Q: Despre ANP numai de bine

Q1968, comunismul pare a se reforma din interior. Imperiul şi ideologia însă nu-şi asumă riscuri iar evenimentele intră în istorie. Pe plan local momentul este fructificat la maxim şi cam asta ştie toată lumea despre acel an. Inclusiv întreaga conducere ANP la un loc.

Despre reforma administrativă şi teritorială a ţării prea puţine se cunosc şi prea puţin se vorbeşte. Mă opresc la acest aspect pentru că e cel care ne interesează pe noi. Din păcate nu şi pe cei care conduc azi ANP-ul.

Astăzi realitatea socială şi politică este alta. Inclusiv viziunea noastră despre viitor este diferită iar contextul impune schimbări. Ce schimbări putem noi cere unei instituţii hipercentralizate care-şi păstrează aceeaşi mentalitate instituţională?

Cum putem să-i cerem altceva şi cât ne va asculta această instituţie atâta timp cât mediul politic, cel puţin până acum, a simulat descentralizarea şi reforma? Luaţi exemplul bugetului României întocmit extrem de netranparent unde toate sumele se varsă laolată fără a-şi păstra destinaţia lor iniţială indiferent că vin din contribuţii sociale, taxe impozite, venituri etc.

Apoi banii care există se cheltuie în proiecte arbitrar alese şi defavorizante pentru unii. Poate nu ştiaţi dar marii contribuabili din economia românească nu-şi plătesc impozitele pe plan local ci sunt contribuabilii Bucureştiului. Cam aşa şi cu Anpul în privinţa bugetului.

Îţi iau tot şi îţi dau cât vreau înapoi fără ca măcar să stabilească pentru veniturile proprii un procent fix care să rămână pe plan local lucru ce ar stimula şi recompensa pe cei care se implică şi caută soluţii.

Semnalele politice pentru o reformă administrativă sunt din ce in ce mai puternice. Se vorbeşte de regiuni cu administraţie şi instituţii proprii. Ce înseamna asta pentru penitenciare? Sincer să vă spun cred că nimeni nu poate să răspundă acum. Şi dacă vă aşteptaţi ca cei care conduc ANP-ul să vă poată raspunde la o întrebare cât se poate de legitimă, vă înşelaţi!

Nu au nici o treabă cu ceea ce se întâmpla în ţară şi nici nu pot previziona, nici măcar pentru ei, ceea ce se va întâmpla. Nu numai atât dar se laudă şi dau cu pumnul în masă ca până în vară o să reorganizeze statele de funcţii din aparatul central iar până la sfârşitul anului cele din unităţi. Ştiu că „lucrează” de ani de zile la asta şi nu doresc să le tai avântul dar mie îmi sună a fault logic pentru strategii şi intelectualii din Maria Ghiculeasa.

Pentru ANP şi pentru directorii ei reforma administrativă nu înseamnă nimic şi asta se poate observa din cele de mai sus. În condiţiile în care nici măcăr legislaţia nu este pregătită nu ar fi mai corect totuşi să vedem cum va fi reorganizat statul mai înainte?

Nu ştim câtă autonomie vor primi aceste regiuni şi cum vor funcţiona dar pentru penitenciare intuiesc nişte atribuţii suplimentare nesemnificative pentru unităţile coordonatoare şi atât având în vedere rezistenţa la schimbare a celor din eşalonul următor (nu superior).

Am văzut cum a fost privită ideea direcţiilor regionale de către ANP deşi direcţii regionale era prea mult spus. Orice proces real de reformare va primi piedici serioase din partea aparatului central care conştient caută să-şi păstreze privilegiile.

de Q via fsanp@fsanp.ro

Advertisements

4 Comments

  1. 1968 a fost anul unei ample reforme administrative si organizatorice a statului roman care a atins si unele scopuri politice. A fost foarte bine gandita comunistii, trebuie sa recunoastem s-au descurcat admirabil aici. Articolul trage un semnal de alarma asupra logicii deficitare a celor 3 sau 4 directori care conduc acum anpul, logica care se datoreaza fie prostiei fie intereselor pentru pastrarea privilegiilor! Bineinteles lipsa viziunii celor 4 este cunoscuta printre fpss.

  2. dupa cum ne-a obisnuit Q, cam rar dealtfel ,ne trimite o noua bula de oxigen din care vom putea respira aer ” neinfestat” pana la un nou articol.Tot ceea ce a scris si va scrie pe viitor, va putea fi legat in copertile unei frumoase carti de povesti: ” Din lumea celor visatori”.Multumim pentru articol, Q !

Comments are closed.