MJ: Strategia reintegrarii sociale

În temeiul art. 6 din Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Justiţiei supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate,2012 -2016, însoţit de nota de fundamentare

Anexe 1, 1A,1B,1D

Propunerile, sugestiile şi opiniile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris pe adresa Ministerului Justiţiei, str.Apolodor, nr.17, sector 5, Bucureşti, pe fax la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro .

Advertisements

41 Comments

 1. Nu aveti de ce sa imi multumiti.

  Eu va multumesc pentru sfatul pe care nu vi l-am cerut.

  O zi buna si dvs. !

  Cu asa atitudine agresiva, nu e de mirare ca sunteti reprezentantul sindicatului nr.2 din 2.

  • In cazul asta prietenos cum sunteti veti fi desigur un om de vaza in sistemul penitenciar si veti fi un linistit specialist in agresivitatea altora. Altfel daca tot sunteti la capitolul etichete poate reveniti si cu una pentru dumneavoastra. Asa pentru fun si liniste sufleteasca.

   PS. Totusi ceva e de neinteles. Cum se face ca nu considerati necesar dar totusi simtiti nevoia atunci cand e o problema? Nu cumva sunteti usor contradictoriu in perfectiunea asta a dumneavoastra penitenciar – competitiva?

   PPS. Dumneavoastra cand ati facut ultima data ceva pentru colegii dumneavoastra? Incercati va rog 3 exemple, pentru fiecare eu va dau 10. Altfel, dincolo de clasamente din nerv si zbâț, unii supărați raman ilustri anonimi.

  • Si, nu vreti mai bine, daca tot sunteti asa de preailuminat, sa nu va deranjati ilustra personalitate observandu-ma? Ce ziceti? N-ar fi mai bine sa treceti maiestuos inainte ca un viforos si un superior ce va aflati desigur?

   V-ar calma zbaterile cu siguranta. V-ar linisti parerile cu certitudine. Ati fi ‘cel mai’ unic. Ati razbi certificatul si translatia, poate chiar transliteratia. Hai, va rog! Fiti maret! Treceti mai departe!

 2. Atata timp cat un astfel de certificat are numar de inregistrare, stampila si semnatura rectorului unei univerisitati acreditate in Romania, si le este prezentata in original, despre ce validitate mai vorbim ?

  Cat despre reactia unui lider de sindicat, nu pot fi cel care sa sugerez un anume mod de actiune, intrucat nu am calitatea de membru si nici nu vad rolul unui sindicat in sistemul nostru, cu tot respectul pentru persoana dvs.

  Ce alte detalii ati mai avea nevoie ?
  Data evenimentului: ieri
  Unitatea: Arad
  Baza legala a solicitarii lor (RU): nu exista
  Este cazul unui singur coleg ?: nu, sunt 4, pana in prezent
  Sunt eu unul dintre cei 4 ?: nu
  Ma intereseaza prea mult respectarea decentei institutionale: se pare ca da
  Voi mai scrie pe acest subiect: da

  Multumesc,

  • Multumesc pentru detalii. In cazul asta va doresc o zi buna si o lume minunata. Sper ca dumneavoastra sa nu vi se intample nimic si sa n-aveti nevoie de sprijin niciodata-veci.

   PS. Evident ca am nevoie de detalii. Nu trebuie sa fi membru de sindicat ca sa fie evident ca interventia presupune cunoasterea contextului. E la fel de logic cu a nu cere traducerea unui certificat de competenta lingvistica.

 3. Nu intereseaza pe nimeni subiectul de mai sus, domnule moderator ? Poate este doar cazul unei singure unitati, dar ceva imi spune ca nu e asa … Ce poate fi mai absurd sau mai ciudat decat sa ceri traducerea unei hartii in limba romana (!?!!!), atata timp cat in anunt nu sunt stipulate cerinte suplimentare pentru acel amarat certificat de limba straina ? (si el, desigur, necesar unui sef de serviciu dar complet inutil unui director de unitate, in viziunea ANPista :)) ). Sigur ca nu este vorba de bani sau de timp, dar cred ca gestul in sine spune multe despre nesiguranta si rigiditatea RU.

  Poate ar trebui contestat ? Cine stie ?

  Observand lipsa dvs. de interes pentru subiect, cred ca este interesant modul in care va aranjati prioritatile in topic-uri, dle S.D. :))

  • Topicul este foarte interesant, ceea ce nu inseamna ca inteleg exact cum credeti ca ar fi trebuit sa reactionez. In primul rand ca nu ati dat detalii, in al doilea rand ca este posibil ca solictarile sa aiba legatura doar cu validitatea certificarii. Mie mi se pare absurda prostia presupunerii fara stiinta indiferent de unde vine. Ce spuneti?

 4. Vorbesc serios. Cei de la Ru spun ca un certificat de limba engleza, redactat firesc in limba engleza, necesita traducere in limba romana !?!! Nu as glumi cu asa ceva …. Este prea penibil sa fie o gluma… Desigur, nu e scump un traducator autorizat , pt o pagina… dar gestul e chiar incredibil ! Pt detalii, clarificarile se gasesc la Ru din Anp :((

 5. Dle Dumitrascu, pe langa incompatibilitatile psihologilor anterior amintite, ce parere aveti despre ultima gaselnita iftinc-ista ? Ma refer la obligativitatea candidatilor de la reintegrare de a traduce legalizat certificatele de competenta lingvistica emise de intitutiile de invatant in limba romana (!!!!), pentru ca in mintea RU exista posibilitatea ca membrii comisiilor sa nu cunoasca limba in care este emis certificatil … Cred ca ne facem de rusine, ca sistem, din nou, pentru ca suntem penibili in abordarea colegilor ce au aspiratii de promovare. Practica acesata ar trebui facuta publica, sa rada deschis publicul, din nou, de noi !

 6. Dl Dumitrascu
  Absolventii de psihologie sunt eliminati din start de la concursul pentru posturile de sef servicu siguranta detinerii si regim penitenciar desi sunt acceptati pe postul de DASDRP. Mi se pare o nedreptate, avand in vedere ca domeniul de studiu al psihologiei vizeaza in special lucrul cu oamenii. Credeti ca mai puteti face ceva – eventual o erata la conditiile de concurs prin directia de resurse umane?
  Cu respect.

  • dar vad ca pentru psihologie…trebuie nivel minim autonom..sa fim seriosi daca eram cu asa nivel eram in alta parte…..intai sa putem candida pentru post si dupa sa ni se impuna asa ceva.

   • Don’ Mircea ,de ce nu vreti sa candidati DASDRP sau DEA,ca tot aveti studii si mai multi oameni cu care sa lucrati?

 7. Se tot aminteste de modelele scandinave, dar degeaba … sunt “prea putin costisitoare pentru noi”. Este mult mai eficient, se pare, “sa ne eschivam in Strategi” si “sa formulam Strategii” pe pagini fara numar care sa dea bine la citit.
  Tratamentul penitenciar se rezuma la asigurare de conditii, pentru a avea detinuti cuminti sau linistiti.
  Despre alti “parteneri externi”, care exista cu numele printre noi, nu ar mai fi nimic de spus. Probabil ca vor vrea sa lectureze candva exemplul britanic, pentru a-si gasi … RRR-ul (adica Resurse, Rost, Reusita !)

