Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului a fost modificat recent in sensul ca politistii au dreptul la plata ratei, fractiunii din rata unui imprumut contractat in vederea achizitionarii unei locuinte, in cuantumde pana la 50% din salariul de baza, daca nu li se poate acorda locuinta de serviciu sau chirie.Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, la art. 38, alin (1) prevedea deja ca:

Functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare vor fi sprijiniti in construirea sau cumpararea, o singura data in timpul carierei profesionale, a unei locuinte proprietate personala, in localitatea in care isi are sediul unitatea la care sunt incadrati, din fondurile Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau alte fonduri guvernamentale, in conditiile legii.

Dreptul angajatilor din penitenciare s-a nascut in 2004, insa nu a fost emisa Hotararea de Guvern (HG) care sa faca aplicabil acest drept. In acest moment, din initiativa si la presiunea organizatiilor sindicale, se lucreaza la un proiect de HG care sa poata face aplicabil dreptul ca angajatii din penitenciare sa poata fi sprijiniti la achizitionarea unei locuinte. Politistii urmeaza sa isi elaboreze si ei un proiect de HG.

Ceea ce difera de Politie e, ca la Penitenciare, acest drept nu este conditionat, in prealabil, de posibilitatea acordarii unei locuinte de serviciu sau de chirie, iar sprijinul acordat lucratorilor din penitenciare este pe o perioada de 15 ani, in cuantum de jumatate din salariul minim pe economie.

Advertisements