Q Despre coruptie

QDupă unii dintre noi, recenta punere pe tapet a problemei telefoanelor mobile din penitenciare a fost o execuţie mediatică iar fenomenul a fost legat de faptele de corţie ale funcţionarilor, cu efecte spun unii, dezastroase asupra imaginii instituţiei. Paradoxal am sărit să apărăm instituţia şi am sfârşit prin a o acuza, indirect şi fără să ne dăm seama. Putem justifica o problemă dar nu şi un fenomen de asemenea amploare.

Atât de mult laudată ieşire a directorului general în presă nu a fost decât minciună rostită de un funcţionar deranjat în liniştea lui şi care nu e niciodată vinovat. Nici ascunderea gunoiului sub preş de dragul imaginii nu este o soluţie morală. Imi pare rău să o spun dar cea mai bună abordare a avut-o biroul de presă ANP, câinele de pază al unei imagini care de fapt nu există. Singurul lucru care-l are de făcut acest birou este, din nou paradoxal, să tacă. Oricum nu ne crede nimeni cum de altfel nu există încredere în nici o instituţie.

Cum ar putea exista încredere, într-un stat în care meritocraţia nu a existat niciodată? De 20 de ani asistăm la un neofeudalism în care statul este îndreptat împotriva propriilor cetăţeni. Legi cu dedicaţie pentru diferite corporaţii, legi care apără interesele castelor (notari, avocaţi, executori judecătoreşti, regii autonome) etc. Cum poate să mai existe încredere în instituţii când totul e privatizat? Cum poate să mai existe încredere în reprezentanţi care nu mai dau socoteală nimănui, cum poate să mai existe încredere în politicieni care astăzi te scot în stradă şi mâine pun jandarmii pe tine? Înalţi demnitari hoţi şi plagiatori dovediţi!

Inclusiv naţionala de fotbal este condusă de un infractor, dealtfel prins (potrivit presei) şi trişând în casino. Ce garanţii de moralitate şi integritate oferă oamenii aştia? Într-un asemenea stat nimeni nu se simte reprezentat şi nimeni nu acceptă ierahia. Şi evident asta generează corupţie, instituţii slabe şi renunţarea la calitatea de cetăţean.

Păstrând proporţiile instituţia noastră nu face notă distinctă faţă de peisajul general, directorul general şi echipa nici ei neavând vreo reprezentativitate reală. Ştim cine sunt, cum au ajuns aici şi cine îi protejează, pe cine slujesc. Nu ne reprezintă pe noi, reprezintă modul viciat în care poţi ajunge la vârf. Tot ei arată cu degetul pe corupţii care introduc telefoane deţinuţilor, pe corupţii care-şi trec în plus un drum la decontul pentru transport.

Aşa e evidenţiat fenomenul corupţiei în penitenciare, aici sunt marii rechini şi marea corupţie, nu în numirile, hai să le spunem netransparente, nu în concursurile trucate, nu în împuternicirile ilegale şi politica de vasalitate pe care o practică ANP (cu beneficii reale pentru seniorii lor), nu în vilele directorilor, nu în angajarea nepoţilor, nevestelor, copiilor, nu în “selectarea” agenţilor care urmează să devină ofiţeri, nu în ignorarea notelor informative, nu în trucarea licitaţiilor pentru achiziţii nu în beneficiul primirii nemeritate de sporuri de penitenciar şi nici în modificarea legislaţiei în funcţie de propriile interese!

Corupţia gulerelor albe este mult mai periculoasă şi mai dăunătoare decât ne putem imagina, perverteşte sistemul şi ne deformează vieţile tuturor. Există în continuare corupţie în penitenciare, nu întâmplător noile conduceri schimbă furnizorii, numesc oameni noi în poziţii cheie, nu întâmplător apar grupuri de presiune şi santaj între deţinuţi, noroc însă că avem consilieri de integritate. Stimaţi colegi, domnilor directori, politicienii nu fac niciodată gesturi gratuite!

Advertisements

11 Comments

 1. Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, vineri, că angajații MAI vor primi de Crăciun banii pentru jumătate din uniforma pentru acest an, cealaltă jumătate urmând să o primească în primul trimestru al anului 2014.
  Ministrul de Interne, Radu Stroe, a fost prezent, vineri, la ședința comisiilor parlamentare de apărare și ordine publică, în care a fost avizat bugetul MAI pentru anul 2014.
  Stroe a declarat, la sfârșitul ședinței, că acest proiect de buget este “în perfect acord cu situația la ora actuală a evoluției economice” și s-a declarat mulțumit de faptul că s-a reușit normalizarea problemei banilor pentru uniforme, în condițiile în care în minister a existat întotdeauna această problemă.
  “Vom da de Crăciun jumătate din uniforma pe 2013 și în primul trimestru al anului 2014 cea de-a doua jumătate, iar începând din ianuarie 2014 vom începe lunar să alocăm (bani pentru uniformă – n.r.). Este o satisfacție pentru mine, dar mai ales pentru toți lucrătorii MAI”, a afirmat Radu Stroe.

  • @Q; de ce nu ne lasi in pace? cu ce ti-am gresit noi, angajatii din sistem? ce crezi tu, ca ai sa reusesti sa ne trezesti la aceasta realitate cruda? multi citim ce ne scrii si nu intelegem; poate copii nostri vor intelege lectia trecutului! ”De prea multe ori am vazut mila ratacindu-se.Noi insa, cei ce guvernam oameni, am invatat sa privim in inimile lor si sa nu acordam grija noastra decat celor demni de atentie.Refuz sa am mila femeilor, asa cum o refuz mortilor si muribunzilor- si stiu pentru ce.
   A fost o vreme, in tineretea mea, cand imi era mila de cersetori si de ranile lor, cand plateam pentru ei tamaduitori si cumparam leacuri- caravanele imi aduceau dintr-o insula unguente cu amestec de aur, care refaceau pielea deasupra ranii deschise.Am facut aceasta pana in ziua in care am inteles ca tineau la duhoarea lor ca la un lux rar, caci i-am surprins zgariindu-se si manjindu-se cu balegar,asemenea acelora care ingrasa pamantul pentru a-i extrage seva intreaga.Isi aratau cu mandrie unul altuia putreziciunea , falindu-se cu ofrandele primite, fiindca cel ce castiga cel mai mult egala in proprii-i ochi pe marele preot care slujeste celui mai frumos idol.Nu primeau sa-l consulte pe medicul meu decat in speranta ca sancrul lor il va cuprinde prin pestilenta si dimensiunile lui si-si agitau ciotul ca pentru a ocupa mai mult loc in lume.Si primeau ingrijirile ca pe un omagiu,oferindu-si membrele ablutiunilor care-i flatau; de indata insa ce raul era vindecat, se regaseau lipsiti de importanta, nemaihranind nimic din ei insisi, inutili si incercau sa reinvie acel ulcer care traia in ei.Impodobiti din nou cu putreziciunea lor, mandri si gaunosi, reluau drumul caravanelor cu talgerul in mana, cersind in numele dumnezeului lor murdar.”- A.S. EXUPERY- Citadela.

 2. ” Păstrând proporţiile instituţia noastră nu face notă distinctă faţă de peisajul general, directorul general şi echipa nici ei neavând vreo reprezentativitate reală. Ştim cine sunt, cum au ajuns aici şi cine îi protejează, pe cine slujesc. Nu ne reprezintă pe noi, reprezintă modul viciat în care poţi ajunge la vârf. Tot ei arată cu degetul pe corupţii care introduc telefoane deţinuţilor, pe corupţii care-şi trec în plus un drum la decontul pentru transport.”. Suficient , e timpul sa cerem de la ei sa fie cei mai eficienti si capabili din sistem !! Din toate institutiile statului , noi am fost cobaii cobailor ; program de 8 ore/tuara , sisteme bulversate pe regiuni alese anapoda , imputerniciti pe sistem de neam , fini, cumnati .Ajunge !!

 3. Respect, mister Q! Nu reprezentați o simplă literă din alfabet, sunteți o veritabilă voce în sistem. Vă felicit pentru că vă asumați acest rol dificil și prin asta FSANP devine un fenomen social, care se impune clar ca mișcare socială reală în sistem. Sunt mândru că sunteți de partea angajaților care muncesc și nu de partea impostorilor care își arogă meritele.

  • Din păcate noi suntem actori într-o piesă de prost gust, înecați în birocrație, lucrând sub cota de decență. Ultima piesă de prost gust este cea a mult trâmbițatului succes împotriva telefoniei mobile, în cooperare cu jandarmeria. O parodie de doi lei. Să alarmezi unitatea pentru a scoate telefoanele mobile din pușcărie pentru a nu fi utilizate pentru a-l filma pe supervip-ul care urma să fie adus acolo mi se pare un lucru care frizează imbecilitatea.

   Deci, „ce avem noi aici”? O conducere paranoică care se vaită de penuria de „divaisuri” și care nu mai dorește clip-uri cu Jiji din pârnaie. Pentru a-i amenaja un nou sediu lui Jiji, se fac investiții, s fac hârtii acoperitoare pentru conducere, în timp ce personalului i se servește o prosteală precum că sindicatul prin grija sa față de cotizanți, le va cumpăra niște stații, cu toate că banii merg la bucale, iar stațiile sunt din sponsorizări cel mai probabil. Dacă e altfel, să arate facturile, pentru că prin statut membrii au dreptul să știe pe ce li se cheltuie banii.

   Apoi, o altă conducere obedientă alarmează o unitate, pune jandarmi și personal pe drum, ca să se găsească doar vreo șapte telefoane , evident mai puține decât se găsesc la un singur control de rutină. Pe urmă se fac hârtii precum că au atacat marțienii ori a luat foc oarece, pentru a da impresia unui exercițiu de alarmare, cu toate că pe teren nu se întâmplă nik din ceea ce ar trebui să însemne respingerea unui atac sau stingerea vreunui incendiu.

   După asta apare Jiji. Gurile rele spun că a venit direct de la Jilava la secția unde se află, fără a i se face percheziție la niciunul din bagaje, însoțit de dir adj., treabă care apare probabil și pe înregistrările din acea zi. E vreun alt omj 1676 modificat, cu prevederi pentru vip-uri? Pe urmă același dir. adj. se uită pe înregistrări și bagă în comisie un agent de la acea secție pentru că și-a însușit o pâine, cu toate că nu funcționează popota și nici nu putea fi schimbat pentru a-și cumpăra una.

   Brigada coruptă și proastă de la mare mai face concesii lui Jiji la limita legalității pentru simplul fapt ca în presă să nu mai apară, oarece declarații nasoale în contra sistemului, oricum terfelit de hotărârile instanțelor care i-au dat dreptate lui Jiji. Toate astea în detrimentul personalului, asupra căruia s-au făcut presiuni de la venirea starului penal.

 4. O buna radiografie a sistemului.
  Mi-a placut aia cu cainele de paza-biroul de presa al ANP.
  Nu stiu de ce dar am asa o slabiciune cand aud de caini… 🙂
  Sorin Dumitrascu ar fi un foarte bun purtator de cuvant al ANP.
  In ceea ce priveste concursurile, cu toate ca au fost si cateva exceptii, probabil la derutarea adversarului, lucrurile stau asa cum sunt expuse in articolul dumneavoastra.
  E cam greu daca nu te recomanda cineva, un exemplu elocvent in acest sens fiind colega noastra Marinela Flintoc.

  http://m.youtube.com/watch?v=30IGO2vSd78&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D30IGO2vSd78

  PS: Au reaparut siglele lui Dinamo la Valu lui Traian. 🙂

  • Ori fi câinii de pază ai imaginii sistemului (cei de pe sigle)? Lică Nunweiller, cel de pe urma căruia Dinamo și-a căpătat acest renume, s-a stins într-nul din jegurile de spitale private (mai rău ca un câine) http://goo.gl/joer1C

   Nu, sunt doar câinii de pază ai imaginii clubului Dinamo. Sistemul are doar o cățea leșinată care doarme pe ea și ia doar lecții de lătrat la lună.

   • Fratii Numweiller au scris istorie pentru Dinamo si pentru asta dinamovistii ii au in suflete.
    Cainele are intr-adevar o bogata simbolistica.
    De la cainele de paza ( sintagma folosita deseori si de cei ce sunt in slujba adevarului ) la “viata de caine” cert este ca acest minunat animal este cel mai bun prieten al omului.
    Mi-a venit acum in minte o imagine.
    Cu multi ani in urma erau ciobanesti germani pe perimetrul LD ( foarte buni in paza daca sunt bine antrenati si hraniti) acum nu prea mai sunt, locul lor fiind luat de metisi, in limbaj popular ” tomberonezi” 🙂
    Saracii, sunt vai de mama lor, cand scapa cate unul din lant fuge schelalaind pe campurile alea… fuge si schelalaie…
    Analogia cu unii dintre colegii nostri plecati din sistem nu este intamplatoare…
    PS: Cainii sunt foarte utili in sistem, pe perimetru,instante, puncte de lucru etc si ar preferabil sa fie ciobanesti ( preferabil germani pentru un plus de rigoare 🙂

 5. Felicitări pentru articol, ați făcut o veritabilă cartografiere a sistemului. Mai precis, a marii corupții din sistem.

Comments are closed.