fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Directorul Dobrica, uzurpare de calitati oficiale

Directorul Dobrica, uzurpare de calitati oficiale

Directorul Dobrica, uzurpare de calitati oficiale

L-am avertizat deja pe Marian Dobrica despre faptul ca semneaza ilegal de aproape 3 luni (8 mai 2018), si pentru ca se face ca nu intelege, prin avocatul federatiei, am sesizat si Parchetul competent pentru infractiunea de uzurpare de calitati oficiale. Bine ar fi fost sa se retraga inainte sa-i explice procurorul de ce.

Plangere Marian Dobrica - uzurpare de calitati oficiale 16092018 Plangere Marian Dobrica – uzurpare de calitati oficiale 16092018

Legea spune ca “folosirea fara drept a unei calitati oficiale care implica exercitiul autoritatii de stat, insotita sau urmata de indeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda” (art. 258, alin. 1 Noul Cod Penal), ori Marian Dobrica tot indeplineste la acte fiind imputernicit ilegal si fara a avea, deci, calitatea oficiala de director general.

N-a fost nici fortat si nici nu se afla in situatia de a nu sti ce face. N-are nici macar aceste scuze. Dimpotriva, a solicitat imputernicirea si chiar a transmis o adresa ministrului cu nr. 39467/2018 referitoare la “stabilizarea actului de comanda la nivelul managementului superior al Administratiei Nationale a Penitenciarelor” ca sa justifice, oricat de absurd ar parea, incalcarea legii.

In schimb inculpatul Marian Dobrica si-a dat acceptul pentru cea de-a 3-a imputernicire, desi la 7 decembrie 2017 acesta a informat oficial in Consiliu de conducere ca aceasta practica ilegala va fi stopata in urma deciziei ministrului Toader si dupa ce ANP prezentase o statistica solicitata de catre acesta. Ulterior s-au luat si masuri in acest sens. Avem stenograma, e usor de dovedit.

Noi ne-am facut datoria, am cerut anularea Ordinului prin care se prelungeste ilegal mandatul directorului Marian Dobrica, l-am si  notificat in legatura cu deciziile pe care le ia si cu extrem de probabila nulitate a acestora dupa data de 8 mai 2018. Sigur ca nu ne asteptam ca MJ ori ANP sa cada pe spate si sa respecte brusc legea. Va fi nevoie, probabil, de un ghiont de la Parchet.

Pe aceeasi directie, ne-am facut datoria si am cerut in mod constant renuntarea la practica imputernicirilor si reluarea concursurilor pentru functii de directori. Chiar ieri am revenit, si sefii de la Minister si ce-a mai ramas pe la ANP au raspuns printr-o mare tacere vinovata. Niciunul nu-l trage de maneca pe ministrul Toader, niciunul nu-l trage de maneca pe pupilul Dobrica.

Sigur, nu uitam ca uzurparea asta de calitati oficiale are doi subiecti care si-au dat mana cu mana, dar Tudorel Toader are deja doua plangeri penale pentru abuz in serviciu, intr-un dosar fiind deja inceputa urmarirea penala, asa ca in cel in care pare tovaras de fapta cu Marian Dobrica, lasam procurorul sa se intrebe cine-a cerut si cine-a semnat.

10 Comments

 1. DNA

  De ce atâta secretomanie cu publicarea listelor de la ANP cu cei care au luat 50 %?

 2. @ Belu
  Se pare ca nu urmariti cu asa mare atentie site-urile… 🙂 Constatati gresit. Dimpotriva, pana acum 1 luna ne-am concentrat exclusiv pe probleme si solutii si am evitat actiuni de sanctionare a ilegalitatilor sefilor.

  Din pacate trebuie s-o facem si pe asta cand abuzeaza de functie sau o exercita fara drept si ne mai baga si mana in buzunar. Sigur ca e neplacut, dar sper ca sunteti de acord ca ilegalitatile trebuie sesizate si sanctionate.

  Mai jos informatiile solicitate. Concret, cu liniuta si punctual. Daca mai cautati pe site mai gasiti si celelalte liste de probleme si solutii propuse. Unele in curs de rezolvare, altele pe care le vom relua pana cand se intampla.

  Rezultate mai 2017 – mai 2018

  Obtinerea majorarii de 10% incepand cu 1 octombrie 2017 – a trebuit sa iesim in strada, insa in urma discutiilor cu prim-ministrul problema a fost transata rapid. Am fost primii care am reactionat, ulterior s-au raliat protestelor si celelalte sindicate.
  Suplimentarea cu 1.000 de functii a statelor penitenciarelor – la acea vreme am negociat direct acest aspect cu prim-ministrul Romaniei si, ulterior, s-a si intamplat dupa ce am continuat presiunile.
  Punerea in plata a sporului de studii pentru peste 700 de agenti – in cadrul Comisiei Mixte de dialog social am convenit impreuna cu celelalte organizatii sindicale reprezentative ca sa plateasca sporul de studii tuturor celor care ar fi trebuit sa-l primeasca.
  Pastrarea a peste 57 milioane lei in bugetul penitenciarelor – dupa ce initial Ministerul Finantelor a dispus aceasta reducere de buget, am cerut si am obtinut pastrarea acestor bani in urma unei interventii la nivel de Guvern.
  Urgentarea procesului de achizitionare a bodycam-urilor – urmare a incidentelor critice care au rezultat in agresarea unor angajati, am solicitat si obtinut achizitionarea acestor bodycam-uri. Chiar daca procedurile se misca incet, achizitionarea a inceput.
  Plata orelor suplimentare nerecuperate – in Parlamentul Romaniei am sustinut si obtinut, pentru viitor, plata orelor suplimentare nerecuperate. Ramane in discutie plata orelor suplimentare nerecuperate in ultimii 3 ani de zile.
  Deblocarea concursurilor pentru ocuparea functiilor vacante – in Parlamentul Romaniei am cerut si obtinut deblocarea concursurilor pentru ocuparea functiilor vacante, in limita fondurilor disponibile.
  Afilierea unui numar de 8 noi sindicate – dupa Conferinta Nationala din mai 2017 am sprijinit infiintarea a 8 noi sindicate in penitenciarele in care nu aveam reprezentare. Procesul de extindere continua, in curs fiind si alte proiecte similare.
  Imbunatatirea relatiei cu mass-media si informare publica – cele 2 site-uri (fsanp.ro si penitenciare.info) sunt, impreuna, cele mai citite surse de informare referitoare la penitenciare. Am prezentat problemele sistemului penitenciar in toate mediile de informare, incurajand liderii locali sa faca acelasi lucru.
  Gestionarea unor crize de imagine – am intervenit direct in gestionarea unor crize de imagine, precum cea legata de presupusa agresiune asupra unor detinuti de la Penitenciarul Spital Rahova si am limitat efectele negative ale campaniei mediatice.

  Lista de prioritati mai 2018 – mai 2019:

  Standarde privind conditiile de lucru in penitenciare – am cerut acest lucru in toate discutiile pe care le-am avut cu angajatorul. In pofida faptului ca solicitarea a fost acceptata de Ministerul Justitiei nu a fost pusa in practica de ANP. Aceste standarde se vor referi cel putin la calitatea spatiilor de lucru si la nivelul de dotare si echipare.
  Plan multianual de investitii in conditii de lucru – angajatorul insista sa prezinte cifre false, incercand sa redefineasca sfera investitiilor de natura imbunatatirii conditiilor de lucru, un plan multianual de investitii care sa delimiteze clar obiectivele care se refera la personal este absolut necesar.
  Respectarea conventiei referitoare la formarea profesionala – din ce in ce mai putine fonduri sunt acordate pentru formarea profesionala (in special pentru sectorul operativ), iar angajatorul nu-si respecta obligatiile referitoare la decontareas taxelor si cheltuielilor profesionale.
  Statutul politistului de penitenciare – am adoptat deja o alta strategie in legatura cu promovarea acestui proiect, direct la nivelul Parlamentului si doar in legatura cu ceea ce prezinta interes pentru membrii de sindicat. Avem, desigur, in vedere ca trebuie facute si modificari ca urmare a deciziilor Curtii Constitutionale.
  Salarizare si pensionare – revenim cu propunerile de modificare a acestei legislatii in principal in ceea ce priveste aplicarea legii salarizarii cu grila din 2022, incepand cu octombrie 2018 si a renuntarii la plafonarea pensiilor la salariul net lunar.
  Alte acte normative – continuam sa promovam Proiectul referitor la acordarea sprijinului pentru construirea sau cumpararea unor locuinte si Proiectul referitor la grupa de munca pentru personalul civil si modificarea Ordinului privind ocuparea functiilor vacante.

 3. Belu

  Domnule Dumitrascu sunt un tanar absolvent si de ceva vreme urmaresc siteurile principalelor sindicate din sistemul administratiei penitenciare.Cu regret constat faptul ca actiunile FSANP sunt indreptate in marea lor majoritate impotriva conducerilor si in afara sa-i mustrati si acuzati pe site si sa le faceti plangeri, concret ce realizari aveti? Poate ne spuneti si noua astora mai tineri, concret in ultimii doi ani ce actiuni ale dvs. s-au materializat cu succes pentru angajatii din penitenciare,in imbunatatirea conditiilor de munca sau in buzunarele fpss.Am constatat faptul ca adoptati o pozitie agresiva in presa si mass-media in comparatie cu celelalte sindicate din penitenciare in relatia cu conducerea Anp si MJ,insa consider ca uneori acest lucru face mai mult rau decat bine angajatilor, prin inspectiile,controalele ce ,,trec” prin unitati.O pozitie echilibrata cred ca ar fi mai adecvata si in folosul salariatilor,pentru a nu distruge si maruntii pasi care se fac in folosul acestora.Din pacate realitatea este ca depindem de vointa celor care conduc si nu cu agresivitate putem rezolva lucrurile.Sper sa imi publicati comentariul si sa nu o luati ca pe o critica,ci doar ca o parere a unui tanar care are intreaga cariera inainte.Numai bine!

  • Rudolf

   Colegule mai tanar se vede lipsa ta de experienta. De ce spun asta? Pentru ca in sistemul asta conducerile noastre – minister plus asministratie-nu înțeleg de vorba buna si in acord unii cu altii. Realizări?? Fa comparație intre venitul de acum 2 ani si asta de astazi?

  • Rebelu'

   Tinere Belu, sunt plăcut surprins de cata înțelepciune și câta moderație pot zace intr-un proaspăt absolvent. Da-ne un semn sa vedem daca esti multumit de realizările sindicatului. Dacă nu, mai continuam sa-ti enumerăm. Succesuri. Sper, doar, ca nu esti unul dintre viitorii de-alde Dobrica, Cotofana si altii ca ei, care iubesc oamenii cuminți si impaciuitori ca tine. Pentru ca astia au nevoie de oameni rabdatori, de lipsa de reacție, de LINIȘTE. Ca sa poata face ce vor. Și ca să nu le ceară nimeni socoteala pt neputință, pt ineficiență, pt abuzuri. Ca sa nu le deconspire nimeni impostura, răutatea si prostia.

  • ,,Tinere angajat”, vezi să nu care cumva ss te fi făcut remarcat de întunecatul din anepeu și să-ți dea vreun ciolan prin Ghiculeaxca pentru comentariul libidinos.

 4. Crucea de piatră

  Ei, așa da. Asta-i atitudinea corectă și singura metoda eficientă împotriva acestui șobolan si așa ar trebui să procedăm cu toții, în toate filialele. Amorezul ăsta cu tendințe suicidare pe nume Dobrica este atât de încântat de putere și atât de mult doritor de ciolan încât, o să vedeți, nu se va da dus decât alungat cu un sut in fundul ăla negru si hain. Ar trebui multiplicată acțiunea dlui Dumitrașcu împotriva tuturor șefilor si sefuletilor din sistem, sa vedeti apoi ce deranj va fi la masa impostorilor ăstora. Și încă ceva: daca vreunul dintre mai marii zilei este pe faza si urmareste evoluția acestui sistem, ar trebui să se gândească să-l numească pe dl Sorin Dumitrașcu în locul cufuritului de Marian Inima Zburdalnica. Un director general ca ptesedibtele fsanp ne ar trebui. Are experienta, are curaj, are si bune intenții, are susținere puternică în chiar persoana celor care duc greul în sistem. Are toate datele sa fie un DG eficient. Am spus-o de atâtea ori: singura entitate care a facut ceva bun pt sistemul penitenciar românesc este FSANP. A dovedit ca stie, ca vrea si ca poate. Restul: penibili si neputincioși.

 5. ingrijitor de hoti

  E ca la piata,nu-i prost ala care cere ci ala care da..

Comments are Closed

Theme by Anders Norén