fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar

ANP, corespondenta violata din greseala

ANP, corespondenta violata din greseala

ANP, corespondenta violata din greseala

ANP deschide  corespondenta unui angajat care a reclamat hartuirea de catre ANP si supunerea la controale abuzive si discriminatorii. 

Administratia Nationala a Penitenciarelor raspunde unei sesizari referitoare la violarea secretului corespondentei unui angajat, precizand ca n-a existat intentie si ca nici nu sunt indicii ca s-ar fi luat la cunostinta ori s-ar fi divulgat continutul respectivei corespondente. Sigur, putem sa-i credem pe cuvant. N-ar fi  nimeni intr-atat de inconstient incat sa deschida corespondenta unui angajat care se plange de sefi.

Raspuns ANP violarea secretului corespondentei Raspuns ANP violarea secretului corespondentei

Duritatea masurilor dispuse in aceasta situatie nu pare insa a fi in concordanta cu cele constatate, avand in vedere ca ANP informeaza ca n-a existat intentie la deschidere si ca divulgarea nu s-a produs, si mai ales ca, de-a lungul timpului, au mai fost cazuri de acest fel pe care le-am adus la cunostinta ANP chiar in legatura cu deschiderea eronata a corespondentei FSANP.

Codul Penal – Art. 302 Violarea secretului corespondentei

(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau retinerea, fara drept, a unei corespondente adresate altuia, precum si divulgarea fara drept a continutului unei asemenea corespondente, chiar atunci cand aceasta a fost trimisa deschisa ori a fost deschisa din greseala, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

(…)

(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) au fost savarsite de un functionar public care are obligatia legala de a respecta secretul profesional si confidentialitatea informatiilor la care are acces, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

In cazurile sesizate de noi, totul s-a finalizat cu atentionarea celui in cauza, si nu cred c-a fost gresit. Pana la urma o eroare e o eroare, si nu-i un capat de tara. Iata insa ca apar si cazuri mai sensibile cand astfel de situatii determina ANP sa reactioneze la extrema disciplinara si penala. Ca sa se acopere, sefii uita ce proceduri au semnat si n-au nicio problema sa dea vina pe angajatul de rand.

Intreb, deci: e posibil ca sefii ANP sa fi semnat vreo procedura care prevede ca se deschide orice corespondenta chiar si cea adresata altuia (nb!), cu exceptia celor pe care scrie in clar “personal” sau “confidential”? Nu de alta, dar recent am avut o disputa pe tema listei cu informatiile clasificate, in care era prevazut la punctul 1 ca directorul general poate discretionar clasifica orice.

2 Comments

  1. Că tot veni vorba de corespondență, la PPA violul … corespondenței ține de o practică bolnavă la care nu se renunță; mai degrabă nu se respectă termenele pentru ședințele ad-hoc, decât să-și vadă de treabă și să nu mai deschidă plicuri care nu le sunt adresate.

  2. partizan

    sunt sigur ca in fata organului de cercetare penala agentul ANP ar da cartile pe fata: ar recunoaste ca a primit clar , verbal aceasta dispozitie de la un sef interesat de actiunile FSANP Cine este atat de cretin sa creada ca acesta a deschis din greseala un plic pe care scria mare: DOMNULUI S.D.- F.S.A.N.P., dar baietii nu se mai pot abtine.Oricum trebuie facuta plangere penala si bineinteles ” ce;ebra comisie NKVD” de disciplina

Comments are Closed

Theme by Anders Norén