fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Concursurile din penitenciare, un haos intretinut de ANP

Concursurile din penitenciare, un haos intretinut de ANP

Concursurile din penitenciare, un haos intretinut de ANP

Problemele de la concursurile pentru ocuparea functiilor vacante in sistemul penitenciar sunt cunoscute. Lipsesc insa masuri pentru remedierea acestora.

Orgrnizarea concursurilor, defectuoasa la nivelul intregului sistem penitenciar

Despre concursurile pentru ocuparea functiilor vacante din sistemul penitenciar am tot scris. Sunt viciate de la momentul scoaterii postului la concurs si pana la primirea ordinului de numire in functie. Am facut scandal, am mers in instanta. N-am fost singurii, au fost si cei vatamati in aceasta situatie. Uneori, in cazuri punctuale, am mai si castigat, insa sistemul ramane de neclintit. Dar, sa le luam pe rand cu speranta ca viitorul OMJ rezolva aceste probleme si ca disputa ANP (penitenciare) – sindicate, ANP (penitenciare) – candidati isi gaseste si solutii.

Scoaterea posturilor la concurs nu-i lipsita de practici oculte, la nivel de penitenciar si la nivel de ANP se mai doseste cate ceva si mai apar prin bibliografie ori conditiile de participare tot felul de ciudatenii, unele din eroare, altele cu tinta. Organizarea locala ori centralizata s-a dovedit a fi o problema, fie pentru ca ANP a scapat din mana ce se intampla din penitenciare, fie pentru ca au aparut deja echipe de evaluatori care apar constant in aceeasi formula, nu musai pentru ca sunt cei mai pregatiti.

Examenul psihologic e ca o vizita la ghicitoare, chiar si mari sefi de prin ANP au preluat gogomania servita drept explicatie pentru rezultatele paradoxale, si pretentia ca-ar fi justificat sa-si bata joc de cariera cuiva cineva doar pentru ca “poza” din acea zi il arata pe candidat ca fiind inapt pentru o anume functie, fara sa stim daca bateriile de teste sunt calibrate pentru personalul din penitenciare ori pentru specificul acestui domeniu de activitate.

Impact negativ asupra activitatii din penitenciare

Proba de calculator, devine din ce in ce mai problematica, tehnica defecta si subiectele construite prost uneori pun dificultati nejustificate candidatilor, care ar trebui sa dovedeasca doar ca-s buni utilizatori nu ca-s si troubleshooteri pentru comisia de concurs. Alte probe practice, mai putin desi cel putin pentru domeniile tehnice ar fi extrem de util. Doar ca nu se complica nimeni si, in plus, nu prea are cine sa participe in comisii sa-i evalueze pe cei in cauza. Ceea ce inseamna ca destui care reusesc sa recite despre ce-ar trebui sa poata sa faca is gasesc de lucru in sistemul penitenciar.

FSANP a tot criticat modul in care se intampla interviul, cu intrebari stiute si raspunsuri invatate de la un candidat la altul. Sigur ca s-ar putea face altele, dar avem un OMJ prost iar sefii ANP refuza sa-l schimbe, sub diverse pretexte. N-are treaba cu faptul ca Dobrica si-a facut clan in puscarii cu acest ordin, putea si cu unul care functioneaza pentru ceilalti candidati. La proba scrisa, greseli de conceptie, greseli de corectare si recorectare, cat cuprinde. Plus, mare hiba, toate sunt teste de memorie. D-aia uneori instanta mai dispune in locul comisiei de concurs.

In ceea ce priveste incercarile de masluire, au fost destule sesizate, dar ANP le-a ascuns dibaci sub pres, chiar si atunci cand scandalul a devenit public iar controalele au demonstrat frauda in destule penitenciare. Cei in cauza sunt la locul lor si deseori stimulati cu majorari pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale. Am scris despre asta, nu mai revin, iar solutia este ca OMJ-ul care se pregateste pe baza noului statut sa nu fie facut prin deja cunoscuta metoda copy-paste. Totul trebuie regandit, chiar daca asta inseamna ca unii invesniciti prin functii n-ar trebui sa se implice in acest process.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor este o organizatie non-profit finantata din cotizatii si donatii, si depinde de tine pentru a putea apara si promova drepturile si interesele profesionale ale angajatilor din penitenciare. Alege sa sustii un sindicalism activ si independent!

Doneaza online prin PayPal

Doneaza prin Transfer Bancar

Cont lei | UniCredit Bank RO92BACX0000000956980000

38 Comments

 1. Vlad

  De concursurile de la Timisoara organizate de Alexeev ce ziceți? Persoane cu studii superioare respinse la testarea psihologică ori la proba pe calculator, culmea pentru un post cu studii medii.
  Cunosc pe cineva care era profesor si a fost respins la Timisoara ptr un post cu studii medii.

  • Gutila

   Alexeev și marica trebuie urgent destituiți din funcții, au o gândire comunista, n-au nici cele mai elementare cunoștințe de management. Nu îmi dau seama cum
   Pot fi tolerate astfel de personaje .

 2. Teodor

  S-au tras sfori să se dea scrisul în 2 zile astfel încât să se ocupe funcțiile dat fiind faptul că există printre candidații rămași “persoane de interes”. Subiectele s-au făcut la presiune foarte ușoare întrucât oricum nu este concurență (omul și locul în multe situații). Cei care am căzut nu vom mai avea altă șansă repede pentru că se vor ocupa acum de cine trebuie. Felicitări!

 3. Gigi

  Se pare ca pentru multi este primul examen adevarat. Erau învățați cu tot felul de simulacruri de examene si de alte tertipuri iar acum sunt surprinși ca memoria la joaca feste si ca inteligenta le este pusă la grea încercare. Decat sa va văitați mai bine puneti mana si învățați!

 4. Ionut

  Puneti mana pe carte mai baieti, sistemul este plin de oameni care vor salariu mare pentru ca au un “bemveu” de intretinut. Ce ofera oamenii aceia inapoi sistemului ? Tendinta este de a se informatiza fiecare activitate intreprinsa, daca voi nu stiti sa va editati un document, nu va e frica ca va veni unul mai tanar si mai interesat sa va mute de pe functia de conducere pentru care sunteti convinsi acum ca aveti abilitatile necesare ?
  Am vazut si eu testele, mi-au mai spus si altii parerile lor, nu sunt mare lucru, daca ati fi luat decizia aia blestemata de pe internet pentru a cauta fiecare element de la nivelul 1, cu siguranta vi s-ar fi parut usoare. Nu va mai agitati aiurea, decizia aia a fost intocmita pe baza site-ului asta http://competentedigitale.ro/it/ . NU va mai duceti la examene cu ideea ca veti trece pentru ca voi ocupati de ceva timp functia pentru care concurati.
  Invatati, Invatati, Invatati !
  Asta daca vreti sa schimbati ceva in tara asta ……

  • Voicu

   Mai Bobita,
   1. Interesant ca tu ai vazut subiectele desi nu le-au afisat nicaieri.
   2. A fost la obiect exprimarea?

   • Ionut

    Am fost cat se poate de obiectiv.
    Am vazut subiecte de la concursurile trecute fotografiate de colegii care au participat, subiectele care s-au dat de curand nu as fi avut cum sa le vad pentru ca nu am participat la examen, iar daca s-au afisat sau nu, habar nu am pentru ca nu m-am interesat.
    O seara frumoasa !

 5. Ovi

  Dar ofițerii care ocupă acum o funcție de conducere (numiți) cum pot ocupa în continuare acest post dacă ei au picat la psihologic sau proba interviului?
  Apt sau inapt?

 6. Titi

  Proba de calculator de la Jilava se încadrează la nivelul 1 conform deciziei directorului general al anp, sunt lucruri elementare de it . Funcțiile scoase la concurs sunt de conducere, ne dorim sa avem un sistem profesionist însă cu lucruri mărunte, nu putem sa învățam vrem teste grila. Atitudinea unor colegi arată exact societatea românească, vrem sa fim ca Germania dar muncim și ne dezvoltam ca romanii :)))

  • Mihnea

   Tu ești bididiul plin de zel de și-a vărsat frustrarea pe candidați?

  • George C

   la jilava (editat admin) nu nimereste sa bage calculatorul in priza, ca sa nu mai vorbim de multi agenti. Concursurile sunt o facatura.

 7. Genii false

  Nu sunt genii ci doar stiu intrebarile puse la interviu dupa prima zi si sunt buni memoratori ca doar au vreo 6 luni sa invete.

  • Crina

   De ce durează asa mult pana la finalizarea unui concurs?
   Multumesc

   • Pentru ca procedura de concurs e extrem de proasta si pentru ca cei de la ANP tot amana in unele cazuri.

