Am rămas aceiași, doar anul s-a schimbat

SchimbareAnii se schimbă, dar noi rămânem aceiași. La fiecare răscruce de an ne gândim ca anul cel nou va aduce schimbări de mentalitate, de sentimente. La fel ca ieri, ca și azi, ca și mâine o să fie la fel, dacă noi nu ne dorim să schimbăm cu adevărat ceva. Ca să putem schimba acel ceva, e nevoie să începem cu noi.

Nelăsând în urmă minciuna, inconsecvența, subiectivismul, iresponsabilitatea și multe alte noncalități, vom face ca principiile și valorile  noastre ca lucrători ai unui sistem care se dorește a fi perfectibil să fie doar vorbe goale scrise într-o lege specială.

Indiferent de statutul profesional, grad, funcție, trebuie să promovăm și să respectăm valorile morale, atât în îndeplinirea profesiei, cât și în relația cu ai noștri colegi.

Sistemul penitenciar este lovit din toate părțile de mass-media care aduce în prim-plan doar evenimentele negative. Asistăm la o neputință a lui de a se apăra.  Sistemul penitenciar nu se poate autoapăra. Are nevoie de noi. Lăsându-l vulnerabil, ne lăsăm pe noi vulnerabili. Vocea individuală a fiecărui lucrător poate deveni un bastion înaintea celor ceare-l atacă intenționat și în necunoștință de situație.

Sperăm ca anul acesta să ne numim ”polițist de penitenciare”, să începem a ne construi o identitate profesională proprie, de care să fim mândri. Ne dorim o uniformă care să ne confere autoritatea instituțională și o identificare clară în rândul celorlalte instituții de ordine și apărare ale statului, nu o salopetă refuzată al cărei unic scop e să ne acopere goliciunile.

Toate acestea nu le putem înfăptui fără voință și implicare.

Prin acest articol, care are mai mult calitatea unui discurs, am urmărit a SPUNE…

Advertisements

25 Comments

 1. D-nul Dumitrascu as vrea si eu un raspuns la aceasta intrebare:daca o persoana cu functie de conducere lipseste o perioada mai indelungata din diverse motive, sa zicem mai mult de 30 zile, acesta primeste sporul de conducere? Acest spor se acorda pe perioada absentei?

 2. Rog sa transmiteti lamuririle necesare. In urma cu 5 minute, pe vestitul canal RTV se relata faptul ca salariatii din penitenciare se pregatesc de proteste, impotriva lipsei conditiilor de munca. Am intrat imediat pe toate site-urile noastre. Nimic. Daca dvs. stiti mai multe, poate ne spuneti si noua.

  • Aveti pe site comunicatul de presa transmis mass-media. Reprezinta o reactie la indiferenta tuturor cu privire la conditiile de munca asigurate personalului din sistemul penitenciar.

 3. Jegosul de M Cozma ne spunea aseara “gardian…..gardist “…sau cam asa , binenteles ca jegosul aducea acuze sistemului…spunand de Nastase ca va sta la o celula de 5* , ei..asa sa-i ajute lui masa si lui buzata lui , o celula de 5* la Jilava City..Amin !!

 4. Imaginea de lângă titlu ce reprezintă? Vopsitoria de la Arad? 🙂

  Urâtă vopsea ! ! !

  • Nicusor cred ca confunzi culoarea vagoanelor cu cea a barjelor de pe Dunare.
   Vopsitoria de la Arad din cate stiu eu face vagoane de calatori pentru America iar vopseaua sigur are alta nuanta nu rosu si este de cea mai buna calitate.

   • Nu la fabrica de vagoane făceam eu referire, ci la fabrica de făcut ofițeri la apelul bocancilor de la Arad. nu vă faceți că nu înțelegeți. Și vopseaua e de cea mai proastă calitate, ca și materialul de acoperit.

    Ca și vagoanele, aceste proaspete achiziții ale tagmei ofițerești, proveniți din foști ceapiști, ingineri sau absolvenți spiruliști, repet, aceste „vagoane” fără creier merg pe șinele de dinainte trasate, nu pun întrebări și execută orbește ceea pe i se spune. Mulți dintre ăștia sunt abonați la împuterniciri și trag în jos sistemul.

    Fiecare legislatură și-a adus loazele în sistem și le-a trecut pe la vopsitorie; mulți din ei nici măcar nu își văd de treaba lor și în loc să fie mulțumiți că iau un salariu nemeritat, mai fac și mult rău.

 5. la codlea a inceput anul…..si aseara am facut prima perchezitie…le-am simtit lipsa…chiar ramasesem fara ore suplimentare..rog colegii din celelalte compartimente ca dupa ce isi termina povestirile de vacanta sa participe si ei alaturi de schimburi la aceste activitati de perchezitie.

 6. frumoase vorbe domnule Dorobantu, astept cu nerabdare proiectul de statut si ghidul carierei, seara frumoasa!

  • ”Daca se stie ca CSM nu mai prezinta mare lucru din punct de vedere al credibilitatii institutionale, nu doar pentru societatea civila, dar mai ales pentru magistratii pe care membrii acestui for ar trebui sa-i reprezinte, alegerea judecatorului Adrian Bordea, simbolistic, este o pata pentru imaginea Romaniei ca natiune democratica!

