PE SCURT Intalnirea ministrului justitiei cu directorii din sistemul penitenciar

Ministrul JustitieiDupa cum stiti de ieri, azi a avut loc intalnirea ministrului justitiei cu directorii de penitenciare si directorii generali ai ANP. Prima dupa ceva timp de la preluarea mandatului, scopul declarat fiind cunoasterea problemelor din penitenciare. Directorii au avut posibilitatea sa-si expuna problemele, ministrul a notat. Pe scurt…

1. In legatura cu salarizarea un mesaj confuz – linistitor. MJ a intrebat, MFP a spus ca e vorba de o estimare in vederea construirii bugetului pe 2014. Nimic scris despre “nu pierde nimeni nimic la salarii”. Ar fi si ilogic, avand in vedere ca estimafrea se face pe anumite cifre, si pe o lege sa consideram altfel. Cautam deci un raspuns clar si neechivoc.

2. Ministrul n-a dat sperante in ceea ce priveste alocatiile bugetare. E clar ca Bugetul de stat e in deriva, nu poate da vreun semnal optimist. Bani nu vor fi in urmatoarea perioada, realist cererile numeroase si justificate venite din partea directorilor nu vor putea fi satisfacute decat in mica masura. Austeritatea continua.

3. Vulnerabilitatea penitenciarelor este vazuta ca fiind o problema majora. De asteptat date fiind intamplarile din ultima perioada si presiunea mediatica crescuta. Interventia in aceasta directie n-ar fi tocmai dificila si nici costisitoare, desi un angajament clar in directia dotarii cu mijloace tehnice sau suplimentare de personal nu a fost exprimat.

Cam atat pe scurt, daca MJ alege sa faca o informare de presa n-ar fi tocmai rau. Personal am facut sugestia, decizia apartine mai marilor ministerului. Intereseaza in principal chestiunea salarizarii, as vrea sa vad negru pe alb cum stau lucrurile, am evita discutii inutile sau – dupa caz – ne-am pregati reactia.

Advertisements

7 Comments

 1. Cred ca e cazul sa propunem un amendament, cel putin la Anexa 7 a Legii 284/2010, care priveste salarizarea celor sin sistemul de aparare, ordine publica si sigurannta nationla in ce priveste coeficientii de ierarhizare a functiilor la agenti. Daca la ofiteri s-a adaugat ceva la coeficientii de iererhizare, sa se adauge proportional si la functiile agentilor, asa pentru a nu fi discriminare! Ce ziceti domnule Dumitrascu? Cred ca s-ar putea incerca un protocol de colaborare in ce priveste amendamentul cu cei din MAI, respectiv MApN.

   • Si totusi nu se pot convinge cei din sindicatul politistilor ca ar avea de castigat agentiii, care sunt majoritari si in cazul lor, si ca acum e singura oportunitate in care s-ar putea amenda Legea inaintea intrarii in aplicare?

 2. super! totul va decurge in liniste, precum si procedura, cu toate cele cate le implica, de “deconspirare” a preotului ca si “colaborationist” al populatiei de dincolo de gratii! ca doar nu le-au venit asa din senin, celor din DGA & CO sa ii bage mana sub sutana si sa-l cotrobaie dupa o….pardon, telefoane!
  spun toate acestea pentru ca e la fel de dubios faptul ca, MFP, cere o situatie comparativa pe salarizarea in vigoare, in comparatie cu cea rezultata din aplicarea L284! si mai straniu, pe fiecare angajat si loc vacant! pt a face o statistica previzionara de buget pentru 2014 se putea solicita ceva mult mai simplu, global, pe fiecare institutie, unitate, etc!
  nu cred o iota din cuvintele putine si linistitoare spuse la un telefon celor din MJ, poate de potarul din intrarea MFP!
  sa fim seriosi! L284 este aplicat pe ”neve” sau la vedere inca din 2010-2011, fara cresterile salariale corespunzatoare coeficientilor(reincadrarile de personal din 2011!) si pentru ca in prezent suntem salarizati pe o combinatie de salarizare conform ordonantelor de urgenta care limiteaza in parte 284 in aplicare, avem acele sume compensatorii pe contributii si pentru anumite sporuri cae nu se mai iau(sporul de studii de ex) care vor disparea prin intrarea in vigoare in totalitate a legii 284!
  statele din unitati nu au posturi de agenti incadrate cu studii superioare si acestea nu se vor modifica prea curand. si oricum sunt limitate la 8% din totalul posturilor incadrate. asa ca nu va faceti vise, cei care ati terminat “SH”-uri de facultati ID!
  luati-va in mana fluturasii si unde vedeti sume compensatorii,”dati-le jos” si obtineti o valoare apropiata de ceea ce va pregateste 284! spun apropiata pentru ca surprizele nu se vor opri doar la asta!

 3. Stimate coleg,
  Ai dreptate, nu este de asteptat. Semnale bune nu sunt. Deci, ce ne ramane de facut? Cred ca este momentul ca sindicatele sa ia atititudine si sa uneasca oamenii in jurul lor, pentru ca timpul ne preseaza si ce nu vom face azi poate vom regreta maine.

 4. Sunt de acord cu Adkins!
  Nu mai putem avea incredere in sefi si ofiteri.
  Ma intreb si acum, ce cautam noi alaturi in acelasi SINDICAT?
  Sunt convins ca si directorul meu a dus mesajul ca e liniste in unitate!
  NU e deloc domnule director!
  Ma alatur la ideea de miting in fata MJ si in fata Guvernului!
  N-am putea sa-i stim si noi NOMINAL pe cei care au propus si hotarat aceasta lege stramba, neaplicabila nicaieri in lume?
  As dori sa-i pomenesc zilnic…

 5. Exact la ceea ce ma asteptam,derizoriu.Astept ca maine dimineata, directorul penitenciarului unde imi desfasor activitatile,sa invite tot personalul in clubul unitatii sa transmita cu un glas tremurand minciunile ministrului Cazanciuc.
  Acest ministru era interesat astazi mai mult ca niciodata de pulsul agentilor din penitenciare,nicidecum de noua lege a salarizarii.Dar directorii, struti precum sunt,nu au spus adevarul,imbatati de “alintaroma” noii legii de salarizare.
  Domnule Dumitrascu,cred ca se impune un miting in fata ministerului de justitie si ulterior in fata guvernului,impreuna cu ceilalti bugetari care deja au inceput aceasta procedura.Dac vom astepta raspunsul final din partea lui Cazanciuc,il vom citi direct in monitorul oficial.
  Astept opiniile dumneavoastra si a tuturor colegilor.

Comments are closed.