    • Crina

     Multumesc.
     Ar trebui un calendar cu desfășurarea concursului pentru care am depus dosarul, astfel incat sa stii ce se intampla si ce urmează a se intampla.
     Stam si asteptam…

  • Poliția penitenciara

   ofițerii nu au cum sa ia concediu pentru ca nu prea sunt înlocuitori, altii baga medicale la greu. Ne miram de ce s a ajuns aici..

 8. Gigi

  Toti concurenții sunt supuși acelorasi probe. Promovarea unui examen se face in conditiile date. Oare cei care reusesc sa le treacă sunt genii? Nu sunt oameni care se pregătesc mai bine.

 9. Alex

  Domnule Dumitrascu. Serviciul Informatica de la Penit Jilava creeaza subiecte pentru admiterea la Facultatea de Informatica sau pentru testarea cunostintelor de nivel I? Va rog ss va uitati pe subiecte si sa ne raspundeti si noua. Multumim!

  • Emanuel

   La Jilava mereu au făcut exces de zel informaticienii! Noi de ce nu facem să-i băgăm un pic la treabă pe secție? Oare ei ar fi așa coco?

  • sauron

   si ei la fel ca psihologii, fiind impotenti profesional in acest sistem ( nu am vazut hot reabilitat, …), compenseaza inutilitatea cu asa zisa importanta si exigenta impotriva personalului…adevarati colegi.

 10. Antim

  Putem scrie un compendiu de specialitate. Am putea, chiar, sa introducem observatori acoperiti in comisii pentru a observa observatorii. Astazi, doar doua sfaturi care tin de finetea operatiunilor sub acoperire. Este stiut faptul ca intrebarile de la interviu nu se pot schimba. Cei care au norocul sa intre mai tarziu, sau a doua zi, sunt favorizati. Vorba umbla, cu sau fara telefon mobil. Chiar daca membrii de fata, jurati si concurenti, sunt pusi sa jure pe verde ca nu vor divulga intrebarile. Propunem ca interviul sa se tina intr-o singura zi si in asa fel incat atat membrii comisiei cat si concurentii care ies din sala sa nu se poata intalni cu cei care urmeaza sa iasa. Observatorii, dar si membrii comisiei, nu au voie sa ia legatura cu cei care urmeaza sa intre. La scris, subiectele trebuie sa se faca pe loc, in timp ce concurentii sunt asezati la pupitre, in sala, la locurile lor, urmand ca in timpul probei baremul sa se afiseze pe usa salii de concurs. Recent, am observat un caz in care comisia a alcatuit subiectele si baremul, observatorul a iesit din sala si concurentii (unul dintre ei era din aceeasi unitate cu observatorul, normal) au intrat la un timp t+n in sala de concurs, timp destul pentru ca porumbelul calator sa ajunga la concurentul ramas singur pe post. La o adica, vom dezvolta, daca va fi cazul.. Seful comisiei trebuie sa incerce, macar, sa aiba grija de toate aceste aspecte, mai mult sau mai putin discrete. Desigur, acestea sunt aspecte de finete, In alte timpuri, ale lui Bejan si Dinca, erai facut pe fata, fara alte fineturi de complezenta. Aha, era sa uitam. As interzice ca membrii comisiilor sa fie colaboratori, sau rude de gradul I ai unor ofiteri activi, din servicii de informatii. Nici noi nu suntem mai breji, dar macar dam in gat pe oricine, daca trebuie. O zi buna, fara remuscari! 🙂

  • Antim

   Scuze, scuze, scuze. Din motive de securitate, de obicei, nu revenim. Dar e musai. Ii dam dreptate, pe de-a intregul, d-lui Dumitrascu. Si atragem atentia ca proba de calculator ar putea deveni un buzdugan pentru doborit neavenitii. Avem si o opinie. Ar trebui standardizata, la nivel de ANP, la un nivel mediu. Exista, pe alocuri, un exces de zel, avem si exemple, al unor profesionisti din unitati care propun subiectele la concursuri. Nu putem spune, totusi, ca este o chestiune generalizata, dar tragem un semnal de alarma. Sa nu care cumva.

   • Q

    ca sa intre in corpul ofiterilor si sotia directorului general a fost nevoie ca unitatile sa” strige” ca au mare nevoie de ofiter economist! mai ales ca functia de ofiter economist este una inventata tocmai pentru cei cu relatii! un agent cu studii superioare nu avea capacitatea de a tine eventuale atributii de economist? ca doar platim spor de studii superioare!

 11. Concurent

  Mulțumim comisiei de la Penitenciarul Jilava în frunte cu domnul Velicea pentru proba de calculator primită de la departamentul de mastere al Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică. Rușine!
  Apropo!? Voi ați fi știut să le faceți?

  • Aura

   Velicea imputernicit de nasi-su, iar la randul lui la imputerniciti pe finul Popa director adjunct, astia ce concurs ar trece vreodata?

 12. fpss

  E greu de schimbat ceva in acest sistem inchis.. Cand vedem ce fpss au fost admiși la concursuri….tot felul de tocilari si neexperimentați , habar nu au sa relationeze, sa gestioneze situatii conflictuale, agenți care nu aveau treaba cu operativul si care ajunși in functie cer sfaturi unora pe are i au intrecut la proba scrisă doar pentru ca au stiut materia pe de rost. Dacă tot asa se va intampla, multi nu se mai implică…nu mai fac lucruri in plus etc.. si o sa fie o mare bătaie de joc pentru cei care sunt profesioniști și care au avut rezultate bune!

  • .

   Presimt ca ai picat la psihologic sau interviu si esti cel putin frustrat pe colegii tai care au fost declarati admisi!

   • fpss

    Sunt unul dintre admiși, în anul 2017….lasă tu presimtirile!

    • .

     In conditiile acestea comentariul tau e lipsit de substanta!
     Atunci inseamna ca tot esti frustrat, incearca la usa unui psiholog . 😉

  • Trian

   Cu ce și-au dovedit profesionalismul, dacă nu prin pregătire, prin învățare ? Dacă te duci sa dai admitere la INM, medicina, drept, nu înveți, te ia pe ochi frumoși, pe șmecheria ieftină de pușcărie ? Dacă te consideri superior demonstrează la concurs .

 13. Mama

  Puneți mâna pe carte prieteni mai bine decât să postezi aici.

  • Nici dumneavoastra nu v-ar strica un pic de exercitiu. Daca ne uitam cum ati scris si cum ati structurat cele 11 cuvinte, ar fi util.

   Altfel, nu va obliga nimeni sa cititi ce scriu cei care comenteaza articolele noastre. Nu va mai pierdeti timpul. Sunteti, evident, mult prea important.

 14. Radu Mihai

  Să se dea grila la scris că nu suntem stickuri de memorie, dai sinteza din lege , nicăieri în lumea asta nu există așa ceva, doar la ANP și asta doar sa mai apară cate unul/una cu subiectele știute sa ia 9,99 , că la grila le poate incurca. Astea nu sunt concursuri ci avansări pe “ochi frumoși”. Nu vedeți cum șefi birou, șefi tura, șefi secții, șefi servicii, directori adjuncti în exercițiu și cu ani multi profesați în funcția pentru care candidează , la concurs nu promovează? De ce? Așa treaba v-o facem de ani de zile dar la concursuri nu mai suntem buni. Rușine ANP.

  • Un posibil beneficiar

   Imputerniciti care fac fata cu brio postului…la examen nu sunt buni…altii mai buni nu se gasesc si uite asa se pierde timp, bani, oameni…foarte proasta gandire la intocmirea subiectelor, interviului, probei practice la calculator…pe urma imputernicim aceleasi persiane pt ca altii nu gasim…sincer nu inteleg logica acestor concursuri.Pacat!!!

   • candidat

    intrebarile de la interviuri se știau din prima.zi. Oare ce concurs mai e asta ? chiar credeți că vor fi admiși cei mai buni? intreb pentru un prieten

  • Gore

   Cel mai probabil ești unul din veșnicii împuterniciți intr-o funcție de conducere care considera ca funcția respectiva i se cuvine . Nu ți se cuvine, ai fost numit temporar pe funcția respectiva pentru ca ti-a plăcut ( ai câștigat bani in plus și ai fost șef temporar fără nici un efort ) .Dacă vrei sa fi titular învață, Vino la concurs și demonstrează ca ești mai bun ca ceilalți . Poate pe “ochi frumoși” ai fost tu împuternicit . Cei care sunt împuterniciți temporar pe funcții nu promovează concursul pentru ca alt coleg este mai bun, sunt mulți împuterniciți care nici măcar nota 7 nu o obțin .

Comments are Closed

Theme by Anders Norén