Radu Șchiopu: Cariera profesională

time for changeAi un serviciu care merge, esti multumit de colegii cu care lucrezi, totul e ok cu cateva exceptii. Lucrezi insa de ceva ani in acelasi post si simti ca te plafonezi. Realizezi ca a trecut ceva vreme de cand ai invatat ceva nou, ca munca ti-a devenit o rutina si ce te sperie cel mai rau, este perspectiva ca in urmatorii ani lucrurile vor sta exact la fel.
Recent am avut discutii cu cativa colegi care s-au regasit in acesta situatie. Simteau insatisfactia si mai mult decat atat, aveau dorinta de a schimba lucrurile. “Am ajuns in punctul in care am realizat ca vreau mai mult de la cariera mea profesionala” mi-a spus unul dintre colegii nostri. In schimb, in momentul in care l-am intrebat: “Mai mult ce?, Stii ce vrei sa faci?”, s-a blocat… Am descoperit ca era foarte dezorientat din acest punct de vedere. Aceeasi intrebare trebuie sa ne-o punem cu totii.
Este excelent ca vrei mai mult, dar nu este suficient. Trebuie sa stim incotro ne indreptam, in ce directie vrem sa ne dezvoltam pe viitor. Daca ti-ai gasit raspunsul, urmatoarea borna kilometrica pe care trebuie sa o depasim este: ”A invata”. Ce faci tu pe plan personal ca sa inveti din acel domeniu in care vrei sa te dezvolti si sa te afirmi? Cariera ta profesionala este prea importanta ca sa te lasi la indemana bugetului stabilit de seful tau, acceptat de seful lui, implementat de departamentul de Resurse Umane si influentat de pretentiile ANP-ului.(vorbim aici de perfectionarea profesionala prin cursuri si specializari)

Dezvoltarea ta ca profesionist este numai si numai responsabilitatea ta. Cu cat aspiratiile profesionale sunt mai ambitioase, cu atat setul de competente tehnice si de abilitati interpersonale trebuie sa fie mai vast si mai experimentat. A astepta ca el sa se dezvolte de la sine, este un joc de zaruri, o ruleta, la care miza este o functie mai buna, mai bine platita. Eu nu mi-as lasa vitorul profesional la voia sortii, a norocului si a jocului de imprejurari. . A invata constant, cate putin in fiecare zi e cea mai sigura cale de a-ti creste competentele profesionale.

Ultima intrebare pe care merita sa ne-o punem este “Cer pre mult?”. Cand i-ai spus ultima data sefului tau ca vrei sa preiei mai multe responsabilitati si ca vrei sa inveti si alte lucruri?Din punctul meu de vedere, aceia dintre colegii care solicita acest lucru fac mutarea cea mai inteligenta si au sansele cele mai mari de reusita pe termen lung.
Am sa inchei cu o fraza din Confucius, care rezuma atat de bine intregul meu mesaj – “Alege-ti un job care iti place si nu va mai trebui sa lucrezi niciodata”.
Si as mai adauga, fa pasii necesari si efortul cuvenit! Succes!

Advertisements

36 Comments

 1. La Amara fostul director acum pensionar face prezenta in fiecare zi infruptanduse din pachetul personalului, ca de el e ctitorul si merita hranit(e pensia mica monser’)

  • E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune,bun sau rau,sa nu uiti ca este omul care acum ceva ani a semnat raportul privind angajarea ta in sistemul penitenciar,ca in decursul carierei sale a avut si unele probleme pe care nu le-a tratat suficient este o alta problema insa nu uita un lucru in viata este bine sa nu lovesti cu sabia ca de sabie vei muri………..cat priveste pachetul ……….. personalului de la villa Amara,care pachet oare????????????

 2. Corect, domnule Dorobantu ! In context, a scris corect “alege-ti” nenea “Confucius”. M-am grabit sa-l corectez pe autor, cum si “lasa-ti-ma” e scris asa tot din graba, nu ? 🙂

 3. Mare agramat Confucius asta… Ditamai invatatu’ si scrie in halu’ asta “alege-ti” ? 🙂

  Pe de alta parte, tot respectul pentru invatatul chinez: stia asta engleza inca dinainte de a se inventa ca limba, de folosea ‘mnealui termenul “job”. :)) Ce ti-e si cu filozofia asta confucianista, dom’le !

 4. Domnule Dorobantiu dupa cum ati putut observa lumea nu prea are curajul sa vorbeasca, daca s-ar simti putin mai in siguranta sa fiti convins ca s-ar sti mult mai multe, dar vedeti ca le este frica, de aceea si bravi nostri conducatori profita de acest fapt. Eu la imputerniciti nu le am spus numele si dupa cum ati observat si oamenii le cunosc calitatile, domnule nu sunt buni de nimic. De aceea ar trebui intervenit pe la mai mari conducatori din ANP sa inceteze odata cu imputernicirile si sa lase sa fie ocupate locurile de oameni capabili si responsabili. Domnule gindeste-te cit poate sa fie de penibil ca cei doi comisari sefi sa fie indrumatorii proiectului din Spania si sa-si examineze colegii in conversatii la engleza si spaniola atita timp cit ei amindoi sunt praf la acest capitol. E de risu curcii.
  Domnule, Belezan, Briciu si Palade, sunt pamint; cel putin in relatia cu colegii lasa de dorit fiecare, ultimii doi promovati ofiteri cu note de 4, din cite stiu sindicatu a facut ceva galagie in legatura cu imputernicirile dar tot de geaba.

  • Trebuie sa lasam in spate metehnele sistemului penitenciar. Relicvele lui vor disparea cat de curand. De aceea este nevoie de oameni curajosi, oameni care sa-si spuna opiniile, lasandu-si temerile la o parte. Cand intalniti abateri postati-le pe FSANP. Va garantam anonimatul, indiferent de genul reclamatiei.

  • Care ar fi motivele pentru care oamenii ar trebui să se teamă?La ce concursuri și in ce an au luat nota 4? Vă intreb ca să pot întreba si eu mai departe și poate reușim să îndreptăm lucrurile.

 5. Domnule Cosmin Dorobantu cand puteti posta varianta finala a proiectului de modificatre a legii 293 in urma propunerilor inaintate de sindicat si unitati?

 6. Domnule Presedinte Schiopu FSANP mai este disponibila sau mai bine zis mai are vreo putere ca sa intervina pentru membrii sindicali in situatii conflictuale de munca sau impotriva presiunilor care se fac asupra angajatilor.
  Domnilor mai zilele trecute sa format la Penitenciarul Arad o comisie pentru a selectiona 12 cadre care ar urma sa plece in Spania intrun schimb de experiente. Bun toate bune si frumoase pina aici, cind comisia era formata din directorul unitatii, un fost strungar la Vagoane Arad si sefu serviciului siguranta, un purtator de boli si bube.
  Sa vedeti cerintele mai ceva de cit la un examen de dir. adj.
  verificarea dosarelor
  proba scrisa
  calculator
  interviu in limba engleza si spaniola
  Fratilor cei doi comisari sef din comisie bota, pamint la limba roana darmite in engleza sau spaniola. Dobra de exemplu cind a participat la concurs pentru ocuparera postului de director ia tremurat si izmenele pe el vocea nu io mai intelegeai din cauza tremuratului de parca ziceai ca are parchinson la git. De celalalt comisar Belezan fratilor nare rost e de toata pomina un militian invechit, si sa va zic daca cumva unii dintre dumneavoastra sau rudenii au probleme prin gospodarii ori prin case cu duhuri rele sau stafii oameni buni la cit este de urit, si lai dus in zona de conflict in cel mai scurt timp desfinteaza tot, iar atunci trageti concluzia si duneavoastra cum o duc colegii cu el. Chiar nu se poate face nimic impotriva clanurilor si a nepotismelor de exemplu directorul cu siguranta ca nu stie numarul nepotilor, si la fel se intimpla si cu Belezan.
  In cea ce priveste imputernicirile la noi e dezastru numai imputerniciti, de exemplu;
  dir. adj. de vreo 3 ani, dar in schimb el este pe linga sistem fratilor nare nici o treaba cu pirnaia si cu toate acestea mai si pleaca in Spania.
  sef serviciu regim la fel unul care habar nu are cum il cheama, toata viata a stat numai in bota.
  unul si mai tare anul trecut prin primavara a participat la un concurs de sef serviciu asistenta pshio sociala si a picat examenul cu nota 5 si ceva, dar in schimb dupa aceea a fost imputernicit dir. adj. educatie si asistenta pshio sociala asta da evolutie fratilor.
  Domnu Schiopu oamenii astia chiar isi bat joc de noi , ne sfideaza in fata, chiar nu se poate face nimic impotriva lor? numai promisiuni, minciuni si in final tot ce vor muschi lor fac.

  • Domnule Gandalf, FSANP a avut tot timpul o pozitie ferma fata de toate disfunctionalitatile sistemului penitenciar, indiferent de culoarea politica a celor ce-l conduceau. Putini sunt aceia care au solicitat sprijinul FSANP in probleme pertinente si nu au fost ajutati.

  • Pacat ca nu a fost Belezan in comisie la directori adjuncti, asa se ducea si Briciu la examen, doar el nu isi pierde timpul daca nu stie subiectele dinainte.

  • FSANP este disponibila mai mult ca oricand ,pentru apararea drepturilor membrilor nostri.
   Exista insa si o conditie……
   Sa existe o solicitare scrisa, pertinenta si bine documentata pentru situatia asupra careia se doreste a se interveni,si deasemenea la nivelul unitatii sa se fi epuizat caile legale de interventie.
   Nu de alta ,dar nu am vrea sa luam painea de le gura presedintelui de sindicat din acea unitate.

  • Da domnul meu.FSANP este si disponibila,are si puterea de a interveni in favoarea salariatilor.Discutia este daca unii dintre colegi doresc si isi asuma acest lucru sau doar incerca sa comunice anonim.Problema insa,din cate inteleg, este aceea ca, desi ati avut posturi scoase la concurs si care acum sunt ocupate cu imputerniciti,nu ati participat la acele concursuri.Puteati sa o faceti si acum erati in situtia in care dumneavoastra ati fi decis cine pleaca si cine nu.Si daca mai faceati si comisia,totul era ok. Nu cred ca este normal nici sa acuzi pe cineva ca este plin de boli si bube si din cauza asta nu ar avea ce cauta printre noi.Nu este de dorit ca acest lucru sa te marginalizeze,sa fie un handicap.Cat despre cunoasterea limbii romane si mai ales a gramaticii acesteia,multi dintre noi avem lipsuri.Important este sa constientizam acest lucru si sa indreptam eventualele greseli.
   Ramaneti cu credinta ca facem tot ce putem pentru ca drepturile salariatilor sa fie respectate.Daca si ceea ce ne spuneti,puteti si detalia,poate am putea sa intervenim in timp util.

  • Domnule Presedinte Schiopu, va rog a-mi permite sa-mi expun parerea vis a vis de cele scrise de catre “Gandalf”.

   E lesne sa dai verdicte si sa expui pareri de prost gust a caror baza este total nefondata. La fel de usor este sa judeci si oamenii dupa aparente, iar permiteti-mi sa va spun, stimabile “Gandalf” numai oamenii cu o extraordinara slabiciune de caracter recurg la asemenea manifestari.

   Acei oameni, “strungari” si “purtatori de boli si bube” muncesc pe branci ca voua si intregului sistem sa-i mearga bine, dar in acelas timp isi asuma riscul de a nu reusi sa multumeasca pe toata lumea.

   Vorbiti atat de urat si lipsit de idei despre niste oameni pe care eu ii respect si ii cunosc de foarte multa vreme. Penitenciarul a fost si este “copilul” lor,unii dintre ei au format ofiteri si cadre care astazi ii multumesc, nu au dormit nopti la rand ca unitatea unde lucreaza sa obtina rezultate deosebite, pentru a-si duce sarcinile la bun sfarsit. Cred ca nici unul dintre ei nu a fost impacat cu ei insisi pana ce nu au stiut ca din punct de vedere profesional totul a mers si merge bine.

   E la minte cocosului sa tragi concluzii conform a ceea ce vezi, fara sa te intrebi ” De Ce? “.
   Daca frustrarea dumneavoastra este intr-atat de mare incat nu ati reusit sa va legati de un defect la nivel strict profesional si nu medical sau colegial, va intreb cu tot respectul:
   ” Care este nivelul de maturitate la care ati ajuns de va consumati energia criticandu-i si jignindu-i pe altii, in loc sa abordati o atitudine sanatoasa si sa faceti ceva CU dumneavoastra fara a arunca cu pietre, pentru a fi in masura sa lansati asemenea judecati? ”

   E foarte trist ceea ce spuneti acolo, dar mai trist este pentru dumneavoastra pentru ca ati ajuns la acel nivel josnic de exprimare a frustrarii.

   Inchei prin a spune ca nu mergem la munca sa ne facem prieteni sau pentru a arata cat suntem de frumosi ( asta in cazul in care nu suntem la next top model ). Muncim pentru a ne castiga painea, pentru a ne perfectiona, pentru a fi profesionisti si pentru a lasa ceva in urma.

   Dumneavoastra ce lasati in urma ? Acesta e exemplul pe care il dati copiilor ? jigniti pentru a va apara ?

 7. este greu in sistemul nostru,daca esti agent si ceri responsabilitati mai mari si mai multe,cu ar parea?

 8. Nu am sa inteleg niciodata omul care spune ca se plafoneaza.Profesional poate ca te plafonezi ca nu ai unde sa mergi mai sus pe scara ierarhica.Dar ce te opreste sa inveti si altceva nou? Netul nu se rezuma doar la feisbuc- din pacate pentru multi asta e tot netul cunoscute de ei- filme moca, jocuri piratate.Mai sunt si alte chestii piratate care te pot ajuta sa inveti si altceva.Exista carti, exista biblioteca.
  Stiu ca acum vor sari aia care se plang ca nu au timp.Dar va mai spun ceva: chiar si cand mai faceti lectii cu, copiii mai puteti invata cate ceva.Asta in cazul in care copilul invata si nu sta pe feisbuc toata ziua si voi il incurajati.

 9. D-le Schiopu ce ziceti de nerespectarea ordinului cu privire la incetarea imputernicirilor la cei care au picat testarea psihologica pentru functia pe care este imputernicit? Mai pot ramane in continuare,sau nu?

  • Conform ordinului cu privire la incetarea imputernicirilor,nu se vor mai face imputerniciri pentru persoanele care au picat examenul psihologic pt.functia respectiva.
   Deasemenea conform discutiilor purtate cu directorul general ANP Marian Dobrica,cei care sunt imputerniciti pe diverse functii de conducere si nu s-au inscris la concurs pt. ocuparea acestor functii ori au picat cu note mici,nu vor mai fi imputerniciti pe aceste functii.
   Normal ar fi ca in momentul in care s-a demarat concursul ,iar imputernicitul nu s-a inscris la concurs,sa-i inceteze imputernicirea,dar……nesimtirea este mare,atat din partea imputernicitului cat si din partea celor care ar trebui sa ia masuri in fiecare unitate.

   • Domnule Schiopu, ca de obicei, din pacate, nu tot ceea ce este simplu construit din punct de vedere logic poate fi aplicat la fel de simplu in practica. Uneori managementul resurselor umane presupune mecanisme infinit mai complicate decat calcularea bugetului in conditii de criza economica.
    In principiu, conditiile in care se inceteaza sau ne se mai acorda imputernicirea sunt destul de clare. Insa exista situatii particulare in care este nevoie ca acei oameni care nu au trecut testul psihologic ori interviul sau au luat note mici la proba scrisa sa inlocuiasca pentru diferite perioade de timp pe cei la ale caror functii nu au putut sa ajunga. Daca nu ii pui pe ei sa inlocuiasca ii chemi pe cei care nu au participat la concurs, or nici astia nu au voie.
    O fi bine? O fi rau? Nimeni nu stie pentru ca e o situatie de….. noaptea mintii.
    Sau nu am inteles eu cum trebuie. Pot sa faca treaba asta fara bani (prin DZU) dar nu o pot face cu bani (imputerniciti).
    Asa ca nu e de mirare ca in acest ocean de nesimtire ne inecam.cu totii…. cat mai aproape de mal.

    • Intradevar asa este,nu ati inteles d-voastra bine.
     Fiind imputernicit pe o functie de conducere ,iar in momentul cand se organizeaza concurs pentru ocuparea acelei functii tu nu te inscrii la acel concurs,chiar nu ai ce sa mai cauti pe aceea functie niciodata.
     Daca doriti sa detaliem despre imputerniciri ,o putem face oricand,si cu exemple.
     Referitor la “smecheria” cu pauza de cateva zile,intre 2 imputerniciri, dupa o imputernicire de 1 an(6 cu 6),scoasa din joben de catre Iftinca,un punct de vedere de la juridic (M.J.) mentioneaza ca in principiu se poate face acest lucru,numai daca in unitatea unde se afla postul nu se mai gaseste nici un alt candidat care sa intruneasca conditiile necesare postului respectiv,ceea ce este greu de crezut.

   • CEI CARE SUNT IMPUTERNICITI SI AU AVUT NESANSA SA INTELEAGA FAPTUL CA TESTAREA PSIHOLOGICA de refera la calitati de CONDUCERE si EXECUTIE, si nu au TRECUT TESTUL DE CONDUCERE, sunt RESPINSI.ATAT DE TEST, cat si de OAMENII DIN SUBORDINE. Dar apare un FENOMEN CARACTERISTIC CELOR fara HARUL CONDUCCERII! RAZBUNAREA PE ULTIMII 100 metri ! ??????????????????????????De asta sufera sistemul ! Se pare,TOTUSI, ca se VREA !

 10. In mare parte, autorul articolului, oricine ar fi, are dreptate. Este firesc sa existe o categorie de oameni care sa isi doreasca permanent mai mult, mai bine, mai sus. Fara acestia nu ne-am fi dezvoltat niciodata. E valabil in societate, e valabil si in sistemul penitenciar.
  Ar fi un fapt imbucurator ca majoritatea lucratorilor din sistem sa isi doreasca sa promoveze trepte profesionale si ierarhice. Asta i-ar face sa fie mai atenti la modul in care isi indeplinesc serviciul, la nivelul de cunostinte si la modul de relationare in grupurile de munca. I-ar indemna sa se puna permanent la curent cu noile prevederi legislative si regulamentare, i-ar forta sa inteleaga strategii si planuri si i-ar face mai toleranti fata de lucrurile pe care nu le inteleg (caci ar fi mai putine!).
  Dar, pentru ca exista un…DAR, trairile personale care indeamna la eforturi pentru promovare, schimbare loc de munca sau transfer in alte sectoare de activitate sunt in acest moment bazate doar pe oportunitatile sporadice oferite de scoaterea unor posturi la…mezat.
  Raspunsurile la intrebarile pe care autorul articolului sugereaza sa si le autoadreseze cei ce doresc schimbarea ar fi mult mai usor de gasit si mult mai corecte daca in sistemul penitenciar ar exista un Ghid al carierei. Ceva care sa plece de la un concept simplu: civilul se face agent, agentul se face ofiter de executie, ofiterul de executie se face sef de birou (serviciu), directorul adjunct se face din sefi de birou (serviciu) si directorul se face din directori adjuncti. In aceste conditii este clar ca directorul general si adjunctii sai vor fi promovati din randul directorilor. Calculand o varsta rezonabila de intrare in sistem se pot crea stagii minime pentru fiecare treapta ierarhica astfel incat in momentul in care ajunge director adjunct sau director sa aiba o experienta profesionala bogata. Si inca ceva. De la sef serviciu (birou) in jos sunt toti specialisti in domeniul de activitate. Directorii adjuncti si directorul sunt manageri. Asta trebuie sa primeze, calitatea de manager care, imbinata cu experienta profesionala poate reprezenta reteta succesului.
  Or stiind toate astea de la inceputul carierei, dispare plictiseala si timpul arhisuficient sa faca tot ceea ce este de facut intr-un domeniu sau pe o treapta ierarhica. Cu operatii simple de aritmetica afli unde sa te opresti sau daca este cazul sa continui. Nu iti mai irosesti energiile in cautari nesfarsite si in confruntari sterile. Esti mai atent la ce faci si mai putin ingrijorat de ce urmeaza sa faci caci totul va fi calculat.
  Nu vreau sa se inteleaga ca am ceva cu cei care in momentul de fata au reusit sa acceada pe functii de conducere superioare de la nivelul de agent sau ofiter de executie. In actualele conditii este meritul lor si ii felicit pentru acest lucru. Au descoperit oportunitatea, au crezut in sansa lor, au muncit si au reusit. Sunt si acestea exemple de urmat. Repet, in conditiile actuale.
  Parerea mea!

  • Directorii adjuncti si directorul sunt manageri, dar zici, că acestia sa fie recrutati din randul specialistilor asa cum ai mentionat , citez :”de la sef serviciu (birou) in jos sunt toti specialisti in domeniul de activitate”. Oare nu te conrazici.În felul acesta sistemul cum pregateşte acesti miraculosi manageri, că dupa spusele tale numai acestia pot fi directori?
   Consider că sistemul are nevoie de specialisti cel putin pana la nivelul de director adjunct. Ce să manageriaze directorii cand ei sunt ordonatori tertiari si nu pot construii nici un pavilion de detentie fara acordul ANP si MJ. Ce manager este acela care nu poate decide de unul singur cum sa se dezvolte organizatia pe care o conduce. Ce sa mai zic de un director adjunct.
   În mod artificial se trâmbiţează pe necesitatea impunerii în aceste functii a unor manageri, de parca este vorba de companiile de stat sau sectorul privat.Greseala tocmai aicea este, dar cu concursul multor dintre noi, chiar si a comentariului pe care l-ai postat , ANP isi face jocul, organizează concursuri si sub pretextul ca unii candidati nu au aptitudini manageriale îi pica la examenul psihologic sau la interviu, dar nimeni nu stie in ce consatu aceste aptitudini şi nimeni nu a fost format profesional in scopul însuşirii acestor aptitudini.
   Singura solutie ca sa iesim din aceasta mocirla este acel ghid al carierei despre care se tot vorbeste, iar la examinarea psihologica să nu se dea verdicte cu privire la competenta manageriala atata timp candidatii au o careiera profesionala incontestabila. Sa se procedeze ca in justitiţie. la promovarea in functii de conducere, examinarea psihologică verifica starea psihologică a candidatului , nu stabileste aptitudinile manageriale ale candidatilor, cum gresit procedează ANP, si imposibil de stabilit, dar care convine de minune pentru a mentine imputerniciti pe functii si persoanele agreeate.

 11. Io nu inteleg! E scris de Radu Schipu si postat de Cosmin Dorobantu sau e scris de Cosmin Dorobantu despre Radu Schiopu? Va rog frumos sa nu imi raspndeti cu DA!

Comments are closed.