Legea 293 sufera modificari

Modificari-legislative

Legea 255/2013 care reglementează situația tranzitorie rezultată din intrarea în vigoare a legilor micii reforme penale modifică Legea 293/2004 privind funcționarii publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor, astfel:

1. Articolul 58 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
„Art. 58
(1) In cazul in care impotriva functionarului public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale, mentinerea sa in activitate se hotaraste dupa solutionarea definitiva a cauzei, cu exceptia situatiei in care a comis si alte abateri disciplinare, cand opereaza procedura disciplinara obisnuita.
(2) Dupa punerea in miscare a actiunii penale sau dupa trimiterea sa in judecata, functionarul public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare se pune la dispozitie. Functionarul public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare pus la dispozitie indeplineste numai acele sarcini si atributii de serviciu stabilite, in scris, de conducatorul unitatii si beneficiaza de drepturile banesti corespunzatoare gradului profesional pe care il are, la nivelul de baza, si de celelalte drepturi prevazute de prezenta lege.
(3) Pe perioada arestarii preventive si a arestului la domiciliu, functionarul public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare este suspendat din functie.
(4) Pe timpul suspendarii, functionarul public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare nu beneficiaza de niciun drept dintre cele prevazute de prezenta lege.
(5) In cazul in care s-a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, achitarea, renuntarea la aplicarea pedepsei, amanarea aplicarii pedepsei, precum si in cazul incetarii procesului penal, functionarul public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare va fi repus in toate drepturile anterioare, inclusiv compensarea celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispozitie, respectiv a suspendarii din functie, potrivit competentelor stabilite prin ordin al ministrului justitiei

2. La articolul 64 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) au fost condamnati prin hotarare judecatoreasca definitiva pentru savarsirea unei infractiuni sau s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei cu privire la acestia;”

3. La articolul 64, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Functionarii publici cu statut special pot fi mentinuti in activitate ca functionari publici cu statut special in functiile publice pe care le detin in cazul cand, pentru o infractiune savarsita din culpa, s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei, suspendarea executarii pedepsei, s-a aplicat pedeapsa amenzii sau a beneficiat de amnistie sau gratiere inainte de inceperea executarii pedepsei si se apreciaza ca fapta savarsita nu a adus atingere prestigiului profesiei. Mentinerea in activitate se dispune in baza aprobarii persoanelor care acorda gradele profesionale prevazute la art. 26, la propunerea directorului unitatii.”

4. La articolul 68, alineatele (3) si (4) se abroga.”

Conform dicționarului juridicpunerea în miscare a acțiunii penale” înseamnă: a efectua actul procesual prevăzut de lege prin care se formulează, împotriva unei persoane determinate, învinuirea de săvârşire a unei infracţiuni şi se declanşează activitatea de tragere la răspundere penală a acesteia.

Astfel, modificarea legislativă adusă articolului 58 din Legea 293/2004 scoate de sub incidența instituției punerii la dispoziție a perioadei de urmărire penală fără punerea în mișcare a acțiunii penale. Prin urmare, punerea la dispoziție se face doar în momentul urmăririi penale desfășurate cu acțiune penală pusă în mișcare.

 

Advertisements

49 Comments

 1. Nici Comisia Europeana,nici Curtea de justitie a UE,nici CEDO nu vor obliga sau condamna statele ptr conditi grele de trai sau de munca.Mai ramine sa rezolvam problema ciinilor fara stapin. In rest…e bine!

  • Lăudat fie numele Domnului! Bestial articol. Cinste cui l-a scris. Dă dovadă de un puternic spirit critic, de o mare putere de analiză și sinteză.

   RESPECT!

   Nu cred că de acolo s-ar fi putut inspira „DG”, dar lipsa de viziune managerială e mai mult decât evidentă. Se vede mintea de milițian de așalonul II.

 2. Scuzati off topicul dar am si eu o intrebare: Trebuie neaparat ca seful meu de tura sa imi semneze parasirea de garnizoana?Fara semnatura sa in caz de vreo alarma la care nu pot ajunge pot fi sanctionat? De unde si pana unde imi poate interzice mie cineva sa parasesc localitatea?Eu credeam ca parasirea este doar ca sa se stie daca esti plecat sau nu din localitate…………ma insel ?

