fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Se inmultesc ultrajele asupra personalului din penitenciare

Se inmultesc ultrajele asupra personalului din penitenciare

Se inmultesc ultrajele asupra personalului din penitenciare

La o intalnire recenta la Ministerul Justitiei reprezentatii ANP anuntau ca in 2017 au fost 139 de ultraje si ca in penitenciare avem peste 2.300 de detinuti cu afectiuni psihice. Contextul: protectia personalului din penitenciare si solicitarea de reinfiintare a echipelor operative in toate penitenciarele.

In ceea ce priveste reinfiintarea reinfiintarea echipelor operative in toate penitenciarele toata lumea e de acord ca trebuie inclusiv ilegalul Dobrica, care a si promis ca se va ocupa de asta si n-a facut-o. Pana la urma nici Toader nu putea sa aiba in functie altul care sa nu-i fie dupa chip si asemanare, si aici nu ma refer la protuberantele alea inestetice de pe fata pe care a incercat sa si le photoshopeze.

Sigur, in perioada asta Dobrica nu mai poate face prea multe si ar fi extrem de costisitor juridic sa ne trezim, cand se va pronunta instanta ori cand se va hotari ministrul sa respecte iarasi legea referitoare la numarul maxim de imputerniciri, ca extrem de multe dintre actele semnate sunt, de fapt, nule de drept fiind semnate de unul care-a uzurpat calitatea de director general. Problema insa trebuie rezolvata.

Numarul ultrajelor este in continua crestere, si pentru ca in sfarsit unii au inteles ca-i extrem de util ca acestea sa fie raportate la timp si sesizate organelor de urmarire penala. Faptul ca am avut o oarecare statistica a ajutat chiar intr-o perioada de linsaj medicatic, cand s-a dovedit extrem de eficient sa putem prezenta realitatea din penitenciare si faptul ca adevaratele victime ale agresiunilor sunt angajatii.

Cu Dobrica e, deci, clar. A mintit. N-a facut nimic. Nu pare, insa, nici ca Razvan Cotofana, seful de la Siguranta si Regim, intelege exact dimensiunile fenomenului sisituatiile de risc la care este supus personalul. E greu din birou, si e mult mai greu cand promovezi pe cineva pentru bune calitati de executant. Omul nu poate nici intelectual si nici profesional sa inteleaga ce are de facut. De unde si dezastrul de la aproape orice actiune pe care a coordonat-o.

In contextul inmultirii actelor de ultraj ANP a raspuns cu adrese de imbarbatare si-a mai inventat vreo doua registre. In ceea ce priveste dotarile n-a facut mai nimic, nici macar cu body-cam-urile alea nu s-au miscat prea repede, directorii care au facut asta pe cont propriu dandu-le in functiune cu 1 an mai devreme decat cei care-au asteptat sa se miste ANP. E drept ca sentimentul de pericol e mult diminuat in Maria Ghiculeasa pe la etajul I, chiar daca si aici aia mai mici lucreaza in conditii la fel de proaste si sunt la fel de incalecati.

Continuam, asadar, sa presam pe aceasta problema. Fie ca se rezolva prin intermediul Comisiei Mixte, fie altfel problema sigurantei personalului din penitenciare trebuie rezolvata. Un ultraj la fiecare 2-3 zile ar trebui sa ingrijoreze si sa-i faca pe toti sa inteleaga ca riscurile la care sunt supusi angajatii din penitenciare sunt imense, iar ANP nu e in stare sau nu vrea sa faca ceva in aceasta privinta.

5 Comments

 1. Alexey

  Nu-i interesează pe directori și subordonati. Ce pretenții sa avem de la cei care știu cum arată penitenciarele din poze și povestiri ?!

 2. geo

  Legislatia slaba.

  Va propun ca toti cei care lucreaza cu detinutii, sa prezinte lacunele legislatiei in domeniu, sa se arate cum profita detinutii de acestea, cum ne ingreuneaza munca, dezechilibrand balanta intre drepturi si obligatii.

 3. Obiectiv

  Aveți o explicație la acest fenomen ?

  • Avem mai multe. In linii mari: campania publica anti-penitenciare, legislatie slaba, cadru institutional disfunctional, lipsa de personal, amenajari de siguranta din alte vremuri, atitudinea managementului, etc.

   • ingrijitor de hoti

    Legisletie slaba , mai puteti spune asta odata.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén