fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Raport de activitate

Raport de activitate

Raport de activitate

In perioada 16 – 18 noiembrie 2018 liderii celor 32 de sindicate afiliate la Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor se intalnesc pentru a pregati actiunile viitoare sub patronajul presedintelui Cartel Alfa, domnul Bogdan Hosu. Mai jos, o scurta analiza si lista de prioritati.

1. Activitati generale (mai – noiembrie 2018)

 • Dialog social la nivelul sistemului penitenciar. Am cerut sa fie reluata activitatea Comisiei mixte de dialog social la nivelul sistemului penitenciar pe fondul unor actiuni agresive din partea angajatorului, prezentand in acest sens peste 50 de probleme sesizate de liderii si membrii sindicatelor afiliate.
  Angajatorul insa nu reuseste sa puna in practica solutiile propuse, iar acest intrument de dialog social se dovedeste ineficient intr-un context politic extrem de toxic pentru apararea si promovarea drepturilor si intereselor membrilor de sindicat si a angajatilor din sistemul penitenciar. In acest context, am transmis observatii la proiectele de interes pentru angajatii din penitenciare si am cerut si participat la dezbateri.
 • Solicitari, petitii si reclamatii administrative. Avand in vedere ca angajatorul, Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor, nu si-a respectat promisiunile repetate privitoare la rezolvarea problemelor referitoare la imbunatatirea conditiilor de lucru, plata orelor suplimentare restante, asigurarea unei salarizari echitabile, respectarea procedurilor administrative si legale in ceea ce priveste acordarea drepturilor personalului ori transparenta decizionala, derulam o campanie de responsabilizare a angajatorului prin intermediul solicitarilor de informatii scrise, a petitiilor, si a reclamatiilor administrative.
 • Negociere si actiuni de protest. In perioada august – octombrie 2018 au fost derulate actiuni de protest, cu participarea sindicatelor afiliate. Calendarul actiunilor de protest a demarat de la premisa exacerbarii treptate a protestelor, pornind de la informare publica, continuand cu actiuni de protest prin afisarea de banderole albe, pichetarea penitenciarelor si miting la Ministerul Justitiei. In prezent continuam actiiunile in instantele de judecata si la organele de urmarire penala pentru incalcarea unor drepturi referitoare la salarizarea si reprezentarea personalului.
 • Sesizari nereguli, actiuni in instantele civile si splangeri penale. Am preluat sesizari venite din partea sindicatelor afiliate si le-am transmis si sustinut in instantele civile si penale (eg. Penitenciarele Targu Jiu, Giurgiu, Iasi si Poarta Alba) si am sesizat organele de urmarire penala atunci cand drepturile salariatilor si cele de reprezentare sindicala au fost incalcate (eg. plata orelor suplimentare, plata majorarii pentru lucari de exceptie si misiuni speciale si imputerniciri ilegale).
  Avocatul federatiei a sprijinit sindicatele afiliate si membrii de sindicat in cauze civile, administrative si penale. Cu sprijinul colegilor si sindicatelor afiliate au fost declansate proceduri in contencios referitor la recuperarea unor drepturi (plata la maximul coeficientului functiei, plata pentru functia exercitata, plata sporuri conditii de lucru).
 • Solutii pentru probleme de aplicare a legislatiei de salarizare. Am identificat si propus solutii pentru problemele referitoare la aplicarea legislatiei salarizarii in ciuda unei opozitii acerbe din partea angajatorului care, prin intermediul unor adrese neclare, a indus o stare de confuzie in acordarea unor drepturi.
  Pe langa actiunile in instanta, am identificat si propus solutii tehnice pentru probleme transmise de catre colegii pontatori dar si de catre cei care au fost afectati la salariu prin modul eronat de calcul al salariilor. Actiunile continua, ANP incercand sa musamalizeze problemele din acest domeniu, dat fiind potentialul impact financiar.
 • Statutul politistului de penitenciare. Am intervenit inca de la momentul transmiterii proiectului de Statut in varianta neagreata de sindicate si ne-am precizat pozitia, obtinand un aviz negativ la Consiliul Economic si Social in contextul unui raport extrem de negativ pentru acest proiect la Consiliul Legislativ.
  Am formulat si transmis amendamente prin intermediul unor parlamentari, in aceasta perioada acestea fiind discutate in comisiile Senatului, dupa care Statutul isi va continua procedura de amendare pana cand va fi adoptat. Am sustinut amendamentele in comisii pe fondul unei lipse de comunicare din partea angajatorului, procesul fiind in derulare.
 • Sustinerea sindicatelor afiliate in situatii conflictuale. Federatia a intervenit punctual atunci cand a fost solicitata o reactie in situatii conflictuale de la nivelul unor penitenciare in sprijinul sindicatelor afiliate (eg Penitenciarele Targu Jiu, Poarta Alba, Giurgiu si Iasi).
  De regula, interventia s-a concretizat in incercarea de mediere a situatiei conflictuale, petitii, reclamatii si informare publica, acest din urma mijloc dovedindu-se extrem de eficient in descurajarea altor actiuni agresive din partea unor conduceri de penitenciare.
 • Informare interna si comunicare. Platformele online au fost diversificate si continua sa fie principala sursa de informare pentru mebrii de sindicat, angajatii din sistemul penitenciar si chiar societatea civila si chiar pentru mass-media, care a preluat articolele de pe platformele noastre online. Reactiile sindicale au fost apreciate si pentru componenta civica de catre publicul larg.
  Continuam sa utilizam platforme online de comunicare in timp real, liderii de sindicat fiind informati in legatura cu toate actiunile de la nivel central prin mijloace adecvate mesajului. In cazul unor decizii importante s-a realizat consultarea online, participarea fiind extrem de buna. In aceasta perioada au fost desfasurate actiuni intense de informare a publicului referitor la problemele din penitenciare si la protestele angajatilor din penitenciare.
 • Renegocierea Acordului Colectiv. In urma refuzului Administratiei Nationale a Penitenciarelor de a prelungi Acordul Colectiv existent am pregatit propuneri de modificare a acestuia si am pregatit argumete legale si de ordin practic pentru a raspunde la intentiile angajatorului de a limita o serie de drepturi sindicale deja castigate, cum ar fi timpul destinat activitatilor sindicale, protectia liderilor de sindicat si participarea observatorului sindical la concursurile organizate de catre angajator. Procesul de renegociere este intr-o faza initiala.
 • Sustinere constituire de noi sindicate si atragere de membri. In perioada de referinta am continuat eforturile in sensul sprijinirii initiativelor de constituire de noi sindicate, in acest sens s-au si constituit si afiliat doua noi sindicate la Buzias si Baia Mare, alte 3 fiind in curs de constituire in diverse stadii.
  Procesul ramane unul foarte dificil in conditiile in care reprezentantii conducerii penitenciarelor recurg la amenintari si presiuni pentru a impiedica infiintarea de sindicate afiliate FSANP. Procesul continua, obiectivul fiind ca pana in mai 2021 in toate unitatile din sistemul administratiei penitenciare sa functioneze sindicate afiliate FSANP.
 • Cooperare nationala si internationala. Am continuat schimburile de bune practici cu partenerii nationali (Cartel Alfa, SNPPC) si internationali (SindAsp) organizand vizite de studiu si activitati pe baza de parteneriat la nivel local si, in special, in relatia cu partenerii din Republica Moldova.
  Din motive de agenda sindicala incarcata, actiunea de fuziune cu sindicatele din politie nu s-a finalizat. In paralel insa am continuat pregatirile pentru constituirea unei organizatii internationale a lucratorilor din penitenciare, aceasta actiune fiind amanata din pricina actiunilor de protest care s-au derulat pe o perioada mare de timp si au presupus implicare si consum de resurse. 
 • Competitii sportive si servicii sindicale. La fel de important, am organizat activitati sportive, iar calendarul acestora ramane deschis si altor competitii care vor fi organizate in perioada urmatoare. In conditii de finantare limitata, aceasta actiuni se dovedesc a fi de un impact foarte bun. In pregatire o competitie de sporturi de contact si una de tir.
  In paralel, am extins oferta de servicii sindicale si am promovat diverse oferte catre membrii de sindicat, chiar daca interesul nu a fost de fiecare data pe masura efortului in a le obtine si au mai aparut si neclaritati care inca trebuie gestionate.

2. Prioritati viitoare

 • Investitii in conditii de lucru. Avand in vedere ca avem deja un proiect de Standard privind conditiile de lucru provocarea viitoare este legata de aprobarea si punerea acestuia in practica printr-un plan multianual de investitii.
 • Dialog social real. Reluarea unui dialog social real este necesara pentru ca problemele personalului din penitenciare sa fie rezolvate. Intarirea cadrului institutional si legal de dialog social si transparenta decizionala constituie o prioritate pentru perioada urmatoare.
 • Respectarea drepturilor angajatilor. Din ce in ce mai frecvent angajatorul blocheaza acordarea unor drepturi prin invocarea unor piedici de natura legislativa. Continuam sa propunem solutii pentru respectarea drepturilor angajatilor, si mergem in instanta atunci cand va fi cazul.
 • Acte normative. In perioada urmatoare Statutul politistului de penitenciar trebuie finalizat si aprobat intr-o forma care sa corespunda amintitelor drepturi si interese profesionale. La fel si cu legislatia salarizarii, pensionarii si celelalte acte normative frecvent pierdute prin sertare.
 • Crestere numar de membri si militanti. Continuam activitatea de sprijinire a infiintarii de noi sindicate chiar daca angajatorul reactioneaza extrem de agresiv in anumite situatii cand afla despre astfel de initiative fara a neglija promovarea actiunilor curente.
 • Interventie la nivel local. De cate ori va fi nevoie de la nivel central se va interveni la toate solicitarile de sprijin venite din partea sindicatelor afiliate, avand in vedere ca inca mai sunt cazuri in care conducerile penitenciarelor refuza sa inteleaga faptul ca trebuie sa lucreze intr-un cadru de dialog social adecvat.
 • Colaborare si parteneriate. Continuam dezvoltarea relatiilor de parteneriat la nivel national si interational, infiintarea unei organizatii internationale a lucratorilor de penitenciare fiind prioritatea primului semestru al anului 2019.

1 Comment

 1. partizan

  unde este sedinta?

Comments are Closed

Theme by Anders Norén