Un demers inceput acum o luna si care parea iluzoriu in mintea multora din colegii nostri e la un pas de a fi incheiat favorabil. Maine ultimul pas

Cu un minister inexistent in sustinerea demersurilor noastre, cu un ANP care a tinut aproape, dar timorat de un ministru care nu-si asuma dar nu lasa nici pe altii s-o faca, am inceput in 19 martie un demers, fata de care multi nu ne acordau nicio sansa.

Scriam atunci printre altele:

CE AU REUSIT SINDICATELE DIN POLITIE, CE URMEAZA SA FACA SI CE VOM FACE NOI?

………………………………………………………………………………………………………………………….

Unde sunt politistii acum? A avut loc un miting al politistilor din SNAP care nu au obtinut mai mult fata de ce obtinusera, in data de 10 martie, in intregul lor toate organizatiile sindicale. Probabil va urma un miting al celor din SNPPC, motivat de faptul ca a facut si SNAP-ul dar care nu va aduce alte beneficii. Ce au rezolvat? Nimic altceva din ce obtinusera in data de 10 martie.

Unde suntem noi? Avem promisiuni ca tot ce va fi acordat in sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala va fi aplicat si personalului din penitenciare si amendamentele promovate de noi vor fi luate in considerare, nu datorita politistilor, ci repet, datorita exclusiv demersurilor facute de organizatiile sindicale din penitenciare. Asta a si fost motivul pentru care am inteles sa reevaluam posibilitatea desfasurari mitingului la o data ulterioara. Am depus  amendamentul cu privire la introducerea sporului de pericol ANP in categoria sporurilor ce se aplica la salariul  de functie(care mai cuprinde niste sume) si care nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara si am solicitat ca diferenta la merit sa fie acvordata unitar in sistemul de aparare, fapt de care am fost asigurati. Cert este ca daca vor fi aprobate aceste amendamente, salariile personalului din sistemul penitenciar vor fi la fel cu cel al colegilor lor din sistemul de aparare.                             …………………………………………………………………………………………………………………………

Ce trebuie sa stiti este faptul ca ne pasa si tot ce depinde de noi va fi facut posibil.

Florin Schiopu

Presedinte FSANP

De atunci a trecut o luna in care speranta unora ne-a dat incredere, neincrederea altora ne-a motivat, cert este ca suntem la un mic pas de o tinta care ne-am propus sa o atingem. Maine in plenul Camerei Deputatilor legea va fi votata, iar amendamentele sunt cele promovate de noi. A fost un efort exclusiv al organizatiilor sindicale reprezentative din sistemul penitenciar, cu o implicare a ANP atat cat au considerat ca nu intra in coliziune cu un ministru, care asa cum spuneam, traieste in lumea lui si care reuseste sa inhibe si implicarea celor din minister care altadata ne era de folos.

Amendamentele sutinute de noi:

 1. (2) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna aprilie 2017, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor şi personalul civil din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specifice acestui domeniu de activitate, acordate proporţional cu timpul efectiv lucrat – pe baza pontajelor,si care nu fac, potrivit legii, parte din salariul de baza, salariul functiei de baza/solda functiei de baza precum şi drepturile salariale acordate pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, sau dupa caz pentru risc/pericol deosebit, se determină prin raportare la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
 2. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu luna aprilie 2017, personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor beneficiază de prevederile art. 31 alin. (6) şi (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, cu modificările şi completările ulterioare.
 3. A trecut si amendamentul politistilor, cel cu privire la sporul de 40% pentru permanenta la domiciliu, spor pe care eu nu  incurajez a fi acordat in sistemul penitenciar in conditiile in care si acum administratia are posibilitatea de a ma chema la servici si daca vin sa ma plateasca conform legii.
Advertisements

49 Comments

 1. De ce nu spune-ti adevarul? La Galati in primul trimestru au luat Rau Cornel/Craciun Geanina/ Andrei Mitica. Datorita ANP 2 colegi au ratat. Inca odata ANP a facut curatenie in ograda noastra. Adica a decis in locul vostru.

