Sindicatul esti tu!

SindicatPlecând de la discuțiile de pe site-ul FSANP am adresat 3 (trei) întrebări:

 1. SUA le-au trebuit 100 de ani să-și perfecționeze mișcarea sindicală. Noi, de câți ani avem nevoie?
 2. Sindicatul reprezintă totalitatea membrilor care-l compun. Conștientizați ca, individual, sunteți ”sindicatul”?
 3. Observ nemulțumiri raportate la gradul de așteptare al angajaților din penitenciare. V-ați implicat activ în rezolvarea vreunei probleme?

”Clasa muncitoare” din penitenciare trebuie să rămână activă din punct de vedere sindical, condiție esențială în menținerea unui echilibru între angajator și angajat. Pasivitatea sindicală nu reprezintă o soluție, deoarece, pe termen mediu și lung afectează drepturile angajaților, făcând loc abuzurilor puterii. Cunoașterea drepturilor, solidaritatea și activismul reprezintă componente ale mișcării sindicale, fără de care o organizație nu poate supraviețui.

Se aude din ce în ce mai des expresia ”câinii latră, ursul trece”. Consider această replică rezultatul unei mentalitîți șterse, lașe, care din lipsa sentimentului de curaj, acceptă  soarta potrivnică intereselor individului. Acceptarea condiției de laș are ca rezultat îngălbenirea mișcării sindicale, transformând-o dintr-o componentă a democrației, într-o clasă de sindicaliști impotenți a gestiona problemele reale care fac obiectul mișcării sindicale.

Fără o implicare activă a fiecăruia, se ajunge, pe termen scurt, la sincope majore de comunicare între membri unei organizații sindicale, având ca rezultat, pe termen lung, dispariția dialogului social dintre organizațiile sindicale și patronate.

Fără o implicare activă a membrilor, liderii pălesc, iar rolul și obiectivele unei organizații sindicale rămân fără fundament, vulnerabilizând mișcarea sindicală.

Advertisements

46 Comments

 1. Domnule Dumitru Alin de la Sectia Cluj noi cei din Sindicatul Liber din Penitenciarul Gherla nu avem nimic personal cu Domnul Director Batinas asa ca nu mai intoxicati oameni cu asemenea prostii ale dumneavoastra noi luptam pentru a ne fi respectate drepturile noastre ale tuturor indiferent de studiile pe care le au colegii sau colegele noastre sau vorba unora de fitele unor colege care in opinia lor pot sta si la acel PL de la Salprest de la Groapa de Gunoi de la Pata Rit ca nu e asa de rau si nu ducem o lupta sindicala cu cineva anume asta sa va fie clar .

 2. ,, Nimeni nu poate purta mult timp masca prefăcătoriei. Ceea ce-i prefăcut repede revine la natura sa Seneca

  ,, Multi îşi ascund caracterul fals şi viclean, adaptându-se la împrejurări. Dar totdeauna timpul scoate la iveală caracterul fiecaruia Theognis,

  ,, Şarpele e odios nu pentru că muşcă, ci pentru că se ascunde ca să muşte, Nicolaie Iorga

  ,, Când se preface bun, omul rău e în culmea răutăţii,, – aforism

  ,,Este nostimă uşurinţa cu care oamenii răi cred că toate le vor ieşi bine.,, – Victor Hugo.

 3. Diaxdia

  Tu esti sau nu din Bacau ?

  Ca-n vreo doua comentarii te arati tare curios de soarta lor, a bacauanilor, ca apoi sa vorbesti de un coleg, de un gabor, ce pare sa se numeasca Latra, si care, imi spui, ca este singurul vinovat.

  Of, puscarie, puscarie…

 4. cred ca sunt vorbe in vant…..dar in momentul in care si asa plutoanele aveau f putini oameni s au mai luat tot de acolo pentru a umple birourile……avem concedii de anul trecut plus peste 100 de ore de recuperat fiecare…..se estimeaza ca in iulie -august putem ajunge pe 0……….acum se compenseaza lipsa de dotari minime si lipsa de agenti prin punerea in spate a tuturor activitatilor unui sing agent si pe langa asta trebuie sa se pazeasca sa nu fie lovit de borcane sau de cutite improvizate de ppl…..asa s a ajuns la bacau din lipsa oamenilor de la plutoane si deciziile proaste luate de conducere….chiar daca ppl te ataca cu un cutit sau da cu un borcan in tine, trebuie sa taci pt a nu suporta tot tu consecintele(conducerea nu se implica deloc si tot pe gasesc vinovat ca nai stiut sa te “ORIENTEZI”)……mentionez ca astea se intampla pe sectia de TINERI…….sunt curios daca asa este sin in alta parte…….va multumesc

  • e foarte grav daca asta e realitatea la Bacau…echipa manageriala ar trebui sa puna piciorul in prag si sa ia cit mai urgent masuri…nu e normal sa se intimple asa ceva

 5. ”Vremurile noastre sunt vremea mediocritatii, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultura, a lenei, a incapacitatii de a te apuca de treaba si a dorintei de a avea totul de-a gata.” (Dostoievski)

 6. Despre Demnitate

  “Daca vrei sa cunosti cu adevarat caracterul unui om, da-i putere.” spunea Abraham Lincoln.

  La domnii Directori de la Bacau puterea scoate la iveala ce este mai rau din om – setea lor de superioritate, dorinta de dominare.
  Setea lor de a distruge – suflete, sentimente, vise…

  E mare lucru sa-ti poti pastra echilibrul interior si dupa ce ai fost investit cu putere… dupa ce ai fost promovat, dupa ce ti s-a dat vreo putere de decizie…
  Sa poti exploata la maxim partile pozitive ale acestei puteri – sa faci lucruri bune si marete… sa nu-ti manjesti sufletul cu fapte negre, ce nu-ti fac cinste, sa nu subjugi, sa nu injosesti, doar pentru ca acum POTI.

  Stau si ma gandesc cine este adevaratul PAPUSAR la Bacau 01 sau 02 ?
  Sa nu uitam o vorba din batrani: “Spune-mi cu cine te imprietenesti,
  ca sa-ti spun cine esti.”
  Sau un proverb japonez care spune –
  Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.

  Sa ajuns ca Conştiinţa angajaţilor funcţionează si depinde de asa zisele ,, Imputerniciri ,, prin în care ordinul se execută, nu se discută.
  Da, pentru că întotdeauna directorul ştie ce face, el nu greşeşte niciodată.
  Voinţa stăpânului este clară şi definitivă, deznodământul se cere împlinit cu fatalitate.Crezi ca ai mâinile curate şi ca vei fi ferit de insomnii. Crezi ca vei fi ferit de crizele de conştiinţă, cât ţi-a mai rămas din ea. Cică, sunt de părere unii, conştiinţa înseamnă perpeleală, dar asta e treaba fiinţelor superioare, a spiritelor înalte, pe când tu eşti un simplu delegat, un funcţionar de stat, un simplu muritor si ca functie si ca ,,om ,,

  • Poate onor ANP-ul va intelege ca gasca trebuie sparta si ca urmatoarea imputernicire sa nu mai fie aprobata din considerente de imagine si de liniste, poate sindicatele vor putea face ceva in aceasta privinta – ma refer la FSANP si SNLP – ar putea sa-si dea mana – Multumim anticipat ANP, SNLP, FSANP

 7. 6.20 pm:tu nu esti un “cititor oarecare”, esti un pupincurist cu diploma smechera semnata de adjunct

 8. Ipocrizia imoune stare de necesitate

  Dar tu, tu cel care musti din umbra, tu ai habar despre toate cate i le reprosezi respectivului director adjunct?

  Eu, un cititor oarecare, citindu-ti postarea si analizand ca un om oarecare, cum sa calific un anonim care vorbeste de asumarea responsabilitatii?

  Ca tribunele sunt pline de antrenori, mult mai priceputi si mai competenti decat cel de pe banca, ne-am obisnuit de mult.

  Ca avem o tara de vreo noua’spe milioane de politicieni, si cu asta ne-am invatat sa traim.

  Nu avem in gena, si nu cred ca de buna-voie (constiinta) o s-o capatam vreo data, ideea de respect fata de cel de langa noi, de “sub” noi, de “deasupra” noastra. Ierarhia, pentru cei mai multi, inseamna, uitandu-se in “jos” subaprecierea si dispretul fata de subordonati si, catand in “sus”, desfiderea superiorilor. Si asta pentru ca “oglinda” noastra ne arata ca “subordonatii e prosti, altfel nu ar fi fost acolo”, iar “sefii, niste parveniti, la fel de prosti ca aia de jos, doar ca e cu pile sau cu noroc de sansa baftoasa”.

  Colegu’, cati din sistem pot vorbi in cunostinta de cauza competenta profesionala, de asumarea responsabilitatii sau de abilitati de comunicare ? Si, mai ales, cati pot sa-si permita sa reproseze altora lipsa acestor aptitudini si trasaturi de caracter, fata-n fata, cariera contra cariera, “dosar” la “dosar” ? Toate astea, in fata tuturor celor care-i cunosc si cu bune, si cu rele.

  Altfel, furtunile vin si pleaca, lichelele la fel. Raman cu adevarat doar Oamenii. Indiferent de grad, functie sau pozitie sociala.

  • Pentru Cititorul sau Un Om oarecare

   O întrebare simplă cu un răspuns tot la fel de simplu, deşi subiectul e mult mai complex.

   Iti doresc sa fii tot timpul fericit, si orice vis sa se implineasca…
   adica , mai pe intelesul tau , sa ai parte de un dir ca Pavel si atunci sa vedem cum ai sa reactionezi .Sa ne dai lectii de viata in continuare.

   Am putea sa facem un mic exerciţiu …

   în care , pe rand, fiecare dintre Directori se urca pe o masă şi pur şi simplu se vor lăsa să cadă pe spate, iar ceilalţi, personalul de executie , îi vor prinde sau nu , în braţe. Unii se vor întorce în cădere cu faţa, semn că vor să ştie unde cad sau să se asigure că îl prinde cineva, iar alţii se vor lăsa cu toată greutatea şi închid chiar şi ochii. Primii vor avea probleme vizibile de încredere, iar ceilalţi nu. Printre cei din prima categorie se va afla si dir. Pavel, dar defapt cred ca nu va avea curaj sa se urce nici pe un scaunel !

  • colegu’ gabor Latra si musca, improasca cu noroi in stinga si in dreapta….el e singurul vinovat pentru ce se intimpla la Bacau…e de tot risul : sunt mai multe petitii din tabara ” gaborilor” decit din tabara ppl, pardon detinuti dupa noua lege …asta spune multe …seara buna cititorule

  • Destui. Sunt destui care cunosc starea de fapt din sistem și își pot permite, chiar fără un „război al dosarelor de personal”, să- spună, direct în față unei javre că este doar o simplă javră. Pentru că, de regulă, javra are un dosar „curățel”. Și pe asta se și bazează, când întinde botul spre cașcaval.

   C-ar fi de bonton. Dar știe până și el, că tot javră e. De acum și până în lumea de apoi.

  • Esti tare domnule jurist si ai si stil dar nu aici ci la bara pentru punctele dvs de vedere!

 9. De-a lungul timpului , la Bacau , dir adj actual si-a aratat de prea multe ori incompetenta si i-au fost decernate nenumărate premii …pentru –

  1) cel mai neinspirat si fara intuitie dir adj
  2) cel mai slab lider
  3) cel mai bun la categoria… Liderul
  fara viziune si strategie
  4) cel mai slab punctaj la munca in echipa, sinceritate, responsabilitate si rezultate
  5) cel mai demotivant lider pentru subordonati
  6)cel mai bun la categoria – capacitate redusă de a lucra în echipă
  7) cel mai orgolios si subiectiv
  8) cel mai bun la categoria –
  lipsa lucrului in echipa si care nu stie sa-si asume raspunderea – daca ceva merge bine, este meritul lui, daca nu, vina este a altora”,
  9) cel mai bun la lipsa de comunicare
  10) cel mai slab dir adj la categoria – crearea şi impunerea unor standarde în ceea ce priveşte un comportament etic, cărora să se conformeze atât el, cât şi ceilalţi membri din echipă, dar şi acordarea unor recompense celor care pun în practică aceste standarde
  11) cel mai bun lider si nu numai ( aici se inscrie si dir. DARTU ) la promovarea tuturor aservitilor si pupincuristilor pe posturi cheie
  12) cel mai bun lider negativist
  12) cel mai empatic lider
  13) liderul care nu ne recunoaşte viaţa de dincolo de slujbă si ne trateaza in mod ofensator ca pe sclavii lui de pe plantatie
  14) cel mai incompetent din istoria scrisa si nescrisa a Penit . Bacau

  Studiul a fost efectuat pe un esantion de 99,9 % din angajatii Penineciarului Bacau si nu inteleg de ce reprezentantii ambelor Sindicate isi manifesta forma lor de nemultumire numai limitandu-se la sute de discutii pe la colturi, evitand o forma oficiala de protest a acestei stari de fapt din cadrul acestui Penitenciar.
  Poate ca au uitat ca SINDICATUL este constituit în scopul apărării și promovării drepturilor colective și individuale ,economice, sociale, culturale și sportive ale membrilor săi.
  Si ca Sindicatul există pentru a promova, proteja drepturile membrilor de sindicat și a asigura respectarea prevederilor legale în vigoare ce decurg din legislația muncii și a legilor speciale fiecărui domeniu de activitate si ca are ca scop imbunătățirea condițiilor sociale, de muncă și salarizare a membrilor de sindicat;
  Si ar mai fi multe de spus , chiar de natura penala a acestui dir adj Pavel , dar ar trebui sa vb cei in cauza…fals si uz de fals in inscrisuri oficiale , etc

  • Unde erai tu 4you cand stimabilul era ridicat la rang de discutat???
   Spre stiinta ta – urmeaza sa fie propus pentru un nou mandat ca cfm unor alte pareri nu sunt alte solutii!!!
   iar pentru cunoscatori, cite reclamatii a-ti scris in ceea ce priveste comportamentul ireprosabil a stimabilului dir adj??? sa inteleaga si anp-ul pe cine imputerniceste???

