In apararea politistului de penitenciare

In apararea politistului de penitenciare
In apararea politistului de penitenciare

politisti.ro lanseaza o dezbatere care, dincolo de reactii viscerale si stereotipuri, demonstreaza ca avem in continuarea o probleme serioasa in ceea ce priveste perceptia muncii angajatilor din penitenciare. N-as vrea sa intru intr-o polemica, dar as atrage atentia confratelui care scrie pe site-ul politisti.ro ca se refera iniststent la un termen care legal si institutional nu exista, anume acela de gardian.

Asadar, cateva precizari:

 • denumirea de “politist de penitenciare” a fost aleasa prin raportarea la practica Italiei si in lipsa unui alt termen care sa inlocuiasca sintagma de “functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare”; daca gaseam alta cred ca era mai potrivita;
 • termenul “gardian” se refera strict la activitatea de paza ceea ce nu reflecta decat o mica parte din activitatile angajatilor din penitenciare. La fel de multi angajati din penitenciare executa “paza” penitenciarelor pe cat de multi “politisti” efectueza “paza” aresturilor si centrelor de detentie ale MAI – fara ca acestia sa devina din politisti “gardieni”;
 • in ceea ce priveste complexitatea muncii din penitenciare, cam 30% este ceea ce numim asistenta si interventie psiho-sociala, desfasurata de psihologi, sociologi, profesori – toti agenti si ofiteri de penitenciare care nu prea intra in definitia de “gardian”;
 • in rest discutam despre insotire, supraveghere, escortare, interventie in incidente critice, asistenta medicala si tot felul de servicii de suport care ne permit sa gestionam 24/24 vreo 25.000 de detinuti;
 • termenul “gardian” este unul folosit peiorativ si dispretuitor si se vede din postarile celor nemultumiti de aceasta initiativa, pe principiul ca oricum au primit denumirea de “politie” institutii care n-au nimic de-a face cu ordinea publica, ceea ce pentru noi oricat de ciudat ar parea ar fi cazul, facand parte din acest sector de activitate;

PS. Sunt fost politist, absolvent de scoala de politie. Ii rog pe colegii care vor decide sa comenteze pe site-ul politisti.ro sa o faca asa cum au facut-o si pana acum, cu respect pentru opiniile celorlalti si cu rabdare. E datoria noastra sa convingem si putem face asta cu argumente.

Advertisements

37 Comments

 1. ne luam dupa politisti care au si ei nevoie,se pare,de o reforma incepand cu doamna ministru…

 2. Îmi pare rău că nu am apucat să-mi fac niște popcorn când citeam comentariile. Așa “duel” de la distanță de toată “frumusețea” rar mai vezi, între polițiști adevărați, adică spagarul clasic de pe străzi, cu tot atâtea clase ca trenul (marea lor majoritate) și “milițianul” din pușcării, care aspiră și el sa fie numit polițist. Pai de ce ai vrea sa te identifice lumea cu probabil cei mai detestati oameni din România? Tu, ca și gardian, paznic, pandar sau milițian, ești oricum mai respectat chiar și de persoanele private de libertate (dacă îți faci treaba bine). Exista uscaturi și aici dar nu contează asa mult cum îți zice lumea, contează ca la sfârșitul zilei tu sa ai un salariu bun și satisfacția ca ți-ai făcut munca cum trebuie și ca prin micile tale sfaturi, măcar unul din 5 deținuți alege calea bună in viata după ce se libereaza.
  Hai sa lăsam politia romana cu amendarea babutelor ce vând pătrunjel, cu șpaga luata de la circulație și multe altele (din nou, respect pentru aia foarte putini care își fac treaba). Mai bine gardian decât “gabor sau cap de creta”. Nici măcar ei nu ne vor acolo, de ce ne-am ruga noi de ei?

 3. Acesta este comentariul pe care l-am postat pe politisti.ro si pe care nu l-au aprobat:

  Stimați polițiști,
  Sunt un gardian, unul din cele câteva mii de gardieni ai țării! Sa știți ca nu e deranjanta denumirea de gardian, dimpotrivă, doar ca e folosita cu sens peiorativ, așa cum e folosită și titulatura de „milițieni” pentru 90-95% dintre voi! Știți ca marea majoritate a „boborului” vă spune „milițieni”, nu? Colegii voștri din Centrele de Reținere și Arestare Preventivă sunt polițiști sau gardieni? Până mai deunăzi erau colegii voștri din judiciar, mi-e greu să cred că acum nu-i mai considerați colegi și le spuneți și lor gardieni! Sunteți polițiști, faceți poliție! Cei de la frontieră sunt colegii voștri, fac poliție sau ei doar păzesc (frontiera)!? Poliție națională, municipală, locală, de frontieră, poliția animalelor (sâc!)… „A face poliție”, conform dex-ului, înseamnă „a menține ordinea într-un mod sever și autoritar” și asta facem noi prin pușcării, menținem ordinea într-un mod sever și autoritar și de asta ne vom numi „polițiști de penitenciare”. „De penitenciare”, să nu ne confunde poporul cu voi sau cu localii… Înțelegi, stimate coleg? „Colegu`”, așa ne spun colegii voștri care au ghinionul să ajungă clienții noștri, fie că au vrut, fie că i-a anchetat un procuror prea zelos și i-a condamnat cu executare un judecător care nu are legătură cu realitatea când au făcut uz de armă să oprească un hoț, un tâlhar sau un violator, fie că li s-a înscenat câte ceva pentru ca au deranjat vreun suspus! Exact așa ne spun, „colegu, aici sunt vreo câțiva pe care eu i-am anchetat și datorită mie au fost închiși, te rog să faci în așa fel încât să nu ne intersectăm pentru că vreau liniște!”. Și așa facem, legea ne permite să îi clasificam ca fiind „persoane vulnerabile” și în felul acesta ei sunt ocrotiți, nu sunt expuși tendințelor de răzbunare ale infractorilor de drept comun! Suntem colegi? Suntem polițiști? De penitenciare, bineînțeles!
  Un gardian!

 4. Politie=organ al administratiei de stat insarcinat cu mentinerea ordinei. Cred ca prin faptul ca ii tinem in penitenciare pe cei mai rai,dovediti in instante,meritam denumirea de politist de penitenciare. Sunt si angajati din alte structuri care au devenit politisti in timp,fara sa deranjeze… ex. graniceri-politie de frontiera;gardieni publici=politie locala

 5. Poliția locală ce face de se numește poliție? Acolo sunt foști paznici de benzinării magazine etc fără nici o școala fără nici o pregătire care au primit atribuții peste noapte.

 6. De ce la Penitenciarul Jilava ne obliga sa ne luam orele suplimentare. Nu ne mai dau concediu și ne bagă forțat in orele suplimentare. Este corect aceasta practica?

 7. Sper sa nu citeasca si””politisti” comentariile unora dintr e dv.ca atunci ar avea un alt motiv de distractie. Dupa cum gîndesc unii dintr e noi cred ca ” GARDIAN” e foarte potrivit. Ofiterule cum te prezinti Ofiter-gardian s au ofiter.De asta sistemul functioneaza asa e plin de OFITERI ca tine în ANP- din pacate.

 8. Mare curaj ati avut dle Presedinte! Cum sa dai politia pe puscarie?
  Acum sa vorbim cinstit,fpss-ul tot gardian este!Pai…el deschide usa celulei,pe urma o inchide,obiectul mncii lui este detinutul cu mandat de executare a pedepsei inchisorii intr-o parte si nu cetateanul cu prezumtia de nevinovatie in buzunar.Ce sa mai vorbim! Rolul principal al inchisorii si al gardianului este de a tine scos din societate ,infractorul,si de a-l asista pana la liberare! POLITISTUL FACE ALTCEVA-DESCOPERA suspectul/invinuitul/faptuitorul si-l aduce la cazare la parnaie. E totuna?

  • Descopera,prinde si face altceva,doar o mica parte din angajatii din lift,scuze politistii din lift. Restul faceti patrula,triula,duet prin oras. Noaptea beti cafele cu infractorii,jucati pacanele si amendati prostiutate si cersetori. Circulatie primeste mita si acopera accidentele facute de smecheri. Mai bine gardian decit infractor ca ,,politistii”.

 9. Pe polițisti i-a intrebat cineva? Ma gandesc ca tin si eila unicitate si identitate!Toata tevatura are iz de furaciune tipica anp!Ne facem (edit.admin) de ras!

 10. Nu vad ceva gresit in termenul de gardian care inseamna si paza si supraveghere!Pentru munca asta luam sporul de pericol! Ce vi se pare asa de injositor cuvântul asta?

  • Stai linistit ofiter, tot gardian o sa te numesti daca asta vrei. Toata lumea inclusiv sindicatele se bat pentru schimbare a denumiri si tu vrei sa fi incontinuare gardian de puscarie….!

   • Unde-i e ceva de furat HOP SIANP!! ORICE!!!Pana si numele Politistilor!! HEAVEN!Zău?..Maine ii dau la PARCHET.. si intentia se pedepsete!Huoooo!

   • Unde te crezi Vlad Teapa?Salariuacceptabil,de impus ne descurcam cu forta de orice fel la proba asta suntem olimpici numai ca stam prost cu creierul! Decat sa importam nume la negru mai bine niste neuroni!Poate doneaza cineva..  Penurie de materie cenusie…

 11. Termenul de gardian, spune confratele, nu exista.In dex se afla dar nu exista in legislatia noastra doarca ne mai alinta unii sau altii din cand in cand cu el! Dar, spune Jimny(comment) ca nici meseria de politist nu este introdusa explicit in nomenclatorul de meserii din Romania!! Cum facem? De ce sa nu ne numim militari de penitenciare? Ca aia exista!!!

 12. Asa ceva…Eram gata sa trec la comentarii pe forumul politisti.ro dar cand mi-am dat seama ca asta este varful perceptiei publice despre noi, adica despre fpss (alias “gardieni”), mi-am dat seama ca ar fi degeaba. Din fericire, am avut ocazia sa cunosc oameni din MAN ori SRI, ori MAI, (ex: dl.Surugiu, lider al unui sindicat al politistilor din politia nationala) care stiu cu ce se mananca munca de puscarie. Sa fie foarte clar. Denumirea de “politie” nu poate fi rezervata unei ocupatii anume, strict, sa zicem, ocupatiei celor angajati in politia nationala, asa cum abereaza cei de pe forumul politisti.ro. La fel cum nici cuvantul “garda” nu poate fi rezervat, pentru restul lumii din ordine publica, asa cum ar dori dansii, forumistii semidocti. Nu imi vin in cap decat cateva exemple, acum. Acesti vajnici purtatori de pistol stiu cate feluri de politie exista in SUA? Ori ce inseamna, sa zicem, politia de sedinta de judecata, si cine are atributii in acest sens? Sau, ca sa fim mai concreti, ce inseamna cuvantul romanesc “politie”? Vai de mama noastra…

  • Nu exista nicio politie națională. Surugiu este un infractor, un oportunist și nu are nicio legătură cu munca de politie. Vorbești de SUA, dar nu ai fost acolo niciodată. Pot sa îți explic cum sunt organizați cei de acolo, dar îmi pierd timpul degeaba.

   • Nu sunt aparatorul lui Surugiu, dar nici nu arunc cu bolovani omniscienti. Alaturi de dl.Florin Schiopu, care reprezenta FSANP, eram de fata la Comisia Juridica din C.Dep., la discutii in legatura cu Legea Pensiilor militare (modificarea OUG57), cand dl.Surugiu a sustinut amendamentele care au fost aprobate. In prealabil, purtasem numeraose discutii in speta, in componenta redusa a invitatilor, obesrvatorilor etc. . Dupa aceea, dl.Surugiu probabil ca a devenit infractor, oportunist care nu are legatura cu munca de politie etc. Succes in activitate!

  • In original, ca sa fie mai clar cum e la ei si cam de cat timp. “…2017 è l’anno delle celebrazioni del Bicentenario di Fondazione del Corpo di Polizia Penitenziaria. L’atto di nascita del Corpo è riconosciuto nelle Regie Patenti promulgate il 18 marzo 1817, da Vittorio Emanuele I di Sardegna che approvarono il “Regolamento relativo alle Famiglie di Giustizia”. La Polizia Penitenziaria …
   Il Corpo di polizia penitenziaria è una delle quattro forze di polizia dello Stato italiano, insieme a polizia di stato, carabinieri e guardia di finanza. Essa e dipendente dal Dipartimento dell’amministrazione penitenziaria del Ministero della giustizia. Il Corpo è oggi una forza di polizia ad ordinamento civile, altresì nota come…”. Capisci? Cam asa e la ei, de vreo doua sute (200) de ani.

   • Ce tot o dați cu Italia. Ăsta e singurul vostru exemplu reprezentativ? Dădeați exemplu SUA unde lucrătorii de penitenciare se numesc prison officers sau correction officers. Da e absolut normal ca terminologia de poliție să fie rezervată poliției. Înjurați și blamați polițiștii ca apoi să vreți să fiți ca ei prin impostură.

    • Ar fi mai bine sa fim toti “prison officers” si sa fim platit ca atare.Cine ar mai vrea politist?

 13. Multumim pentru aprecieri si incurajari-dar TT-ul nu are timp de noi!Bate campii cu alte prioritati!…Politia Locala pazea cimitirele si parcurile,Politia Animalelor e doar cu numele-mor animale impuscate sau schingiuite de psihopati…Politia Penitenciarelor nu isi merita denumirea si locul in sistemul de aparare,ordine si liniste publica din cadrul sigurantei natinale???

 14. Nu vreau sa subestimez pe nimeni, dar noi,agentii de penitenciar, avem mult mai mult “sange in instalatie” decat multi politisti nationali.
  Ps.am citat din fostul ministru de interne d l “branconaj” scuze Igas.

  • Dacă citezi din Igas ești de nivelul lui. Cat sânge în instalație îți trebuie sa păzești niște infractori prinsi de alții?

   • Radule,stii ce inseamna o secție cu 300-350 de infractori prinși de voi? Ai habar cam cât “sânge în instalatie” iti trebuie sa fii singur 12 ore cu ei? Da,si voi le aveti pe ale voastre pentru ca te prezinți la o intervenție si nu stii cu cine ai de-a face. Dar aici…aici le stii faptele la toti,ce zici de asta? Un polițist local care păzește piețe și da amenzi pentru o legătură de pătrunjel,își merită statutul de polițist dar noi nu,asa-i? Polițistul local are riscuri,voi.. la fel,dar eu care am 40-60 de deținuți cu pedeapsa pe viață nu am riscuri,nu?

   • Dar infractorii astia or fi in lanturi cu bile de fier legate de picior de e asa “usor” sa ii pazesti? Ce e mai riscant sa stai singur intre 400 de detinuti sau cu colegul de patrula cu inca 2-3 derbedei? Fii serios! Lasa fala asta de mare politist. Interesant ca am facut academie de politie impreuna cu alte sute de ofiteri din MAI, toti am fost o apa si un pamant acolo, niste tineri dornici de o cariera profesionala. Ce-s cu aerele astea de mari politisti, nu am s-o inteleg vreodata!?

    • Academie de politie este greșit spus. În cadrul academiei exista Facultatea de politie și Facultatea de politie de Frontiera, care au legătură cu Politia, restul nu au nicio legătură.
     Fiecare are greutățile lui, fiecare sistem are probleme, dar noi, polițiștii, nu vrem sa imitam pe nimeni, nu vrem sa fim ca alții! Fiecare structura trebuie sa aibe denumirea sa proprie, identitatea sa proprie, nu trebuie sa copie alta structura.

Comments are closed.