OMJ privind salarizarea, ultimele retusuri

OMJ privind salarizarea, ultimele retusuri
OMJ privind salarizarea, ultimele retusuri

Tot ieri, pentru ca-i graba mare, am discutat o ultima serie de amendamente propuse de FSNP la proiectul de OMJ privind salarizarea personalului din penitenciare in 2018 pe baza legii 153/2017 si toate OUG-urile de tranzitie adoptate pe sfarsit de an. Surprinzator, ANP insista sa introduca anumite prevederi demotivante pentru cei care nu sunt sefi in proiecte, n-am fost de acord.

Am propus deasemenea ca acele lucrari de exceptie si misiuni speciale sa fie consemnate in decizia de zi pe unitate la repartizare, asa cum se face cu orele suplimentare. Am avea in felul asta un mai bun control asupra acordarii majorarii de 50%. Propunerea a fost primita cu reticienta pe motiv ca-i greu si ca ne limitam posibilitatile de a acorda aceasta majorare.

In lista cu sporurile pentru functii de conducere agentii apareau cu 5%, am propus doua nivele 10% si respectiv 8% in functie de numarul de subordonati, s-a acceptat un singur nivel cu 10%. Pe principiul ca deseori au mai multi subordonati decat ofiteri – sef serviciu am incercat sa mergem chiar mai sus pana la 15 – 20%. Nu s-a acceptat.

Am mai avut propuneri legate de acordarea titlului de specialist de clasa. Unele pe la procedura de examinare, altele in legatura cu acordarea si mentinerea din oficiu a acestui titlu pentru directori. Am propus sa dea si dansii examene ca toti ceilalti. ANP are o explicatie legata de faptul ca cei in cauza ar fi ocupat deja o functie care presupune ca ar fi specialisti de clasa. Trebuie lamurita.

Am mai incercat ceva lamuriri pe la acordarea gradatiile pentru persoanele chemate si rechemate in activitate. ANP – DMRU insista pe o forma care adauga la lege, pe considerentul ca aceasta nu-i clara, dar nu accepta o forma care sa elimine orice discutie cu privire la perioadele luate in calcul. Un aspect ce va trebui transat de ministru.

Pentru ca ANP are un fel de obsesie in a ridica tot felul de piedici am insistat ca regula sa fie utilizat calificativul de “Bun” pentru participarea la concursuri si examene care au, in cele din urma, si impact financiar daca cel in cauza este declarat castigator. Greu. Propunerea a fost acceptata partial.

Surprinzator, ANP a acceptat o propunere legata de contestarea grilelor de concurs/examen (sunt incluse in proiect detalii referitoare la dobandirea prin examen a unor elemente de salarizare), urmand ca aceasta prevedere sa apara si in legislatia referitoare la ocuaprea functiilor vacante.

Proiect o.m.j. Salarizare – 07.01.2018 – observatii FSANP by FS ANP on Scribd

Advertisements

15 Comments

  1. Conform anexa 3, art 9: Au dreptul la salariu de comandă ocupanții funcţiilor de şef formaţiune de nivel I care, în mod curent, presupun activităţi de coordonare a cel puţin 3 subordonaţi, şi sunt prevăzute cu indemnizaţie de comandă în statul de organizare.
    Vă intreb, la această categorie intră și ofițeri de execuție cu 3 subordonați?

  2. Pentru rezolvarea problemei cu acordarea titlului de specialist de clasa. Exista un compromis rezonabil. Daca Gigionne vrea sa ai nota 8, musai, la examen, atunci sa obtina acest titlu toti directorii-directorii adjuncti de unitati care au obtinut minimum nota 8,00 la concursul de ocupare a postului. Vrem sa atragem atentia, cu aceasta ocazie, asupra faptului ca Gigionne nu se dezminte. Adauga la greu, la lege. La toate legile, ce gherla lui, doar e cel mai cadrist inginer din istoria ANP. Si nimeni nu are nimic de zis impotriva lui, acest ocrotitor, tata al securistilor cu acte. Dar asta e o alta istorie.

  3. Legea de salarizare unitara a fost negociata cu partenerii sociali si are drept scop restabilirea unei ierarhii salariale precum si eliminarea discrepantelor salariale dintre diferite categorii de bugetari sau chiar dintre salariatii aceleiasi unitati la grade si functii egale. De ce a mai fost aprobata daca nu este pusa in aplicare? Eliminarea inechitatilor in salarizare a justificat aprobarea acestei legi, in regim de urgenta in vara anului trecut, dar dupa cum se vede aplicarea nu mai este urgenta . Daca nu se aplica acum, de ce nu a fost elaborata in 2022 si aplicata de atunci? Cred ca ar trebui sa presam guvernul sa aplice noua lege de salarizare cu coeficientii prevazuti in aceasta, chiar daca pentru inceput ar putea fi luata in considerare o suma mai mica decat salariul minim pe economie pentru calculul coeficientilor.

Comments are closed.