fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

VIDEO | Peste 300 de angajati din penitenciare au protestat la Ministerul Justitiei

VIDEO | Peste 300 de angajati din penitenciare protesteaza la Ministerul Justitiei

VIDEO | Peste 300 de angajati din penitenciare protesteaza la Ministerul Justitiei

Peste 300 de angajati din penitenciare din cele 32 sindicate afiliate au protestat ieri 03 octombrie 2018 la Ministerul Justitiei. Printre revendicari demiterea lui Tudorel Toader si a imputernicitului ilegal Marian Dobrica, conditii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare, salarii si pensii decente si statutul de politist de penitenciare.

Pe scurt, participare numeroasa, lideri si sindicalisti din penitenciare motivati. Si ministrul Tudorel a dat o mana de ajutor pretinzand la televizor ca avem prea multe drepturi. Cu sau fara actualul ministru ori director general mergem pana la capat, mai ales si reactia colegilor nostri care au protestat in strada  dovedeste ca exista determinare si ca oamenii care lucreaza in penitenciare inteleg pentru ce ne luptam.

Discutia cu reprezentantii Ministerului Justitiei a avut loc imediat dupa incetarea actiunii de protest, la ora 15.00, si  s-a axat pe retransmiterea revendicarilor protestatarilor din penitenciare si identificarea unor potentiale solutii pentru stingerea conflictului. Rezultatele discutiei urmeaza a fi prezentate ministrului Tudorel Toader care, in masura in care se tine de promisiuni, are la indemana parghiile necesare pentru rezolvarea acestor situatii.

Intre timp, actiunile de protest continua, etapa urmatoare fiind blocarea activitatii in penitenciare prin refuzul angajatilor de a lucra in conditii improprii. De aceasta data, momentul actiunii nu va mai fi anuntat. Depinde, deci, de ministrul Justitiei daca aceste situatii extreme vor fi evitate sau nu, oricare ar fi acesta. In lipsa unor masuri concrete insistam in solicitarea ca Tudorel Toader sa fie demis pentru incompetenta.

Mass-media a transmis masiv despre actiunea de protest. Mai multe informatii AICI.

Reamintim ca pe lista de revendicari sunt:

  • conditii de lucru mai bune – ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de  investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate.
  • plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni la ca reactie la refuzul unor colegi de a intra in serviciu ca acestea vor fi platite, dar nu s-a tinut de cuvant.
  • stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrica este ilegal imputernicit de 4 luni.
  • eliminarea discriminarilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizarii (L153/2017) si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala incepand cu octombrie 2018.
  • aprobarea Statutului politistului de penitenciare – cerem ministerului Justitiei sa includa si observatiile sindicatelor in proiectele transmise, prin fortarea procedurii de avizare, la Parlament.
  • incetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, incepand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanta de urgenta, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor.
  • plata integrala a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justitiei sa aplice corect prevederea legala obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén