Intr-o scrisoare deschisa adresata membrilor PSD, CNS Cartel Alfa atrage atentia asupra faptului ca programul derulat de PSD prevede cresterea taxelor pentru lucratori si deresponsabilizarea totala a capitalului, care va fi singurul beneficiar “al asa-ziselor reduceri fiscale”.

“Reducerile de taxe promise lucratorilor (scaderea impozitului de la 16% la 10% si contributiile cu 4,25%), realizate simultan cu transferul contributiilor, vor fi inghitite integral de capital, prin cresterea profiturilor. Avand in vedere ca reducerea din 2015, cu 5 puncte procentuale a contributiilor, a fost acordata integral angajatorului, acum e randul lucratorilor sa beneficieze. In conditiile in care nu exista nici macar garantia ca netul actual va fi pastrat, pentru toti lucratorii, este cat se poate de clar ca, in formula propusa, aceste reduceri promise nu se vor vedea in buzunarul lucratorilor”, afirma sindicalistii in scrisoare.

Potrivit acestora, lucratorul va fi prejudiciat atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

“In momentul in care toate taxele sunt trecute in brutul lucratorului, orice marire ulterioara de salariu se va regasi intr-un procent mai mic in netul lucratorului. Spre exemplu, pentru fiecare crestere cu 100 de lei a salariului brut, lucratorul vede acum 70 de lei, iar dupa transfer, 58 lei. Lucratorii isi vor suporta singuri concediile medicale, riscul de accidente, conditiile de munca proaste organizate de catre capital si nu isi vor putea recupera salariile in cazuri de insolventa a unitatilor unde muncesc”, explica sindicalistii.

De asemenea, Cartel Alfa atrage atentia asupra faptului ca se adopta cresteri salariale la bugetari care in fapt sunt anulate de aceste majorari de taxe.

“Pentru capital, s-a renuntat la impozitarea pe cifra de afaceri, inclusa tot in programul actual, deci se poate, daca se doreste, si pentru oameni. Toate acestea se intampla pe fondul unei lipse de dialog real cu partenerii sociali si mai ales din cauza unor orgolii exacerbate ale unor alesi, care nu sunt capabili sa isi recunoasca lipsurile, si care doresc sa mearga pana in panzele albe, indiferent de consecinte.

Toti cei care intretin si accepta aceasta situatie sunt si vor fi responsabili de degradarea si mai accentuata a nivelului de trai in Romania, cu toate urmarile sale: plecarea masiva a tinerilor si a personalului calificat din tara, mentinerea Romaniei la coada Europei si cresterea decalajului de dezvoltare, degradarea serviciilor publice, incurajarea atitudinilor extremiste si, poate cel mai grav, distrugerea sperantei cetatenilor de a avea o politica sociala ca in Vestul Europei.

In contextul in care, in toata Europa, exista o dezbatere vie privind falimentul modelului neoliberal, necesitatea unor politici sociale consistente, incluse in Pilonul Social European al Drepturilor Sociale, care sa readuca echilibrul in distributia rezultatelor economice, Romania merge in directia inversa, retrograd si iresponsabil fata de viitor si de cetatenii sai”, avertizeaza Cartel Alfa.

In documentul transmis membrilor PSD, CNS Cartel Alfa le solicita acestora sa respinga aceasta masura, care va duce la saracirea pe termen lung a cetatenilor Romaniei.

“Prin actiunile iresponsabile ale unui partid care se declara social democrat (…), principiile de fond ale declaratiei de la Philadelphia (…) vor fi eliminate, printr-un program care pare unul tipic al FMI de austeritate pentru populatie si marire a profitului pentru capital. Confederatia Nationala Sindicala ‘Cartel Alfa’ cere membrilor PSD (multi dintre acestia fiind si membri de sindicat) sa se ridice ferm si sa spuna NU acestei actiuni, care va saraci pe termen lung cetatenii Romaniei. De asemenea, adresam solicitarea catre presedintele PSD, Liviu Dragnea, de a realiza urgent o intalnire cu delegatia CNS ‘Cartel Alfa'”, se mai spune in document.

In plus, Cartel Alfa subliniaza ca efectele cresterii economice pe care o inregistreaza Romania in ultimii ani nu sunt resimtite de lucratori, ci ingroasa profiturile companiilor.

“Cunoastem cu totii ca in Romania avem crestere economica, consistenta si constanta in ultimii ani. Aceasta crestere se bazeaza in mare masura pe multa munca, platita prost, pe sudoarea a milioane de lucratori, pe sute, mii, de ore suplimentare neplatite si sacrificii individuale de neimaginat. Noi, lucratorii, nu beneficiem de fructul muncii noastre, care, asa cum o arata toate datele statistice, ingroasa profiturile companiilor.

Aceasta crestere nu se intoarce catre cetateni, nici prin cresterea veniturilor, nici prin imbunatatirea calitatii serviciilor publice si largirea accesului la ele, asa cum ar fi normal sa se intample. Ceea ce este mai grav este ca politicile propuse acum de acest guvern — care se considera, in mod paradoxal, social-democrat — sunt in opozitie cu obiectivul de a crea bunastare si un trai decent pentru cetateni, asa cum a fost acesta asumat de catre partidele aflate la guvernare.

Cetatenii au votat in alegeri un program care le promitea cresterea bunastarii generale, prin micsorarea taxelor si numarului acestora la cetateni, prin investitii si cresterea calitatii serviciilor publice, astfel incat sa existe o mai buna repartizare a cresterii economice intre capital si lucratori”, se spune in scrisoarea deschisa trimisa PSD.

Conform sursei citate, ponderea salariilor in PIB este printre cele mai mici din toate tarile Europei, cresterea numarului de locuri de munca a fost insotita de cresterea muncii precare, inegalitatile de venit s-au adancit, fiind cele mai accentuate inclusiv comparativ cu tarile din Europa Centrala si de Est, iar patura lucratorilor saraci s-a ingrosat, cu o proportie din ce in ce mai mare de lucratori pe salariul minim, care, in ciuda cresterilor din ultimii ani, nu asigura nici macar minimul de trai.

“Datele confirma ceea ce noi toti resimtim in buzunarele noastre: ponderea salariilor in PIB este printre cele mai mici din toate tarile Europei, cresterea numarului de locuri de munca a fost insotita de cresterea muncii precare, inegalitatile de venit s-au adancit, fiind cele mai accentuate inclusiv comparativ cu tarile din Europa Centrala si de Est, iar patura lucratorilor saraci s-a ingrosat, cu o proportie din ce in ce mai mare de lucratori pe salariul minim, care, in ciuda cresterilor din ultimii ani, nu asigura nici macar minimul de trai.

Toate acestea se intampla, o spunem din nou, pe fondul unei cresteri economice consistente, pe fondul unei cresteri a productivitatii si a rentabilitatii muncii care se regaseste doar in profiturile capitalului. In Romania, productivitatea muncii ajustata la salarii este mai mare decat in Germania, 188,7 fata de 134,7 sau decat in Franta, 125,1 (date Eurostat), in timp ce lucratorii romani raman cei mai prost platiti din toata Europa (un lucrator roman este platit cu pana la 1058 de euro mai putin decat un neamt, in conditii similare de pregatire, varsta etc.)”, mai spune Cartel Alfa.

Advertisements