fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Plangeri penale impotriva senatorilor social-democrati Serban Nicolae si Tit-Liviu Brailoiu

Plangeri penale impotriva senatorilor social-democrati Serban Nicolae si Tit-Liviu Brailoiu

Plangeri penale impotriva senatorilor social-democrati Serban Nicolae si Tit-Liviu Brailoiu

Sindicalistii din penitenciare reclama un comportament abuziv si injurios cu prilejul discutarii proiectului de Statut al politistilor de penitenciare

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) condamna lipsa de transparenta si comportamentul injurios si abuziv al unor senatori social democrati, printre care Serban Nicolae si Tit-Liviu Brailoiu, in comisiile in care este discutat la Senat proiectul de lege privind Statutul politistului de penitenciare.

FSANP va depune in cursul acestei saptamani plangeri penale impotriva senatorilor care se fac vinovati de infractiuni de abuz in serviciu si limitarea exercitarii mandatului de reprezentare sindicala, si ia in calcul actiuni civile pentru insultele adresate de catre acestia in timpul sedintei Comisie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din 20 noiembrie 2019.

Ieri 20 noiembrie 2018, cu doar 1 zi inainte de termenul de adoptare tacita si dupa ce presedintii comisiilor au schimbat sala de sedinte pentru a fi evitata presa care astepta declaratii pe o alta tema, o parte dintre senatorii social democrati, prin presedintele de sedinta, au decis eliminarea din sala a reprezentantului angajatilor din penitenciare, iar ca reactie la obiectiile acestuia au proferat amenintari si injurii care se pot demonstra usor cu inregistrarile de sedinta.

In context, in calitate de coautori ai amendamentelor la un proiect de act normativ extrem de slab dar bine sustinut politic si care-a fost promovat la fel de netransparent de catre ministrul Tudorel Toader, reprezentantii sindicalistilor din penitenciare au fost invitati si au participat la sedintele amanate succesiv ale comisiilor parlamentare. Proiectul in cauza a primit aviz negativ de la Conisliul Economic si Social, au fost formulate peste 50 de amendamente de la Consiliul legislativ si 44 de amendamente din partea FSANP.

Legea 62/2011 a Dialogului social, la art. 218 alin. 2, sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani infractiunea de limitare a exercitarii atributiilor functiei membrilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale, iar art. 297 din Codul Penal sanctioneaza infractiunea de abuz in serviciu cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor este o organizatie non-profit finantata din cotizatii si donatii, si depinde de tine pentru a putea apara si promova drepturile si interesele profesionale ale angajatilor din penitenciare. Alege sa sustii un sindicalism activ si independent!

Doneaza online prin PayPal

Doneaza prin Transfer Bancar

Cont lei | UniCredit Bank RO92BACX0000000956980000

34 Comments

 1. Anamaria

  Niciodata un agent de politie fara o Academie , nu va fi pe aceeasi treapta cu un ofiter care a abosolvit in mod real Academia . E ca si cum ai vrea sa faci dintr-o asistenta medic . Nu e tocmai in regula .

 2. Ofițerul de serviciu

  Faptul că un ”FPps” face judecăți de valoare la adresa unui militar de carieră (cu mai mult de 23 ani vechime) fără să îl cunoască arată că nu pot exista opinii de ”alt fel” pe acest site. Și domnul Dumitrașcu, pe care am avut onoarea să îl cunosc personal încă din anul 2010, a urcat în carieră ”treaptă cu treaptă”, dar nu cred că a jignit vreodată pe altcineva doar pentru faptul că a avut altă părere …

 3. Ofițerul de serviciu

  Sunt atâtea probleme care interesează pe toată lumea și sunt suținute cu profesionalism de domnul Dumitrașcu … Dar văd că se abordează doar tema avansărilor … Faceți dragii mei o academie, un institutut militar, câștigați un pic de experiență … Și apoi participați la ce examen doriți … Sau e cumva vremea favorabilă parvenitismului politic și vreți să profitați?

  • Posibilitatea de a promova nu este egala cu parvenitismul. Unii n-au facut o academie. Nu inseamna ca trebuie sa le fie blocata orice sansa reala de a promova. Mai ales pentru cei cu experienta intr-un sector de activitate.

   • Ofițerul de serviciu

    Aveți dreptate în mare măsură. Dar treaba asta cu agenți ce au ajunși direct pe funcții de conducere (fără a mai trece prin faza de ofițer de execuție) a dus la multe decizii iresponsabile și populiste. Probabil nu s-au adaptat prea rapid la ”schimbarea macazului” (asta până la primul ”control de fond”). Și oare e o coincidență faptul că la proba scrisă (nu mă refer neapărat la agenți sau la ofițeri) au ”punctat” cel mai mult cei care au avut mai puține sarcini și … mai mult timp la dispoziție pentru ”a toci”? Uitați-vă la câte specimene intră ”din afara sistemului” direct pe funcții de conducere. E clar că sistemul de departajare e … tot incorect (”interviul” ar trebui să aibă rolul principal, în opinia mea, nu să fie doar de formă, cu întrebări la care răspund și persoanele care nu au ”nici o treabă” cu domeniul de activitate la care aspiră).

    • N-a fost vina lor si procedura de avansare in categorie pe functie de executie ANP a refuzat-o desi am cerut-o de mai multe ori.

  • FPps

   Crezi ca daca esti absolvent de academie esti mai pregătit ca un coleg care a absolvit alta facultate, gen politehnica, ASE, drept ? Greșit, cred ca esti mai slab pregătit . Gradul profesional pe care il ai nu te face mai pregătit . Academiadin păcate este o instituție care nu a ținut pasul cu sistemele de învățământ moderne, nu inveti absolut nimic, se vede la tinerii absolvenți nivelul de pregătire .

   • Ofițerul de serviciu

    1. Nu cred că ești în măsură să afirmi despre mine că sunt ”mai slab pregătit” atâta timp nu mă cunoști … Sau ai vrut cumva să mă jignești? Lipsa de argumente și nivelul de civilizație poate duce și la așa ceva …
    2. Sistemul de departajare cu proba scrisă la final e defavorabilă pentru cei care au mai multe sarcini la serviciu … Pentru că au mai puțin timp la dispoziție și ”interviul” a devenit doar o formalitate (cu întrebări la care pot răspunde toți …).

    • Sinsp.

     Cu tot respectul…ce incercati dvs sa spuneti este ca nu e bine sa mai dam voie agentilor sa dea pe functii de conducere din motivul ca au mai mult timp sa invete ? Este penibil,serios!
     In sistemele pe care le tot dati exemplu(politie etc)interviul a fost eliminat.se merge doar pe examen scris. Cine e mai pregatit,ia nota mai mare,simplu!

     • Ofițerul de serviciu

      Nu asta am vrut sa spun … Și dvs. știți asta … Pentru că, urmărind cu atenție, am specificat clar ”nu mă refer neapărat la agenți sau la ofițeri” … Și afirmația dvs. cu ”cine e mai pregătit” e foarte ”de discutat” … E mai pregătit cine se comportă cel mai bine la interviu (în opinia mea) … Acolo se vede capacitatea de a lua decizii și nivelul de competență … Pentru că discutăm acum doar de funcțiile de conducere … Nu? Și eu unul aș vrea să închei subiectul … Mult succes în carieră!

 4. Ofițerul de serviciu

  Să ințeleg că acesta este un sindicat DOAR al agenților? Că văd că numai ei își exprimă frustrările …

  • In acest sindicat sunt si agenti si ofiteri si civili. Intamplarea face ca agentii au fost afectati de cele mai recente masuri. E normal sa reactioneaze mai abitir.

 5. vasile

  Senatorii astia sunt mai rai decat tovarasii de pe vremea trecuta. Care e problema daca un agent intra in corpul ofiterilor dupa un concurs iar dupa cativa ani si experienta candideaza si ocupa prin alt concurs o functie de conducere?Care e problema daca la sedinta participau si sindicatele iar eminentele cenusii discutau transparent amendamentele?
  Intotdeauna parvenitului ajuns pe functie ii e frica ca nu cumva sa vina un om competent si
  sa il scuture de pe tron. …….. astia de senatori apara sistemul acesta putregait din care fac parte si ei in care incompetenta si slugarnicia primeaza. Spirit de conservare!
  Nu era dictonul: Sanse egale pentru toti si sa castige cel mai bun?

  • Problema e ca ANP si MJ asta au cerut si ca senatorii au votat la ordin. Ce spuneti dumneavoastra e corect, doar ca nu-i prea intereseaza.

 6. Ionut

  Astia vor sa ingenuncheze sindicatele prin scoaterea din joc a ofiterilor cu functii de conducere, insa legea incompatibilitatilor spune altceva.
  Incompatibilități privind apartenența la organele de conducere a sindicatelor

  În situaţia în care înalţii funcţionari publici sau funcţionarii publici care au calitatea de 
  ordonatori de credite sunt aleşi în organele de conducere a organizaţiilor sindicale, 
  aceştia au obligaţia ca în termen de 15 zile de la alegerea în organele de conducere 
  ale organizaţiilor sindicale să opteze pentru una dintre cele două funcţii. În cazul în care 
  funcţionarul public optează pentru desfăşurarea activităţii în funcţia de conducere în 
  organizaţiile sindicale, raporturile de serviciu ale acestuia se suspendă pe o perioadă 
  egală cu cea a mandatului în funcţia de conducere din organizaţia sindicală. 

  Funcţionarii publici, alţii decât cei prevăzuţi mai sus, pot deţine simultan funcţia publică 
  şi funcţia în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, cu obligaţia respectării 
  regimului incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese care le este aplicabil. ”

  Extras din Ghid al incompatibilitatilor si conflictelor de interese pag 26

 7. Antim

  S-a publicat Raportul Comun al Comisiilor de Aparare si Juridica din Senat asupra “legii politistului de penitenciare”. Am observat ca in preambul se face vorbire si despre participarea organizatiilor sindicale la dezbatere. Exista si doua Anexe. Una cu amendamente admise la forma Guvernului si o alta anexa a amendamentelor respinse.Va multumim!

 8. Boto

  Cred ca Alina are blatul..

 9. gabriel

  Din art. 96 se intelege și imposibilitatea participării la un concurs pentru o funcție de conducere a unui ofițer avansat printr-un concurs anterior din corpul agenților?!?!
  Pe motiv ca prima incadrare a avut-o ca agent? chiar daca concursul la care a participat a fost din sursa externa? mi se pare o discriminare grava atat a agenților cat și a ofițerilor ce au avansat din corpul agenților!

  • Da. Este o discriminare extrem de grava si care-i afecteaza pe agenti toata cariera.

   • Fpss

    Asta este o Nebunie . Si fostul agent care este in prezent ofițer cu funcție de conducere nu mai are dreptul sa participe la concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ?

   • pentru onorații senatori!

    Și cum vor justifica discriminarea ofițerilor ce provin din rândul agenților, a agenților (ce nu vor mai avea nicio motivație pentru a se pregăti profesional), în ceea ce privește interdicția de a participa la concursurile organizate pentru accederea într-o funcție de conducere???? Cum se va mai aplica principiul egalității șanselor pe baza meritelor și capacității profesionale???? Poate cei din Camera Deputaților, în calitate de for decizional, vor da dovadă de mai mult discernământ și vor sesiza că este vorba de o discriminare. Asta cu ajutorul dumnneavoastră, bineînțeles.

 10. Albescu Andrei

  Sunt, cu totul, alături de FSANP !

 11. Alina

  Totala dezamagire! Cf art 96 functiile de conducere din anp se ocupa doat din randul ofiterilor de penitenciare! Practic s-a anulat dreptul agentilor de a avansa

  • Exact. Asta explica si de ce s-au straduit intr-atat ca sa nu fiu in sala.

   • Alina

    Si acum se mai poate face ceva ? Mi se pare inadmisibil…snlp si fssp au fost de acord cu asa ceva ?

    • Da. O sa revenim cu amendamente la Camera Deputatilor. Mai e si Curtea Constitutionala. Nu stiu despre ceilalti ce pozitie au.

     • Alina

      Va sustinem cu tot ce se poate! Va rugam daca e cazul sa initiati masuri de protest! Facem tot ce tinw de noi! Trebuie lasat ca pana acum: agentii sa poate ocupa functii pana la nivelul de sef birou sef serviciu.

    • Alu lupus

     (Editat admin) si cu legaturi cu PSDul prin prisma legaturilor de spaga dintre sotia liderului si detinutii VIP din penitenciarul in care individa este directoare. Si ii leaga spaima de un DNA adevarat care sa vaneze corupti. Uitati-va ce este in fieful lor de la (Editat admin) si cum nastase sau alti psdei au fost regi le acolo. Pana nu scapam de coruptia din sistem nu o sa avem oameni corecti care sa ne reprezinte. De ce nu l-au chemat pe Borcea la discutii, el stie bine sistemul si angajatii se intelegea bine cu multi dintre ei, se si iubeau….

   • partizan

    asta chiar este bomba!

Comments are Closed

Theme by Anders Norén