 10. Penitenciarul Turnu- Severin,se afla in carantina totala datorita celor aproximativ 15 cazuri de TBC depistate la p.p.l. si daca nu ar fi de ajuns se confrunta si cu un focar de scabie .Ieri a fost diagnosticat si un coleg al nostru ca ar fi lat Tbc si scabie.
  Solicitam A.N.P.,sa ia masuri urgente si sa trimita o comisie medicala deoarece cazurile cresc aproape in fiecare zi,se pare doctorita noastra este incapabila de situatie,de altfel in acte nu specifica ca este vorba de scabie pentru ca am primi un spor in plus la salariu de parca l-ar da de la ea din vila

 11. Si eu cred ca este vorba de directorul adjunct de la Bacau! Deficitul de competenta profesionala a personajului a generat imediat neperformanta, oamenii realizand intr-un tarziu ca ofiterul si-a atins de mult limita! Cazul e tipic unei persoane care ajunge in pozitia de conducere fara sa aibe idee ce presupune asumarea acestei responsabilitati. Pe de alta parte, directorul isi camufleaza politica defectuoasa de management, tolerand apucaturile grobiene ale personajului mai sus mentionat. Refuza cu incapatinare sa vada ca noua pozitie a subalternului presupune sarcini pentru rezolvarea carora acesta nu detine efectiv cunostinte! In schimb, pentru a compensa probabil respectivul neajuns, fostul agent s-a dovedit un maestru al limbajului agresiv, al deficientei de comunicare, si al lipsei de respect fata de personal. Atitudinea aroganta pe care o afiseaza constant este fatala pentru dinamica realtiilor de munca, si nu putem ajunge decat la o singura concluzie: Bacaul supravietuieste in sistem de avarie…

  • Se potriveste caracterizarea ca o manusa si la Oradea . . . Aceasi situatie de avarie . . .

  • Vorbe in vint….ne-am saturat sa tot auzim ca la Bacau sunt probleme…spuneti clar, punctual si la obiect necazurile care sunt acolo sa avem si noi habar ” despre ce si cum” discutam

 12. Dupa umila mea parere discutiile astea sunt total fara esenta si goale …. atata timp cat eu in postarea mea trecuta am evidentiat unele dintre problemele reale ale sindicatului, iar raspunsul a fost unul sec fara nici o valoare practica, imi rezerv dreptul de a considera aceste discutii fara sens.
  Mi-as dori sa fiu contrazis si sa-mi demonstrati ca ma insel.

 13. Cine poate sa ma lamureasca.
  Daca dorim sa adresam o plangere de sanctionare a unui director de penitenciar cui trebuie sa ne adresam.
  Cosmine comunica-mi adresa ( mail-ul comisiei de disciplina )
  Multumesc anticipat.

 14. Domnule Cosmin, felicitari pentru articol, deoarece este pe sufletul meu. Dupa cum spune si pseudonimul meu sunt foarte dezamagit de tot ce vad in jurul meu. Multi dintre noi nu stim ce inseamna “sindicat”. Nu stim sa fim empatici, nu stim sa luam o atitudine cand colegul nostru este pedepsit pe nedrept, nici macar, cand suntem afectati direct nu facem nimic. Nu stim ce atitudine sa luam cand observam ca se fac discriminari sau cand se fac abuzuri pentru ca reprezentantul nostru, nu numai ca nu ia atitudine, dar mai si participa la aceste actiuni. Sa-l schimbam?!?!?!nu vrea nimeni, parca ne-am tampit cu totii.Toti vorbim (pe la colturi, bineinteles) dar nimeni nu vrea sa facem nimic, ne complacem in situatia asta. De ce oare?? Oare suntem lasi sau ne e teama de ceva?! Sigur nu stiu exact ce se intampla cu noi, dar stiu ca “managerului” meu i-a reusit metoda ‘Dezbina si condu” pentru ca ne-a impartit in grupuri, grupulete, unii lasi, altii indiferenti si foarte multi oportunisti. Ma mai intreb de ce acest domn Bejan, despre care am auzit si vorbe frumoase, sustine astfel de manageri care duc sistemul de rapa.

