fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Ilegalul Dobrica da 50% pe criterii inventate

Ilegalul Dobrica, 50% pentru directori, pe criterii inventate

Ilegalul Dobrica, 50% pentru directori, pe criterii inventate

Asa cum era de asteptat ilegalul Dobrica a comis-o cu acordarea majorarii de 50% pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie, inventand criterii care nu exista in lege.

Pe scurt Marian Dobrica ar fi trebuit sa aplice la acordarea acestor majorari OMJ 820/2015 care stabileste la articolele 3 si 4 ce sunt acelea lucrari de exceptie si misiuni speciale, iar formularea a fost preluata si in OMJ 2415/2018 care se va aplica pe viitor.

Cel care, momentan uzurpa calitatea de director general, a inventat in schimb pe genunchi o serie de criterii si a acordat o serie de punctaje care n-au nimic in comun cu actele normative mai sus pomenite si pe care ar fi trebuit sa le respecte. Problema de fond fiind ca, aceste criterii, exclud potentiali beneficiari prin faptul ca n-au fost cunoscute in prealabil si nu s-au facut propuneri in consecinta.

Dar sa abordam problema metodic, sa vedem exact ce spune legea:

Articolul 3
Sunt considerate lucrari de exceptie, lucrarile:
a) efectuate in vederea realizarii unor obiective cu impact ridicat asupra organizarii si functionarii structurilor din sistemul administratiei penitenciare;
b) care impun efectuarea unor activitati cu un grad ridicat de raspundere sau specializare;
c) care presupun o documentare complexa sau gestionarea unui volum mare de informatii;
d) care contribuie la identificarea, obtinerea sau cresterea veniturilor.

Articolul 4
Sunt considerate misiuni speciale:
a) activitatile directe desfasurate cu persoanele custodiate, in imprejurari avand complexitate ridicata;
b) activitatile care implica riscuri deosebite pentru siguranta personalului sau pentru functionarea in bune conditii a sistemului penitenciar;
c) activitatile cu un grad de complexitate mai mare decat atributiile corespunzatoare postului ocupat.

Se poate observa ca legiutorul in intelepciunea-i proverbiala a lasat loc pentru identificarea unor misiuni speciale si lucrari de exceptie, permitand ca cel care aplica sa interpreteze legea in limita unor coordonate ferme dar care pot cuprinde extrem de multe situatii.

Pe vremuri ANP facuse si o lista indicativa de posibile exemple care s-ar incadra in prevederea legala. N-o am la indemana, dar merita revazuta fiind cumva un ghid util pentru cei care fac propunerile, daca ar si respecta-o ceea ce nu s-a intamplat cu acele criterii folosite ieri, care au marea hiba ca n-au fost cunoscute si aplicate consecvent.

Criteriile folosite ieri si rezultatele folosirii acestora sunt urmatoarele, de precizat fiind ca directorul general avea deja o lista facuta de la inceputul sedintei, discutia in Consiliul de conducere fiind practic inutila in acest fel:

 1. directorii de unitati: siguranta detinerii, obiecte interzise intrate in unitate, droguri sau telefoane, folosirea la munca de orice fel (cu plata sau nu), implicarea detinutilor in activitatile socio-educative, numar detinuti folositi, executie bugetara, investitii, lista dotari, lucrari reparatii curente, Implicarea unitatii in proiecte europene.
  Rezultat: 13 directori primesc majorarea de 50% pe cele 2 trimestre: Jilava, Timisoara, Satu Mare, CD Tichilesti, Rahova, Craiova, Centrul de Detentie Craiova, Arad, Baia Mare, Bistrita, Targu Mures, Vaslui, Targu Jiu.
 2. directorii adjuncti pentru siguranta si regim: implicare in activitati productive, implicare in descoperirea de telefoane si droguri, agresiuni,numar detinuti custodiati, supraaglomerare, evadari.
  Rezultat: 13 directori adjuncti siguranta si regim pe cele 2 trimestre: Aiud, Galati, Targu Mures, Targsor, Miercurea Ciuc, Vaslui, Timisoara, Margineni, Slobozia, Arad, Botosani, Poarta Alba, Giurgiu.
 3. directori adjuncti reintegrare sociala: activitati cu detinutii in unitate sau in exteriorul unitatii, implicarea in proiecte europene, programe educationale cu detinutii.
  Rezultat: 8 directori adjuncti reintegrare sociala: Jilava, Bacau, Gherla , Giurgiu, Poarta Alba, Timisoara, Vaslui, CD Tichilesti. / BAGR: Luncasu Catalin si Cristina Mihai.
 4. directorii adjuncti econonomic-administrativ: executie bugetara pe titlul 2, executie bugetara investitii, reparatii curente, disponibilitati in cont la cheltuieli de personal la finalul trimestrelor 1 si 2, realizari si venituri, achizitii efectuate din lista dotari.
  Rezultat:  6 directori adjuncti economic: Jilava , Giurgiu, Timisoara, Craiova, Aiud, Arad.

