Denumiri

Sondaj denumirePrevizibil, ideea ANP de a fi luata in calcul si o alta optiune pentru cea de politist de penitenciare, naste ceva discutii. Recenta dezbatere a proiectului de lege privind statutul politistului de penitenciare a demonstrat ca ANP ia in calcul sintagma alternativa de functionar de justitie, desi ambigua si aparuta din neant.

Dac-ar fi sa speculez, as zice ca-i ordin de sus. Motiv pentru care am si pus chiar in timpul sedintei un sondaj pe aceasta tema. Rezultatele sunt clare, cum clara era si optiunea majoritara a angajatilor sistemului penitenciar in favoarea unei identitati profesionale. Si, la fel de clar, FSANP sustine denumirea de politie penitenciara.

[poll id=”11″]

Advertisements

41 Comments

 1. Banii de haine,cand?Acum se aude ca in…octombrie?!?!Chiar astia din anepeu isi bat joc de noi???Ruleaza dobanzi in banci si noua ne vand gogosi?Rusine,anepeule!

  • Chiar asa Domnule Dumitrascu, va rugam sa faceti o adresa catre ANP si sa ne anuntati oficial cand se dau banii pe echipament(transa a II a),ca sa stim cu totii.Ne-am saturat sa tot fim amagiti si mintiti!

   • 1. Nu se primesc dobanzi la banii din trezorerie, in cazul in care ar fi si-ar sta prin conturi. Nici mie nu-mi plac anepeii, dar ce e corect e corect.
    2. N-o sa-si asume un raspuns scris decat dupa ce au deschiderea aprobata. Or, din cate vad si absolut previzibil, Ministerul Finantelor Publice trage de timp.
    3. Joi dimineata revin cu detalii privitoare la stadiul realizarii procedurilor.

   • @Rik: dupa ce va saturati de felul 1 ( amagire+minciuna) , ce credeti ca veti servi felul 2?

 2. Merg toate in sistem ca pe roate, avem de toate si oameni si dotari am eradicat coruptia si asta cu denumirea era ultima problema.

  • Specialistul raspunde: Sarbatorile legale in care nu se lucreaza se includ in zilele de concediu care mai sunt de efectuat in luna decembrie?

   Intrebare:Sarbatorile legale in care nu se lucreaza se includ in zilele de concediu care mai sunt de efectuat in luna decembrie?

   Raspuns:
   Potrivit art. 140 alin. (3) din Codul muncii sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

   Deci daca un salariat ar incepe concediul de odihna in 30 noiembrie, acesta se prelungeste cu zilele libere la care are dreptul prin lege. Potrivit art. 134 din codul muncii reluat de art. 53 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, acestea sunt:
   – 1 Decembrie;
   – prima si a doua zi de Craciun.sursa: avocat ANA STEFANESCU-pagina personala
   Deci, aviz amatorilor care au avut inclus in concediu de odihna si o sarbatoare legala, nefiindu-le prelungit concediul.

   • Datorita prevederii ca beneficiem de 38 de zile calendaristice de C.O, in toate penitenciarele sarbatorile legale sunt cuprinse in durata C.O daca ai ghinionul sa il ai in aceea perioada. Ba mai mult, desi ziua libera respectiva e scazuta din durata C.O nu se calculeaza la pontaj – este dar nu este – iar in cazul lucrului pe ture risti sa nu iti iasa orele lucrate la sfarsitul lunii si sa mai fii obligat sa faci ore in plus pe langa ture pentru a avea complet numarul de ore lucrate.
    Fiind o problema generala, doar la nivel de sindicat se pot lua masuri pentru reglementarea acestei situatii, fiindca,la inertia existenta in sistem e mai mult ca sigur ca vom avea nevoie de o hotarare judecatoreasca definitiva.

    • art.1, alin. 6#M1 O..M.J. nr. 2003/C/2008
     (6) În vederea intrării lor în vigoare, deciziile şi instrucţiunile cu caracter
     normativ emise de directorul general al Administraţiei Naţionale a
     Penitenciarelor se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I- este in vigoare aceasta prevedere Obligatorie?
     .

 3. Atata timp cat prima intrebare referitoare la identitatea profesionala incepea cam asa: “sunteti de acord cu păstrarea sau eliminarea denumirii curente de funcţionar public cu statut specia”, … se intelege reticenta celor ce au completat chestionarul.

  Si aveau dreptate sa fie reticenti. In loc sa plecam pe ce s-a discutat, apare propunerea de denumire “functionar de justitie”, doar pentru ca unii, foarte putini, vor ca, prin prisma unor meserii din posturi unice, sau nu numai, sa incerce, mai tarziu, sa fie asimilati unei categorii, oricum favorizate, ce le va da poate dreptul sa acceada in magistratura fara concurs.

  In acest context normal ca nu-i mai intereseaza daca noi, intrand in marea familie a justitiei, ne vom pierde apartenenta la sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, si, inerent, drepturile specifice acestei categorii.

 4. D-le resedinte de onoare Sorin Dumitrascu, consider ca se impune a fi dezvaluite numele persoanelor care se opun denumirii prin inaintarea de alte propuneri. Nu sunt de acord sa ne ascundem in spatele unor institutii ,, ANP vine cu alta propunere,, gresit acolo sunt oameni functionari sau alta categorie socio-profesionala, care trebuie scosi la lumina ca personalul sa stie cine e in spatele opozitiei, personal consider ca stiti cine sunt cei ce se opun. Desigur ca nu doar aceasta denumire este esentiala, ea trebuie sa vina la pachet cu intreg statutul. Dar cred ca suntem de acord ca de la identitatea profesionala porneste totul. V-as solicita sa dati publicitatii si componenta comisiei de dialog astfel incat sa putem vedea cine negociaza si cred ca nu ne vom mira de ce exista aceasta opozitie. Cu deosebit respect.

 5. daca ANP-ul e gica contra eu propun ca urmatorul demers sa-l facem in vederea desfiintarii acestui grasan pe care il tinem in carca si care in loc sa ne reprezinte ne injosesc si umilesc ori de cate ori au ocazia

  • Ar fi bine sa fie desfiintate si posturile care nu lucreaza direct cu detinutii.
   Hai, fiti sinceri si recunoasteti ca sunt prea multi cu mapa…..
   Sunt prea multi ofiteri si multi cu studii foarte superioare……..
   ROMANIA este inca bogata.

 6. aud in ultima vreme despre niste sondaje care chipurile s-au realizat, unde au fost facute tovarasi? in penitenciare cu litere spre capatul alfabetului nu s-a auzit niciodata, cand si mai important unde au fost facute? ar fi bine mai intai sa faceti un sondaj cati angajati, pe bune, au participat la acel sondaj si din comanda cui au fost facute? important de stiut ce rezultat s-a dorit, cu siguranta a iesit ce si-au dorit initiatorii, pacat am fost atat de aproape sa avem o identitate demna de un sector de activitate atat de important

  • Aici aveti studiul http://goo.gl/IjsP0B ANP a realizat studiul la solicitarea sindicatelor. In ceea ce priveste denumirea sunt aproape sigur ca proiectul va pleca la Parlament ca statut al politistului de penitenciare. Din pacate va fi o carpeala, nu un statut nou si fara scapari ori neclaritati, dar inteleg ca denumirea intereseaza mai mult.

   • Aveti dreptate, domnule Dumitrascu. Din pacate nu s-a reusit o schimbare in bine in ceea ce priveste statutul, este doar o carpeala jalnica, in afara schimbarii denumirii in politist de penitenciare si a aberatiei cu comisia de disciplina (tare as fi curios sa vad cum un sef de serviciu, sef de birou, sef de tura etc va fi sanctionat de catre subordonatii sai) noul proiect nu a produs nimic de remarcat.
    Se plangea domnul Schiopu ca au fost prea putine propuneri, insa imi permit sa-l contrazic; au fost propuneri in ceea ce priveste decontarea chiriei (ori o suma fixa atat pentru “boieri“ cat si pentru “mujici“ si nu in functie de venituri, sau raportat la pretul mediu al chiriilor din zona) cat si in ceea ce priveste decontarile de transport (propuneri facute de cunostinta noastra comuna, persoana importanta monser, nu pot sa zic). Nici nu au fost bagate in seama iar acum se arunca pisica in teritoriu.
    Ce spuneti domnule Schiopu, se compara venitul unui sef serviciu cu venitul unui agent escorta?

    • Asta era propunerea facuta.Ce ziceti era acoperitoare?Cred ca multumeste si cunostinta noastra comuna.
     ,,(8) Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate pot să închirieze pe perioadă determinată, în condiţiile legii, spaţii locative necesare cazării personalului propriu, ce se dau în folosinţă gratuită poliţiştilor de penitenciare care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2). Condiţiile şi procedurile de închiriere şi dare în folosinţă se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
     Cred in continuare,ca in ce priveste cariera profesionala nu a fost la fel de mult interes.Propunerea unor solutii care sa nu mai faca posibil abuzul,cred ca erau mai utile personalului decat niste chirii.Maine,tot noi vom fi cei care vom cere sa nu se mai deconteze decat snurul de la ochelari?Problema statutului,nu cred ca era acordarea sau neacordarea dreptului,ci legiferarea lui astfel incat sa nu mai dea loc interpretarii,precum si existenta unor prevederi clare ale parcursului profesional.Un statut din care sa reiese carei categorii profesionale apartinem si nu daca din comisia de disciplina face parte sau nu un agent.

     • ”Propunerea unor solutii care sa nu mai faca posibil abuzul,”- am incheiat citatul.
      Pai , fara suparare la momentul actual se produce un abuz prin aplicarea discriminatorie( cu incalcarea art. 16, alin 1 din Constitutie) a procedurilor privind decontarea chiriei.Este foarte simplu ca in acest caz avem o favorizare a unei categorii de f.p.s.s ( corpul ofiterilor) in detrimental agentilor si ca sa va justific acest aspect va prezint o situatie in care acelasi ordonator primar de credite ( ministrul justitiei) emite cu unitati de masura diferite pentru acelasi scop final: OMJ. nr. 866/2008- plafonul maxim al chiriei decontat magistratilor si OMJ. 115/2010- decontarea chiriei f.p.s.s din penitenciare aici unde intr-un caz se definesc sume exacte iar in celalat caz se face trimitere la procent din salariu.O actiune trimisa la C.N.C.D. in acest sens ar fi edificatoare, dar demult sindicatele nu mai trimit la acest consiliu nimic.Ce ziceti stimati colegi si de urmatoarea propunere: norma de hrana sa se acorde procentual din salariul de baza si nu suma fixa?
      iar cel de-al doilea aspect privind acordarea competentei de cercetare disciplinara a sefilor de birou/serviciu comisiilor de cercetare din unitati este o tampenie.Punct!

     • Ceea ce spuneti dumneavoastra este o gluma.
      Daca cineva crede ca unitatile vor alerga sa inchirieze spatii locative, va inselati amarnic. Si apoi, nu vad cum se inlatura abuzul, smecherii se pot face atat de catre beneficiarii directi cat si de catre cei care inchiriaza in mod centralizat. Nu uitati unde lucram si cate “lucruri bune“ am invatat de la institutie.
      Chiar nu vede nimeni ca toata lumea gaseste sa inchirieze la maximum prevazut de lege?
      Vi se pare corect ca cineva care locuieste de 30-40 de ani intr-o localitate sa stea cu chirie in aceeasi localitate?
      Chiar nu se vede ca nu sunt bani pentru formare profesionala, dotari si conditii la locurile de munca in schimb pentru chirii banii curg garla?
      Domnule Schiopu, nu mai incercati sa ne adormiti cu vorbe frumoase, suntem totusi romani neaosi nu elvetieni.

 7. Si ce spuneau acele studii din 2010, referitor la denumire?

  Legat de reluarea unor astfel de demersuri, nu trebuie pierduta din vedere Decizia nr. 304/2013 a Directorului General al Anp, care ofera baza legala necesara pentru cercetare, stipuland in mod clar ca atributiile privind realizarea studiilor de diagnoza organizationala revin Serviciului Psihologia Personalului din ANP.

  In alta ordine de idei, studiile la care va referiti nu sunt singurele studii de diagnoza organizationala realzate in sistem, doar ca au fost in mod lacunar popularizate de catre ANP (studii realizate in cadrul proiectului strategic “Cresterea sanselor de incluziune…..” ).

  • sunt de acord cu ce spuneti. Indemnul meu viza un demers sindical pentru constructia unui argument solid, bazat pe perceptia unui numar important (zic eu..) de lucratori. Astfel se poate oferi posibilitatea si celorlalti sa-si exprime parerea referitoare la subiect. Studiul,, fiind un demers al unei organizatii, alta decat ANP, nu cred ca se supune prevederilor deciziei amintite. Pana la urma poate sa nu fie un studiu, ci doar un sondaj de opinie.Important este ca parerea lucratorilor este cunoscuta.
   Parerea mea..

   • Avand in vedere contextul reducerilor salariale aplicate in perioada efectuarii studiului si nivelul ridicat de instruire teoretica al respondentilor (peste 53% cu studii superioare) apreciez ca rezultatele obtinute pot fi considerate valide si de necontestat.
    Pe de alta parte, scorul mare obtinut in favoarea pastrarii denumirii l-as atribui unui sentiment de teama de a nu pierde si ceea ce mai ramasese din siguranta, si asa zdruncinata puternic de taierile salariale, locului de munca si al proiectarii viitorului. Drept rezultat, in anul 2010, problema schimbarii denumirii apreciez ca se afla pe un nivel inferior de interes si ca, oricum, ca orice schimbare, intampina un grad de rezistenta la schimbare specific oricarei organizatii.
    La distanta de trei ani, cu salariile refacute, in conditiile cresterii efectivelor de detinuti, a largirii gamei de infractiuni comise, a cresterii constnte a nivelului de instruirii a lucratorilor pe fondul scaderii varstei medii a intregului personal, lucrurile se poate sa se fi schimbat.
    Asa cum spuneati, studiul este extrem de inetersant si ofera posibilitatea de a pozitiona sistemul fata de societate intr-o fericita, as zice eu, normalitate.
    Dezbaterile prezente vizeaza amanunte de ordin structural care vin sa cresca gradul de satisfactie al personalului. Or in conditiile in care elementele motivationale de natura extrinsenca sunt generate in principal de structuri externe ANP (sindicate sau organizatii profesionale), apreciez ca ar fi nevoie de anumite “gesturi” simbolice de “marinimie” pentru ca lucratorul sa aiba posibilitatea de a gasi satisfactie venind la serviciu.
    In opinia mea, apelativul “politist” ar insemna pentru foarte multi oficializarea pozitie sociale pe care unii dintre noi si-o aroga oricum iar altora le este atribuita de convigerile colective. Cu timpul, si inamicul public nr 1, mass media, se va educa si nu ne va mai zice gardieni.
    Parerea mea…

    • Autorii studiului au propus sa fie doar un punct de pornire admitand ca sunt de luat in calcul o serie de posibile influente nedorite si de explorat in amanuntime anumite chestiuni. Altfel, nu cred ca mass media nu este inamicul public numarul unu. ignoranta, stereotipurile si prejudecatile da.

     • Domnule Dumitrascu, lula, cu respect va spun, e prea multa vorbaraie in toate astea. Asa cum s-a facut sondajul prin unitati cu “Cel mai…, Cea mai…” etc in doar ……3 zile, asa se putea face un sondaj cu privire la denumirea noastra. E…….atat de simplu si eficient. Pierdem atata timp cu discutiile, cu dezbaterile, cu evaluarile, cu aprecierile etc. Daca gresesc undeva, va rog sa-mi spuneti.

     • Ma tem ca nu e doar vorbaraie, si veti vedea ca sunt lucruri absolut diferite. Daca aveti rabdare sa parcurgeti studiul la care am facut referire, veti vedea ca e un demers cat se poate de serios.

 8. Anepeu se…contra vantului(MJ)?Asta inseamna diletantism si indiferenta,indiferent de unde ar veni(MJ sau ANP)…Chiar asa rau se ajunge,sa se voteze in unitati?Anepeu e un fel de Toma necredinciosu!

  • Anepeul demonstrează încă o dată că nu a avut vreun real interes în a susține un demers pentru identitatea personalului (propriu). De fapt, în ultimii ani toată preocuparea sa a fost aceea de a tăia drepturile personalului (din obediență, chiar mai mult decât ar fi fost legal/necesar), și de a încărca cu sarcini personalul, în lipsa unei reale motivări a acestuia (fără a-l scuti de bășcălia grotescă gen „Cel mai…”, „Cea mai …”, sau mesaje în doi peri de Petru și Pavel, cu îndemnuri la rezistență prin smerenie).

 9. Functionar de justitie este grefierul…ANP pierde vremea cu tot felul de prostii. Nimic din ceea ce produc dumnealor in ultima vreme, nu se traduce in usurarea muncii adevaratului lucrator din penitenciare!!
  Se observa clar lipsa de personal din anumite sectoare de executie, care lucreaza direct cu ppl, in timp ce dumnealor din ANP se chinuie, pe bani grei, sa nascoceasca oarece ordin nou, sa uimeasca…oare pe cine?
  In timp ce nascocirile sporesc e nevoie de noi si noi birouri, (care deja sunt la numar cat camerele de pe sectia de detinere), de noi si noi sefi de birou,loctiitori,loctiitori de loctiitor samd.
  …si ceva salarii mari pentru ei!!
  Oare, ministrul justitiei, nu li intreaba uneori pe cei multi din ANP daca in teritoriu are cine sa le execute ordinele?
  Auzi domnule la ei…functionar de justitie!

 10. in atare situatie, domnule Dumitrascu, ce actiuni ar trebui inteprinse in vederea promovarii denumirii de politie penitenciara?

   • Domnule Dumitrascu,

    Nu cunosc continutul comunicarilor intre iiderii sindicatelor din FSANP. Poate ca ceea ce am sa propun acum este “deja fumat” dar merita incercarea.
    Sunt convins ca FSANP are in vedere cateva aspecte ale activitatii pentru care ar dori sa afle opinia macar a membrilor sindicatelor afiliate FSANP.
    Poate ca ar fi oportuna constructia unui chestionar care sa raspunda la temele de interes pe care sa il completeze toti membrii de sindicat al sindicatelor afiliate FSANP. Cred ca ar constitui un instrument de negociere destul de credibil.
    Si poate ca intrebarea: Ce denumire ati prefera? ar aduce lumina in problematica politistului de penitenciare.
    In calitate de DGA ati sustinut desfasurarea celui mai amplu studiu sociologic intern de care am eu cunostinta pana acum, derulat in sistem. La 7 ani “de seceta” poate ca ar fi cazul sa reluati experienta.
    Parerea mea…

    • Idea este foarte buna. Am tot incercat s-o reluam in diverse forme si sub diverse umbrele. Ulterior studiilor din 2006 la care va referiti, in 2010 ANP a acceptat sa mai faca un studiu privind identitatea profesionala. Sper ca, in cele din urma, ANP va accepta ca acest demers este o necesitate.

     • Si ce spuneau acele studii din 2010, referitor la denumire?

      Legat de reluarea unor astfel de demersuri, nu trebuie pierduta din vedere Decizia nr. 304/2013 a Directorului General al Anp, care ofera baza legala necesara pentru cercetare, stipuland in mod clar ca atributiile privind realizarea studiilor de diagnoza organizationala revin Serviciului Psihologia Personalului din ANP.

      In alta ordine de idei, studiile la care va referiti nu sunt singurele studii de diagnoza organizationala realzate in sistem, doar ca au fost in mod lacunar popularizate de catre ANP (studii realizate in cadrul proiectului strategic “Cresterea sanselor de incluziune…..” )

Comments are closed.