Priorități

StatisticiSondajul facut de noi poziționează procesul de reorganizare al administrației penitenciare în coada clasamentului priorităților sistemului penitenciar. Opinia vizitatorilor plasează pe primul loc în topul necesităților: asigurarea logistică și dotari precum și realizarea drepturilor salariale.  E ceva normal, toți vrem să muncim pentru a fi remunerați. Important este să avem cu ce.

Pe locul al treilea in clasamentul priorităților sistemului penitenciar se găsește: asigurarea resurselor umane – vechea problemă a lipsei de personal. Buchisim regulamente, legi, omj-uri, dar când vine vorba de regândirea  schemei de personal, ne blocăm. Aceiași lucrători, dar cu mai mulți deținuți ghiftuiți de drepturi. Lucrăm pe scheme gândite pentru realitățile anului 2007, în perioada pionieratului aplicării legii de executare (n.a. 275).

Pe locul al patrulea se află: calitatea managementului . Scopul unui management de succes este acela de a atinge obiectivele propuse. Un management de calitate implică în primul rând oameni de calitate angrenați în echipe. Observâm o instabilitate în ceea ce privește managementul de top al ANP. Directorii generali care vin și pleacă nu fac decât să slăbească ”calitatea managementului” din vârful piramidei sistemului penitenciar, creând o stare de instabilitate decizională, cu consecințe grave în managementul directorilor de unități. Efectul imediat îl constituie neasumarea deciziilor.

Locul cinci în clasament este ocupat de reforma instituțională. Reforma sistemului penitenciar implică restructurarea instituțională, reformarea mentalităților care stau la baza funcționării sistemului actual. Necesitățile sistemului penitenciar sunt: cadru legislativ adecvat realităților cotidiene,  personal calificat, obiectivitate și transparență în recrutarea și avansarea personalului, aplicarea unitară a dispozițiilor, prevenirea și combaterea corupției, precum și protecția cadrelor.

În ceea ce privește comunicarea internă și externă părerim că aceata ar trebui eficientizată. Până la urmă, scopul final al comunicării îl reprezintă sporirea încrederii opiniei publice în instituțiile administrației penitenciare.

Capitolul ”altele”  este destinat dumneavoastră. Fiecare dintre noi este dator să-și spună punctul de vedere referitor la prioritățile sistemului penitenciar.

Advertisements

61 Comments

 1. Domnule Dorobantu,cred ca in afara schimbarii titulaturii in POLITIE PENITENCIARA,care se pare ca e asteptata de majoritate,poate ar trebui schimbata si titulatura de AGENT in SUBOFITER, pentru ca sa nu mai fie o asa discrepanta intre denumirea de OFITER si cea de AGENT.Cred ca ar trebui sa faceti un sondaj de opinie si in acest sens,chiar pe acest site.Sper sa faceti ceva si dumneavoastra sindicatul si sa ii determinati sa deblocheze si ei banii de echipament ca tot mai sunt 2 saptamani si expira termenul legal, si poate reusiti sa ii dati in judecata daca expira acesta,ca sa se sature si ei o data sa intinda coarda in halul acesta an de an ,pe cand la altii sau dat de jumate de an.Sper sa ne dati un raspuns cu ceea ce ati facut concret in acest sens pentru ca sunt multi aceia care asteapta raspunsul dumneavoastra.Succes !

 2. Conducerea actuală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nu reuşeşte să asigure funcţionarea normală a sistemului penitenciar. Ministrul Justiţiei intenţionează să intervină.

 3. Ironicule,iti propun sa parafrazezi vreun scriitor,filozof sau macar un erudit al zilelor tale…despre politicienii actuali…numai de bine;eu ma abtin in a-i parafraza!Poate reusesti sa parafrazezi pe N Iorga sau altii de pina la ’90!Poti sa mai citesti cind ai timp…sau sa asculti teatru radiofonic,nu mai privi la Tv decit emisiuni ca “Nora ptr mama”,”Scimb de mame” sau “Ferma”!

  • Mi-ar fi placut sa fie N. Iorga sau alt om de cultura. Dar daca a spus-o un politician al zilelor noastre, la ce mi-ar fi de folos sa mint? In fond, nu are dreptate?

 4. Dom Raileanu ,nu fii rau,altfel minusul este al tau! Matale confunzi otira treburile,adica gardianul supravegheaza ppl-ii si nu porcii.Colegul de mai sus spune lucrurilor “pe nume”, e o opinie a sa care ai vrea sa fie cenzurata.Nea’ Railene, si tocmai imi placea ce scrii…

 5. urmarim cu interes acest demers de modificare a titulaturii in politie penitenciara, asteptam noutati cu privire la acest aspect

 6. O prioritate trebuie sa fie modificarea Legii 293,mai exact a statutului de fpss in politist de penitenciare!Cine e impotriva,sa se duca la garla cu pietroiul de gat!Sunt destui carcotasi inconstienti,de regula sobolani de birou,care au coeficient de operativ si plimba hartiile!Sunt destule non-valori in sistem,carora nu le-au placut uniforma,dar tipa ca istericii cand e vorba de banii de haine?!

  • la modul cum definesti angajatii din sectorul administrativ( sobolani de birou) dumneata ai merita cel mult sa te definesti ca si ” paznic la porci”.In traducere libera- agent supraveghetor la sectorul zootehnic al g.a.z..Si o bila neagra pentru administrator care isi uita de multe ori rolul de ” filtru” al celor care dau dovada de proasta educatie.

 7. va rog sa imi trimiteti pe mail ordinele sau deciziile ANP-ului privind pontajele. Va multumesc anticipat

  • Iar se schimba modul de pontare?Acum cum se va ponta? Pe fiecare zi cate ore ai prins din ziua aia?

 8. Da’ cum le previne dom Presedinte,are un har aparte sau….?Am vazut eu un film cu S Stallone si tot asa prevedeau si preveneau crimele….

 9. Da’ pe el cine-l consiliaza? N-ar putea fi si un agent cu functie de consilier de..?

  • Acest consilier de integritate va fi un angajat cu un bogat bagaj de cunostinte juridice care se bucura de o inalta probitate si care are menirea dumnezeiasca sa previna actele si tentativele de coruptie din randul lucratorilor sistemului penitenciar.

   • oooaaaaaauuuuuu, sa ma ciupesc sa-mi revin siiii, aaaaaa, undeeeee o il gasiti la DPCT cumva???????????? Asta-i adevaratu’ me-, nu, ne-, nu per-, nu CIA:)))))))

   • adicatelea daca ai o constiinta incarcata, plina, mergi la nenea consilieru’ si te descarci despre relele care te contropesc in ceea ce priveste coruptia, te duci ca la parintele si el te iarta, te consiliaza si pupa pe frunte iar tu nevolnicu’ devii curat, maxim de curat iar raii care au incercat sa te ispiteasca ii baga la inchisoare! un actual mare sef de directie ii povestea o treaba asemanatoare, cativa ani in urma, la o convocare, unei demoazele careia a reusit sa-i modifice Karma, zenu’ si fengsuiu precum si starea civila! asta se intampla cu ani in urma si nu, nu a luat-o de nevasta nu va inchipuiti!

  • pai ,nu avem deja doi consilieri de integritate in unitati( biroul p.c..t)? cred ca aceasta masura este in spiritul m.c.v. pe justitie dar ar fi fost mai indicata constituirea unei comisii de integritate dupa cea de disciplina, iar comisia de integritate sa sesizeze comisia de disciplina care sa sesizeze ulterior comisia de… o sa vedem ce mai infiintam.Acest comentariu este un pamflet si trebuie tratat ca atare ca si infiintarea functiei de consilier de integritate ! un alt nou -nascut inainte de termen precum a fost si reorganizarea aparatului central! glume sinistre de altfel , ale sefilor din A.N.P.Cum poate fi cuantificata ” inalta probitate morala”, necesara celui desemnat, are un sistem grila A.N.P.?

   • Probitatea se prezuma tuturor angajatilor. Ar trebui sa se tina seama de faptul ca, alegand doi-trei consilieri din intreaga masa de angajati, ar duce la discriminarea celorlalti. Modalitatea de selectie ar trebui sa fie obiectiva si transparenta.

 10. Si la ARAD avem o prioritete deosebita! Recuperarea datoriilor de la fostii beneficiari din 2006 pana in prezent dar cum? Simplu cu o ancheta foarte bine gandita de catre conducere prin darea unor declaratii de catre toti membrii comisilor existente in unitrate, care au participat in mod direct la actiunea de recuperare a datoriilor. Noul director D doreste din toata inima sa fie invingator chiar daca il obliga si pe vechiul director H sa dea cu subsemnatul dar acesta se mai gandeste cateva zile pe buna dreptate! Totusi sa nu uitam si de motorina care se evapora de la o zi la alta din bietele masini de transport ppl iar conducerea pe baza anchetei realizate de curand a mai inchis un ochi mic, mic de tot……….. Oare va lua cineva fraiele si va da o normalitate acestui penitenciar uitat de ANP?

  • Au inchis ochii deoarece indivizii sunt protejatii noului dir D…stiuti de altfel de toata puscaria in special de OS,LST, -SPC1- …. , cand au dat de ei depistand-ui cu canistre – butoaie…si sticlele dosite in geanta incercand sa le scoata prin PC……raportanduse cine sant….. surpriza … ooooo NU SE POATE…..gura mica , nu ati vazut nimic ,nu sa intamplat nimic, ca daca……… cine se pune cu D ………. ,pana la urma, s-a musamalizat totul …………,asteapta sa cada altii in plasa care nu au spate ,sa le puna in carca lor toate si sa arate ,, ADEVARATII hoti ,, ….

 11. domnule Sorin Dumitrascu, sincer, care este stadiul demersului vis-a-vis de politia penitenciara? argumentati,multumesc anticipat

 12. Zoro,mai bine ii examinai pe cei care te-au examinat la interviul ratat ,sa vezi cit de bine erau pregatiti..da’eu cred ca ai fi fost onesta !Cum te-ai simtit ca “examinator”?Iti batea inima in piept mai repede sau mai incet ca de obicei? Cum i-ai privit pe examinati? De pe orbita sau de pe scaunul tau?

  • In Micimea si îngustimea minţii mele care se poate vedea din faptele şi vorbele mele . Cu mentalitatea mea JOSNICA si MEDIEVALA de a fi brută cu COLEGII SI SUBORDONATII mei . Vreau sa am tupeu, sa fiu rea, egoista ,…inainte mereu am fost buna, timida dar nu ma ajuta sa ma integrez (in unitate) si mai ales ca toata lumea este rea ce pot sa fac? Dati-mi un sfat.

 13. Când eram mică ştiam că penitenciarul e un loc unde sunt închişi, în spatele unor uşi grele şi în spatele a mii de zăvoare, toţi răufăcătorii. Priveam penitenciarul de la capătul bulevardului şi îmi închipuiam un fel de Bastilie în care umblă în lanţuri, târând bile grele de fier, nişte deţinuţi slabi, subnutriţi, cu ochii pierduţi în orbite de foame şi de chinul pedepsei. Mai ştiam că, dacă locuieşti lângă un loc de detenţie, ai privilegiul de a te simţi în siguranţă. Ieşeau maşinile cu deţinuţii care priveau după perdele, unii dintre ei râdeau la cei de afară şi făceau semne obscene, şi mie mi se întărea credinţa unui noroc nesperat de a fi protejată de tot ce e rău pe faţa pământului. Astăzi, sistemul de detenţie a trecut printr-o adevărată răsturnare de situaţie. Atunci era un loc al crimei, acum e un loc al odihnei. Penitenciarele au devenit un fel de case de sănătate şi de socializare, celor cazaţi aici nu le lipseşte nimic. Depinde de aptitudinile pe care le ai. Poţi face muşchi, ieşind într-o formă perfectă, sau poţi ieşi intelectual pur-sânge. Penitenciarul, altădată ascuns cu grijă de ochii lumii, a intrat acum cumva într-un sistem hollywoodian; cu camerele de televiziune aţintite pe el, atunci când e vorba să găzduiască nişte feţe binecunoscute. Infractorii-vip îşi pot consolida aici reputaţia, pot atrage mila şi consideraţia publică, şi asta simplu, scriind câteva cărţi şi fiind în atenţia televiziunilor. În primul rând, cum să te simţi izolat când ai şi blog şi telefon mobil şi când îţi poţi face publicitate pe gratis? Politicienii noştri intră infractori şi ies super-eroi. Statutul de hoţ din avutul public se suprapune în mod ciudat, până la finalizarea pedepsei, peste acela de victimă. Cu cât eşti mai celebru afară, cu atât meriţi mai mult compătimirea publică şi prezumţia de nevinovăţie atunci când ajungi înăuntru. Televiziunile sunt instrumentele perfecte de translaţie ale sentimentelor mereu difuze.

  Mutaţia prin care a trecut instituţia penitenciară de la o epocă la alta e una de preferat. Dar nu ajută la nimic. Destinaţia ei e întotdeauna greşită şi parcă manipulată malefic. Curios e faptul că, în timp ce înainte de 1989 închidea oameni nevinovaţi pe care-i lichida rapid, acum, în ruptul capului, nu se ocupă de cei vinovaţi.

  Aşa că, mă gândesc, ca om care se loveşte cu privirea în fiecare zi de zidurile unei închisori, poate această instituţie aflată în confuzie ar trebui să fie desfiinţată şi lucrurile lăsate la voia întâmplării. Oricum, BMW-urile care ocupă strada în zilele de vizită şi muzica care le însoţeşte până în poarta puşcăriei anunţă mai degrabă victoria celor dinăuntru . În rest, nebunie, şi atât. P.S. Mica , mica ,dar smechera, dupa ce de curand , participand la un examen , pentru functia pe care o ocup si acum abuziv si impotriva vointei mele ca imputernicit si iar imputernicit … de dir. adj. paza….am fost cazuta la proba ,,INTERVIU,,Acum mi-a venit si mie randul sa fiu EXAMINATOR….asa ca AM PICAT SI RESPINS PE TOTI concurentii de la noi din unitate, ce naiba… in puii mei ce cred unii …ca pot ajunge pe functie de ofiteri asa usor. Cu drag ZORO ZIS TAIATUL

 14. Cine face un comentariu,o analiza a acestui sondaj profesional? Care ar fi concluziile ?Mai exact ce relevanta are acest studiu?

 15. Ar fi fost bine daca raspundea si ANP-ul la acest sondaj profesional sau daca-l considera un indicator in munca lor de specialisti!

 16. sigur ca am discutat.mainile noastre raman intinse.pentru atunci cand cineva ,candva,va considera ca umilele noastre cadre sunt aproappe invrednicite sa-si primeasca drepturile…dar nu cumva,pacatele mele,sa faca cineva vreo presiune..noi nu vrem sa deranjam,nu?suntem ceea ce meritam sa fim…nu spun ce.sic!

   • Si cel mai tarziu? 🙂 Parca era un termen de 30.06.2013!Na,nu vreau sa fiu rautacios,dar asa eram informat tot de pe FSANP- site.Oare nu mai scoate nea Ponta vreo cateva milioane de lei din fondul de rezerva al guvernului si pentru fpss-ei tot ca pentru drepturile p.p.l ? 🙂

 17. Ptr ca o lege sa fie declarata neconstitutionala ea trebuie dedusa judecatii,de o parte interesata …daca nu, ea ramine ca inainte.Singura instututie care judeca asa ceva e..Curtea Constitutionala.”Institutia” care vegheaza la respectarea legii…e “institutia civica”.Ceilalti nu vegheaza..ci numai controleaza…asa mai pe sens larg.Dar nu aici e problema adusa in discutie.Discutia era despre prioritati… si alte prioritati!

 18. Asta e un punct de vedere pe care dvs il incadrati la “altele”.”Altele” pot fi alte puncte de vedere decit ale dvs.Nu e o suparare ca si dvs aveti alte prioritati decit altul ca mine..bine ca sint prioritati sau alte prioritati!

 19. Prima proiritate trebuie sa fie respectarea literei si spiritului legii.A doua prioritate trebuie sa fie emiterea de acte normative in spiritul si litera Constitutiei si a legilor organice sau ordinare.A treia prioritate trebuie sa fie vhegherea la respectarea normelor juridice. Poate pe urma ar veni prioritatile din sondajul dvs.

 20. Domnule Dorobantu ce se mai aude cu transa a doua a banilor de echipament?La Politie s-a dat ,la jandarmerie la fel,la armata tot asa ,nu stiu de ce la noi se asteapta pana la limita legii aproape de fiecare data pentru a ne primii un drept.

Comments are closed.