  • ART. 6 din Regulamentul privind siguranta locurilor de detinere
   (1) Pentru realizarea în bune condiţii a activităţilor specifice sistemului penitenciar se instituie Registrul de părăsire a localităţii de domiciliu sau de reşedinţă permanentă a personalului.
   (2) Registrul prevăzut la alin. (1) se întocmeşte la nivelul fiecărui loc de deţinere şi cuprinde date cu privire la:
   a) gradul profesional, numele şi prenumele;
   b) funcţia deţinută;
   c) intervalul de timp pe zile şi ore;
   d) localitatea de deplasare;
   e) modul în care poate fi contactat;
   f) aprobarea sau neaprobarea directorului;
   g) motivaţia directorului în caz de neaprobare, ţinând seama de prevederile alin. (1), precum şi de obligaţiile şi interdicţiile personalului din sistemul administraţiei penitenciare prevăzute de lege;
   h) semnătura persoanei în cauză pentru luarea la cunoştinţă despre aprobare sau neaprobare.
   (3) Părăsirea se realizează numai după aprobarea directorului unităţii.

 3. Faceti-ma sa inteleg ce sume au fost acordate pt. imbunatatirea conditiilor de munca, cine va benificia ? Daca banii se duc pentru masina directorului si pentru imbunatatirea traiului celor din administrativ inseamna ca iarasi am fost fraieriti ( toate astea reflecta adevarul adevarat ). Asteptam interventia sindicatului.

   • Oare cu ce v-am suparat domnule Dorobantu de ati sters comentariul meu , desi admiteam ca nu am avut dreptate…Lupi imbracati in oaie

    • imi cer scuze ,nu am vazut ca era postat mai jos.
     sper ca nu purtati pica pe mine ca individ ca nu am vrut sa aduc jignire unei persoane ,sau grup de persoane ,ci am vrut sa imi spun o parere la o chesti generala.va multumesc de intelegere

    • Nu am sters nimic. Nu sunt suparat pe dvs, cum nu sunt suparat pe nimeni care-si spune parerea fundamentata. Scopula acestui site este acela de a informa lucratorii din penitenciare. Discutiile malitioase nu sunt constructive. Parerea mea…

 4. Despre ce rahaturi si legi tot balacarim aici?Conspiratii si oameni ieftini care vor sa ne faca noua legi bune?
  Traian Basescu a declarat, marti ca Ministerul Justitiei, condus de “varul premierului”, Robert Cazanciuc, i-a trimis aviz negativ la cererea privind gratierea lui George Becali.
  “Hai sa va arat ce insemana mincinosul”, a declarat Basescu la un post TV, referindu-se la premierul Victor Ponta.

  Seful statului a spus ca pe 13 ianuarie a primit o adresa de la Ministerul Justitiei in care ii erau transmise avizele negative pentru gratierea lui George Becali.

  “Acesta este documentul. Deci var-su’, Cazanciuc, imi trimite ca nu este de accord, si var-su’ e si ministrul Justitiei. Ma indoiesc ca fiind o probema atat de importanta pentru premier – punerea in libertatea a lui Gigi Becali – nu a stiut ce mi-a trimis Ministerul Justitiei. Ce fel de om este acesta? Are un singur nume, dar nu il rostesc, pentru ca va amendeaza CNA”, a comentat Basescu.

  Presedintele a spus ca nu are rost sa mai discute pe acest subiect. “Am aviz negativ de la Ministerul Justitiei, dat de varul prin alianta al premierului. Iar el iese si spune ca l-ar pune in libertate. Cum etichetati un astfel de om?”, a spus Basescu.

  Ministrul Justitiei a primit o cerere de gratiere a lui Gigi Becali pe care o analizeaza daca o va trimite presedintelui cu aviz pozitiv sau negativ, anunta, pe 4 februarie, premierul Ponta, adaugand ca el, daca ar fi ministru, ar propune acest lucru deoarece gratierile trebuie gandite in “beneficiul societatii”.

  “Exista o cerere facuta la Ministerul Justitiei, ministrul Justitiei m-a informat si urmeaza sa ia o decizie. Eu cred ca….nu, nu pot sa spun. Daca as fi ministrul Justitiei, as propune presedintelui acest lucru, dar nu sunt, este o decizie care apartine ministrului Justitiei”, spunea Ponta, intrebat daca este de acord cu gratierea lui Gigi Becali.

  El a precizat ca ministrul Justitiei este cel care poate decide daca inainteaza o astfel de cerere presedintelui tarii cu aviz pozitiv sau negativ si ca presedintele este cel care gratiaza.

   • Tupac a redefinit termenul nigga.

    NIGGA- a black man with a gold chain on his neck.

    La noi, foștii sclavi de pe moșiile mănăstirești sunt acum cocalari cu merțane, biance și crăieți. La pușcărie a mai apărut vip-ul, „clientul nostru – stăpânul nostru”

 5. ANP, FSANP, Minsterul Justiției, penitenciar
  Imbunatatirea conditiilor de lucru in penitenciare, o obligatie uitata….
  Ce taraboi s-a mai facut si cu titlul acesta, toti in comentarii am fost bravi razesi, olteni, ardeleni si presa nea creat un paravan sa ne stigam doleantele, dar noi, am scris cateva cuvinte si “la revedere”. E si normal sa nu se intampla nimic : macar daca eram prosti da multi , dar nici macar un efect de turma nu mai avem.

  • Daca nu ati fi lovit de efectul de turma, ati sta putin si ati reflecta asupra a ceea ce afirmati. Fata de anul 2013, s-au acordat mai multi bani pentru imbunatatirea conditiilor de munca. Datorita cui? Dati-mi un raspuns inteligent, va rog!

   • Un raspuns inteligent?Dpmdv ,in cazul in care nu ati constatat ca eram ironic in ceea ce spusesem eu , ar trebui sa schimbati logo-ul :”Despre penitenciare (…)Nimic mai putin!” in “Oaza de afirmare a inteligentei “, pt ca nicaieri in practica penitenciara nu iti este de folos folosirea acestei inteligente,in detrimentul servilismului si obedientei , astfel incat nu ma simt dator sa va dau un raspuns intelingent.
    Pt a rezuma acele cuvinte , voiam poate intr-un mod neinteligent sa scriu un monolog in care imi intaresc ideea ca in tara asta se spun multe dar de facut …se fac putine.

    • Daca tot sunteti lovit de un sarcasm filosofic, de ce nu va creati propriul blog si sa ne uimiti dvs cu “d-ale penitenciarelor”?! Inainte de a vorbi mai reflectati putin din “Oaza de afirmare a inteligentei”!

 6. Nu inteleg vehementa asta in problema denumirii noastre. Pentru a, vezi Doamne!, fi mai respectati in societate. Pai, oameni buni, noi vom cuceri aprecierea semenilor prin uniforma si denumire? Va incalzeste in asa masura, daca vom fi denumiti ”politai” de gherla sau gardian? In plus, numai Italia, dar atentie mare la atributiile lor, mai are acest corp, al politiei de penitenciare. Tot alaturi de Italia ne situam si in ultimul raport al CE asupra coruptiei.

   • La momentul de fata, si Romania sufera de lipsa identitatii nationale si sociale.
    Nu cred ca exista o criza a identitatii angajatiilor acestui sistem,ci mai degraba o dorinta a unora, de a se distinge in vreun fel sau altul in relatiile lor sociale.La momentul de fata suntem convinsi ca schimbarea titulaturii din fpss in politist penitenciar,este un moft.Suntem convinsi de altfel ca o alta titulatura nu ar insemna/nu ar aduce conditii de munca mai bune,nu ar insemna ca superiorul va relationa exemplar cu inferiorul(deontologic vorbind) orele suplimentare vor fi la fel de multe,suprasolicitarea si uneori epuizarea psihica a angajatului,datorita lipsei acute de personal,va fi aceasi.
    Cred ca ar trebui mai intai pus la punct sistemul penitenciar(pe care,desigur,noi il formam)desi a suferit unele modificari de lungul a doua decenii,dar numai intr-un sens,politic.
    Primordial insa,ar trebui sa ne regasim identitatea personala,ca lucratori ai acestui sistem morbid,pentru a o putea construi pe cea sociala,pentru ca oricum ne-am numi ne recunoastem singuri pozitia sociala,iar celelalte servicii din siguranta nationala,ne recunosc,accepta si stimeaza.

    • 🙂 dumneavoastra ati spus-o! Asa este. Sper doar ca acesta modificare sa nu aduca doar o schimbare a “cucului” de la cascheta pusa la luneta din spate a masinii. de multe ori schimbarea ar trebui sa inceapa cu noi.

     • Plus legitimatia de la I.P.A nu?Si marea emblema pusa pe parbriz, la loc de cinste!!! 🙂 🙂 🙂

   • Nu am nimic impotriva denumirii, daca asa a decis majoritatea. Numai ca ar trebui sa avem grija ce modele urmam, sa identificam adevaratele noastre probleme si caile de rezolvare urgenta a lor. Riscam, prin neactiune si afisarea falselor tinte de atins, sa nu mai vedem realele neajunsuri, acumulate in peste 2 decenii postrevolutionare.

  • Mai,paznicule,in Norvegia Ministerul Justitiei se numeste Min.Justitiei si al Politiei!Daca te deranjeaza denumirea de politist,du-te la particulari sau da-ti demisia!nu te plange nimeni!

 7. modificarile de care vorbiti survin in urma intrarii in vigoare a noului codului penal si de procedura penalam,adevarata modificare a legii 293 este de fapt acel proiect pe care intentionat sau nu este omis a fi finalizat prin fel de fel de scuze, ba este la ANP ba la MJ, ba il discutam in comisia mixta ba sa fie discutat la ANP, si astfel noi nici acum nu avem o denumire, apropo pana la urma unde este la momentul de fata si in ce stadiu? cand era aproape gata hop ne-am impotmolit in treaba cu ciolanu! mai este cineva care trebuie sa ajunga ofiter? vrei sefut lasa palmasii sa munceasca si proiectul sa mearga mai departe! mai important este sa am o denumire si mai putin sa alerg dupa o functie, mai bine sa fiu respectat in societate decat sa fiu un sefut incompetent Mai vorbim cand vad postat proiectul pe site MJ ca destula cerneala a curs, scuze tastatura, fara rost

  • La ANP asa cum am mai spus. DG a cerut o analiza/evaluare a situatiilor in care agentii desfasoara activitatile unor functii de ofiteri cu functie de conducere. Ulterior se vor relua discutiile in vederea definitivarii si promovarii legii.

   Se poate ajunge ofiter si fara modificarea asta.

   • De ce nu se face si o evaluare a situatiilor in care ofiterii lucreaza efectiv cu hotu tot din lipsa de personal si nu primeste spor de supraveghere,insotire, etc? Munca trebuie facuta, agentul de pe sectie trebuie inlocuit la masa, si daca nu are cine, il inlocuieste seful de sectie sau seful de tura.

    • discutam de o motivatie pentru care agentii ar putea participa la concurs pe functii de conducere. Personal am cunostinta si de astfel de aspecte.

  • denumire de politie penitenciara se impune deoarece am fi mai bine protejati de lege avand in vedere faptul ca in noul cod penal la capitolul infractiuni contra autoritatii sanctineaza mai drastic anumite fapte savarsite impotriva politistului sau jandarmului aflat in serviciu sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, legea neafcand distinctie daca esti politist de frontiera,locala,penitenciara etc.

 8. Buna ziua, astea sunt singurele modificari suferite de legea 293? Ma gandeam ca distinsele minti luminate din ANP impreuna cu minunatul sindicat s-au gandit si la acei fpss care au fost destul de idioti ca sa isi achizitioneze o locuinta si ar fi intocmit si baza legala ca sa beneficieze si acesti fpss de ajutorul promis in minunata lege 293 la achizitionarea sau construirea unei locuinte.
  Dar pp ca majoritatea celor din conducerea ANP beneficiaza de decontarea chiriilor.de aici si dezinteresul acestora

  • ce ar fi, minunate domn, sa faci un efort sa mai citesti inca o data primele 6 randuri. si sa-ti dai interesul. s-ar putea sa descoperi cum au survenit acele modificari

  • ajutorul la achizitionarea sau construirea unei locuinte promis in legea 293 este doar praf in ochi pentru ca o casa de credit in cadrul anp sau mj. nu poate sa existe deoarece ar fi o institutie bancara iar infiintarea unei astfel de institutii este reglementata de lege care impune conditii stricte. prevederea respectiva(a ajutorului) doar amageste pe fraieri pentru ca smecherii sa poata continua sa ridice sume importante pentru chirii si transport. ar fi mult mai echitabil sa existe o alocatie locativa care sa se acorde tuturor in suma fixa pe modelul alocatiei pentru hrana

 9. Sarcinile de serviciu indeplinite de catre fpss pus la dispozitie difera de la caz la caz,deci nu avem reglementari unice nici ptr acelasi sector..

 10. Nu ne intereseaza astea-e bataie de joc!!!Tot fpss ne numim???Cand ne schimba denumirea,de ce suntem luati in batjocura???TREBUIE IMEDIAT DECLANSATA O ACTIUNE IN FORTA ,PTR.A NE FACE AUZITI!Vom trimite in teritoriu sa nu mai intram in serviciu;bani de haine,nu;haine,nu;denumire,nu!Vorbe goale si promisiuni desarte!

     • stimati colegi
      avand in vedere ca proiectul de modificare a statutului (l 293) se aflla in dezbatere propun introducerea la art.36 lit.c dupa alocatiile de hrana sintagma de” alocatie locativa” in continuare lasand actualul continut.
      “alocatie locativa” -acesta sa reprezinte o suma lunara fixa ptr toti salariatii(EX, 50 la suta din salariul minim pe economie anterior anului acordarii actualizata anual cu rata inflatiei )pe modelul normei de hrana
      expunere de motive ;
      -eliminarea discriminarii care exista in momentul de fata prin acordarea pe aumite criterii a acestei alocatii(chirii, trannsport) si acelea neechitabile avand in vedere ca se acorda procentual in functie de salariu iar de multe ori nevoile locative nu sunt in concordanta cu acestea
      -nevoi locative au si cei care au cumparat, construit sau renovat o locuinta prin credit, locuinta care trebuie platita si intretinuta
      -mai putina birocratie

Comments are closed.