   Adrian Bordea este fiul fostului general maior de Securitate, Aron Bordea, fost sef al Directiei I – Politic a DSS (cea mai crunta directie a Securitatii care se ocupa de masacrarea fizica si psihica a opozantilor regimului comunist) in perioada 1980 – 1986 si fost sef al Directiei Pasapoarte in perioada 1986 – 1989. Anterior, in perioada 1970 – 1980 a fost seful Securitatii judetului Dambovita”.- Luju.ro.

 7. “Pentru a duce o viaţă mai fericită, se cuvine să ducă o viaţă mai apropiată de calea dreaptă: dacă nu poate trăi mai aproape de calea dreaptă, nu va putea nici să fie fericit. Vrednicia nu sporeşte şi, de aceea, nu sporeşte nici fericirea, care se naşte din vrednicie. Vrednicia este un bine atît de mare încît nu are aceste adăugiri lipsite de importanţă cum sînt scurtimea vieţii, durerea şi feluritele boli, căci plăcerea nu merită să fie luată în consideraţie.
  Dacă cineva este robul trupului său, nu este liber; chiar dacă nu-i bagă în seamă pe alţi stăpîni, dacă se îngrijeşte prea mult de trup, are parte de un stăpîn mofturos, căruia cu greu îi poate face pe plac. Spiritul înţeleptului fie iese din trup cu seninătate, fie se desprinde cu curaj, fără să se întrebe ce se va alege de rămăşiţele lui; cum nu ne pasă de barba şi de părul pe care ni le-am tăiat, tot aşa acel spirit divin, cînd este gata să părăsească omul, consideră că nu îl priveşte unde va ajunge ceea ce i-a fost sălaş, dacă îl mistuie focul ori îl acoperă pămîntul ori îl sfîşie fiarele, la fel cum pe copilul abia născut nu-l interesează placenta sa. Ce importanţă are pentru el dacă trupul care nu mai este al lui e lăsat păsărilor şi
  „dat în pradă la cîinii de mare” şi mistuit?

  Dar chiar şi atunci cînd este încă printre oameni, el nu se teme de nicio ameninţare venită de la sperietorile acelea ce ne împing temerile dincolo de moarte. „Nu mă înspăimîntă”, zice el, „nici cangea şi nici priveliştea hidoasă a hoitului sfîrtecat şi lăsat pradă batjocurii. Nu-i cer nimănui să se îngrijească de leşul meu, nimănui nu-i dau în grijă rămăşiţele mele. Firea se îngrijeşte să nu rămînă nimeni fără un mormînt; timpul va acoperi leşurile pe care cruzimea oamenilor le-a lăsat aruncate. Cu pricepere a rostit Mecena:
  „Nu mă-ngrijesc de mormînt: firea-i îngroapă pe cei ce rămîn neînmormîntaţi.”
  Ai socoti că a vorbit un om cu soartă de seamă: ar fi avut o fire nobilă, de bărbat, dacă nu l-ar fi moleşit viaţa îmbelşugată. Rămîi cu bine.”

  Seneca

  • Cine poate sa-l judece pe Seneca?
   Oare dac-ar fi cunoscut sistemul nostru penitenciar de acum, oare ce-ar fi scris?
   Imi spuneti, domnule Adkins? Banuiti ce-ar fi scris despre el/noi?

   • Fratilor da`ma bagarati in ceatza rau de to!!!
    Adkins citeaza (probabil) din Mecena ,iar C. Dorobantu nu a gasit “judecator” pentru …Seneca!!!!

 8. „a spune”… că de fapt este un apel la unitate, integritate morală și profesională; să primeze principiile, pentru că „o soțietate fără prințipuri,… care va să zică că nu le are…”…

   • Lumea marelui Caragiale este super prezenta in sistemul penitenciar.
    Haideti sa revin si sa parafrazez cu o sintagma:
    “LEGEA E SUBLIMA DAR (aplicarea) LIPSESTE CU DESAVARSIRE!
    Vreti sa dati exemple?!
    Eu dau:
    Codul muncii
    Ordinul bla-bla-bla care prevede cum se munceste la schimburi
    Acordul Colectiv de Munca
    Codul Civil
    Codul Penal(abuzul in seviciu}
    Legislatia privind SSM
    Astept colegi din toata tara sa dezvolte!

 9. Foarte frumos spus,d-le Cosmin,dar sa nu ramana la stadiul de vorbe!Majoritatea ne dorim ”Politie Penitenciara”,o uniforma frumoasa si decenta,un statut care sa ne confere siguranta si prestigiu!Doamne ajuta!

  • Ca si dvs, si eu imi doresc o denumire si o uniforma care sa ne faca mandrii de institutia in care lucram. Societatea civila, necunoscand sistemul penitenciar, tocmai datorita rigiditatii lui, il percepe gresit. Si aceasta necunoastere sau perceptie eronata si insuficienta ne aduce numai minusuri la capitolul “imagine sistem penitenciar”.

Comments are closed.