fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, Ministerul Justitiei, penitenciar, Sindicat

Comunicat de presa|Adevarul despre starea penitenciarelor

Ministerul Justitiei, Vineri 09 februarie 2018

Avand in vedere ca ministrul Justitiei refuza dialogul, iar problemele din penitenciare continua sa ramana nerezolvate, vineri, 09 februarie 2018, la ora 10.00 vom fi prezenti la sediul Ministerului Justitiei cu o lista de revendicari pentru ministrul Tudorel Toader.

Solicitam ministrului justitiei rezolvarea urgenta a problemelor legate de conditiile de lucru improprii, deficitul de personal si plata orelor suplimentare nerecuperate.

In concret, in lista de revendicari includem:

1. Masuri pentru imbunatatirea conditiilor de lucru pentru personalul din penitenciare

In pofida promisiunilor, conditiile de lucru din penitenciare raman la fel de improprii pe cat sunt sunt cele de detentie, motiv pentru care cerem un plan de masuri de imbunatatire a acestora si un buget care sa asigure implementarea acestuia. Nu doar detinutii, ci si personalul penitenciarelor are dreptul la un tratament decent din partea autoritatilor.

2. Rezolvarea crizei de personal prin deblocarea concursurilor de ocupare a functiilor vacante

Desi deficitul de personal este de aproape 40%, ministrul Justitiei tine din octombrie 2017 la sertar Memorandumul privind scoaterea la concurs a functiilor vacante. Avand in vedere ca recenta suplimentare cu 1.000 de functii a statelor penitenciarelor este doar pe hartie, posturile nefiind bugetate, cerem deblocarea concursurilor si finantarea posturilor vacante.

3. Promovarea rapida a proiectului privind plata orelor suplimentare nerecuperate

Urmare a scandalului provocat de existanta celor peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate in ultimii 2 ani, ministrul Justitiei a promis in decembrie 2017 ca va promova un proiect de act normativ prin care datoria Guvernului fata de personalul din penitenciare sa fie platita, urmand ca, pe viitor, aceste ore suplimentare sa fie platite la timp. Cerem, deci, finalizarea si transmiterea acestui proiect de act normativ spre aprobare, munca fortata fiind interzisa prin Constitutie.

Pe agenda de lucru vom include si propuneri referitoare la statutul politistilor de penitenciare, eliminarea discriminarilor si disfunctionalitatilor din legislatia salarizarii si pensionarii, dar si solutii pentru deblocarea negocierilor colective, aflate la acest moment intr-un impas care poate duce la un conflict de munca.

Nu ne asteptam desigur la minuni. In situatia in care ministrul Justititiei refuza in continuare dialogul, vineri 09 februarie 2018 va fi momentul reluarii protestelor personalului din penitenciare: manifestatii publice la sediul penitenciarelor, actiuni in justitie si refuzul de a efectua ore suplimentare pana la blocarea activitatii penitenciarelor. Calendarul urmeaza a fi anuntat.

***

Pentru mai multe detalii despre problemele din penitenciare si protestele preconizate va invitam vineri 09 februarie 2018 la ora 09.45 in fata Ministerului Justitiei, str. Apolodor, nr. 17 (intrarea dinspre Parlament), urmand ca in functie de reactia ministrului sa revenim cu eventuale precizari.

  1. AGERPRES
  2. Adevarul
  3. Libertatea
  4. HotNews
  5. Cotidianul
  6. Bihoreanul
  7. Jurnalul
  8. Realitatea
  9. EuropaFM
  10. Digi24

Comments are Closed

Theme by Anders Norén