fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Ce-i asteapta pe tinerii agenti si ofiteri de penitenciare?

Ce-i asteapta pe tinerii agenti si ofiteri de penitenciare?

Ce-i asteapta pe tinerii agenti si ofiteri de penitenciare?

Dupa bucuria angajarii vine si socul realitatii sistemului penitenciar. Face institutia numita penitenciar ceea ce trebuie pentru a-si asigura viitorul in materie de resurse umane calificate?

Sigur, nu intrebam ce poate sa faca tara pentru tanarul angajat ci ce-ar putea sa faca dansul pentru tara, dar intrebarea merita pusa: ce-i asteapta pe tinerii agenti si ofiteri de penitenciare? Dupa ce se termina cu bucuria absolvirii, sau dupa caz a angajarii pentru cei din sursa externa, tinerii nostri colegi se lovesc intr-adevar de realitatile sistemului penitenciar.

Primul hop, repartitia. De aici destule nemultumiri, ANP nu-i in stare s-o rezolve motiv pentru care discutam de mii de cereri de mutare in fiecare an. Nu mai spun ca tot procesul e abuzabil prin avize pro si contra care nu sunt, de regula justificate. Ceea ce creaza destule nemultumiri in randul celor care cauta sa mearga acasa.

Al doilea hop, echipament si uniforma. De regula ANP n-are si cu tot efortul ca la absolvire sa arate toata lumea sarbatoreste cand vine vorba de lucrat efectiv, echipament nu prea exista, mai ales in cazul incadrarilor directe, si aici tinerii angajati fiind primiti cu destul de putine pregatiri.

In ceea ce priveste integrarea profesionala, Dumnezeu cu mila! Sigur, exista un program oamenii stau pe la cluburi, scriu chestii si asculta prelegeri ori povestiri care mai de care mai iscusite, dar nu se poate spune ca in toate penitenciarele se da atentia cuvenita acestui proces extrem de delicat si de important pentru tanarul agent sau ofiter de penitenciare.

Dupa care se lovesc de sefi, multi in ordine dar destui care-si plimba propria incompetenta si se mai si straduie sa transmita celor care-s altfel dornici de a invata tainele meseriei. Prea multi imputerniciti sine die in pozitii extrem de importante care vor transmite lipsa de implicare si dezinteresul pentru orice in afara de parvenire. Altfel, sansa poate sa-i aduca pe tineri pe mana cuiva care chiar are ce-i invata.

Detinutii, vor fi detinuti. Aici avem o certitudine si nu ne asteptam sa fie altfel. Contactul va fi unul dur si cu rezultate de cele mai multe ori in stransa legatura cu atitudinea si caracterul tanarului care-si incepe cariera si care intelege sau nu care-i este menirea ca agent sau ofiter de penitenciare.

Mass-media inca n-a inteles ce facem, nici ANP nu incearca sa faca ceva in sensul asta, motiv pentru care inca mai apare cate-un articol cu “paznici” si “gardieni” in pofida efortului sindicatelor de a corecta si terminologia utilizata dar si perceptia despre angajatii penitenciarelor.

Politicienii, dupa interes, ne ataca ori dimpotriva. E drept ca cei mai multi ne ataca mana-n mana cu infractorii inchisi sau in libertate dar care-s in stare sa-i finanteze si sa le dicteze agenda. De unde si explicabilul entuziasm pentru amnistii, gratieri si beneficii pentru detinuti si problemele majore de intelegere prioritatilor justitie.

Dupa ce vor ajunge in unitati, cei care n-au citit deja despre asta, vor afla despre protestele colegilor si incet incet vor intelege pe propria piele si de ce se intampla: lipsa de personal, ore suplimentare neplatite, legislatie stramba, salarizare inechitabila, drepturi incalcate cu buna stiinta, etc.

Nu va fi, deci, usor! Asta-i realitatea care-i va lovi pe tinerii angajati ai penitenciarelor si, din economie de spatiu, n-am intrat in prea multe detalii. Sunt multe de spus, important e ca sefii penitenciarelor sa inceapa a constientiza ca au mai multe de facut in legatura cu tinerii angajati, mult mai mult decat a se lamenta de calitatea acestora, cand de fapt nu-si fac treaba in a-i integra si dezvolta profesional.

12 Comments

 1. AP

  Va salut ! Aveti idee cand se vor pune in discutie majorarile de 50% pt lucrari de exceptie ? Mulumesc!

 2. Antim

  Domnule Dumitrascu, suntem aproape facuti bucati. Tinerii acestia nu vor intelege nimic din ceea ce se intampla in penitenciarele de astazi. Vom avea si noi o vina daca nu vom actiona cum si unde trebuie. Desigur, nici nu mai stii pe cine sa arunci vina pentru dezastrul in care ne aflam. De alde terminatorii recenti: Bejan, Iftinca, Dinca, nepotul generalului, de alde nevestele si afinii liderilor de sindicat ori ba, de alde combinatorii de vanzatori de buticuri de penitenciare, de alde combinatorii de vipuri, de alde manageri de genul sef de teava al apei de izvor, precum Vulpe sau navetistul de Baragan, ce sa mai vorbim, este un dezastru precum am spus si inca nici nu se stie cum arata aisbergul de sub apa. Domnule Dumitrascu, e timpul ca noi sa incercam neincercatul, sa facem ceva concret, adica. Noi nu spunem sa nu iesim in strada sau sa nu protestam. Ba chiar vom participa si cu sufletul la proteste. Dar avem si alte convingeri. Una dintre aceste convingeri este aceea ca lupta noastra decisiva, lupta si pentru viitorul tinerilor din titlu, se va da pe aici, chiar incepand de maine. Sa nu uitam sau sa ne facem ca am uitat. Asadar https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L394&an_cls=2018

  • Urmarim cu atentie ce se intampla in Parlament si reactionam (statut si pensii militare in perioada asta). Multumesc pentru comentariu.

 3. ...

  Sesiunea 4 de mutari se tine conform calendarului?

 4. Anonim

  Bună ziua,
  Se mai aude ceva de OUG 59 /2017?
  Mulțumesc

  • Momentan nu. Dar, urmeaza. Stam cu ochii pe agendele comisiilor. Pe 29 septembrie ar fi termen pentru raport, dar n-am vazut sa intre pe ordinea de zi.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén