daca ne/am spalat cele 2 camasi de la uniforma pentru 7 zile, daca copilul nostru ne mai iubeste, daca relatia de cuplu mai functioneaza, daca parintii sunt bolnavi, DACA…………………..dati VERDICTUL.Are PROBLEME de comportament ! De ce nu veniti, din proprie initiativa, sa intrati in sectie si,DISCRET, sa urmariti ce facem? Din acest motiv NOI nu va percepem ca pe un ajutor ! Nu ne mai speriati ci ACTIONATI

  • Eu va vad in fiecare zi pe sectie. Unii sunteti sub orice critica. Injurati, va dati superiori, ca si cum nu aveti de-a face cu oameni,iar apoi motivati ca aveti probleme acasa. Nimeni nu e scutit de probleme, dar aceasta agresivitate a unora nu poate fi o scuza. In alta ordine de idei, toti, absolut toti se cred competenti, dar practica arata cu totul altceva. Acest nerealism ce ii caracterizeaza pe multi spune ceva despre acest sistem.

   • Avem de-a face cu oameni care execută niște pedepse privative de libertate, care șantajează, amenință, fac cămătărie, ucid sau determină sinuciderea altor colegi de celulă sau conduc diverse rețele ce țin de criminalitatea organizată.
    Nu știu cât de competenți sunt ori se cred cei care lucrează cu deținuții, dar în mod sigur abuzurile celor de la SPsP, care ne afectează carierele, trebuie să înceteze.
    Vor da socoteală pentru asta, mai devreme sau mai târziu. Ceea ce faceți acolo nu are nicio legătură cu profesionalismul sau cu deontologia profesională.
    A monitoriza psihologic un sesizator, atunci când lucrurile erau mai mult decât clare în ceea ce privește neregulile în derularea unor proiecte cu bani europeni, mi se pare exemplul cel mai elocvent în ceea este și cu ce se ocupă acest așa-zis serviciu.

 16. Solutia ar fi acei “prestatori externi” cu teste validate, legale si particularizate, nominalizati in proiectul de decizie privin serviciul psihologia personalului. Numai ca vor fi mari probleme legate de bugetul alocat de ANP pentru a apela la acesti prestatori plus birocratia, aspecte care vor impiedica incheierea de contracte. In alta ordine de idei, va aparea concurenta neloiala, scandaluri de coruptie, incompetenta etc.

 17. Avem in primul rand interese apoi instrumente. Din cea de a doua categorie face parte dip, spp, dmru (care a pierdut si pierde din importanta cat timp mai exista fsanp.ro – cum sa faca din birou ei politica de personal cand nici nu stiu ce inseamna puscaria?). Mai sunt si relatiile de rudenie si cumetriile din penitenciare. Daca in teritoriu, in orasele mai mici oamenii se inrudesc mai usor si mai explicabil poate, la Anp lucrurile sunt ingrozitoare. Orice instrument este exploatat la maxim. Dupa asta urmeaza “profesionalsmul” celor de spp, iar exemplele din articol sunt graitoare. Mai sunt si cazuri in care actioneaza corect cum ar fi cazul George O. sau la ultimul examen pentru sefii de sectie unde selectia candidatilor a fost in mare corecta dar arata ca se poate. Tot aici trebuie remarcat ca mai buna selectie au facut comisiile din unitati decat psihologii! La sefii de sectie nu exista miza, caci nu prea se inghesuie lumea la cea mai grea munca. Numai amarastenii si doar cei fara pile au candidat. La functiile mari lucrurile se schimba si spp devine instrumentul perfect care nu poate fi contestat. E o problema foarte delicata mai ales ca asa cum s-a aratat nu exista instrumente pentru penitenciare. Inca de la infiintare ar fi trebuit sa se ocupe de asta. Dar pentru ca avem psihologi de la Spiru Haret nu prea ii vad in stare. Ar fi foarte utila o colaborare cu universitatile daca nu suntem in stare sa cream noi instrumente.

Comments are closed.