Proiect Lege 293 – Statutul politistului de penitenciare

Modificari-legislativeAdministratia Nationala a Penitenciarelor hotaraste ca data limita pentru discutarea, modificarea , completarea Legii 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor inaintat de MJ – DEAN (in forma tabelara si sinteza) sa fie 05 august 2013.

De asemenea, in cazul in care considerati ca sunt necesare si alte propuneri de modificare a Legii 293 – Statutul politistului de penitenciare, FSANP are rugamintea ca pana la data de 05.08.2013 sa participati, prin comentarii la prezentul articol, cu propuneri de modificare pentru a fi analizate si introduse in noul proiect de act normativ.

Va invitam sa faceti propuneri fundamentate de modificare a Legii 293/2004.

Vrem implicare. Parerea dumneavostra conteaza.

Aveti atasat aici Proiectul de modificare a Legii 2932004 in forma tabelara.

 

Advertisements

54 Comments

 1. Sustin propunerea colegului de modificare a art.40 alin 2 privind stabilirea cuantumului chiriei acordate si aceasta deoarece actuala modalitate de determinare a compensatiei , conduce la discriminare intre categoriile de personal din cadrul sistemului( ofiteri , agenti). Pana la urma nevoia este aceeasi, asigurarea unui spatiu de locuit. De curand,m-am ” lovit” de refuzul multor proprietari de a inchiria unui agent, pe motiv ca suma neta pe care o obtine din inchiriere este foarte mica, avand in vedere cuantumul cheltuielilor pe care acesta trebuie sa il suporte,( cheltuielile cu impozitul, c/v certificatului energetic iar in curand si a CAS).

 2. La art.40 alin 2. propun urmatoarea formulare/modificare :pentru decontarea chiriei se acorda O SUMA FIXA!!!,CARE SA FIE ACEEASI ATAT PENTRU OFITERI CAT SI PENTRU AGENTI,si nu in cuantum de 50% din venitul realizat….Motivatia : sa presupunem ca un ofiter si un agent cumpara in acelasi timp de la o banca sau o casa deschimb valutar 100 de Euro.Cei care vand(banca sau casa de schimb) nu o sa tina cont de venitul realizat si o sa-i vanda agentului mai ieftin pentru ca are salariul mai mic decat al ofiterului…
  Aceasta suma -stabilita spre exemplu la inceputul fiecarui an – sa fie actualizata periodic in functie de, sa zicem, rata inflatiei .

  • Au mai propus si altii treaba asta dar nu se pare ca nu prea intereseaza mai ales ca se sifoneza bani buni asa.O suma fixa e mai bine.Vrei mai mult si iti permiti dai din buzunar.

  • as propune….pentru decontarea chiriei se acorda O SUMA…timp de 3 ani……dupa care respectivul isi cumpara..sau se descurca…

 3. Pentru ghidul de cariera ,propun ca acele prevederi propozabile sa fie valabile numai pentru cei veniti din sursa externa.Fpss definitivi cu trei ,cinci ,zece ani in sistemul penitenciar sa aiba posibilitatea sa avanseze in carira,fara restrictii.MOTIVATIA o reprezinta exact faptul ca cei din sursa externa,fara calificare,competente ,sau celelalte conditii impuse au fost angajati si au dat randamentul asteptat de catre Anp.DACA MILITAR DE CARIERA POATE FI ANGAJAT CA SEF LA RU/SRS/LOGISTICA/pentenciaristii de ce nu pot?sau care ar fi pdv al anp-ului?

 4. Pentru unchiul meu de la ANP, etaj 2, partea dreapta, in vizita la P Craiova in prezent.

  Va asteptam cu drag si stima la Penitenciarul din aceeasi urbe, dar aflat in zona Ford. Va comunic ca totul este pregatit din timp pentru vizita dvs. “inopinata”, am taiat iarba, copaci uscati, am schimbat saltele pline cu urina si pureci de la Sp. 4 cu cele primite in cursul acestei zile de la P Colibasi, lucram inca la covorul rosu. 😀 Var nu prea avem pentru ca asiguram niste linii paralele pentru a nu va abate de la traseu : D

  Toate prin grija unui gospodar “bun la toate”. Sudeaza porti ca la traforaj, garduri, cofrag, toarna placa inclusiv intre etajul 1 si 2, ce mai, e chiar “bun la toate”.

  Cu drag, al dvs. nepot, “Un oltean”. 😀

 5. Referitor la art. 771 ar trebui mentionat faptul ca sindicatele nu sunt de accord cu introducerea acestuia, chiar daca din alte articole se intelege acest lucru.

  Este foar usor pentru un cetatean cu pile sa intre la ANC – MJ sau la primaria de la Ciorogarla ca functionar public, apoi sa ajunga in MJ si de acolo cine stie ce stab in ANP.

  Au mai fost cazuri de acest gen, unul finalizat recent la TV. Un functionar public, de aceasta data cu statut special, devenit FPSS in MJ, de la Directia Medicala din MJ ajuns director de penitenciar si nu stia cum sa justifice 7000 euro ce-i disparusera din masina.

  Ca banuiesc ca nu era nici o legatura intre acesti bani si concursurile tocmai finalizate de sefi sectie si sefi tura. 😀

  • Potrivit art.85 din Legea nr.188/1999:
   (1) Repararea pagubelor aduse autoritatii sau institutiei publice in situatiile prevazute la art. 84 lit. a) si b) se dispune prin emiterea de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice a unui ordin sau a unei dispozitii de imputare, in termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, sau, dupa caz, prin asumarea unui angajament de plata, iar in situatia prevazuta la lit. c) a aceluiasi articol, pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.
   (2) Impotriva ordinului sau dispozitiei de imputare functionarul public in cauza se poate adresa instantei de contencios administrativ.
   (21)Ordinul sau dispozitia de imputare ramasa definitiva ca urmare a neintroducerii ori respingerii actiunii la instanta de contencios administrativ constituie titlu executoriu.
   (3) Dreptul conducatorului autoritatii sau institutiei publice de a emite ordinul sau dispozitia de imputare se prescrie in termen de 3 ani de la data producerii pagubei.

   art. 76, alin. 3 din proiect_-(3) Dispoziţia de imputare şi angajamentul de plată constituie titluri executorii. Comentariu:Deci devine executorie numai daca angajatul nu a introdus actiune in instanta sau instanta a respins actiunea ca fiind nefondata.Angajamentul de plata , da poate avea titlu executoriu deoarece este cu acordul angajatului.

 6. Din surse neoficiale,am aflat ca dupa ce vom fi titularizati cu eticheta de:”POLITIST PENITENCIAR” toate drepturile vor fi acordate la timp,ba mai repede.Chiriile se vor plati de doua ori pe luna.Vom putea purta armamentul din dotare si in afara serviciului.Vom putea relua grevele,vom putea fi in greva de curaj si demnitate in fata sefilor. Dar vom putea bate cu curaj pe tastatura PC-ului cand postam pe acest site.
  Cred ca unii inteleg prin sindicat ceva de genul:”FSANP-DORINTELE ITI SUNT INDEPLINITE!”

 7. Propun sa ni se acorde dreptul prin statut de a putea sa ne adresam inspectoratului teritorial de munca atunci cand se incalca prevederile Codului Muncii si Acordului Colectiv de Munca.
  M-am adresat ITM privind repausul saptamanal si neacordarea apei in zile caniculare spunandu-mi ca nu suntem de competenta lor.

  • Acest lucru nu se poate deoarece suntem intr-o structura speciala, ce are prin lege structura proprie.Ce putem face,este sa si existe, desi este o struto-camila, deoarece ar trebui sa fie in directa subordonare a angajatorului.Ori acest lucru nu este normal.Macar de ar exista la MJ.

   • Mai concret cine ma apara impotriva nerespectarii de catre angajator a Acordului Colectiv de Munca?
    Faceti cercetari sa vedeti ca sunt penitenciare unde nu se acorda pauza de masa, se lucreaza in repausul saptamanal fara pontare, nu se acorda apa in vremuri caniculare.

    • @Alin: trebuie sa intelegeti ca FSANP este o structura sindicala organizata piramidal!FSANP nu face cercetari, acolo unde se comit aceste abuzuri sau incalcari ale Acordului Colectiv aveti dreptul/obligatia de a sesiza sindicatul din baza, cu conditia … sa fiti membru de sindicat.In situatia in care constatati ca liderul de sindicat nu intervine prompt atunci va asteptam cu o sesizare privind atitudinea acestuia pe adresa de e-mail a federatiei.

     • Domnule Raileanu,sa nu mai spuneti la nimeni ca FSANP E O STRUCTURA ORGANIZATA PIRAMIDAL !!!Mai stiu eu una care e organizata la fel !! :))

 8. Odata cu schimbarea denumirii, ar trebui prevazut si schimbarea legitimatiei de serviciu. Sa se renunta la legitimatia asta tip card Metro, Selgros, si sa se faca una pe dimensiunea unui pasaport, exact cum sunt cele ale altor cadre din sistemul de siguranta nationala. Eventual gasirea si unui model de insinga odata cu legitimatia de serviciu. Ca a tuturor fortelor de politie (locala, nationala, de frontiera etc)

  • Acum o sa facem toti legitimatii sa-i incapa lui Serhente in portmoneu .Explica-mi si mie Cosmine de ce nu se fac si chilotii ca la politie?Trebuia sa faceti sondaj si cu denumirea deoarece sunt cativa politisti printre noi si nu stiu exact daca sunt 7 sau 8.( inclin pentru 7 ,atati avea si Alba ca zapada)

 9. nu are nici o legatura denumirea cu conditiile de munca, drepturi etc, ele sunt stipulate prin lege, pur si simplu este vorba de o denumire si atat, in ce priveste propunerea de poilitie penitenciara o consider super ok

   • Dar stabilirea denumirii, în obligațiile cui intră? Colegul ostru se referă la ceea ce se numesc sporuri pentru condiții de muncă, grupe de muncă, pe care nu ar dori să le piardă. Ori cum se împacă aceste deziderate cu ”Imbunatatirea conditiilor de munca”???? Ciudat subiect.

 10. Oare trecerea de la fpps la politist de penitenciare nu implica un cost prea mare ? cu ce se imbunatatesc conditiile noastre de munca daca ne numim politisti de penitenciare?Nu mai bine acesti bani ar merge pentru imbunatatirea conditiilor noastre de munca?

  • Schimbarea denumirii nu implica un impact financiar simtitor pentru MJ. Daca ar fi implicat, nu ar fi fost de acord cu inclocuirea denumirii.
   “Noua infracţiune introdusă în Codul penal art. 272-1 – Sfidarea Organelor judiciare, care condamnă faptele ce aduc atingere autorităţii publice, de natură să afecteze imaginea publică a reprezentanţilor acestei autorităţi, nu vizează şi funcţionarii publici cu statut special din administraţia penitenciară.”
   Citat dintr-un vechi articol: A fi sau a nu fi
   http://www.fsanp.ro/2012/11/a-fi-sau-a-nu-fi/

 11. Parca vad ca ne vom alege cu noua denumire,imagine,si vom beneficia de salarii precum politia locala.Nu asa repede,dar intr-un tarziu cine stie ce fel de politisti civili vom fi? 🙂

  • Nu putem sa avem soarta celor de la Interne. Ei sunt multi, formand o gloata care poate suferi modificari care sa se faca simtite la buget. Noi suntem 15 mii. suntem prea putin intr-un stat infractionalo-democratic. Numarul detinutilor e in continua crestere, deja suntem prea putin raportandu-ne la numarul de 35 de mii de detinuti.

 12. D-le Dorobantu puteti dezvolta putin cum va arata si care vor fi diferentele intre urmatoarele categorii: poliţişti de penitenciare, al căror statut este reglementat de prezenta lege, personal contractual, care se supune legislaţiei muncii şi funcţionari publici care se supun Legii privind statutul funcţionarilor publici.”

 13. Sa inteleg ca denumirea de A.N.P. nu se modifica si implicit nici denumirile la gradele profesionale:agent de politie penitenciara respectiv subinspector de politie penitenciara…
  Am vazut ca a aparut si a treia categorie de personal la art.77..politisti…personal contractual….functionari publici….si ceva schimbari la chirie si transport…
  Dragi colegi …CITITI PROIECTUL…si daca credeti ca e ceva in neregula actionati…parca vad ca dupa ce se aproba aud pe unii…aaa da aia nu stiam….da de ce s-a schimbat….da de ce nu am fost intrebati…Cu stima.

 14. un proiect chiar foarte bun, felicit sindicatele si pe toti cei care s-au implicat in acest demers, succes!

 15. Fiind oltean este normal sa ai o asa pozitie ,e specifica zonei.Hai ca nu vreau sa-mi stric sambata,cedez,ai invins.( oltenii inving mereu).A-ti clonat voi Universitatea Craiova ,nu ar fi o problema sa clonati un politist care sa conduca tractorul pe la zootehnie.

 16. Stiti ceva cum sta treaba cu chiriile de la Penitenciarul Slobozia???Stiti ca agentii sunt obligati sa restituie toata contravaloarea chiriilor din ultimii ani??…Ce este de facut???Am facut cum ne au spus cei de la Resurse Umane, si akum trebuie sa achitam toate chiriile primite…… este
  un mare abuz……toata lumea a dus actele care ni s au cerut dar cei de l,a Resurse Umane,din comoditate nu le au inregistrat,dar in schimb ni s au dat banii de chirie pe care akum ii cer inapoi…..i am dat in judecata, dosarul este pe rol dar tot ni se opreste bani din salariu….SA FACEM CEVA

  • Dacă “ni se oprește bani din salariu….SA FACEM CEVA”, clar trebuie să ne dăm demisia, pentru că suntem mai proști decât prevedea Legea !

  • @slobozia : pentru stabilirea unei strategii de contracarare a deciziilor dl. director Dobrica contactati 0751258248

   • @ ”F.P.S.S.” :Daca stam sa corectam greselile unora, in defavoarea raspunsurilor concrete atunci si dvs. ”F.P.S.S.”, sunte-ti la fel ca si raspunsul dat!Consumam energie doar de dragul de a ne da …destepti.
    @ ”Slobozia” : clar ca se incalca niste drepturi iar daca este cum ai spus atunci nu mai tine de lege ci de ceea ce se gaseste inafara ei.Este bine ca ati raspuns prin a da in judecata decizia dar din cate cunosc, aceasta ii aprtine in totalitate fostului Director Dumitru Andrei.
    Incercati sa luati legatura cu actualul Director (Dl.Dobrica) si cu liderii de sindicat.Imposibil sa nu se actioneze in litera legii!
    Ce parere aveti D-le Dorobantu de situatia de la Slobozia?Poate ca este cazul sa-i ajutati si pe cei din teritoriu.

 17. Da,dar sa se si concretizeze, cat de cat,repede;nu se propune si se aplica in 2015 sau 2020?!?!se vor schimba si legitimatiile de serviciu?multumesc!

 18. sper sa fie cat mai repede definitivat proiectul si trimis mai departe spre aprobare… si aveti mare dreptate, reconstructia imaginii proprii incepe cu o denumire demna care sa defineasca cu adevarat o institutie de aparare nationala

 19. este o idee f buna deoarece lucratorul de penitenciare va putea fi individualizat in societate printr-o denumire logica si pe bune meritata.Adio gardian, paznic la hoti si alte taranisme.Vom fi “politai” de penitenciare :)))

    • E greu sa intelegi ! Denumirea de politie ,uniforma asemanatoare ,legitimatie identica,asta inseamna identitate??? Asta inseamna o copie prost facuta,un trucaj ieftin.Mie nu-mi e rusine ca lucrez la puscarie ,celor care le este rusine,sa plece la politie sa fugareasca iepuri.

     • Pentru nimeni nu e o rusine ca lucreaza la puscarie atata timp cat e optional. E o rusine cand te defaimeaza. Lumea penitenciara a evoluat. Nu putem cere mai mult ramanand la stadiul de pandar sau gardian. Politia comunitara a imbratisat schimbarea. A foat o imbunatatire a imaginii institutiei.

Comments are closed.