  • Ai uitat niste nepoti, unii abonati de mai multe ori- chiar mai mult de 2 ori- la asa ceva.

 2. Ati avut un comentariu :,,1. La momentul intrării în vigoare a legii multitudinea sporurilor din legea de salarizare vor face imposibilă aplicarea sporului in condițiile în care nu vor putea fi acordate sporuri totale mai mari de 30%.”.
  Daca puteti detalia aceasta limitare ( sporuri totale mai mari de 30% … din ce? ).Este vorba( practic ) de o lege de eliminare a unor sporuri ?

  • Nu. Legea prevede o multitudine de sporuri ca si pana acum, dar in proportie de 70% se regasesc in suma compensatorie. Restul de 30% este sporul de pericol care se acorda tuturor. Legea la intrarea ei in vigoare prevede doar o medie de 30% pe ordonator de credite. Ori la multitudinea de sporuri din lege n-au cum sa fie aplicate toate ca angajatorul sa se incadreze in media de 30%.Incercam o modificare a acestui procent. Nu stiu cat va tine.

   • Adica indiferent daca salariul creste , venitul scade.Sau mai simplu: teapa.

   • Domnul Florin , exista posibilitatea ca sporul de risc sa faca parte din salariul de baza , in apropiata lege a salarizarii ? Cu multumiri.

    • Nu.Dar avand in vedere numarul sporurilor dar si plafonul maxim care se acorda, procentul ar putea fi mai mid. De asta vom milita ca procentul de sporuri sa fie mai mare de 30%.

 3. D le presedinte, este etic si moral ca sefii sa pună subordonații sa le faca unele lucrari la domiciliu, renovare, constructii de foisoare zugraveli, instalatii electrice , instalatii sanitare , etc., la domicilui .
  Unele pe prosteala si unii pe 50%

 4. Ar trebui să se rezolve odată şi mult discutata problemă a sporului de pericol de 30%, în sensul că, acest spor să se acorde doar în sectoarele de activitate, unde poliţiştii de penitenciare au contact, efectiv cu deţinuţii şi sunt supuşi riscului să five agresaţi de deţinuţi sau să contracteye diferite boli.

 5. La Penitenciarul Galati in conformitate cu cele scrise in DZU sporul de 50% se acorda in trimestrul I astfel: 12 agenti si 1 ofiter, iar in ttimestrul II astfel: 13 agenti si 3 ofiteri! Nu inteleg logica si poate ne zice si noua cineva despre ce este vorba!

  • Este foarte simplu: conform OMJ 820 la Penitenciarul Galați se acordă 15 majorări din care 3 ptr ofițer 12 ptr agentii. Din cauza faptului ca DG ANP a acordat 2 majorări directorilor adj sdrp si eap pe trim I , pentru ofițeri a mai rămas doar o majorare. In ceea ce priveste nr majorărilor aferente trim II ,aici, problema sta cam asa: datorita dec DG unității noastre i-a fost distribuită o majorare. Marți se va stabili cine va beneficia pe trim I. Membrii nostri au fost informați care sunt propunerile si vor fi informați in cel mai scurt timp de rezultatele finale.

  • Si agentii sunt tot aia care au mai luat de cate 2 ori pana acum?Sau altfel spus cati din astia au mai luat si inainte?

  • E buna logica la gl..Toți vor lua 50 % …mai de vreme sau mai tarziu

 6. D-ule presedinte dar sunt sectoare care fac permanenta la domiciliu, respectiv cei din sectorul evidenta pe baza planificari, acestia de ce nu ar putea sa beneficieze sporul de permanenta la domiciliu.

  • Eu nu spun că nu trebuie să primiți. Spun doar că acordarea sporului va însemna asumarea unor obligații care altfel nu va erau opozabile. Și mai spun că nu mi-aș dori permanentizarea acestei situații din doua considerente:
   1. La momentul intrării în vigoare a legii multitudinea sporurilor din legea de salarizare vor face imposibilă aplicarea sporului in condițiile în care nu vor putea fi acordate sporuri totale mai mari de 30%.
   Va fi introdusa prevederea ce va defini permanenta la domiciliu, ori în acel moment intrați direct in comisia de disciplină dacă nu va vor găsi pentru a veni la serviciu.
   Atât spuneam.

  • Faceti permanenta ptr ca sunteti slabi pregatiti , din pdv legislativ si nu aveti sânge in voi sa puneti capăt sclaviei

 7. Oare cam pe cand are de gand sa promulge presedintele, iar avem de recalculat drepturi restante la salariile urmatoare? Ca la ce soft de salarii avem in sistem mai bine calculam din pix.

 8. Domnule Florin , tot marti in camera deputatilor s-a aprobat eliminarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica de 50 %
  Aveti cunostiinta daca si in sistemul nostru acest spor va fi eliminat ? Poate o data cu intrarea legii salarizarii in vigoare ?
  Va multumesc .

 9. 1. Sporurile la care vă referiți fac parte din compensatorie, deci nu se aplică. Nu uitați că noi nu avem nici un regulament de aplicare pentru 284.
  3. Nu are aplicabilitate în sistem. Nu există noțiunea de permanență la domiciliu în sistemul penitenciar.

 10. Intreba cineva daca se mai da sporul de pericol la administrativ.De ce ar trebui dat asa ceva? In unele unitati daca ai un spital nu stii cum sa asiguri paza iar daca ai 2 nu stii daca a doua zi mai poti indeplini misiunile in siguranta.De cine se trage mereu?De schimburi si escorte.Ia mergi pe la birouri si intreaba daca vrea cineva la spital si vei primi un raspuns cvasiuniversal: ei sunt de la administrativ nu de la paza si nu pot face paza.Si atunci de ce as mai da dispozitiv de lupta, pericol, antena si alte drepturi caracteristice operativului la administrativ?Daca e vreo liberare dupa orele de program trebuie sa vorbeasca ST cu directorul ca ei nu vin daca nu le spune directorul, secretariatul nici macar daca le spune directorul nu vine.Si atunci intreb din nou: de ce ?Cand se vor face diferentieri?La asta pot sa raspund: niciodata. Stiu ca se vor inflama unii dar asta e realitatea.

 11. Va rog sa nu mai comentati in legatura cu 50% pt. ca nimeni nu este interesat ,nici sindicatele pt.ca la Bacau liderul de la un sindicat a luat 50% 6 sase luni consecutiv si atunci despre ce vorbim?

  • Nu va mai certați între voi pe acordarea măririi de 50%. Uitativa de cate ori au primit 50% obedientii sistemului, directorii de unitati si directorii adjuncti.
   Sumele încasate de acestia, fiind de sute de mii de lei.

 12. Domnule presedinte, in legatura cu salariul de merit ce urma sa il primim in august 2017, il vom primi tot din luna aprilie? Va multumesc

  • Din pacate nu vom primi cei 10% incepand cu luna mai datorita incompetentei ANP! Poate ar trebui ca cineva cu (editat admin) sa dea in judecata ANP!Nu-i posibil ca mii de oameni sa piarda bani pentru ca cineva care ia lunar 50% (lucrari de exceptie) nu-si face treaba.Sindicalistii ne adminstreaza calmante si o sa ne trezim ca am ramas (ca de obicei) cei mai prosti din curtea scolii.Nu mai am inredere in nimeni pana nu vad fluturasul din august!Tind sa cred ca o sa avem o mare dezamagire iar sindicalistii ne vor indemna la proteste pentru ca, nu-i asa, toti ne-au dat o mare …teapa.Momentan suntem in coma indusa de catre sindicate.Sper sa ne trezim cu bine!Sper!

   • Nu domnule. Sindicatele și-au făcut din nou datoria. Au rezolvat o speță in care nu v-am cerut ajutorul și care se constituie intr-un beneficiu financiar consistent. Cât despre restul, am pretenția că unul care trebuie să știe prevederile legale, are cunoștință de faptul că un act normativ nu intra in vigoare decât in termenul prevăzut la publicare în monitorul oficial. Nu că doresc să găsesc scuze unui ANP amorțit, dar macar dumneavoastră care știți să vă maniati sa aveți habar despre asta.

 13. La Arad sa discutat lucrările de excepție, adică sporul de 50%. Bineînțeles ca au reușit și de data asta sa își împartă intre ei ciolanul. Mai bine zis, așa zisul director DEA preaimputernicitul d-ul Dalca se propune singur și reușește. A doua penibilitate, marea directoare Delia de la CFSO soția preafericitului Danuț cel Mare este propulsată la încă un 50% chiar dacă a reușit cu brio să se ponteze din pix suplimentar, peste 100 de ore dar fiind verificată de DIP a reieșit faptul că sistemul este corect pentru pălmaşi iar pentru ei totul se cuvine. Ne întrebăm atunci Țepeş Dne cât mai trebuie sa înduram până ne vei auzii odată ?

 14. Domnule Florin , plata de 100% pentru SDSL intra in vigoare cu 1 aprilie si pentru fpss acolo unde este cazul ? Va multumesc .

 15. Dl prezident felicitări pentru acest câștig dar va rugam sa va luptați și pentru angajarea de personal fiindcă anp a promis ceva și văd ca nu se țin de cuvânt. Va mulțumesc.

 16. D-l.Schiopu ,la Bacau s-a acordat 50% la persoane care au mai avut anterior ,oare chiar nui trage nimeni la raspundere pe acesti directori?

 17. ….mai clar sa intelegem ca la salariul din 10 mai ar trebui sa avem niste mariri salariale???…sa intelegem ca sporurile vor fi calculate la sal min pe economie???….

 18. Domnule Florin, sporul pentru permanenta la domiciliu cu care nu esti de acord este pentru orele pe care le stai acasa in asteptare, daca venim la serviciu suntem platiti pentru orele pe care le lucram. Este un spor binevenit, cu care chiar daca nu esti de acord, pentru noi cei care lucram este bun.

  • Domnule Foi, in momentul în care veți fi planificat 2-3 sâmbete și duminici la rand să stați acasă pentru 50 de lei nu știu dacă va mai convine. Și dacă aveți neșansa să trebuiască să mergeți neapărat undeva și nu va găsesc, atunci veți intra in Comisia de disciplina. O spune unul care a făcut ore suplimentare mai multe decât dumneavoastra.

   • Domnu Florin, ce nu intelegeti d-voastra este ca noi oricum suntem planificati sa efectuam permanenta la domiciliu in toate zilele de sarbatori legale nelucratoare. De ce nu putem sa luam si noi sporul de 40%?

    • Eu înțeleg. Si asta va spun. Dispoziția nu se bazează pe o prevedere legala explicită și din această cauză nu ar trebui sa va fie opozabilă decât dacă consimtiti la ea, sens în care nu v-ar putea fi pusă în sarcina o neexecutare a unei dispozitii. Ori în situația de care vorbiti recunoașteți un drept al angajatorului care acum nu exista, de a dispune de timpul dumneavoastră liber.

 19. La Arad sa discutat lucrările de excepție, adică sporul de 50%. Bineînțeles ca au reușit și de data asta sa își împartă intre ei ciolanul. Mai bine zis, așa zisul director DEA preaimputernicitul d-ul Dalca se propune singur și reușește. A doua penibilitate, marea directoare Delia de la CFSO soția preafericitului Danuț cel Mare este propulsată la încă un 50% chiar dacă a reușit cu brio să se ponteze din pix suplimentar, peste 100 de ore dar fiind verificată de DIP a reieșit faptul că sistemul este corect pentru pălmaşi iar pentru ei totul se cuvine. Ne întrebăm atunci Țepeş Dne cât mai trebuie sa înduram până ne vei auzii odată ?

 20. Buna ziua. Conform Anexei nr.VI, cap. II, sectiunea a 2-a, art.14 alin. (1) (pag.103-104) compensatia pentru risc/pericol nu mai este acordata si personalului din administrative?

Comments are closed.