Comunicat de presa | Victimele infractiunilor trebuie despagubite, nu detinutii

Ministrul Justitiei a anuntat ieri, 20 martie 2018, ca intentioneaza sa propuna un proiect prin care fostii detinuti, care au stat in conditii improprii in penitenciare in perioada iunie 2012 – octombrie 2017, sa beneficieze de o despagubireintre 5 – 8 Euro pentru fiecare zi de detentie.

In acest context, ii propunem domnului Tudorel Toader  urmatoarele amendamente:

1. Plata acestei despagubiri sa se faca pentru toti detinutii care au stat in conditii improprii, daca scopul este acela de a repara o nedreptate. Cu siguranta ca aceste conditii nu au fost improprii doar in perioada 2012 – 2017.

2. Plata acestei despagubiri sa se faca in mod egal pentru fiecare zi de serviciu in conditii improprii pentru angajatii sistemului penitenciar. Daca situatia este atat de grava, consideram ca toti cei care au trait si lucrat in aceste conditii trebuie sa fie despagubiti.

3. Plata acestei despagubiri sa fie acordata si victimelor infractiunilor in cuantum cel putin egal cu cea a infractorului. Consideram ca daca Statul Roman isi poate permite sa premieze hoti, talhari, corupti, criminali trebuie sa poata plati o despagubire si victimelor sau familiilor acestora pentru suferintele indurate.

Conform estimarilor noastre, la o durata medie a pedepsei executate de 4 ani, fostii detinuti ar urma sa primeasca intre 8.000 si 12.000 de Euro, conform cifrelor avansate de catre ministrul Justitiei. Un premiu la care romanul platitor de impozite nu poate visa, desi daca se aplica criteriile din legea recursului compensatoriu la Romania, am constata ca traim cu totii intr-o tara improprie.

Este adevarat, suma ar putea fi insa de aproximativ 5 ori mai mica, daca despagubirea s-ar raporta strict la zilele care ar fi putut fi considerate ca executate daca fostilor detinuti li s-ar fi aplicat recursul compensatoriu. Ceea ce, desigur, nu face aceasta propunere a ministrului Justitiei mai putin absurda.

Precizam ca ministrul justitiei denatureaza adevarul pretinzand* ca CEDO ne obliga la aceasta masura. O afirmatie la fel de falsa pe cat a fost cea indelung vehiculata referitoare la o pretinsa amenda de 80 de milioane de euro.

In realitate CEDO ne obliga la masuri care sa modernizeze sistemul penitenciar si nu ne impune nici gratieri mascate si nici premii pentru infractori.

***

* Conform Ministerului Justitiei “prin hotararea pilot din 25 aprilie 2017, Curtea a solicitat statului roman, ca in termen de sase luni de la data ramanerii definitive a hotararii, sa furnizeze, in cooperare cu Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei un calendar exact pentru punerea in aplicare a masurilor generale adecvate apte sa solutioneze problema supraaglomerarii carcerale si a conditiilor inadecvate de detentie, in conformitate cu principiile Conventiei astfel cum sunt enuntate in hotararea pilot.

Curtea a decis, totodata, amanarea cauzelor similare care nu au fost inca comunicate Guvernului Romanei pana la adoptarea masurilor necesare pe plan national.” Nicio dispozitie asadar referitoare la gratieri mascate si recompense pentru infractori.

(Sursa: Ministerul Justitiei, Calendarul de masuri 2018 – 2024 pentru solutionarea supra-aglomerarii carcerale si a conditiilor de detentie, 18.01.2018)

Advertisements

6 Comments

1. Eu statul, sunt jefuit de niste infractori,si tot eu statul premiez leprele care m-au jefuit! Oare tara asta cu tot cu starea penitenciarelor ei nu a ajuns asa din cauza hotilor pe care acum un tembel propune sa-i premieze?

2. Esti cu capu’ nenica?Alocatii mai mari la copii nu aveti de unde da dar pentru infractori aveti?Impuscati la zid ca pe Ceausescu !Nenoriciti ce sunteti!

3. Noi venim la munca cu pixurile de acasa ca pentru noi nu are statul bani sa le cumpere, dar pentru infractori se gasesc multe mii de euro sa le fie rasplatite crimele, talhariile, furturile. In ce lume traim? S-au intors toate valorile umane cu capul in jos…. Premiem criminalul, talharul, hotul, din banii victimelor, ale familiilor acestora si din banii nostrii munciti cinstit? Sa plateasca Tudorel si clica lui de mincinosi daca doreste, mi-e greata numai la gandul ca banii din impozitele si taxele pe munca mea vor fi dati unor jeguri si taraturi umane. Noi nu putem actiona conducerea statului roman la CEDO pentru furt din buzunarele noastre si favorizarea infractorului?

4. Traim in tara unde infractorii sunt considerati victime pentru ca suntem condusi de “victime” de genul asta.Victimele infractiunilor “sunt aparate de lege” .

Comments are closed.