fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Imputernicirea ilegala a lui Marian Dobrica in instanta, prima etapa

Imputernicirea ilegala a lui Marian Dobrica in instanta, prima etapa

Imputernicirea ilegala a lui Marian Dobrica in instanta, prima etapa

La 10 octombrie s-a incheiat o prima etapa din procesul privind imputernicirea ilegala a lui Marian Dobrica. Instanta a respins si apararile pe cale de exceptie ale paratului si intervenientilor – Ministerul Justitiei, Tudorel Toader si Marian Dobrica, dar si cererea reclamantei – FSANP. Facem, evident, recurs si reluam procedura de contestare in caz de o eventuala noua imputernicire.

Dosar 28141:3:2018 - suspendare executare act administrativ OMJ 1543:07.05.2018

Dosar 28141/3/2018 – suspendare executare act administrativ OMJ 1543/07.05.2018

Paratul – Ministerul Justitiei a ridicat exceptia competentei materiale a instantei sesizate, exceptia lipsei calitatii procesuale active si de interes a FSANP. Toate au fost respinse. Evident, autorul si beneficiarul ilegalitatii au mers pe aceeasi linie. Toate au fost respinse. Actiunea noastra o stiti deja. Si asta a fost respinsa. Asteptam motivarea si mergem mai departe. Intemeiem mai bine data viitoare. Nici nu ne asteptam sa fie usor. In cele din urma ne batem cu Ministerul Justitiei.

Reamintim ca Legea 293/2004 privind statutul functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare prevede la art. 55(3) Ofiterii pot fi imputerniciti in functii de conducere in unitatea in care sunt incadrati sau in care au fost detasati, imputernicirea pe functie se poate face pentru o perioada de maximum 6 (sase) luni si se poate prelungi, cu acordul scris al acestora, potrivit competentelor, cu inca 6 (sase) luni. (…)

Mai jos si opiniile celor care s-au razgandit in instanta dupa ce au dispus masuri pentru incetarea altor imputerniciri care depaseau 1 an cu numai cateva luni in anterior. Sigur, asa pentru informarea dumneavoatra, nu c-ar avea vreo problema cei doi sa minta in functie de conjunctura si sa ne informeze ritos c-au reinventat numaratoarea.

Extras din stenograma sedintei din intalnirii de la Ministerul Justitiei dintre Sindicate – ANP si MJ, din data de 8 august 2017

Tudorel Toader – ministrul Justitiei
Sorin Dumitrascu – presedinte Federatia Sindicatelor sin Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP)
Gheorghe Bran – vicepresedinte FSANP
Alti participanti

28:55 Sorin Dumitrascu: Punctul 3. Sunt foarte multe functii de conducere in sistemul penitenciar ocupate prin imputernicire.

30:15 Tudorel Toader: Sa va aduc argument ca nu toate delegarile si detasarile si ocuparile de posturi si functii… Acum doua zile, sau vinerea trecuta, am cerut procurorului general, domnului Lazar sa imi dea pe tot sistemul Ministerului Public situatia delegarilor si detasarilor pentru ca, se pare ca, functioneaza mai mult acest mecanism de ocupare prin delegare, detasare, chiar daca legea zice sase luni plus sase uni si atat, si s-a dat o norma de interpretare, a unei note la care eu sunt profund rezervat. Zice legea…

30:53 Sorin Dumitrascu: Noi ne batem cu asta de cinci, sase ani de zile.

31:02 Gheorghe Bran: Domnu’ ministru, eu v-am adus la cunostinta si in sedinta trecuta aspectul asta ca acel punct de vedere (n.b. nota) este dat chiar de Ministerul Justitiei. Nimeni si nimic nu retine ca acel punct de vedere sa fie…

31:07 Sorin Dumitrascu: Totusi ANP-ul continua asta, fara nicio problema. Va ignora si pe dumneavoastra si pe alti ministri care au spus acelasi lucru, sa stiti!

31:16 Tudorel Toader: Ei au dat o interpretare, au zis asa: legea zice sase luni si inca sase luni, dar nu spune cat. Si atunci sase luni, sase luni, se face o zi pauza si iar sase luni cu sase luni.

31:06 Gheorghe Bran: Asta-i practica.

31:27 Sorin Dumitrascu: Asta noi am criticat-o de o mie de ori. Daca va uitati in toata corespondenta noastra, in permanenta am spus ca ANP-ul pacaleste lege.

31:46 Tudorel Toader: Deci, va asigur ca avem o statistica in cel mai scurt timp. Ce am cerut la Ministerul Public, o sa-mi dea si domnul Dobrica. Ce sunt delegari, detasari azi, dar si istoricul lor. Poti sa ai pe unul detasat azi de acum trei luni, dar el in spate sa mai fi fost de multe ori alte detasari si ii aducem pe fiecare la locul lor. Va asigur ca domnul Dobrica imi va da situatia asta intr-un termen scurt si punem capat.

32:59 Sorin Dumitrascu: Suntem pe aceeasi lungime de unda aici.

Observati deci ca la acea vreme ministrul avea o imagine clara a interpretarii legii si a faptului ca de ani de zile lucram in afara acesteia, intre timp s-a intamplat insa c-a realizat ca vasalizarea prin imputernicire e favorabila si oricum incepuse sa minta in serie, de unde si raspunsul de mai jos la plangerea prealabila.

Raspuns Ministerul Justitiei - imputernicire ilegala Marian Dobrica

Raspuns Ministerul Justitiei – imputernicire ilegala Marian Dobrica

Dar, iata-l si pe Marian Dobrica, informandu-ne in legatura cu modul in care se vor realiza pe viitor imputernicirile avand in vedere ca minnistrul a constatat ca se intampla ceva ilegal in aceasta materie. S-au luat si masuri atunci, fiind oprite imputerniciri pe durata mai mare de 1 an, ceea ce este cat se poate de legal si am salutat la acea vreme.

Extras din stenograma sedintei Consiliului de conducere al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) din data de 6 decembrie 2017

Marian Dobrica – director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP)
Cristina Craciun – sef Serviciu Cabinet ANP
Sorin Dumitrascu – presedinte Federatia Sindicatelor sin Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP)
Stefan Teoroc – presedinte Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare (SNLP)
Alti participanti

21:16 Cristina Craciun: Analizarea posibilitatii ocuparii posturilor vacante de director de unitate prin imputernicire in functie.

21:23 Marian Dobrica: Inainte de treaba asta mai sunt cateva precizari urmare a demersurilor pe care le-am facut catre domnul ministru. Stiti cu totii ca incepand cu 09 decembrie 2016 au fost demarcate o serie de concursuri pentru functia de director de unitate, concursuri care au parcurs toate etapele care tineau de competenta Administratiei Nationale a Penitenciarelor, respectiv, ultima etapa, cea de selectare a dosarelor si am comunicat domnului ministru ca poate sa numeasca comisia de concurs, astfel incat sa finalizam concursul.

21:41 Marian Dobrica: Pana nu iese Statutul, nu o sa deruleze concursul, drept pentru care suntem pusi in situatia sa facem, fie prelungirea imputernicirii pentru cei care sunt pe functie, fie sa identificam alte persoane care isi doresc si pe care ii putem imputernici pe functia de directori din acele unitati.
Pentru colegii care sunt acum imputerniciti in cele 11 unitati, daca am retinut bine, in care directorul nu este titular acolo, vom avea in curand si situatia, situatii in care nu mai putem face prelungirea, in sensul ca el a mai avut anterior si imputernicire si prelungirea imputernicirii.

23:30 Marian Dobrica: Am discutat acest aspect cu domnul ministru si a spus: Nu sunt indeplinite conditiile legale, identificati alte persoane care sa preia unitatea!

23:42 Stefan Teoroc: Cati sunt care au depasit, sa zic, doua…

23:44 Marian Dobrica: Acum imediat urmeaza doua sau trei unitati, dar lucrurile vor merge pe acelasi trend.

23:54 Sorin Dumitrascu: Pai cum, nu ii dam o zi pauza si continua, cum era de obicei

23:59 Marian Dobrica: Pauza dati dumneavoastra la sindicat.

24:03 Sorin Dumitrascu: Cum era pauza… Haideti sa nu ne certam! Eu vorbesc, stiti ca e o problema pe care noi o ridicam de sapte, opt ani si pana acum interpretarea a fost exact inversa. Si as vrea sa stiu: de unde schimbarea asta?! De la ministru?!

24:18 Stefan Teoroc: Ministrul a zis ca daca sunt doua complete (n.b. imputerniciri) nu mai luam pe a treia.

24:19 Sorin Dumitrascu: Deci daca sunt doua de sase luni, numai… Deci se schimba practica, cum ar fi?!

24:20 Marian Dobrica: Asta am spus.

23:54 Marian Dobrica: Am discutat acest lucru cu domnul ministru, v-am comunicat exact…

25:46 Marian Dobrica: Acum putem sa procedam in felul urmator: Pentru cei care au parcurs cele doua etape de imputernicire sa-i luati pe DZU care nu este o situatie cat mai fericita si nici acoperitoare. Sunt riscuri cat si pentru el ca persoana data pe decizie de zi, si pentru noi ca administratie nationala… Si avem varianta a doua: sa identificam alte persoane care ar putea fi imputernicite.

27:13 Sorin Dumitrascu: Dar de ce discutam noi solutii pentru imputerniciri continue, cand am putea sa facem concursurile si gata?! Ca asta e ideea!

29:31 Marian Dobrica: Am vrut ca sa va prezint situatia ca sa o cunoastem acum cu totii si sa stiti ce ar urma in perioada urmatoare.

12 Comments

 1. Anonim

  Bună ziua,
  Știu că nu face obiectul articolului dvs, comentariul meu, dar întreb în eventualitatea unei proaspete informări.
  Aveți idee de așa ceva?
  https://www.huhurez.com/2018/09/draftul-comisiei-de-munca-pentru.html?m=0
  Vă mulțumesc.
  Cu stimă.

 2. si eu

  Zicea bine V Socaciu:

  “Buna tara, rea croiala
  Mama ei de randuiala.
  Aia hoti, astia hoti,
  Mama lor la toti.”

 3. Bambucea

  Ajung in ANP-ul ala tot felul de specimene.Unele au fugit de munca lor ca dracu de tamaie si acum sunt mari specialisti prin ANP.Unul e un mare psiholog care mai mult era prin niste birouri decat in sectorul de detinere unde ar fi trebuit sa fie si sa desfasoare activitati de consiliere cu detinutii si altul e un fost sef de tura care a fugit de munca din operativ , rebranduit ceva pe la educatie si acum mare specialist pe la paza la ANP.

 4. si eu

  Ca sa fiu sincer,nu am incredere in justitie. spunea cineva,om destept,ca dreptatea este una,iar adevarul nu exista. In alta ordine,si instanta asta ,pare sa nu faca lumina si incepe cu sfarsitul solutia ei. Mai exact,daca cererea de chemare in judecata este neintemeiata si o respinge,exceptiile paratului nici nu mai conteaza cum sunt,ca doar nu s-o judeca procesul fara ca actiunea reclamantului sa fie intemeiata. Pe de alta parte,ramane misterul,de ce n-o fi actiunea intemeiata? si ma mai gandesc,recursul ce poate sa aduca?Daca e alb ,nu e negru!

  • Asta e si idea. Daca e alb, nu e negru. Daca e a 3-a imputernicire, nu e prima dupa alte doua.

   • si eu

    Da,legea e clara de asta data.Atata timp cat stabileste niste termene/limite de imputernicire de 6 luni, este evident ca nu se mai poate prelungi peste. Ca unii incearca sa fenteze legea cu pauze de o zi sau mai multe…e can-can.

   • E negru, spre albastru.

 5. Soluția dată în dosar nu îl face legal, din ilegal, pe DG, din păcate.

  • Orice s-ar fi intamplat, trebuia sa asteptam recursul. Sigur ca solutia nu-l face legal, d-aia si continuam si-o sa contestam si orice alta eventuala imputernicire pe acelasi calapod.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén