fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

ANP incearca sa ascunda raportul CPT

ANP incearca sa ascunda raportul CPT

ANP incearca sa ascunda raportul CPT

CPT si-a facut Raportul asa cum s-a priceput. Ramane de vazut care va fi raspunsul Romaniei la criticile formulate. ANP incearca sa-l tina ascuns pentru moment, conform regulilor CPT acesta fiind confidential inainte ca autoritatile sa fie de acord cu publicarea. Incearca sa-si ascunda incompetenta si faptul ca n-au reusit sa prezinte situatia reala din penitenciare.

Avand in vedere ca dupa atatea favoruri pentru detinuti inca primim un Raport extrem de negativ de la CPT apar o gramada de intrebari in legatura cu actiunile autoritatilor care, in loc sa imbunatateasca conditii de detentie si sa asigure implementarea unor mecanisme care sa protejeze atat personalul cat si detinutii de violenta si agresiuni, isi consuma energia cu subminarea sistemului penitenciar prin subfinantare, blocarea proiectelor si vasalizare prin imputerniciri.

Administratia Nationala a Penitenciarelor se straduie sa tina la secret Raportul Comitetului pentru Prevenirea Torturii sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) – 2018. Ceea ce e o prostie pentru ca oricum se publica pe site-ul institutiei, chiar daca ceva mai tarziu si in limbi straine. Dar, asa s-a intamplat si cu Raportul GRECO pe anticoruptie si nu mai mira. Politica strutului.

Raportul noteaza la pozitiv eforturile depuse “in reforma sistemului penitenciar din 2014, in special in legatura cu dezvoltarea serviciului de probatiune, reducerea populatiei din penitenciare cu 30%, precum si introducerea unor compensatii pentru detinutii tinuti in conditii de suprapopulare.” Cum nu-i intereseaza efectul asupra criminalitatii generale sau victimele e de inteles.

Tot Raportul precizeaza ca s-au primit “un numar considerabil de acuzatii de maltratare fizica a detinutilor de catre personalul penitenciarului, si anume de catre membrii grupurilor de interventie mascate din penitenciarele Aiud, Gherla, Iasi si Galati. Situatia a fost indeosebi alarmanta in Penitenciarul Galati unde era evident un climat al fricii.”  Se bazeaza doar pe relatarile detinutilor si este evident ca n-au fost verificate. Dar, asta-i procedura CPT, si nici nu pretind ca se ocupa cu solutionarea acuzatiilor.

Intentia declarata este cat se poate de clar exprimata, avand in vedere ca “in general, raportul pune accentul pe nevoia tragerii la raspundere a personalului penitenciarului pentru indeplinirea responsabilitatilor lor, inclusiv garantarea integritatii fizice si psihice a detinutilor.” Nici asta nu-i chiar o surpiza, avand in vedere atributiile si rolul pe care-l are aceasta organizatie la nivel mondial dar si istoricul sistemului penitenciar romanesc.

Un punct discutabil in opinia subsemnatului e legat de faptul ca CPT pune in discutie insasi ” raison d’etre si modul de operare al grupelor de interventie mascate care actioneaza in acele unitati in care sunt cazati detinuti in regim de maxima securitate” desi recunoaste ca poate fi nevoie de aceste echipe operative care sa gestioneze problemele grave din penitenciare pe baza unor principii care sa previna cazuri de violenta nejustificata.

Cazurile de agresiuni intre detinuti si precaritatea mecanismelor menite a le preveni sunt de asemenea notate ca aspecte negative si CPT solicita ca decesele din penitenciare sa fie ceva mai amanuntit si sistematic cercetate, desi asta se intampla deja de ani buni. Mai retine Raportul si ca in penitenciare conditiile materiale raman precare. Nici nu-i de mirare avand in vedere ca in ultimii ani Ministerul Justitiei a tot redus bugetul pentru investitii si reparatii curente.

Lipsesc fructele si legumele proaspete din hrana detinutilor, ceea ce e rau. La fel de rau, daca nu si mai rau e posibil sa fie si cazul romanilor liberi, cinstiti si platitori de impozite si se constata negru pe alb ca serviciile medicale nu asigura “un standard profesional de ingrijire medicala”. Ar fi si greu, avand in vedere ca n-au cu cine si ca ANP face tot ce poate pentru a submina aceste servicii medicale prin demotivarea personalului si ametirea procedurilor de lucru.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor este o organizatie non-profit finantata din cotizatii si donatii, si depinde de tine pentru a putea apara si promova drepturile si interesele profesionale ale angajatilor din penitenciare. Alege sa sustii un sindicalism activ si independent!

Doneaza online prin PayPal

Doneaza prin Transfer Bancar

Cont lei | UniCredit Bank RO92BACX0000000956980000

10 Comments

 1. florin

  dar nu s-a vaitat nici un detinut la CPT si de coruptie, de tratamentul discriminator preferential dat unor VIPuri, cum la unele locuri d emunca nu au voie decat cei care cotizeaza?

 2. ingrijitor de hoti

  Astia ,si altii ca ei, au otravit multe societati si din alte state,asta-i treaba.Seamana cu aia de la drepturile omului care uita de faptul ca acele drepturi vin la pachet cu OBLIGATIILE OMULUI!! Obligatii ,despre care ,dupa cum vedeti ,nu pomenesc nimic.Am impresia ca la unguri nici nu au fost bagati in seama,la fel si cu imigratia,l-au blamat pe Orban pentru ridicarea gardurilor,si acum cand au vazut ca nu mai pot trai linistiti in propria lor tara, i-au dat dreptate.Ar trebui nebagati in seama,cei ce ne conduc ar trebui sa manifeste putina demnitate si sa le mai dea cu flit pentru ca sunt o adunatura care papa bani aiurea.La fel sunt si cele asa zise ONG -uri pentru protectia animalelor,mergeti la un padoc de caini si vedeti cum traiesc fiintele alea,dar cineva incaseaza niste bani pe chinul bietelor animale.

 3. Daniel

  Ce se mai știe despre ajutorul acordat achiziționării/construcției unei locuințe?

 4. Jospsd

  De deținuții vip privilegiați nu spune nimic? Ce abuzuri ca acum orice boschetar din penitenciar vrea sa vorbesti cu el cu domnule si el afara fura din buzunare magazine masini etc. Si spune ca te da in jud3cata ca el nu are bani plătește statul tot o sa ajungem bataia lor de joc

 5. Cristi

  Sa desfiinteze toate grupele de interventie si basta. Atata tam-tam, pentru ce? Iar cand apar incidentele sa vina CPT sa le rezolve. Ei sunt expertii, noi suntem pielea…. Detinutul spune ca e abuzat sexual de catre mascati si toti trebuie sa-l creada. Mascatii trebuie sa vina cu dovezi, ca nu e asa cum spune detinutul. Situatie alarmanta la Galati. Unde dracu traim???? O sa ajungem sa ne luam palme si flegme de la detinuti si nimeni nu va face nimic! Sunt 100% sigur!

  • ingrijitor de hoti

   Colegule,din pacate nu va veni nimeni,sa ne rezolve greutatilesi nici nu vom avea vreodata posibilitatea sa-i dam vreunui individ din CPT cheile unei sectii si sa-l lasam singur cu 100 de sidosi, de exemplu.Sa vedem daca-si mai mentine opiniile dupa aia.Deci incercam sa ne orientam cum putem,pentru ca am fost ,suntem si vom fi pe turta noastra.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén