Cu totii stim ca in sistemul penitenciar, pe perioada concediului de odihna, angajatii din penitenciare beneficiaza de un salariu mai mic decat daca ar fi lucrat in luna respectiva, situatie care contravine legii

Avand in vedere ca angajatii din penitenciare lucreaza permanent in conditii de munca vatamatoare si in conditii grele de munca, putem conchide ca excluderea sporurilor al caror cuantum lunar se determina pe baza de pontaj, contravine actelor normative cu forta superioara enuntate in expunerea de motive a OUG nr. 64/2006, coroborate cu Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

Interpretarea data de Curtea de Justitie a Uniuni Europene este ca, scopul indemnizatiei de concediu este acela de a pune salariatul intr-o situatie comparabila cu perioadele de munca anterioare, in vederea excluderii oricarui risc ca lucratorul sa nu isi efectueze concediul, constrangandu-l intr-un fel prin plata unei indemnizatii de concediu mai mici decat salariul din luna anterioara efectuarii concediului de odihna.

Advertisements