Tot de precizat ar fi ca pentru personalul din ANP s-au folosit exact art. 3 si 4 din OMJ 820/2015 fiind mentionata exact lucrarea de exceptie si misiunea speciala dar fiind si cazuri unde s-au acordat majorarile pe baza unor criterii subiective. 18 majorari de 50% au fost redistribuite.

La opozitia sindicatelor referitor la criteriile impuse, ANP a anuntat ca optiunea ar fi sa ia o ora de pauza in care sa le discute, dar ca acelea raman cartile fiind facute de la mumentul la care directorul general a citit lista cu pricina fara a discuta in prealabil cu nimeni criteriile cu pricina.

In concluzie avem 40 – 42 de majorari de 50%  (n-avem inca lista finala, si din citirea in viteza cred c-au mai scapat detalii) pe criteriile impuse de ANP pe criterii care exced legii, creandu-se aparenta de obiectivitate fara insa a fi avuta respecta legea. Criteriile pot fi utile pentru evaluarea performantei insa nu respecta ce scrie in articolele 3 si 4 din OMJ 820/2015.

In ceea ce priveste numarul beneficiarilor avem asadar un aproximativ 10% dintre directori beneficiari pe fiecare trimestru luat in discutie, ceea ce e mai bine fata de precedentele care erau undeva pe la 40%. Oricum s-a incalcat procentul care trebuie respectat pentru ceilalti angajati, si aici avem o alta problema.

De notat ca directorii de pe economic administrativ si cei de pe educatie sunt sensibil mai putin reprezentati decat celelalte categorii de directori. Ceea ce spune multe, daca luam in calcul cine sunt excedentarii de pe lista lui Dobrica, printre care si varul de la Poarta Alba, printre ultimii pe lista, ca mucea.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor este o organizatie non-profit finantata din cotizatii si donatii, si depinde de tine pentru a putea apara si promova drepturile si interesele profesionale ale angajatilor din penitenciare. Alege sa sustii un sindicalism activ si independent!

Doneaza online prin PayPal

Doneaza prin Transfer Bancar

Cont lei | UniCredit Bank RO92BACX0000000956980000

24 Comments

 1. Anonim

  Atâtea discuții pt.acest spor de 50% .Până la urmă la cat se ridica lunar in net de sânt atâtea comentarii fara nici un rost.Este o sumă astronomica?.

 2. Silviu

  Indiferent care dintre colegii nostrii ar beneficia de 50%, nemultumiri vor exista. Nu sunt de acord ca cei abia angajati sa nu beneficieze si ei, exact ca si in alte domenii cei tineri nu au credibilitate, dimpotriva trebuie sprijiniti si incurajati. Fiecare isi da lui dreptate! Daca am fi uniti nu ne-am mai pune noi singuri bete in roate. Felicitari pentru cei care au luat ,, pe drept” ! Mentionez ca nu sunt nici tanar si nici beneficiar!

 3. noi care muncim

  Bine ca nu a luat niciuna din pupezele de la Iasi.
  Si-au facut fundamentari pe seama muncii celor tineri care au tras din greu sa faca imagine unitatii. Rusinos!

 4. Kkk

  Imi pare rău dar oricum se împărțeau salariile de merit oricum era cineva nemulțumit vă spun eu după 17 ani în sistem.Multă sănătate.

 5. Busuioc

  Felicitări, domnule președinte. Ati făcut ce trebuia, asa cum ne ati obișnuit. Din pacate sunteti singurul om cu suficient curaj care sa faca cd trebuie împotriva naparcilor ăstora. Mi-aș dori enorm sa stiu ca aveti susținere din partea tuturor celor care ne plângem pe acest site. Cred ca cea mai eficienta solutie împotriva abuzurilor făcute de de alde Dobrica, Cotofana si toti acolitii lor din ANP si unități ar fi o acțiune concertată inițiată în același timp de către TOȚI liderii de sindicat FSANP din sistem. Invocarea prevederilor legale si a abuzurilor acestei găști de șobolani și acționarea în instanță ( si chiar la DNA, Parchete etc) i-ar determina sa respecte legea si sa ne respecte si pe noi. Oare chiar nu ne-am saturat sa îi lăsăm pe nemernicii ăștia să se ușureze pe noi in fiecare zi?

 6. Ion

  Va place sau nu, Vasluiul este fruntea. Elită elită.

 7. Eu

  Da,și la Galați s-a dat copy paste la listele vechi cu mici variații! S-ar spune că aici muncesc numai exceptionalîi astia care iau a doua ,a treia ,a patra oară 50 %.Oare când se uită dimineața în oglindă directorul are conștiința împăcată! ?Sunt scârbit de toată mascarada asta!

  • Axenteradicigaiuanghel

   La Galați sau acordat pe merite în funcție de propunerile făcute de șefii ierarhici. Dacă nu ai fost propus, întreabăl pe șeful tău de ce nu ai fost propus. Eu cred ca ești unul din cei care considera acest spor un ajutor social. Ar trebui sa ți întrebi șeful și de ce prevede ordinul sa vezi dacă îndeplinești condițiile.

   • Nimeni

    Ce este Andrei a lui Mitica e bine ca ai primit 50% pt ca ai fost imputernicit???
    Sau se ascunde naparca de Rau in spatele celor de la grupa???
    Se termina baietasi cu voi in curand.
    Sorin stie

  • Axenteradicigaiuanghel

   Și ar trebui sa vorbești cu reprezentanții sindicale, care au fost prezenți la c.c., sa ți confirme faptul ca au fost propuneri foarte prost fundamentate de șefi și faptul ca au primit cei mai îndreptățiți.

   • Altul

    Ok.Las-o așa! Cum spui tu!Dar nici tu nu crezi ce spui!

 8. Coposu

  Exista vreo sansa sa se discute maine mutarile intre unitati?

 9. Gigy

  Puteti posta procesul verbal al sedintei de ieri?
  Sa il vedem si noi

  • Nu l-am primit. Dureaza cateva zile

   • Un posibil beneficiar

    Ar trebui date nominal tabelele de cand se acorda acesta raca intre personalul muncitor si trantori pt.a se vedea clar cine sunt beneficiarii.

 10. Avarus

  Culmea abuzului … știți care e mai nou?
  Sa stai 90 de zile în medical sau aproape, sa te clasezi apt limitat și sa primești bonusul de performanta de 50% !!!
  Sau … să-ți propui în ședința de comanda cumnatul bucătar la 50% și tot tu sa votezi pentru acordare, vorba aceea: unde-i conflictul nene, e în sala asta?
  Numai la ARAD se pot întâlnii asemenea specimene.
  Oare (sub)ofițerul de integritate sau sipistul nostru nu vede, nu aude sau nu-l interesează sau primesc și ei bonusul de 50% ?
  Avarus ipse miseriae causa est suae. Ave Cæsar morituri te salutant!

 11. Există o singură soluție: instanta.Domnule președinte, cu riscul unor nemultumiri, haideți sa dam un moment zero la chestiunea asta. Solicitați in instanță suspendarea si anularea actului administrativ prin care se acorda prima de famiglie.Macar de data asta. 90% vor intelege.Mai ales ca acum aveti toate argumentele legale.

 12. Yo

  Ilegalul Dobrică era firesc să-și premieze vărul ilegal și el, care a mers la concurs deși era sancționat disciplinar și a mințit ANP ul la fel cum minte și vărul lui mai negru. Sunt încântat că am părăsit mizeria asta de sistem!

 13. ade

  O mizerie ca de obicei. La jilava: directorul de unitate: exista droguri si telefoane, ba chiar suspiciunea clara si dovedita ca don’ director si mai ales finutul sunt bagati in dat telefoane VIPurilor. folosirea la munca de orice fel (cu plata sau nu) – i-a asigurat lui borcea si altor VIPrui locuri aranjate, atat in unitate cat si in afara ei, pentru a fenta Borcica detentia in timp ce primea castig si invoiri si cine stie cu cine petrecea, plecand singur la ‘munca’ nepazit cu limuzina investitii = donatii de la hoti pentru cluburi si excursii si dotari

  Directorul adjunct reintegrare sociala: activitati fictive (pe hartie) si activitati facute la greu de hoti, acolo detinutii sunt educatori si asistenti sociali….scoala facuta de mantuiala, fabrica de cdiplome pentru analfabeti, dar sa fie rezultate pe hartie, ptr a lua sefa sporul. Si de faptul ca madam a fost prinsa dand prin activitati fictive sute de credite pe dedesubt unor VIPuri, care au avut si invoiri si eliberari conditionate? Sau VIPuri trecute la activitati la care nu au participat? RUSINE. Ce misiuni speciale, ca ii duc subalternii caini si pisici la veterinar in timpul programului, si activitati fac mafiotii din clanul sportivilor si tot felul de colorati si Borci? sau ca se plimba din fonduri care sunt pentru altceva?

  Mai multi colegi din multe penitenciare sunt nemultumiti, avem curaj domnule dumitrascu sa vorbim de asta la protest? sau ascundem ca ANP sub pres si cerem salarii si conditii si ore suplimentare platite?

  Ar trebui sa se numeasca spor de cumetrie, finie, sotie, amantlac, imputernicire, tovarasie la infractiuni., oricum nu pacalesc pe nimeni.

  Se vede ca traim in tara in care hotii sunt platiti de stat la greu. Tudorele m…tine gura inchisa si acunde-te pe undeva.

 14. Un trcător prin viață

  Nici la Ploiesti nu s a respectat ,in parte, litera legii in aplicarea majorării de până 50%.
  S au acordat nepotilor, amantelor si cărăușilor.
  D l director este in vârful ascensiunii sale, si din mielușel a devenit leu (regele puscăriei)

Comments are Closed

Theme by Anders Norén