fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Transferarea serviciilor medicale din penitenciare, o aventura birocratica inutila

Transferarea serviciilor medicale din penitenciare, o aventura birocratica inutila

Transferarea serviciilor medicale din penitenciare, o aventura birocratica inutila

Declaratiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, in legatura cu intentia de a transfera prin protocol (nb!) serviciile medicale din penitenciare catre Ministerul Sanatatii sunt o noua dovada de amatorism si iresponsabilitate din partea acestuia.

Asistenta medicala din penitenciare, sub autoritatea ministrului Justitiei

Regulile internationale si europene instituie obligatia ca sistemele penitenciare sa aiba o retea de sanatate proprie precum si suficient personal medical si auxiliar care sa asigure servicii de o calitate cel putin comparabila cu cea din sectorul public de sanatate. Ministrul Justitiei ar trebui sa stie asta.

Cu o singura exceptie, in toate tarile europene, aceste servicii medicale sunt gestionate de catre administratiile penitenciare sub autoritatea Ministerului Justitiei si cu respectarea standardelor nationale in materie de sanatate publica. Practic, diferenta fata de o unitate medicala consta in masurile de siguranta specifice detentiei.

“Transferul”, o operatiune birocratica inutila

Reteaua medicala din penitenciarele romanesti este constituita din cabinetele medicale din fiecare penitenciar si cele 6 Penitenciare – Spital, o “transferare in sistemul Ministerului Sanatatii” fiind o operatiune birocratica inutila care nu rezolva problemele legate de deficitul de personal medical si auxiliar si de lipsa dotarilor. Daca ministrul Toader ar fi facut o evaluare inainte de a se pronunta ar fi aflat asta.

Nu-i un secret, sistemul de sanatate publica are aceleasi dificultati si nu pare ca situatia este mai buna pentru cetateanul platitor de impozite si taxe comparativ cu detinutul, o diferenta notabila fiind doar aceea ca mortalitatea este de peste 3 ori mai mica in detentie (3,5‰ in detentie fata de 11,7‰ in libertate, in 2015) conform Institutului National de Statistica.

Problemele reale raman nerezolvate

Ministrul Justitiei nu pare a intelege complexitatea tehnica a acestui demers inutil, considerand ca un banal protocol – conform propriilor declaratii, poate asigura transferul acestor servicii medicale. Evident, ar fi nevoie de modificari legislative de substanta si de un efort administrativ substantial.

Cu precizarea ca astfel de aventuri birocratice s-au mai incercat de-a lungul timpului, rezultatele fiind catastrofale, ii informam pe domnul Tudorel Toader ca are alte probleme de rezolvat in legatura cu sistemul medical din penitenciare: deficitul de personal, dotari precare si legislatie neclara.

Revenim, asadar, cu solicitarea ca Tudorel Toader sa fie demis pentru incompetenta si iresponsabilitate. O “(i)evaluare”  a activitatii ocupantului fotoliului de ministru al Justitiei este necesara.

UTILE

 1. Ministrul Justitiei vrea sa transfere serviciile medicale din penitenciare catre Ministerul Sanatatii
 2. Council of Europe, Committee of Ministers, Recommendation No. R (98) 7 Concerning the Ethical and Organisational Aspects of Health Care in Prison (Apr. 8, 1998)
 3. Report on the Organisation of health care services in prisons in European member states

15 Comments

 1. asklepios2

  Si asa posturile de medici in reteaua ANP nu sunt atractive, la ultimele publicari de posturi in penitenciare nu s-au prezentati candidati cate posturi, daca ne vor transforma intr-o strutocamila nedefinita nu vor mai fi nici atatia. In plus MS-ul are si asa foarte multe, mari si grave probleme cu ceea ce are in subordine iar MJ-ul nu v-a putea sa ii oblige sa preia spitalele penitenciar si cabinetele medicale din penitenciare indiferent ca este T.T. ministru la justitie sau alta minte luminata.Toata tevatura asta este menita sa distraga atentia publica de la minciunile legate de protocoalele de care se face atata caz dar despre care se stia la nivel de ministri, de la “evaluarea” procurorului general ,etc.

 2. pesimistul

  Cand asistentul fara medic rezolva cazuri dand medicamente e “de treaba” cand vine auditul si constata ca a folosit fondul de medicamente fara competente legale ,sau procurorul pt. plangere detinut nemultumit de tratament si ingrijire,se ridica din sprancene de uimire cum de si-a permis?
  Unii pt. ca nu inteleg ce exista legi pentru actul medical,altii pt.ca asta e,cand un sofer cu b-ul va urca in duba sa plece la instanta ca nu e soferul profesionist si hai sa facem sa mearga treaba..
  Gasiti voi o solutie

  • asklepios2

   Ai perfecta dreptate dragul meu coleg pesimist cand rezolvam o situatie suntem copii buni , cand nu vrem sa dam in plus medicamente se pune presiune pe noi in toate modurile posibile de la ordine venite de la sefii de tura la rugaminti venite de la colegii supraveghetori iar cand auditul sau parchetul ne cerceteaza, audiaza, ancheteaza nimeni nu ne ia apararea, tu trebuie sa te aperi singur, nimeni nu ne consiliaza, suntem in voia sortii…

 3. fpss

  cum ar fii sa nu mai fie soferi profesionisti sau IT-isti sau contabili sau perspectiva de a se mai angaja vreodata

 4. sistent medical

  Se va ajunge la modelul Europei de vest(Germania,Belgia,Olanda) unde exista sute de “asezaminte sociale”-case de rezidenta,azile debatrani,azile de refugienti,unde si normal ca organigrama cere un nr.x de medici,asistenti,infirmieri.Medici nu sunt nici acolo la fiecare asezamant dar respectivele azile fac contracte cu medici din alte regiuni care probabil nici nu stiu unde sunt respectivele azile,doar corespondeaza si semneaza documente obligatorii,apoi cand nu mai vreau(probleme complexe,remuneratie nesatisfacatoare,altele) inchid contractul si statul desfiinteaza acele locatii pt. ca nu corespund normelor de personal.De aceea e recrutarea agresiva a vestului pt. tarile estice.Cum se va rezolva speta-penitenciar fara documente medicale parafate sau perspectiva de a fi parafate vreodata …

  • asklepios2

   Multumesc-uti Tie Doamne ca eu nu voi mai apuca asemenea vremuri.Cu “apetitul” pentru sesizari ale instantelor pentru “nerspectarea” drepturilor lor a detinutilor romani nu va fi o viata usoara in asemenea conditii !!! Nici acum majoritatea dintre ei nu vor sa inteleaga ca “asistenta medicala” nu inseamna ca este obligatoriu sa primeasca TOT ceea ce ei solicita, CAND solicita, CUM solicita si CAT solicita mai ceva decat la chioscul de cumparaturi. Nici sefii si colegii nu prea inteleg sau nu vor sa inteleaga ca medicamentele detinutilor sunt cumpratate pe bani chiar daca nu platesc detinutii la cabinet ca si afara la farmacie si ca acestia sunt bani publici si prin urmare noi cei de la medical suntem verificati de catre casa de asigurari de sanatate pe linie medicala cand se prescrie un medicament daca exista sau nu recomandare de la specialist?! Daca s-a depasit valabilitatea acestei recomandar (orice recomandare de la specialist este valabila si in penitenciar ca si afara maxim un an)?! Daca produsul este pe lista de medicamente a ANM (Agentia Nationala a Medicamentului) ?! Si inca multe alte chestii.Suntem mai apoi verificati de audit in rand cu financiarul si logistica de ce nu am achizitionat produsul cel mai ieftin?! Colac peste pupaza suntem reclamati la parchet si in instanta in rand cu supraveghetorii si nu de putine ori chiar mai mult decat ei.

 5. asistent medical

  Pt asklepios2-nici vorba de detasari,pe organigrama vor aparea doctori care “guverneaza”diverse cabinete de penitenciar fara medici da asta numai pe hartie vor dura ani de reglaje brute si fine pana cand va iesi ceva din treaba asta,problema de fond nemaiputand fii rezolvata vreodata,sa recunoastem,indiferent de strategii,bune intentii etc.

 6. asklepios2

  Dupa cate stiu s-a facut o nota catre MS si s-a primit chiar raspunsul din partea acestora ca nu doresc preluarea spitalelor penitenciare iar cu medicii de familie din penitenciare nu au ce sa faca! In reteaua civila cabinetele de medicina de familie sunt cabinete individuale, nu sunt salariatii MS ci din banii primiti de la CNAS isi gestioneaza cabinetul, la ora actuala este un adevarat conflict intre medicii de familie si MS pentru ca in ultimii ani valoarea punctelor decontate de CNAS a ramas acelas si medicii de familie care au in medie 1500-2000 de pacienti in lista nu isi permit sa isi plateasca asistentilor medicali si lor salarii comparabile cu cele din spitalele de stat, din acest motiv pierd asistentii medicali care migreaza spre spitale. Doar o treime din personalul medical lucreaza in spitale de stat celalte doua treimi lucreaza in privat si in medicina de familie si nici unii din aceste doua categorii nu beneficieaza de salarii ca si in spitalele de stat.

 7. Asistent medical

  E vorba de arondarea personalului din cabinetele medicale ale penitenciarelor la spitale penitenciar,masura de avarie din cauza lipsei medicilor.Astfel se evita ca in timp cabinetele medicale sa aiba in structura lor doar cadre medicale medii care nu au cum sa-si faca strategii profesionale si nici servicii complete fara medic coordonator.

  • Cititi declaratia ministrului. Am pus link. E vorba de transferul intregului sistem medical la MS. Arondarea exista de ceva timp pentru contractele cu CASA.

  • asklepios2

   Dragul meu coleg asistent medical cum se va rezolva problema cabinetelor medicale care vor ramane fara medici prin arondarea acestora la spitalele penitenciar?! Se vor detasa medici de la Sp.Mioveni la Arad daca aceasta unitate ar ramane fara medici?!

 8. Joe Limonada

  Dl TT zice ca asa a recomandat CPT!

Comments are Closed

Theme by Anders Norén