fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Riscuri pentru angajatii din penitenciare

Riscuri pentru angajatii din penitenciare

Riscuri pentru angajatii din penitenciare

Riscul pentru personal de infectare cu diverse boli precum SIDA este imens in penitenciare, iar detinutii mizeaza frecvent pe aceasta amenintare. ANP ramane spectator si la acest fenomen.

In mediul online a aparut zilele astea informatia ca mai multi detinuti bolnavi de SIDA au facut scandal si ca a fost nevoie de interventia Echipei operative speciale pentru a-i linisti. Ceea ce nu-i deloc simplu cand detinutii cu pricina se taie si arunca cu sange. Se intampla la Spitalul Penitenciar Jilava unde tot recent un detinut a spart si-a daramat fiind nevoie sa fie imobilizat.

Ce n-a spus presa e ca asta se intampla relativ des si ca n-avem prea multe mijloace de protectie a persoalului in astfel de situatii. Oricand se poate la o interventie in forta ca cei care intervin sa fie expusi, iar detinutii cu pricina in multe situatii  dependenti de droguri cu mintea zdruncinata n-au de ce sa aiba grija, mai ales ca fiind si bolnavi de SIDA in faze avansate prea putin le mai pasa de lume.

Drept urmare ANP s-a gandit sa intervina si s-a asigurat ca personalul este subdimensionat, si cel medical si cel operativ si cel de suport, astfel incat acest gen de situatii sa se intampla cat mai des. Nu stiu altii cum vad situatia, dar daca e sa ne luam dupa frecventa incidentelor violente cam asta pare ca face ANP: subminneaza intentionat capacitatea operativa a penitenciarelor.

Iata, deci, un risc profesional cat se poate de concret si un motiv vesnic de disputa intre sindicate si angajator care din birou se face ca nu intelege cat de mare este pericolul de infectare pentru cei care lucreaza cu astfel de detinuti, nu demult fiind exemple de incercari de infectare intentionata din partea detinutilor cu pricina.

Asta, asa, pentru cei care-si inchipuie ca-s prea mari salariile in puscarii si nu se gandesc absolut deloc la riscurile meseriei, fie pentru ca au un birou caldut prin ANP fie ca-s mass-media finantata de puscariasi. Garantat, din postura supraveghetorului, a asistentului medical sau a medicului, a comandantului de sectie, a sefului de tura ori a grupei de interventie lucrurile se vad cu totul si cu totul altfel.

2 Comments

  1. ronaldo

    In aparatul central trebuie sa fie multi – asa apar tonele de hartii inutile- in rest sa se descurce si daca se intampla ceva te ia cu manualul in mana.

    • Vasile

      treceti si coruptia la riscuri – ce faci cand vezi cum se comporta colegi sau sefi in mod imoral sau ilegal, prieteni cu hotii VIP care o freaca la “munca” si care vorbesc la telefon in loc sa munceasca sau au nevoie de mai mult timp pe hol. Sau nu vor sa ia masuri cu unii detinuti. Sau de donatorii pentru cluburile de activitati.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén