fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Sistemul penitenciar, probleme de atitudine

Imposibiliul in sistemul penitenciar, problema de atitudine

Imposibiliul in sistemul penitenciar, problema de atitudine

Schimbarea in sistemul penitenciar se intampla greu si e perfect reversibila. Dupa o vreme constati ca probleme vechi raman nerezolvate si mai constati si ca diverse cozi de topor de care sistemul penitenciar nu duce lipsa creaza altele.

Salarizarea in penitenciare, vesnica problema

Sindicat fiind, avem evident preocuparea continua a cresterii veniturilor angajatilor din sistemul penitenciar si incercam, oricat i-ar deranja pe unii la perspectiva unor plati de restante, sa ne asiguram ca salariile sunt platite corect. Ceea ce de cand cu Dobrica cel putin constatam ca nu se intampla. Anul trecut, o situatie ceruta de FSANP, a demonstrat ca salariile pe functii egale si la munca si experienta egala nu sunt deloc egale.

Am cerut rezolvarea problemei, cu greu ANP a schimbat programul informatic cu unul unitar, eliminand astfel posibilitatea ca vreun penitenciar sa-si faca de cap si sa-si faca propriile calcule, ceea ce se intampla mai frecvent decat ar putea cineva crede. Intre timp unii s-au jucat de-a interpretarile si-am avut dezbateri inutile despre victoriile de etapa anuntate de acelasi Dobrica pe scrisorele neasumate furnizate de specialisti indoielnici de prin Minister.

In fiecare penitenciar, probleme cu pontajul

In martie se face 1 an de cand tot sesizam ANP cu privire la problemele aplicatiei de pontaj. Pur si simplu functioneaza prost si fura angajatii de sume importante de bani, iar ANP plimba problema de la o directie la alta fara sa gaseasca solutii. Sigur, faca asta pentru ca-i expune la extrem de multe litigii si incearca sa ascunda discret problema sub pres asa cum incearca s-o faca cu directorii care-au furat cu buna stiinta la ore suplimentare. Ceea ce incercam sa prevenim.

Nu mai spun ca sunt extrem de multe cazuri cand pontatorul e transformat intr-un fel de intermediar pentru vreun sefulica avizator de prin cate-un penitenciar, si e fortat sa refaca pontaje dupa cum i se dicteaza interesele celui in cauza, poate imputernicit dornic sa produca cat mai multe recuperari la hectarul de puscarie ca sa dea bine in ochii sefilor, poate pur si simplu minte de militian care nu intelege ca oamanii au dreptul la un salariu corect pentru munca prestata corect.

Curtea penitenciarului, ograda directorului

Atributii peste fisa postului s-au tot dat, dupa care smecherii care le-au dat s-au gandit sa se si acopere cumva, iar asta s-a intamplat prin binecuncuta anexa care deja a devenit practica in fiecare penitenciar. Sigur, la unii cu bun simt la altii grobian, iar exemple am dat de-a lungul timpului, unul fiind cel al unui agent care avea atributii cat pentru 27 de functii. Nu mai spun ca e suparare mare daca cel in cauza, si pe buna dreptate, spune nu unei incarcari suplimentare cu atributii.

De ce? Pentru ca unii sefi se cred stapani, si nici macar nu inteleg ca nu e nici uman si nici de bun simt sa se poarte in acest fel, indiferent ca te trage sau nu de maneca un sindicat ori unul dintre subordonati. E drept ca nu mai stiu sa fie cazuri in care cate unii sa- i mai cheame pe subordonati sa le mai deretice prin casa ori pe la muncile campului cum se intampla pe vremuri, dar atitudinea multora mai ales a celor indoctrinati prin scoli inalte si infectati de superioritate cu diploma ramane parca din alte timpuri.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor este o organizatie non-profit finantata din cotizatii si donatii, si depinde de tine pentru a putea apara si promova drepturile si interesele profesionale ale angajatilor din penitenciare. Alege sa sustii un sindicalism activ si independent!

Doneaza online prin PayPal

Doneaza prin Transfer Bancar

Cont lei | UniCredit Bank RO92BACX0000000956980000

13 Comments

 1. Marius

  350lei maxim pentru agenți, diferă de la agent la agent.Ce a postat domnul Dumitrascu este corect.Și eu am sperat la mai mult pana azi când m-am convins.

 2. Membru

  Domnule presedinte,
  O simulare mai concreta privind cresterea de 1/4 ca in alte dati pentru agenti nu putem avea ?

 3. Agent

  Domnule Presedinte -Dumitrascu în legătură cu acordarea sporului de studii superioare la cei care au alte facultăți decât cele agreate (sport, drept, psihologie ) ce se poate face sa beneficiem și noi de sporul de studii superioare cei care avem alte facultăți. Ce putem face? Va mulțumesc!

  • Cand se vor aplica prevederile referitoare la agentii cu studii superioare pentru operativ se accepta orice studii superioare.

 4. Doru

  Va rugam un răspuns ” Agent care nu mai este debutant ”

 5. Agent care nu mai e debutant

  Pe secție un supraveghetor are in fisa potului numai puțin de 94 de atribuții in timpul desfășurării serviciului, ma repet-atribuții.!!!ce putem face atunci când pe lângă aceste atribuții trebuie sa părăsim și secția fără a fi schimbați,pentru a merge in ppd pt pregătirea curselor, schimbatul posturilor de paza, etc?, locul nostru fiind luat de un alt supraveghetor care se pricopsește astfel cu doua secții??si asta este prins in fisa postului…eu in perioada de un an cât a durat pregătirea am învățat altceva.Pentru ce ne mai tine un an , după încadrarea directa , daca nu se respecta nimic din ce ne este predat???sindicatul nu face nimic, ne spune doar sa refuzam sa facem peste fisa postului, unii dintre noi au fost in comisii de disciplina ca au refuzat sa părăsească secția fără a fi schimbați sau înlocuiți!!!li s au dat atenționări!!!

  • sasha

   “Pentru ce ne mai tine un an , după încadrarea directa , daca nu se respecta nimic din ce ne este predat???” Asta o fi intrebarea sau uimirea omului?

 6. EU

  Va salut domnule Dumitrascu!
  Referitor la fisa postului si la fantomatica anexa:
  – daca se face anexa, cu sarcini suplimentare, nu trebuie ca aceasta anexa sa fie agreata si de salariat? Din ce stiu eu, de prin “literatura de specialitate”, prevederile stipulate trebuie sa fie de comun acord, salariatul putand refuza semnarea anexei !!
  – o alta nedumerire: cand si de cate ori pe an se intocmeste fisa postului pentru functia unui salariat? Intreb asta pentru ca, anumite minti luminate de sefi, au gasit o……..alta “gaselnita” si anume ca refac, de cate ori au chef pe an, fisa postului in care introduc sarcinile suplimentare, solicitand apoi salariatului sa o semneze obligatoriu!! Astfel se evita, cred ei, problemele generate de o eventuala anexa la fisa postului!? Perfida abordare, nu ? Nu vrei sa semnezi anexa, lasa ca-ti refac intreaga fisa a postului (iti introduc acolo ce vor muschii mei) si te oblig sa o semnezi!!!
  Cum “vedeti” aceste ….. “subtilitati” ale unor. … “sefi” ?

  • Ba da. Fisa postului trebuie semnata si de angajat. Normal daca nu se schimba legi, regulamennte, atributii nu e nevoie sa fie schimbata prea des fisa postului. “Subtilitatile” astea sunt abuzuri, fara discutie.

  • s

   ca tot va place codul muncii, chemati presedintele de sindicat sa va asiste la semnarea fisei postului sau a anexelor sau un avocat! da; cine sa aiba curaj??!; ALINIATUL 6
   Art. 17 . [informarea cu privire la clauzele contractului de munca]
   (1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
   (2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
   (3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
   a) identitatea partilor;
   b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
   c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
   d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
   e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
   f) riscurile specifice postului;
   g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
   h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
   i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
   j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
   k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
   l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
   m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
   n) durata perioadei de proba.
   (4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
   (5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
   (6) La negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca, oricare dintre parti poate fi asistata de terti, conform propriei optiuni, cu respectarea prevederilor alin. (7).
   (7) Cu privire la informatiile furnizate salariatului, prealabil incheierii contractului indiv

Comments are Closed

Theme by Anders Norén