  • In primul rand, va multumesc pentru apreciere.
   In al doilea rand, n-as vrea sa cred ca in FSANP exista lideri care au adoptat aceasta “actiune sindicala”.
   In al treilea rand, v-as ruga sa indicat precis numele penitenciarului, precum si numele managerului care “dezbina si conduce”!
   Concluzie: Numai asa putem afla si noi si domnul Bejan de acel manager, pentru a se putea lua masuri.

 15. Fara suparare d-le Dorobantu consider perfect indreptatita intrebarea lui Adi ( 4:20)…
  Nu vad nici o postare/raspuns al unului alt lider de-al nostru.Sa nu intelegeti cumva ca nu apreciez efortul dvs,. dar as dori sa aflu, de exemplu ,cum a facut dl. “vice” de la Vaslui de merge treaba ca pe roate acolo…
  Sau e vicepresedinte si apara doar drepturile celor din Vaslui si atat…
  Ultima fraza din articol lasa loc de interpretare in ce priveste paloarea(ingalbenirea?????) liderilor…da` asta-i o interpretare proprie a subsemnatului :):)!!

  • Domnul Luca Ioan este un lider de sindicat model. Personal, am o stima deosebita pentru domnia sa. Ca nu are numai prieteni, e de inteles. Cu totii ne bucuram si de prieteni si de dusmani (adversari). Trebuie sa stim sa-i acceptam si pe unii si pe ceilalti.

 16. Buna seara.
  Domnule Dorobantu puteti va rog sa publicati varianta finala a Statutului?
  Sunt curios daca se modifica si numele dragii noastre institutii din A.N.P in altceva…pentru ca daca nu se modifica SIGUR noua tinuta nu va fi inscriptionata pe spate…ca la alte structuri.
  La noua tinuta vom putea sa purtam si vesta multifunctionala?

   • Ok..multumesc…in statut la uzul de arma somatia este:Stai!Politia de penitenciare!!…totul e bine pana acum doar ca “Politia de penitenciare”nu se regaseste in lege…este tot ANP.

     • Sigur ca nu…doamne fere nu imi doresc sa ajung in situatii de acest gen…sigur nu ma impiedica sa port noua “tinuta”..sa port gradele alea de dimensiuni mici 0.5 cm bareta…sa port bluza aceea albastra cu maneci lungi…si sigur nu ma impiedica sa spun ca in acest sistem toate se fac din inertie si dupa cum bate’ vantul’…sincer ma asteptam la alt raspuns din partea ta…

 17. 1. „SUA le-au trebuit 100 de ani să-și perfecționeze mișcarea sindicală”.

  La noi cu niște atitudini de non=combat nu cred că va dura mai puțin, cel mai probabil că va dura mai mult.

  2. „Sindicatul reprezintă totalitatea membrilor care-l compun”.

  Mulți dintre noi așteaptă ca sindicatul să facă totul. Inactivitatea membrilor de sindicat, lipsa unor luări de poziție duce la plafonare și ineficiență. Forța unui sindicat constă în multitudinea acțiunilor membrilor săi și, nu în ultimul rând, de poziția activă și responsabilă pe care un lider carismatic o poate demonstra la un moment dat.

  3. „Observ nemulțumiri raportate la gradul de așteptare al angajaților din penitenciare”. Orizontul de așteptare al angajaților poate fi mai larg sau mai îngust, uneori inexistent. Drepturile nu vin de la sine, pentru ele trebuie să luptăm cu toții, la fel și pentru menținerea lor.

 18. O intrebare d-nule Dorobantu :
  De ce numai dvs. publicati pe blog, iar ai nostri lideri din BEX – ul FSANP au cam uitat de acest blog si bineinteles de raspunsurile la intrebarile noastre. Din cate stiu organizatia de tineret din FSANP, al carei lider sunteti, nu are un reprezentant legitim in BEX, mai precis nu participa la sedinte si nu are drept de veto.
  Stimă

  • Postez eu pentru ca asa a hotarat prin vot Conferinta Nationala FSANP (organ suprem FSANP). Intrebarile dumneavoastra sunt discutate cu presedintele, vicepresedintii si secretarul general ai FSANP. Particip la sedintele BEX – FSANP, dar nu am drept de vot, ci doar rol consultativ.

 19. 1.noua ne vor trebui 200 ani
  2.nu,unitatea este unitatea de masura a sindicatului!
  3.daca nu esti un lider sau in vreo bisericuta sindicala,n-ai nici o sansa de initiativa dpdv individual!!!

Comments are closed.