fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Recuperarea grupei de munca pentru personalul civil din penitenciare

Reguperarea grupei de munca pentru personalul civil

Reguperarea grupei de munca pentru personalul civil

Incet, se misca lucrurile si in ceea ce-i priveste pe cei 300 – 400 de colegi personal civil din sistemul penitenciar referitor la recuperarea grupei de munca. 

MApN accepta propunerea FSANP transmisa prin Ministerul Justitiei de a formula un proiect de lege in acest sens. Ceea ce inseamna ca personalul civil din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala care lucreaza in aceleasi conditii ca militarii, poltistii si functionarii publici cu statut special din penitenciare ar putea sa-si reprimeasca grupa de munca pierduta candva prin 2001.

Adresa MApN grupuri de lege pentru proiect civili

Adresa MApN grupuri de lege pentru proiect civili

Ministrul Justitiei a tot promis la intalnirile precedente ca ne sustine si chiar o sa si faca un proiect in acest sens, ceea ce din pacate nu s-a intamplat. E bine totusi ca se lanseaza discutiile pornind de la propunerea de proiect de act normativ lansata de FSANP chiar daca suntem constienti c-o sa ne lovim de ceva opozitie din partea sefilor din ANP si MAI, care au asa o teama de necunoscut.

Propunere FSANP proiect grupa de munca civili

Propunere FSANP proiect grupa de munca civili

De principiu, modificarile sunt urmatoarele:

Articolul 1 – Articolul 1 din Hotararea de Guvern nr. 1294/2001 privind stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru cadrele militare in activitate, se modifica dupa cum urmeaza: 

„(1) Locurile de munca si activitatile cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru militari, politisti, functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Ministerul Justitiei, in sensul prezentei hotarari, se definesc dupa cum urmeaza: 

a) locurile de munca si activitatile cu conditii deosebite sunt cele care implica existenta unor factori de risc generati de specificul activitatii militare, cu repercusiuni asupra sanatatii si/sau capacitatii de actiune a cadrelor militare; 

b) locurile de munca si activitatile cu conditii speciale sunt cele care implica existenta unor factori de risc ridicat, generati de specificul activitatii militare, cu repercusiuni grave si ireversibile asupra sanatatii si/sau capacitatii de actiune a cadrelor militare; 

c) locurile de munca si activitatile cu alte conditii sunt cele care implica pericol permanent de vatamare corporala grava, invaliditate, mutilare, suprimare a vietii ori de pierdere a libertatii – captivitate, terorism, rapiri, luari ca ostateci ori alte asemenea situatii – si pentru care nu se pot lua masuri de prevenire sau de protectie.” 

Articolul 2 – La articolul 4 din Hotararea de Guvern nr. 1294/2001 privind stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru cadrele militare in activitate, se adauga un nou alineat, (4-1), dupa cum urmeaza: 

„(4-1) Personalul civil care isi desfasoara activitatea in Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Ministerul Justitiei beneficiaza de aceleasi drepturi ca militarii, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare”. 

Sigur, mai e mult pana departe, si nu ne imbatam cu apa rece. Proiectul are impact financiar si evident ca vor fi si piedici din acest punct de vedere. Nedreptatea treebuie indreptata insa chiar daca numarul personalului civil in sistemele de aparare, ordine publica si siguranta nationala nu este unul foarte mare. La munca egala, drepturi egale. Nimic mai mult.

7 Comments

 1. Gabi

  Am lucrat în man ca radiotelegrafist pana în 2001 am avut grupa 1 după aceea nu s-a mai dat nici o grupa cu toate ca am lucrat în aceleași condiții pana în 2004 va rog să-mi spuneți cum sa procedez sa pot lua vechimea din acea perioada

  • Nu va pot spune pana cand nu vedem in ce directie se schimba legislatia. Ar trebui sa avem o imagine clara pana la sfarsitul anului.

 2. Agent

  Dacă se aproba legea beneficiază și cei care au fost civili în perioada 1994-2000,dar sunt în activitate și în prezent dar ca militari.

 3. Ovidiu

  Dl Președinte mărirea de 50%se acorda în data de 10?

   • r

    dl. presedinte dati-o naibii de grupa la civili, ce daca muncesc ca si noi, putin ma intereseaza de colegul meu sindicalist civil! eu sunt smecher! d’aia va tot intreb: se da 50 % acum pe 10?ca eu am dat sefului un cadou si mi-a promis asta , 50 % , cum ii zice, nu stiu pen’ ce se da , da’ eu iau!

Comments are Closed

Theme by Anders Norén