 8. Si daca este cumintel, adre dreptul la ” suplimentarea vizitelor on-line “. Succesuri.

 9. Toate pleaca de la drepturile detinutilor stipulate undeva in Drepturile Omului si impuse Romaniei de lagarul UE. Intr-o logica normala, orice persoana care comite o infractiune dovedita si amendata de legea penala,odata cu pierderea libertatii trebuie sa-si piarda si anumite drepturi.Detinutul nu mai trebuie intretinut de stat ci el trebuie sa presteze munca pentru a acoperi cheltuielile de cazare,masa si tratament medical suportate de ceilalti contribuabili cinstiti.De ce sa fiu eu nevoit sa intretin in penitenciar pe cel care poate m-a furat sau m-a talharit ? Se spune ca fosta zeghe era ceva umilitor si degradant pentru detinut,dar acum e oare corect ca detinutii sa-si afiseze tinutele Armani sau Gucci sau mai stiu eu ce firme umilind prin opulenta si atitudine cadrele care il pazesc si au grija sa aiba de toate,cadre care poate au o situatie la limita saraciei? Chiar nu se poate concepe o uniforma normala,un costum civilizat care sa nu fie umilitor si degradant pentru infractori dar care sa nu faca discriminare intre ei si posibilitatile lor materiale? De ce sa acordam detinutului drepturi aberante precum vizita conjugala? In felul acesta nu numai ca nu se va rezolva vreodata reintegrarea lor in societate ci chiar se va incuraja revenirea acestuia la vechile practici si obiceiuri tocmai datorita mediului favorabil din penitenciare, lucru pe care unii chiar il doresc utilizand deviza atat de draga lor ,,La ordine prin haos! “.In aceste conditii reintegrarea detinutilor este imposibila si aproape nula.Detinutul trebuie sa constientizeze ca datorita faptelor antisociale comise este lipsit de libertate dar si de anumite drepturi,astfel privatiunea, in ceea ce priveste unele drepturi il va obliga la reflectie.

  • foarte bine spus.suntem cobaii europei.se experimenteaza tot felul de sisteme si metode pe spinarea prostilor.cand ajungi la ei nu mai sunt valabile regulile impuse aici.

 10. Reintegrarea trebuie facuta in principal prin munca.Trebuie asigurat de penitenciar un nivel minim de viata , iar pentru imbunatatirea acestui nivel munca sa fie singura solutie.Ce simte o victima sau o ruda a acesteia care stie ca plateste taxe si impozite la buget pentru ca infractorul sa huzureasca in penitenciar.

 11. Lipsa exemplelor,inversarea scarii valorilor, emisiunile de genul acces direct,maruta,capatos si alte penibilitati la ore mult prea accesibile, parintii ndolenti si prea multa libertate astea sunt ingredientele unor viitori infractori.Smecherie de 2 lei si multe prafuri asezonate cu bautura.

  • Din cate stiu eu, nu drogatii, alcoolicii, sau emisiunile Tv, sunt problemele Romaniei. Adevarata problema este incompetenta si coruptia, nepotismul, pilele, traficul de influenta, conflicul de interese, nerespectarea legii, astea reprezinta deja ingredientele actualei infraciuni.
   Ce legatura exista intre emisiunile tv , parintii indolenti, libertate si fatul ca X care este major, devine un infractor ?
   Nu cumva esti de acord cu ppl care a dat in judecata pe Dumenezeu, pentru ca el a devenit infractor ?
   Si retine, eu nu te acuz, eu doar intreb!

   • Mai poti vedea la TV si alte emisiuni:

    Dosarul Valiza,
    Bancherii infractori,
    Spaga in vami. Vamesi si politisti arestati,
    Perchezitii la politistii infractori,
    Traficul de influenta la ICCJ,
    Spaga pentru angajare,
    Dosarul Caltabosul,
    Dar si multe alte emisiuni educative pentru tine.

    Cine te obliga sa te uiti la emisiunile lui Capatos si Maruta ?

 12. V-as spune eu de ce nu functioneaza reintgrarea sociala…pentru ca se distribuie din academie personaje care n-au nimic in comun cu domeniul, plus ca au si mari probleme de caracter.

 13. Ce se intampla cu un fost detinut dupa ce iese pe poarta puscariei e raspunderea lui si numai a lui. Important este sa i se ofere alternative, asa incat sa poata decide ce face cu viata lui. Atat timp cat ar exista o retea serioasa de institutii care sa ii sustina deciziile si interesul pentru reintegrare, are sanse. Dar daca nu stie decat sa fure si nici nu vrea sa faca altceva, de ce sa tragi la raspundere pe cei care lucreaza tot pentru el? Binele cu forta nu se face…

 14. Parerea mea umila este ca de reintegrarea postdetentie..trebuie sa se ocupe serviciul de probatiune..dar mai ales trebuie eradicate saracia,analfebetismul si coruptia

 15. O gogorita copiata de pe la altii care din pacate s-au nascut in democratie,multi bani cheltuiti degeaba,degeaba,eficienta este,,O,,nimeni nu vede si nu aude. O solutie eficienta cred ca este desfiintarea structurilor care se ocupa cu asa zisa reintegrare sociala iar personalul existent sa fie preluat de alte compartimente deficitare la acest capitol.
  Atat timp cat cadrul economic si social national sunt la pamant despre ce reintegrare sociala a ppl. vorbim.
  Sau, ptr. a demonstra eficienta serviciului reintegrare sociala sa se publice nr. de ppl. pe ultimii 5 ani care au reusit sa se integreze social pe proiectele clocite si gandite de mai marii acestui serviciu – alaturi desigur de sumele cheltuite de statul roman numai cu salariile acestora(a nu se vedea si nici calcula prime de tot felul,salarii de tot felul,deplasari si sejururi prin strainatate,birotica, consumabile, etc)

  • Nu ai inteles nimic. Nu penitenciarul si nu DRS trebuie sa ii reintegreze, ci comunitatea, coordonati de un Serviciu de Probatiune puternic. DRS trebuie sa fie o veriga in lantul reinsertiei si nimic mai mult, asigurand scolarizare, calificare profesionala, dezovltare de abilitati sociale pe durata detentiei etc. La noi, PROBATIUNEA e zero, nu DRS, dar asa cum am spus mai sus, toata lumea pune in carca DRS toata raspunderea, fiind huliti atat de cei ca tine din interior (paza, logistica etc(, cat si de cei din afara, in timp ce ASA ZISA Probatiune sta la caldurica, la adapost, nemiscand un deget.

   • Domnule Pinalti,
    Eu am spus si sustin in continuare, la DRS in ultimii ani au ajuns bani multi care au fost tocati pe tot felul de prostii degeaba, eficienta serviciului in acceptiunea mea fiind in acest moment aproape de zero.
    Dumneata insa arunci vina in curtea Probatiunii pe care Probatiune o acuzi ca sta la caldurica, la adapost, nemiscand un deget.
    Eu nu inteleg cum dumneavoastra ca si serviciu veti puteti explica sefilor dumneavoastra care sper sa va intrebe candva :
    Bai Pinalti daca noi nu avem Probatiune de ce avem DRS.

    Din pacate insa DRS a fost conceput aidoma unui ovul nefecundat lasat in voia curentilor marini care inca mai crede in complexitatea activitatilor depuse fiind insa si foarte mandru de rezultate obtinute.
    PS.
    Daca nu ar fi fost doua elemente: respectiv castigul acordat ppl. pentru absolvirea acestor cursuri,precum si dragostea lectorilor, (unii proveniti dintre cadrele de nadejde ale ANP)catre finantele cu miros de EUR intrate in buzunarul de la spate ptr. timpul pretios pierdut pe la cursurile de formare profesionala ale ppl. cu siguranta acum nu am fi putut discuta despre enorma si continua dezvoltare de abilitati sociale obtinute de ppl.in timpul detentiei prin intermediul DRS………………

    • Suntem pe aceeasi lungime de unda cu privire la ineficienta unor proiecte POSDRU, dar discutia era despre institutia care sa coalguleze eforturile comunitatii.

     Urmariti va rog cum se procedeaza in SINGURELE tari care au reintegrat detinuti cu adevarat (Suedia, Danemarca, Norvegia) si atunci putem discuta mai pe larg. SUA, Europa occidentala minus tarile scandinave nu au nicio eficienta in acest domeniu si, credeti-ma, TOACA sume mult mai mari decat Romania in acest sector.

     Referitor la bani intrati in buzunarul din spate, insa, nu v-ati ales bine tinta – am mai spus, eu am dat bani din buzunarul propriu si am iesit in minus la toate POSDRU-urile lu`peste la care am participat, inclusiv nedecontari de transport etc, muncind ca fraieru` pentru o gramada de prostii – aici putem fi de acord.

     Iar despre eficienta DRS, aceasta e greu de cuantificat, atata timp cat procesul de reintegrare se opreste la poarta penitenciarului, iar probatiunea ridica din umeri cand trebuie sa faca managent de caz (mai mult face caz) dintr-un ppl fara casa, parinti, proaspat iesit din penitenciar, cu sau fara abilitati sociale :), cu sau fara diploma de calificare.

     o seara placuta.

    • Sunt de acord cu tine Cristina toti ppl se inscriu la cursuri pentru zile castig si credite, DRS se ocupa mai mult de ,,casa de toleranta” din penitenciar, tetru , si activitati de cunoastere cu analfabeti. Totul este o vrajeala tipic romaneasca cu programe gen,,Poezie in puscarie”( afara find cioban nu poet) ,,Pregatirea pentru liberare” dar el locuieste in gara sau sub poduri, etc.

 16. Intr-o societate saraca ,infractionalitatea e mare iar educatia si instruirea sint sarmane.Degeaba ne chinuim noi cu ‘cea mai frumoasa camera”,ca ei ,ppl-ii vor recidiva,ptr ca societatea nu le ofera nimic!comparativ cu anul 2002 sau 1992(ceva ,asa un bilant decadal)infractionalitatea e mai mica?Dar pe cei vatamati,adica victimele,cine ii reintegreaza?

 17. Pe mine, in calitate de justitiabil, ma intereseaza prea putin daca se reintegreaza detinutul sau nu ! Asta ar trebui sa il intereseze doar pe el ! Interesul meu este sa functioneze sistemul judiciar, sa identifice si sa sanctioneze rapid faptele antisociale si sa tine cat mai departe de societate infractorii ! De asemenea as propune cu toata convingerea eliminarea posibilitatii contopirii pedepselor privative de libertate, macar in cazul recidivistilor !

   • noul cod penal se apropie de aplicarea cumului aritmetic la pedepse si anume se va aplica pedeapsa cea mai grea plus 1/3 din restul pedespelor. Problema e ca pedepsele in noul cod sunt mai mici dar recidivistii sunt sanctionati diferit.

 18. Baietii astia cu strategia cunosc semnificatia cuvantului puscarie?
  Dupa ce au scris acolo se pare ca au vazut detinuti doar la televizor, la Discovery si National Geografic.

 19. Desi s-au facut n propuneri in acest sens, vad ca in continuare institutia integratoare pentru demersurile integrate de reinsertie sociala, ramane, in mod de neinteles, tot ANP, in contextul in care aceasta institutie ar trebui sa fie Directia de Probatiune. Modelul scandinav (Danemarca, Suedia) presupune ca inclusiv echivalentul documentului pe care noi il numim plan de individualizare, sa fie facut de ofiteri de probatiune, iar 90% dintre activitati sa se focuseze pe activitati legate de viata in libertate. Daca penitenciarele si institutiile publice nu respecta acel plan, sunt amendate de comunitate.
  in aceste tari. Noi am invatat sa planificam detentia, dar nu suntem capabili sa planificam libertatea si, cu atat mai putin, libertatea conditionata. Directia de Probatiune nu isi va dori niciodata resurse si nici raspundere pentru aceste demersuri de recuperare, desi toate seminariile ne vorbesc despre importanta probatiunii, se plang peste tot ca nu au oameni si resurse dar nici nu isi doresc. Vor fi intotdeauna inglodati in referatele presententiale si in activitatea de supravegher a celor cu pedepse alternative dar nu vor face nimic in ceea ce priveste detinutii liberati sau incarcerati. Sa fim seriosi. Un mare bull shit, desi, la nivel de imagine, probatiunea e mai bine vazuta, ar putea face lobby mai eficient, instantele le acorda un credit mai mare. Personalul de reintegrare sociala din penitenciare va avea mult de suferit in urma acestei strategii, inclusiv la nivel de imagine. Isi vor asuma o munca de sisif singuri, fara sprijin, asa cum s-a intamplat si pana acum. Irona sortii este ca ofiterii de probatiune vor fi incontinuare protejati, valorizati, cu plus de imagine, cu snobismul si aristocratia de rigoare. Personalul de reintegrare sociala va iesi cu imaginea sifonata, blocati intre lipsa de comunicare cu celelalte compartimente din unitati si eforturile de realizare a acelor retele la nivelul comunitatii, in conditiile in care la toate intalnirile cu partenerii nu se aloca bani de nici macar de un suc sau o cafea pentru protocol si de multe ori se platesc din buzunarele proprii aceste intalniri interinstitutionale,, nu mai vorbesc de bani pentru afise, invitatii, mape de prezentare etc..

Comments are closed.